Sta najvise utice na covjekovo ponasanje?

Teme iz psihologije
dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Re: Sta najvise utice na covjekovo ponasanje?

Unread post by dezire »

@Peace Što hoćeš reći...da automatizmom je vjernik bolji čovjek? U ponašanju, empatiji...?
Da bi bio dobar vjerski odgoj mora se imati dobar ,,učitelj,,. I to ne samo na riječima već i na djelima.
Primjeri nam pokazuju da to baš i nije tako....
Koliko puta , baš od vjernika čuješ ružne komentare za osobe drugačije od njih!
Tako da vjera sa ponašanjem i time je li osoba dobra ili loša nema previše veze.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

dezire wrote:
Sat Mar 22, 2025 10:26 am
@Peace Što hoćeš reći...da automatizmom je vjernik bolji čovjek? U ponašanju, empatiji...?
Da bi bio dobar vjerski odgoj mora se imati dobar ,,učitelj,,. I to ne samo na riječima već i na djelima.
Tako da vjera sa ponašanjem i time je li osoba dobra ili loša nema previše veze.

Ti od vjernika, od istinskog vjernika, neces nikad, nikad cuti lose, niti ce od njih iko biti bihuzur.
Cut ces od onih koji sami tvrde da su vjernici, od onih koji se oblace kao vjernci, tj od onoh koji oponasaju vjernika, ili od onih za koje svijet tvrdi da su vjernici, a koji opet ne zna sustinu vjernika.

Svako ko je imao bar jednog u svom okruzenju, istinskog, oni su toliko rijatke pojave, da se ta sreca ne ukazs vecini, razumjet ce sto sam htjela reci.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Peace wrote:
Sat Mar 22, 2025 12:58 pm
dezire wrote:
Sat Mar 22, 2025 10:26 am

Ti od vjernika, od istinskog vjernika, neces nikad, nikad cuti lose, niti ce od njih iko biti bihuzur.
Cut ces od onih koji sami tvrde da su vjernici, od onih koji se oblace kao vjernci, tj od onoh koji oponasaju vjernika, ili od onih za koje svijet tvrdi da su vjernici, a koji opet ne zna sustinu vjernika.

Svako ko je imao bar jednog u svom okruzenju, istinskog, oni su toliko rijatke pojave, da se ta sreca ne ukazs vecini, razumjet ce sto sam htjela reci.
S tim dijelom se slažem i upravo zato, to ne možemo uzeti kao nešto na čemu ćemo temeljiti što utiče na ljudsko ponašanje .
Premalo je takvih (istinskih) da bi mogli na osnovu vjere analizirati utjecaj na ponašanje.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Putovala si mnogo Dezire, kazi nam koje nacije se tebi najvise svidjaju, mislim koje imaju najljepse ponasanje u javnom u zivotu, i zbog cega mislis da imaju?

Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Pekmeza »

Okolina, ako cemo pricati o onima sto se generalno ponasaju lose, za to su najvise prvo krivi roditelji a nakon toga oni samo sto nisu kroz zivot ucili da budu bolji i pristojiniji ljudi.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ako smo okruzeni nepristojnim i nekulturnim ljudima, vrlo vjerovatno cemo se stopiti s njima. Ali vidjela sam i izuzetaka, doduse distancirani su.

Ja ne znam da me ista moze oduseviti ko lijepo ponasanje. Svakog insana lijepog ponasanja kojeg sam kroz zivot sretala nosim u mislila, i zauvijek cu da nosim.

Mogu se sresti tamo gdje se i ne nadamo. Mogu uciniti nesto, neku sitnicu, ali ta sitnica ucini razliku golemu.

Mnogo sam svijeta upoznala. Jedan s najljepsim ponasanjem zivi u mom selu. Na vrh sela. Tu je rodjen, ali nije oduvijek tu zivio. Proveo je dosta god u Sarajevu, i radio je izvan BiH. Sada je tu u penziji. Zivi tiho i mirno, ko da ga i nema.
Svaki insan koji poznaje ovog insana nema rijeci da vam opise. Vec onako kratko - ovo vise nigdje ne postoji, ili zar ovakav covjek moze da postoji. To je reakcija na ovog covjeka i muska i zenska, i starog i mladog.

