Legalizacija ili potpuna zabrana oružja – šta je bolje rješenje?
Re: Legalizacija ili potpuna zabrana oružja – šta je bolje rješenje?
Ne svi ali onaj ko ima dozvolu u danasnje vreme treba imati, narocito zbog problematicnih ljudi medju kojima su i pojedini migranti. I ne mislim ja da treba imati oruzje u smislu da napadnes nekoga, da ga nosis po gradu i slicno vec iskljucivo u samoodbrani ako bas ne mozes drugacije da se odbranis. Ne daj Boze da se dodje u tu situaciju i verujem da nece.Skitnica wrote: ↑Tue May 05, 2026 11:53 amNavedi mi jedan razlog zbog kojeg bi trebali imati oružje...Coolio wrote: ↑Tue May 05, 2026 11:18 amOruzje treba imati neko ko ispunjava uslove da ga ima. S'tim da se na svakih godinu ili dve dana radi neki test psihe i slicno. Poostriti zakon za nelegalno drzanje,nabavljanje ili prodavanje oruzja i resen problem. U ova luda vremena mislim da treba imati nesto kao zastitu.Samo jedan!
Ma definitivno zabrana. Ljudi su sve nestabilniji, a nestabilan covjek sa oruzjem u ruci je opasnost po druge.
Zato i kazem da ljudi koji dobiju dozvolu recimo svake godine mora raditi psiho test i slicno. Mada kod nas dole se zna da se nazalost sve moze kupiti kao i taj test. Za samoodbranu i ne daj Boze bi trebalo imati bas zato sto zivimo u ludim vremenima.
Koja budalastina hahahaha. Glavno otmicar ceka da ona udje u auto pa tek onda napada, da se ne bi ona zapalila 
Ovo se obavezno mora naglasiti. Ali obaveznoCoolio wrote: ↑Tue May 05, 2026 12:15 pmNe svi ali onaj ko ima dozvolu u danasnje vreme treba imati, narocito zbog problematicnih ljudi medju kojima su i pojedini migranti. I ne mislim ja da treba imati oruzje u smislu da napadnes nekoga, da ga nosis po gradu i slicno vec iskljucivo u samoodbrani ako bas ne mozes drugacije da se odbranis. Ne daj Boze da se dodje u tu situaciju i verujem da nece.Skitnica wrote: ↑Tue May 05, 2026 11:53 amNavedi mi jedan razlog zbog kojeg bi trebali imati oružje...Coolio wrote: ↑Tue May 05, 2026 11:18 amOruzje treba imati neko ko ispunjava uslove da ga ima. S'tim da se na svakih godinu ili dve dana radi neki test psihe i slicno. Poostriti zakon za nelegalno drzanje,nabavljanje ili prodavanje oruzja i resen problem. U ova luda vremena mislim da treba imati nesto kao zastitu.Samo jedan!
Per aspera ad astra 
kod mene . ne treba dozovola, i moze se nositi..'da se vidi'
. nisam nikoga do sada vidjela,da je vidljiv..... osim policije. i ne puca se na zene ako, mu ne skuva kafu..
.............................................................................................
oruzje je nazalost ,jedina sigurnost koju mozes osjetiti..zato iran treba da ima /nuklearno/s obzirom kakve komshije ima...
.............................................................................................
Nije to naglasavanje nego trenutno gde se ja nalazim vise problema prave oni. Inace ima problema cak i da migranata nema. I ovde se ne odnosi na sve migrante vec samo i iskljucivo problematicne. Tako da nisam neko ko misli da se ljudi trebaju u potpunosti razoruzati ali sam neko ko misli da samo normalan u glavi sme da poseduje dozvolu za to i da nikada ne upotrebljava oruzje ako nije napadnut,narocito ako vam neko upadne na posed ili ne daj Boze u kucu.biljka wrote: ↑Tue May 05, 2026 2:30 pmOvo se obavezno mora naglasiti. Ali obaveznoCoolio wrote: ↑Tue May 05, 2026 12:15 pmNe svi ali onaj ko ima dozvolu u danasnje vreme treba imati, narocito zbog problematicnih ljudi medju kojima su i pojedini migranti. I ne mislim ja da treba imati oruzje u smislu da napadnes nekoga, da ga nosis po gradu i slicno vec iskljucivo u samoodbrani ako bas ne mozes drugacije da se odbranis. Ne daj Boze da se dodje u tu situaciju i verujem da nece.
Ja nisam za to da oruzje ima svako i da ga nosi kada i gde hoce. Ja sam iskljucivo samo da oruzje ima osoba koja stekne dozvolu na regularan nacin i da kao sto rekoh svake godine polaze neki psiho test itd.i na taj nacin produzava dozvolu. I naravno, da se oruzje ne sme drzati blizu dece niti na dohvat ruke dece jer se desavalo da dete nadje pistolj,pusku,sta god i opali. Ne daj Boze nikome
Problematičnoj ne dolazi od porijekla, nego od pojedinca...Coolio wrote: ↑Tue May 05, 2026 12:15 pmNe svi ali onaj ko ima dozvolu u danasnje vreme treba imati, narocito zbog problematicnih ljudi medju kojima su i pojedini migranti. I ne mislim ja da treba imati oruzje u smislu da napadnes nekoga, da ga nosis po gradu i slicno vec iskljucivo u samoodbrani ako bas ne mozes drugacije da se odbranis. Ne daj Boze da se dodje u tu situaciju i verujem da nece.Skitnica wrote: ↑Tue May 05, 2026 11:53 amNavedi mi jedan razlog zbog kojeg bi trebali imati oružje...Coolio wrote: ↑Tue May 05, 2026 11:18 amOruzje treba imati neko ko ispunjava uslove da ga ima. S'tim da se na svakih godinu ili dve dana radi neki test psihe i slicno. Poostriti zakon za nelegalno drzanje,nabavljanje ili prodavanje oruzja i resen problem. U ova luda vremena mislim da treba imati nesto kao zastitu.Samo jedan!
