Sta najvise utice na covjekovo ponasanje?
Re: Sta najvise utice na covjekovo ponasanje?
@Peace Što hoćeš reći...da automatizmom je vjernik bolji čovjek? U ponašanju, empatiji...?
Da bi bio dobar vjerski odgoj mora se imati dobar ,,učitelj,,. I to ne samo na riječima već i na djelima.
Primjeri nam pokazuju da to baš i nije tako....
Koliko puta , baš od vjernika čuješ ružne komentare za osobe drugačije od njih!
Tako da vjera sa ponašanjem i time je li osoba dobra ili loša nema previše veze.
Da bi bio dobar vjerski odgoj mora se imati dobar ,,učitelj,,. I to ne samo na riječima već i na djelima.
Tako da vjera sa ponašanjem i time je li osoba dobra ili loša nema previše veze.
dezire wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 10:26 am@Peace Što hoćeš reći...da automatizmom je vjernik bolji čovjek? U ponašanju, empatiji...?
Ti od vjernika, od istinskog vjernika, neces nikad, nikad cuti lose, niti ce od njih iko biti bihuzur.
Cut ces od onih koji sami tvrde da su vjernici, od onih koji se oblace kao vjernci, tj od onoh koji oponasaju vjernika, ili od onih za koje svijet tvrdi da su vjernici, a koji opet ne zna sustinu vjernika.
Svako ko je imao bar jednog u svom okruzenju, istinskog, oni su toliko rijatke pojave, da se ta sreca ne ukazs vecini, razumjet ce sto sam htjela reci.
S tim dijelom se slažem i upravo zato, to ne možemo uzeti kao nešto na čemu ćemo temeljiti što utiče na ljudsko ponašanje .Peace wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 12:58 pmdezire wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 10:26 am@Peace Što hoćeš reći...da automatizmom je vjernik bolji čovjek? U ponašanju, empatiji...?
Ti od vjernika, od istinskog vjernika, neces nikad, nikad cuti lose, niti ce od njih iko biti bihuzur.
Cut ces od onih koji sami tvrde da su vjernici, od onih koji se oblace kao vjernci, tj od onoh koji oponasaju vjernika, ili od onih za koje svijet tvrdi da su vjernici, a koji opet ne zna sustinu vjernika.
Svako ko je imao bar jednog u svom okruzenju, istinskog, oni su toliko rijatke pojave, da se ta sreca ne ukazs vecini, razumjet ce sto sam htjela reci.
Premalo je takvih (istinskih) da bi mogli na osnovu vjere analizirati utjecaj na ponašanje.
Putovala si mnogo Dezire, kazi nam koje nacije se tebi najvise svidjaju, mislim koje imaju najljepse ponasanje u javnom u zivotu, i zbog cega mislis da imaju?
Okolina, ako cemo pricati o onima sto se generalno ponasaju lose, za to su najvise prvo krivi roditelji a nakon toga oni samo sto nisu kroz zivot ucili da budu bolji i pristojiniji ljudi.
Ako smo okruzeni nepristojnim i nekulturnim ljudima, vrlo vjerovatno cemo se stopiti s njima. Ali vidjela sam i izuzetaka, doduse distancirani su.
Ja ne znam da me ista moze oduseviti ko lijepo ponasanje. Svakog insana lijepog ponasanja kojeg sam kroz zivot sretala nosim u mislila, i zauvijek cu da nosim.
Mogu se sresti tamo gdje se i ne nadamo. Mogu uciniti nesto, neku sitnicu, ali ta sitnica ucini razliku golemu.
Mnogo sam svijeta upoznala. Jedan s najljepsim ponasanjem zivi u mom selu. Na vrh sela. Tu je rodjen, ali nije oduvijek tu zivio. Proveo je dosta god u Sarajevu, i radio je izvan BiH. Sada je tu u penziji. Zivi tiho i mirno, ko da ga i nema.
Svaki insan koji poznaje ovog insana nema rijeci da vam opise. Vec onako kratko - ovo vise nigdje ne postoji, ili zar ovakav covjek moze da postoji. To je reakcija na ovog covjeka i muska i zenska, i starog i mladog.
Imadoh jedan susret s njim, posjedismo uz kafu kod njegove familije, i odlazimo, svi nekako skupa, ali on je ipak izazao prije mene.
Sageo se, uze moje papuce i okreni mi ih. Ostale se okrenute vratima kad sam usla u kuci.
Ostala mi je ta slika u glava. Kakva velicina od covjeka, karakter, kulutura, hadzija, i on se sageo da mi papuce namjesti
Ja ne znam da me ista moze oduseviti ko lijepo ponasanje. Svakog insana lijepog ponasanja kojeg sam kroz zivot sretala nosim u mislila, i zauvijek cu da nosim.