Imadoh jedan susret s njim, posjedismo uz kafu kod njegove familije, i odlazimo, svi nekako skupa, ali on je ipak izazao prije mene.
Sageo se, uze moje papuce i okreni mi ih. Ostale se okrenute vratima kad sam usla u kuci.
Ostala mi je ta slika u glava. Kakva velicina od covjeka, karakter, kulutura, hadzija, i on se sageo da mi papuce namjesti <3

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Imadoh vremena pa

Misli postaju osećanja.
Osećanja postaju reči.
Reči postaju dela...
Pazi šta govoriš!

*

Reči razdvajaju i reči spajaju...
Reči zavode i rasvetljavaju...
Reči razboljevaju i isceljuju...
Reči lede i otapaju...
Reči udaraju i reči miluju...
Reči ubijaju i vaskrsavaju...
Reči razaraju i stvaraju...

Reči mržnje i reči Ljubavi...
Reči zla i reči Dobra...

Koje pobeđuju?
One koje izgovaraš.

A lijepo je procitati ostatak

http://www.ekologijasvesti.com/portal/i ... &Itemid=16

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Peace wrote:
Sat Mar 22, 2025 2:34 pm
Putovala si mnogo Dezire, kazi nam koje nacije se tebi najvise svidjaju, mislim koje imaju najljepse ponasanje u javnom u zivotu, i zbog cega mislis da imaju?
Ne mogu tako generalizirati. Neki narodi mi više pašu, neki ne.
A svugdje ima onih sa lijepim ponašanjem i sa manje lijepim. Mislim da to nije do bogatstva, obrazovanja ili tako nečega.
Slažem se sa@Pekmeza ,da je to više do odgoja i karaktera osobe općenito

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

dezire wrote:
Sat Mar 22, 2025 7:05 pm
Peace wrote:
Sat Mar 22, 2025 2:34 pm
Ne mogu tako generalizirati. Neki narodi mi više pašu, neki ne.
A svugdje ima onih sa lijepim ponašanjem i sa manje lijepim. Mislim da to nije do bogatstva, obrazovanja ili tako nečega.
Slažem se sa@Pekmeza ,da je to više do odgoja i karaktera osobe općenito
Evo dalje pitanja

Sta mislite, da li je i koliko lakse odgojiti dobro djecu ukoliko su svi okolo vas fino odgojeni?
Odnosno je li teze ukoliko nisu?
Odnosno, koliki je utjecaj roditelja, koliki sredine?

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Najbitniji je dobar utjecaj roditelja
Tada sredina nema veliki utjecaj.

Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Pekmeza »

Sredina definitivno ima utjecaj. Po onoj staroj “s kim si takav si”. Mozda cak vise nego roditelji. Jer, uglavnom, ako je normalna i zdrava porodica, djeca najvise vremena provode sa drugom djecom.

Ako je sredina losa, roditeljska borba za pravilan odgoj je teska odnosno sve teza sto je sredina gora.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Ali ako dijete u obitelji usvoji kvalitetne obrazce ponašanja, teže će pasti pod utjecaj okoline.
Pričamo o kvalitetnom ne površnom odgoju i pod uvjetom da sami roditelji imaju zdrav i normalan stav u/o životu

Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Pekmeza »

Svi mi imamo drugacija iskustva. Ne mogu gledati na to iz neke perspektive kako bi trebalo biti, samo iz licnog iskustva.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Pekmeza wrote:
Sat Mar 22, 2025 10:45 pm
Svi mi imamo drugacija iskustva. Ne mogu gledati na to iz neke perspektive kako bi trebalo biti, samo iz licnog iskustva.
Samo iz vlastitog iskustva sam to i napisala :)

Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Pekmeza »

dezire wrote:
Sat Mar 22, 2025 10:46 pm
Pekmeza wrote:
Draga Dezire,
Jako puno stvari ide u pravilan odgoj djece. Bas bi mogla knjigu o tome napisati.
Ali ljubav i paznja koju im treba dati, su na prvom mjestu.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Pekmeza wrote:
Sat Mar 22, 2025 11:02 pm
dezire wrote:
Sat Mar 22, 2025 10:46 pm
Pekmeza wrote:
Draga Dezire,
Jako puno stvari ide u pravilan odgoj djece. Bas bi mogla knjigu o tome napisati.
Ali ljubav i paznja koju im treba dati, su na prvom mjestu.
Pričaj mi :hahah
I kad misliš da si,, odradio,, sve... Zauvijek traje

