Dobre i loše strane baterija električnih vozila

Prostor za ljubitelje automobila i motocikala. Omiljeni proizvođači, savjeti za kupovinu, kvarovi i servisi...
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Dobre i loše strane baterija električnih vozila

Unread post by Skitnica »

Vozače koji razmišljaju o kupovini električnog vozila često brine životni vijek baterije. Pošto je baterija najskuplji dio električnog vozila, njena zamjena ponekad može koštati više od vrijednosti samog vozila.

Kada ima razloga za brigu i kako izbjeći troškove zamjene koji premašuju vrijednost automobila.

Vozače koji razmišljaju o kupovini električnog vozila često brine životni vijek baterije. Pošto je baterija najskuplji dio električnog vozila, njena zamjena ponekad može koštati više od vrijednosti samog vozila.

Šta vozači treba da znaju o baterijama prije nego što se odluče za kupovinu novog ili polovnog električnog vozila?

Proizvođači električnih vozila obično nude garanciju za baterije od 8 godina ili pređenih 160.000 kilometara, u zavisnosti od toga šta se prvo desi. Međutim, to ne znači da je automobil nakon isteka tog perioda samo za otpad, napominje KarVertikal.

Vremenom će se domet električnog vozila smanjivati usljed trošenja baterije.

„Baterija električnog automobila može trajati od 10 do 20 godina, ali na to utiče mnogo faktora. Baterije koje se koriste u zemljama sa veoma vrućim ili hladnim klimatskim uslovima propadaju brže od onih koje se koriste u umjerenim klimatskim uslovima. Prilikom kupovine polovnog električnog vozila uvezenog iz inostranstva važno je znati odakle ono potiče, jer to može uticati na stanje baterije“, kaže Matas Buzelis, automobilski stručnjak i direktor komunikacija u kompaniji KarVertikal.

Iako agresivan stil vožnje ima minimalan uticaj na dugovječnost baterije, mnogi vozači nisu svjesni kako se pravilno održava baterija.

Proizvođači preporučuju da se održava optimalan nivo napunjenosti baterije od 20–80% i izbjegava često korišćenje stanica za brzo punjenje.

Iako električna vozila imaju manje pokretnih dijelova i njihovo održavanje obično košta manje u odnosu na vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, u slučaju oštećenja baterije u saobraćajnoj nezgodi i njene naknadne zamjene, troškovi mogu biti izuzetno visoki.
Image

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Dobre i loše strane baterija električnih vozila

Unread post by fjaka »

oćel one zaživit ili ne
u autima

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Kod elektricnih automobila treba pod hitno standardizirati baterije u svim automobilima i napraviti mogucnost brze izmjene baterija. Tako da nema cekanja za punjenje, dodjes na stanicu ubace ti napunjenu bateriju izbace tvoju praznu i vozis dalje. Ja to govorim od samog pocetka elektricnih automobila, negdje sam skoro vidio vijest da ce se tek u buducnosti nekad ici u tom smijeru.

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

al ti je baterija najskuplji dio el automobila, za uzet još jednu bateriju skoro si uzeo još jedno auto

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Pa baterija nece biti u tvom vlasnistvu, potrosni dio, kao rezervoar za struju.

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

a to. onda bi se tribslo standardizirati neksko i država grad kogod preuzet velik dio troška

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Dmr wrote:
Thu Apr 24, 2025 7:55 pm
Kod elektricnih automobila treba pod hitno standardizirati baterije u svim automobilima i napraviti mogucnost brze izmjene baterija. Tako da nema cekanja za punjenje, dodjes na stanicu ubace ti napunjenu bateriju izbace tvoju praznu i vozis dalje. Ja to govorim od samog pocetka elektricnih automobila, negdje sam skoro vidio vijest da ce se tek u buducnosti nekad ici u tom smijeru.
Ah to će sigurno i da kosta skuplje.. :hm

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Nama u firmi planiraju narednu flotu službenih da budu električna. :doh Ja ću otkaz onda dati...

Kuduz
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Kuduz »

Lose strane su zvuk :pusisss

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

na električnima će taj zvuk dobit umjetnim putem neboj se :hahah

za obična auta ima već otkad dodatak di na dodavanje gasa prinosi zvuk v12 motora a ono
nekakva škatulica, corsa ili clio :hahah

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ako ćemo zanemariti problem sa punjenjem baterija, to nemanje zvuka kod električnih ima smisla za limuzine i generalno luksuzna vozila.

I u eri benzinaca za takva se uvijek pokušavalo što više utišati ih. Zato su i ugrađivali V12 u limuzine zbog tišine i mirnoće rada. Tako da meni ne bi smetalo voziti električnu luksuznu limuzinu.

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Kupih ljetos električno auto, pet godina staro. Baterija sasvim OK. Sada se brže troši kako je hladno, ali ima jednu prednost, ne moram točiti gorivo i ne zanimaju me cijene istog. Elem, prošle sedmice sam nešto bila u frci i nisam napunila bateriju kod kuće, bilo je u njemu jedno 25%struje i reko zaustavit ću se usput na nekoj pumpi i napuniću bateriju. Ja tamo tražim one punjače, nijedan ne odgovara mom. Ušla da pitam radnike kažu oni da je auto prestaro :( Rekoh meni je novo 😭 Sada su uveli CCD a moj je CHAdeMO.
Jedva sam se natjerala da kupim električno auto i vidi ti ovo sad.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Capri wrote:
Wed Jan 28, 2026 9:54 pm
Kupih ljetos električno auto, pet godina staro. Baterija sasvim OK. Sada se brže troši kako je hladno, ali ima jednu prednost, ne moram točiti gorivo i ne zanimaju me cijene istog. Elem, prošle sedmice sam nešto bila u frci i nisam napunila bateriju kod kuće, bilo je u njemu jedno 25%struje i reko zaustavit ću se usput na nekoj pumpi i napuniću bateriju. Ja tamo tražim one punjače, nijedan ne odgovara mom. Ušla da pitam radnike kažu oni da je auto prestaro :( Rekoh meni je novo 😭 Sada su uveli CCD a moj je CHAdeMO.
Jedva sam se natjerala da kupim električno auto i vidi ti ovo sad.
Vjerovatno možeš kupiti neki adapter sa tog CHAdemO na CCD

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Vjerovatno da može samo me je razočaralo. Moram promjeniti u garaži čitav onaj sistem za punjenje.
Kako sam nepismena kad hoću bilo šta oko auta objasniti :doh

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Hajde briga te, barem si na gorivu uštedjela :pusisss

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

:hahah damn

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Nabavila adapter?

Capri
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Capri »

Ne.

Što ne mogu da čitam i učestvujem na ostalim temama?

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Pozitivne strane korone
    by Vjetar » » in Zdravlje
    23 Replies
    4722 Views
    Last post by Skitnica
  • Dobre vijesti
    by Skitnica » » in Vijesti
    31 Replies