Mogu se sresti tamo gdje se i ne nadamo. Mogu uciniti nesto, neku sitnicu, ali ta sitnica ucini razliku golemu.
Mnogo sam svijeta upoznala. Jedan s najljepsim ponasanjem zivi u mom selu. Na vrh sela. Tu je rodjen, ali nije oduvijek tu zivio. Proveo je dosta god u Sarajevu, i radio je izvan BiH. Sada je tu u penziji. Zivi tiho i mirno, ko da ga i nema.
Svaki insan koji poznaje ovog insana nema rijeci da vam opise. Vec onako kratko - ovo vise nigdje ne postoji, ili zar ovakav covjek moze da postoji. To je reakcija na ovog covjeka i muska i zenska, i starog i mladog.
Imadoh jedan susret s njim, posjedismo uz kafu kod njegove familije, i odlazimo, svi nekako skupa, ali on je ipak izazao prije mene.
Sageo se, uze moje papuce i okreni mi ih. Ostale se okrenute vratima kad sam usla u kuci.
Ostala mi je ta slika u glava. Kakva velicina od covjeka, karakter, kulutura, hadzija, i on se sageo da mi papuce namjesti
Imadoh vremena pa
Misli postaju osećanja.
Osećanja postaju reči.
Reči postaju dela...
Pazi šta govoriš!
*
Reči razdvajaju i reči spajaju...
Reči zavode i rasvetljavaju...
Reči razboljevaju i isceljuju...
Reči lede i otapaju...
Reči udaraju i reči miluju...
Reči ubijaju i vaskrsavaju...
Reči razaraju i stvaraju...
Reči mržnje i reči Ljubavi...
Reči zla i reči Dobra...
Koje pobeđuju?
One koje izgovaraš.
A lijepo je procitati ostatak
http://www.ekologijasvesti.com/portal/i ... &Itemid=16
Misli postaju osećanja.
Osećanja postaju reči.
Reči postaju dela...
Pazi šta govoriš!
*
Reči razdvajaju i reči spajaju...
Reči zavode i rasvetljavaju...
Reči razboljevaju i isceljuju...
Reči lede i otapaju...
Reči udaraju i reči miluju...
Reči ubijaju i vaskrsavaju...
Reči razaraju i stvaraju...
Reči mržnje i reči Ljubavi...
Reči zla i reči Dobra...
Koje pobeđuju?
One koje izgovaraš.
A lijepo je procitati ostatak
http://www.ekologijasvesti.com/portal/i ... &Itemid=16
Ne mogu tako generalizirati. Neki narodi mi više pašu, neki ne.
A svugdje ima onih sa lijepim ponašanjem i sa manje lijepim. Mislim da to nije do bogatstva, obrazovanja ili tako nečega.
Slažem se sa@Pekmeza ,da je to više do odgoja i karaktera osobe općenito
Evo dalje pitanja
Sta mislite, da li je i koliko lakse odgojiti dobro djecu ukoliko su svi okolo vas fino odgojeni?
Odnosno je li teze ukoliko nisu?
Odnosno, koliki je utjecaj roditelja, koliki sredine?
Najbitniji je dobar utjecaj roditelja
Tada sredina nema veliki utjecaj.
Tada sredina nema veliki utjecaj.
Sredina definitivno ima utjecaj. Po onoj staroj “s kim si takav si”. Mozda cak vise nego roditelji. Jer, uglavnom, ako je normalna i zdrava porodica, djeca najvise vremena provode sa drugom djecom.
Ako je sredina losa, roditeljska borba za pravilan odgoj je teska odnosno sve teza sto je sredina gora.
Ako je sredina losa, roditeljska borba za pravilan odgoj je teska odnosno sve teza sto je sredina gora.
Ali ako dijete u obitelji usvoji kvalitetne obrazce ponašanja, teže će pasti pod utjecaj okoline.
Pričamo o kvalitetnom ne površnom odgoju i pod uvjetom da sami roditelji imaju zdrav i normalan stav u/o životu
Pričamo o kvalitetnom ne površnom odgoju i pod uvjetom da sami roditelji imaju zdrav i normalan stav u/o životu
Svi mi imamo drugacija iskustva. Ne mogu gledati na to iz neke perspektive kako bi trebalo biti, samo iz licnog iskustva.
Draga Dezire,
Jako puno stvari ide u pravilan odgoj djece. Bas bi mogla knjigu o tome napisati.
Ali ljubav i paznja koju im treba dati, su na prvom mjestu.