I opet sam protiv oružja.... oni koji prođu "test" ne znači da ne bi zloupotrebili to oružje koje posjeduju....
U tom slucaju uvedes zakon da u slucaju da upotrebis oruzje kako bi nekome nastetio, potpises da se slazes sa dozivotnom robijom. Pa da vidis da li bi neko tek tako upotrebio. Sve se moze zakonom urediti ali oni ne zele da uvedu.Skitnica wrote: ↑Tue May 05, 2026 4:08 pmProblematičnoj ne dolazi od porijekla, nego od pojedinca...Coolio wrote: ↑Tue May 05, 2026 12:15 pmNe svi ali onaj ko ima dozvolu u danasnje vreme treba imati, narocito zbog problematicnih ljudi medju kojima su i pojedini migranti. I ne mislim ja da treba imati oruzje u smislu da napadnes nekoga, da ga nosis po gradu i slicno vec iskljucivo u samoodbrani ako bas ne mozes drugacije da se odbranis. Ne daj Boze da se dodje u tu situaciju i verujem da nece.![]()
I opet sam protiv oružja.... oni koji prođu "test" ne znači da ne bi zloupotrebili to oružje koje posjeduju....
Samo postojanje oružja (pa i legalnog, u kući ili gdje god) povećava šanse za nesreće ili fatalne ishode u trenucima slabosti.
A nečije mentalno stanje se može promijeniti (ponekad i drastično) u roku i od mjesec dana.. ili i manje.. povodom primjer trauma, bolesti..
I iako sam inače u dosta toga više za nešto/nekoga umjesto protiv nečega/nekoga..
U ovom argumentu jesam oduvijek ipak čvrsto protiv oružja.
Uz postepene manevre (neke već u prvom postu spomenute i navedene) s vremenom.. mogli bi se stvoriti drugačiji prioriteti, drugačija razmišljanja, drugačije društvo.. u kojem bi potreba za 'zaštitom' kroz oružje postala možda čak i suvišna.
Razmišljam onako i na glas.. i sanjarim o konverziji vojnih fabrika u visokotehnološke civilne opreme..
Jakoo jakoo teško, jer znam koliko je industrija oružja moćna i nedodirljiv biznis..
I kakav je ne mali broj ljudi.. ali ipak bolji svijet od ovog današnjeg, nije ni nemoguć.
A nečije mentalno stanje se može promijeniti (ponekad i drastično) u roku i od mjesec dana.. ili i manje.. povodom primjer trauma, bolesti..
I iako sam inače u dosta toga više za nešto/nekoga umjesto protiv nečega/nekoga..
U ovom argumentu jesam oduvijek ipak čvrsto protiv oružja.
Uz postepene manevre (neke već u prvom postu spomenute i navedene) s vremenom.. mogli bi se stvoriti drugačiji prioriteti, drugačija razmišljanja, drugačije društvo.. u kojem bi potreba za 'zaštitom' kroz oružje postala možda čak i suvišna.
Razmišljam onako i na glas.. i sanjarim o konverziji vojnih fabrika u visokotehnološke civilne opreme..
Jakoo jakoo teško, jer znam koliko je industrija oružja moćna i nedodirljiv biznis..
I kakav je ne mali broj ljudi.. ali ipak bolji svijet od ovog današnjeg, nije ni nemoguć.
A što se tiče videa iznad..
Postoje tako videi koreografirani da prikupe što više pregleda. I lajkova. Još jedna čovječja glupost. Ne koliko i samo oružje, ali ogromna ljudska glupost svakako jeste.
Tehnologija je (ili će biti) sposobna još više "pameti".
Prstenovi, satovi, odjeća, telefoni ili narukvice mogli bi postati u stanju da "ispucaju nevidljive" barijere.. ne tako vatru (što je opet poziv na nasilje) nego primjer mreže, gelove ili pjene, zvučni štitovi.. ili analizirati okolinu aktivirajući automatski upozorenje ili poziv hitnoj službi (profesionalnim a i opremljenim javnim dronima) u slučaju znakova agresije itd itd itd
Metci nisu nužni.. Oružje je čovječja najveća glupost ikad stvorena.
Postoje tako videi koreografirani da prikupe što više pregleda. I lajkova. Još jedna čovječja glupost. Ne koliko i samo oružje, ali ogromna ljudska glupost svakako jeste.
Tehnologija je (ili će biti) sposobna još više "pameti".
Prstenovi, satovi, odjeća, telefoni ili narukvice mogli bi postati u stanju da "ispucaju nevidljive" barijere.. ne tako vatru (što je opet poziv na nasilje) nego primjer mreže, gelove ili pjene, zvučni štitovi.. ili analizirati okolinu aktivirajući automatski upozorenje ili poziv hitnoj službi (profesionalnim a i opremljenim javnim dronima) u slučaju znakova agresije itd itd itd
Metci nisu nužni.. Oružje je čovječja najveća glupost ikad stvorena.
Ja se slažem generalno sa ovim utopijskim razmišljanjem, ali ne živimo, niti ćemo ikada živjeti u svijetu gdje neće biti oružja. Zato sam za oružje uz strogu kontrolu. A što se tiče potrebe, lov je npr potreban da bi se kontrolisala populacija životinja koje nanose štetu ekosistemu. Koliko god brutalno zvučalo, tako je
Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 9 Replies
- 1325 Views
-
Last post by Bella
-