Legalizacija ili potpuna zabrana oružja – šta je bolje rješenje?

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Legalizacija ili potpuna zabrana oružja – šta je bolje rješenje?

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Tue May 05, 2026 11:53 am
Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 11:18 am
Oruzje treba imati neko ko ispunjava uslove da ga ima. S'tim da se na svakih godinu ili dve dana radi neki test psihe i slicno. Poostriti zakon za nelegalno drzanje,nabavljanje ili prodavanje oruzja i resen problem. U ova luda vremena mislim da treba imati nesto kao zastitu.
Navedi mi jedan razlog zbog kojeg bi trebali imati oružje... :?? Samo jedan!
Ne svi ali onaj ko ima dozvolu u danasnje vreme treba imati, narocito zbog problematicnih ljudi medju kojima su i pojedini migranti. I ne mislim ja da treba imati oruzje u smislu da napadnes nekoga, da ga nosis po gradu i slicno vec iskljucivo u samoodbrani ako bas ne mozes drugacije da se odbranis. Ne daj Boze da se dodje u tu situaciju i verujem da nece.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Ma definitivno zabrana. Ljudi su sve nestabilniji, a nestabilan covjek sa oruzjem u ruci je opasnost po druge.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Zato i kazem da ljudi koji dobiju dozvolu recimo svake godine mora raditi psiho test i slicno. Mada kod nas dole se zna da se nazalost sve moze kupiti kao i taj test. Za samoodbranu i ne daj Boze bi trebalo imati bas zato sto zivimo u ludim vremenima.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 12:38 pm
Za samoodbranu i ne daj Boze bi trebalo imati bas zato sto zivimo u ludim vremenima.
Da se branis od umjetne inteligencije? :D

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 12:38 pm
Zato i kazem da ljudi koji dobiju dozvolu recimo svake godine mora raditi psiho test i slicno. Mada kod nas dole se zna da se nazalost sve moze kupiti kao i taj test. Za samoodbranu i ne daj Boze bi trebalo imati bas zato sto zivimo u ludim vremenima.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Koja budalastina hahahaha. Glavno otmicar ceka da ona udje u auto pa tek onda napada, da se ne bi ona zapalila :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Coolio wrote:
Tue May 05, 2026 12:15 pm
Skitnica wrote:
Coolio wrote:
Oruzje treba imati neko ko ispunjava uslove da ga ima. S'tim da se na svakih godinu ili dve dana radi neki test psihe i slicno. Poostriti zakon za nelegalno drzanje,nabavljanje ili prodavanje oruzja i resen problem. U ova luda vremena mislim da treba imati nesto kao zastitu.
Ne svi ali onaj ko ima dozvolu u danasnje vreme treba imati, narocito zbog problematicnih ljudi medju kojima su i pojedini migranti. I ne mislim ja da treba imati oruzje u smislu da napadnes nekoga, da ga nosis po gradu i slicno vec iskljucivo u samoodbrani ako bas ne mozes drugacije da se odbranis. Ne daj Boze da se dodje u tu situaciju i verujem da nece.
Ovo se obavezno mora naglasiti. Ali obavezno
Per aspera ad astra :fiju

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
kod mene . ne treba dozovola, i moze se nositi..'da se vidi'
. nisam nikoga do sada vidjela,da je vidljiv..... osim policije. i ne puca se na zene ako, mu ne skuva kafu.. :-?
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hm
oruzje je nazalost ,jedina sigurnost koju mozes osjetiti..zato iran treba da ima /nuklearno/s obzirom kakve komshije ima...
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

biljka wrote:
Tue May 05, 2026 2:30 pm
Coolio wrote:
Skitnica wrote:

Ovo se obavezno mora naglasiti. Ali obavezno
Nije to naglasavanje nego trenutno gde se ja nalazim vise problema prave oni. Inace ima problema cak i da migranata nema. I ovde se ne odnosi na sve migrante vec samo i iskljucivo problematicne. Tako da nisam neko ko misli da se ljudi trebaju u potpunosti razoruzati ali sam neko ko misli da samo normalan u glavi sme da poseduje dozvolu za to i da nikada ne upotrebljava oruzje ako nije napadnut,narocito ako vam neko upadne na posed ili ne daj Boze u kucu.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue May 05, 2026 2:31 pm
:-?
kod mene . ne treba dozovola, i moze se nositi..'da se vidi'
. nisam nikoga do sada vidjela,da je vidljiv..... osim policije. i ne puca se na zene ako, mu ne skuva kafu.. :-?
Ja nisam za to da oruzje ima svako i da ga nosi kada i gde hoce. Ja sam iskljucivo samo da oruzje ima osoba koja stekne dozvolu na regularan nacin i da kao sto rekoh svake godine polaze neki psiho test itd.i na taj nacin produzava dozvolu. I naravno, da se oruzje ne sme drzati blizu dece niti na dohvat ruke dece jer se desavalo da dete nadje pistolj,pusku,sta god i opali. Ne daj Boze nikome

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Coolio wrote:
Skitnica wrote:
Coolio wrote:
Problematičnoj ne dolazi od porijekla, nego od pojedinca... :-?