Na nasu podsvjest, najvise utice odgoj i sredina u kojoj odrastamo,. Al ne znaci da se podsvjest ne moze kasnije mijenjati.
Po meni najbolji moguci odgoj roditelja je sa sto manje uplitanja i ohrabrivanjem kod djece da sami donose odluke na nivou intuicije. U suprotnom ce svaki roditelji prenijeti djeci sva svoja ogranicenja koja su u toku zivota nesvejsno pokupili
Po meni najbolji moguci odgoj roditelja je sa sto manje uplitanja i ohrabrivanjem kod djece da sami donose odluke na nivou intuicije. U suprotnom ce svaki roditelji prenijeti djeci sva svoja ogranicenja koja su u toku zivota nesvejsno pokupili
Mislim da dosta njih griješi u tom balansu (ne)uplitanja. Oni koji neće da se upliću ispadnu odsutni, oni koji se upliću ispadnu kontrolišući. Vjerujem da je roditeljima teško naći sredinuDmr wrote: ↑Sun Mar 23, 2025 10:52 pmNa nasu podsvjest, najvise utice odgoj i sredina u kojoj odrastamo,. Al ne znaci da se podsvjest ne moze kasnije mijenjati.
Po meni najbolji moguci odgoj roditelja je sa sto manje uplitanja i ohrabrivanjem kod djece da sami donose odluke na nivou intuicije. U suprotnom ce svaki roditelji prenijeti djeci sva svoja ogranicenja koja su u toku zivota nesvejsno pokupili![]()
Per aspera ad astra 
Pretesko. Jos ukoliko bi se jedan roditelj uplito, drugi ne.biljka wrote: ↑Sun Mar 23, 2025 11:17 pmMislim da dosta njih griješi u tom balansu (ne)uplitanja. Oni koji neće da se upliću ispadnu odsutni, oni koji se upliću ispadnu kontrolišući. Vjerujem da je roditeljima teško naći sredinuDmr wrote: ↑Sun Mar 23, 2025 10:52 pmNa nasu podsvjest, najvise utice odgoj i sredina u kojoj odrastamo,. Al ne znaci da se podsvjest ne moze kasnije mijenjati.
Po meni najbolji moguci odgoj roditelja je sa sto manje uplitanja i ohrabrivanjem kod djece da sami donose odluke na nivou intuicije. U suprotnom ce svaki roditelji prenijeti djeci sva svoja ogranicenja koja su u toku zivota nesvejsno pokupili![]()
Pa moras izmedju svega traziti balans.
Kada sam otvorila ovu temu nisam zapravo ni znala da sam, po nekim statistikama imala na umu #1 mjesto za zivot u USA.
Upravo sam se od tamo bila vratila, i stvarno je lijepo, sigurno, kulturno, obrazovano, skupo…
https://realestate.usnews.com/places/ra ... es-to-live
Upravo sam se od tamo bila vratila, i stvarno je lijepo, sigurno, kulturno, obrazovano, skupo…
https://realestate.usnews.com/places/ra ... es-to-live
U Americi najbolja mjesta za živjeti = ona u kojima je najmanja šansa da te neko ubije 
Najsigurnijim mjestima se smatraju manji gradicu koje naseljavaju uglavnom bjelci. Gradici sa 70% i preko bjelacke populacije ulaze u sami vrh.
I nasuprot tome, najnesigurnija mjesta za zivot su gradovi sa 70% i preko afrosmerikanaca.
Skoro prodjoh kroz Memphis, spada u #1 po nesigurnosti.
I kad prodjes, onako iz auta shvatis sve. Apokolipsa.
Jutros mi ovo sinu
Postojanje ili nepostojanja zelje u samom covjeku da od sebe napravi bolju personu..
Postojanje ili nepostojanja zelje u samom covjeku da od sebe napravi bolju personu..
Pa ne znam sta znaci bolju, prije bih rekao svjesniju. A definitivno treba doci do nekog prelomnog trenutka kada pojedinac pozeli da shvati kako stvari u stvari stoje, ili da ne pozeli
Često primjetim da dobar dio ponašanja ovisi o tome ko gleda to ponašanje. Ili se misli da će biti vidjeno.
Dodvoravanje drugima ne u smislu klasičnog uvlačenja, već raditi stvari onako kako se misli da će se svidjeti nekome ko će tome svjedočiti.
Previše su mnogi ovisni o mišljenju drugih o njima
Dodvoravanje drugima ne u smislu klasičnog uvlačenja, već raditi stvari onako kako se misli da će se svidjeti nekome ko će tome svjedočiti.
Previše su mnogi ovisni o mišljenju drugih o njima
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 55 Replies
- 16973 Views
-
Last post by Bella
-