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Na nasu podsvjest, najvise utice odgoj i sredina u kojoj odrastamo,. Al ne znaci da se podsvjest ne moze kasnije mijenjati.
Po meni najbolji moguci odgoj roditelja je sa sto manje uplitanja i ohrabrivanjem kod djece da sami donose odluke na nivou intuicije. U suprotnom ce svaki roditelji prenijeti djeci sva svoja ogranicenja koja su u toku zivota nesvejsno pokupili :D

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Dmr wrote:
Sun Mar 23, 2025 10:52 pm
Na nasu podsvjest, najvise utice odgoj i sredina u kojoj odrastamo,. Al ne znaci da se podsvjest ne moze kasnije mijenjati.
Po meni najbolji moguci odgoj roditelja je sa sto manje uplitanja i ohrabrivanjem kod djece da sami donose odluke na nivou intuicije. U suprotnom ce svaki roditelji prenijeti djeci sva svoja ogranicenja koja su u toku zivota nesvejsno pokupili :D
Mislim da dosta njih griješi u tom balansu (ne)uplitanja. Oni koji neće da se upliću ispadnu odsutni, oni koji se upliću ispadnu kontrolišući. Vjerujem da je roditeljima teško naći sredinu
Per aspera ad astra :fiju

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka wrote:
Sun Mar 23, 2025 11:17 pm
Dmr wrote:
Sun Mar 23, 2025 10:52 pm
Mislim da dosta njih griješi u tom balansu (ne)uplitanja. Oni koji neće da se upliću ispadnu odsutni, oni koji se upliću ispadnu kontrolišući. Vjerujem da je roditeljima teško naći sredinu
Pretesko. Jos ukoliko bi se jedan roditelj uplito, drugi ne.
Pa moras izmedju svega traziti balans.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kada sam otvorila ovu temu nisam zapravo ni znala da sam, po nekim statistikama imala na umu #1 mjesto za zivot u USA.
Upravo sam se od tamo bila vratila, i stvarno je lijepo, sigurno, kulturno, obrazovano, skupo…

https://realestate.usnews.com/places/ra ... es-to-live

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

U Americi najbolja mjesta za živjeti = ona u kojima je najmanja šansa da te neko ubije :D/

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Mon Jun 30, 2025 11:26 pm
U Americi najbolja mjesta za živjeti = ona u kojima je najmanja šansa da te neko ubije :D/
Najsigurnijim mjestima se smatraju manji gradicu koje naseljavaju uglavnom bjelci. Gradici sa 70% i preko bjelacke populacije ulaze u sami vrh.
I nasuprot tome, najnesigurnija mjesta za zivot su gradovi sa 70% i preko afrosmerikanaca.
Skoro prodjoh kroz Memphis, spada u #1 po nesigurnosti.
I kad prodjes, onako iz auta shvatis sve. Apokolipsa.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jutros mi ovo sinu
Postojanje ili nepostojanja zelje u samom covjeku da od sebe napravi bolju personu..

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Peace wrote:
Fri Jul 04, 2025 2:56 pm
Postojanje ili nepostojanja zelje u samom covjeku da od sebe napravi bolju personu..
Pa ne znam sta znaci bolju, prije bih rekao svjesniju. A definitivno treba doci do nekog prelomnog trenutka kada pojedinac pozeli da shvati kako stvari u stvari stoje, ili da ne pozeli :D

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Često primjetim da dobar dio ponašanja ovisi o tome ko gleda to ponašanje. Ili se misli da će biti vidjeno.

Dodvoravanje drugima ne u smislu klasičnog uvlačenja, već raditi stvari onako kako se misli da će se svidjeti nekome ko će tome svjedočiti.

Previše su mnogi ovisni o mišljenju drugih o njima :-?

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • (Ne)pristojno ponašanje u saobraćaju
    by Skitnica » » in Auto-moto
    55 Replies
    16973 Views
    Last post by Bella
  • Šta ćemo poslije? (COVID-19)
    by Vjetar » » in Zdravlje
    45 Replies