I opet sam protiv oružja.... oni koji prođu "test" ne znači da ne bi zloupotrebili to oružje koje posjeduju....

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Tue May 05, 2026 4:08 pm
Coolio wrote:
Skitnica wrote:

Problematičnoj ne dolazi od porijekla, nego od pojedinca... :-?

I opet sam protiv oružja.... oni koji prođu "test" ne znači da ne bi zloupotrebili to oružje koje posjeduju....
U tom slucaju uvedes zakon da u slucaju da upotrebis oruzje kako bi nekome nastetio, potpises da se slazes sa dozivotnom robijom. Pa da vidis da li bi neko tek tako upotrebio. Sve se moze zakonom urediti ali oni ne zele da uvedu.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Samo postojanje oružja (pa i legalnog, u kući ili gdje god) povećava šanse za nesreće ili fatalne ishode u trenucima slabosti.

A nečije mentalno stanje se može promijeniti (ponekad i drastično) u roku i od mjesec dana.. ili i manje.. povodom primjer trauma, bolesti..

I iako sam inače u dosta toga više za nešto/nekoga umjesto protiv nečega/nekoga..
U ovom argumentu jesam oduvijek ipak čvrsto protiv oružja.

​Uz postepene manevre (neke već u prvom postu spomenute i navedene) s vremenom.. mogli bi se stvoriti drugačiji prioriteti, drugačija razmišljanja, drugačije društvo.. u kojem bi potreba za 'zaštitom' kroz oružje postala možda čak i suvišna.

Razmišljam onako i na glas.. i sanjarim o konverziji vojnih fabrika u visokotehnološke civilne opreme.. :inlv
Jakoo jakoo teško, jer znam koliko je industrija oružja moćna i nedodirljiv biznis..
I kakav je ne mali broj ljudi.. ali ipak bolji svijet od ovog današnjeg, nije ni nemoguć.

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

A što se tiče videa iznad..
Postoje tako videi koreografirani da prikupe što više pregleda. I lajkova. Još jedna čovječja glupost. Ne koliko i samo oružje, ali ogromna ljudska glupost svakako jeste.

Tehnologija je (ili će biti) sposobna još više "pameti".
Prstenovi, satovi, odjeća, telefoni ili narukvice mogli bi postati u stanju da "ispucaju nevidljive" barijere.. ne tako vatru (što je opet poziv na nasilje) nego primjer mreže, gelove ili pjene, zvučni štitovi.. ili analizirati okolinu aktivirajući automatski upozorenje ili poziv hitnoj službi (profesionalnim a i opremljenim javnim dronima) u slučaju znakova agresije itd itd itd
Metci nisu nužni.. Oružje je čovječja najveća glupost ikad stvorena.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Ja se slažem generalno sa ovim utopijskim razmišljanjem, ali ne živimo, niti ćemo ikada živjeti u svijetu gdje neće biti oružja. Zato sam za oružje uz strogu kontrolu. A što se tiče potrebe, lov je npr potreban da bi se kontrolisala populacija životinja koje nanose štetu ekosistemu. Koliko god brutalno zvučalo, tako je
Per aspera ad astra :fiju

Ina
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

I prije 200 godina ideja da će se moći pričati s nekim na kraju svijeta pomoć telefona.. prvo fiksnog.. pa
džepnog.. bila je utopija.

A čak i uz najstrožu kontrolu, oružje završi u rukama onih koji su u nekom trenutku bijesa.. očajni ili ko zna šta.. i spremni nanijeti štetu.
I sebi i drugima.

Ljudi imaju sposobnost da inoviraju i mijenjaju sustave.
I za pitanje životinja može se naći alternativa.

A pošto nismo dovoljno inteligentni.. i vjerovatno nećemo postići još dugoooooo razvijeniju humanu svijest..
Imati ćemo to što imamo.. Ako ne i gore u slučaju vjekovskog zatvaranja očiju. I uma.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ako ukinu ljudima oruzje neka ukinu i fabrike oruzja. Neka obicna naoruzanja imaju policija i vojska, nema ratova i eto. Ko garantuje da neki policajac ili vojnik nece da skrene sa uma.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Sarajevo bolje od New Yorka
    by Mina » » in Vijesti
    9 Replies
    1325 Views
    Last post by Bella
  • Legalizacija prostitucije ?
    by Skitnica » » in Sve ostalo
    16 Replies