Sta najvise utice na covjekovo ponasanje?

Teme iz psihologije
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Sta najvise utice na covjekovo ponasanje?

Unread post by Peace »

Danas sam bila u jednoj od najbogatijih erija, i ponasanje ljudi u bogatim erijama meni lezi.
Pa se upitah - ima li imovinsko stanje veze s ponasanjem covjeka?

Mozete odgovoriti na to pitanje i dodati sta vi mislite da najvise oblikuje nasu personalnost i opce ponasanje u svakodnevnom zivotu?

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Sta najvise utice na covjekovo ponasanje?

Unread post by Skitnica »

Mislim da je ključno način na koji smo odgajani, okruženje i društvo, puno znače i utiče na naše ponašanje .

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

I sta mislite, da li su se ljudi u 60im, 70im i 80im ljepse ponasali u javnom zivotu od danasnjih ljudi?

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Mislim da su ljudi obraćali više pažnje jedni prema drugima, koncetracija im nije bila usmjerena na telefone na javnim mjestima / društvu / porodici … :hm

Norme vaspitana su bile strožije na odnosu danas.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Skitnica wrote:
Fri Mar 21, 2025 12:31 am
Mislim da je ključno način na koji smo odgajani, okruženje i društvo, puno znače i utiče na naše ponašanje .
Dodao bih na ovo da ima i do urođenog karaktera. I to je to. Novac tu ne mijenja puno, ili ništa. Mada može pomoći u emancipaciji nekoga. Ali i odmoći :DE

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Bogati se okruzuju bogatim, i sastaju se s takvim.

Da ste bogati, extremno bogati, da li biste otisli zivjeti u najbolje i najbogatije dijelove grada i da li bsite pazili u koju cete skolu upisati vasu djecu?

Da li bogate sarajlije salju svoju djecu i istu skolu ko i prosjecni gradjani?

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Genetika, edukacija, principi, (ne)znanje, karakter, iskustva, okruženje, interesi (ne u smislu profita).. želje ili manjak istih itd
Ovisno o situacijama, relacijama i humanom biću onakvom kakvo je stvarno i čemu teži.. Može sve ujedno uticati. A u nekim granama i pojedinačno.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Izgleda li vama da sto je nacija ili rasa manje obrazovana da je sklonija losem ponasanju?

Zelim silno vjerovati da nema veze s jednom rasom i nacijom, ali u USA ima.

Rase s najmanjim postotkom visoko obrazovanih ljudi, su ujedno i najsiromasnije i najnekulturnije u javnom zivotu.

Nismo nekad bili bogati, svi smo skoro bili siromasni, ali bilo je discipline i odgoja u kuci.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Fri Mar 21, 2025 11:25 pm
Izgleda li vama da sto je nacija ili rasa manje obrazovana da je sklonija losem ponasanju?

Zelim silno vjerovati da nema veze s jednom rasom i nacijom, ali u USA ima.

Rase s najmanjim postotkom visoko obrazovanih ljudi, su ujedno i najsiromasnije i najnekulturnije u javnom zivotu.

Nismo nekad bili bogati, svi smo skoro bili siromasni, ali bilo je discipline i odgoja u kuci.
U osnovi ne. U kontekstu društva da. Ne zato što je jedna rasa genetski ili urođeno sklonija problematičnom ponašanju, već zbog društvene stigme kojom je okružena. Ljudi koje društvo tretira loše će se ponašati loše i prenositi to na djecu.

Ja sam vjerovanja da se ljudi ne rađaju loši, vrlo vrlo mali procenat njih možda, ali onaj narativ kojim si okružen od malih nogu pa i kad nisi svjestan svoje okoline, je nešto što pokvari čovjeka u startu.

U svakom društvu postoji stigma oko određenih grupa ljudi, na njih se gleda kao manje vrijedne npr. od prvih kontakata u školi. Ta djeca ne mogu imati šansu u ovom svijetu. Romsko dijete u BiH nije imalo istu šansu i tretman kao ja, ni od sistema, ni od ljudi u okolini i to je ono što je poražavajuće
Per aspera ad astra :fiju

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ma niko se na radja los, okruzenje pravi od tebe nesto.
Namece mi se pitanje - treba li napustiti okruzenje ukolko nam se ne svidja ponasanja ljudi iz tog okruzenje, i s obzirom da znamo da te okruzenje oblikuje i oblikuje tvoju djecu?

Moze li se ista drugo uciniti osim skloniti se iz tog okruzenja?
Moze li se ostati i biti ne dohvacen i “inficiran” okolinom?
Moze li se biti svijetli primjer?
Treba li zamjeriti obrazovanim i kulturnim ljudima sto se odmicu od onih koji to nisu?
U USA je ta podjela bas, bas prisutna.
Vrlo se dobro zna ko koju eriju drzi.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Rađaju se loši. Okruženje ih oblikuje onda ili u katastrofa loše, ili suspregnuto loše. Ali nikakav status, okruženje, okolnosti, ne naprave od dobrog lošeg.

To ili jesi ili nisi. Koliko ćeš ispoljiti ovisi već od okruženja, odgoja, okolnosti. Status i novac će mislim prije dati krila bahatosti onome ko je u startu loš, nego što će ga učiniti boljim.

Samo, mislim da @Peace priča o onom nekom inicjalnom kontaktu sa drugim ljudima i uljudnosti pri tome. A to nekako i ne doživljavam kao mjerilo dobrosti ili lošosti :jbg

Ovisi to i od trenutnog raspoloženja. Mnogi jednostavno hine uljudnost pri prvom kontaktu.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Mar 22, 2025 12:44 am
Rađaju se loši. Okruženje ih oblikuje onda ili u katastrofa loše, ili suspregnuto loše. Ali nikakav status, okruženje, okolnosti, ne naprave od dobrog lošeg.
Ne slažem se. Nije ti predodređeno da si loša osoba. Mislim da ni sa vjerske strane nije tako, a ni sa svjetovne. Imaš naravno izuzetaka, rođenih monstruma, ali se to uglavnom postaje

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Sat Mar 22, 2025 12:41 am
Namece mi se pitanje - treba li napustiti okruzenje ukolko nam se ne svidja ponasanja ljudi iz tog okruzenje, i s obzirom da znamo da te okruzenje oblikuje i oblikuje tvoju djecu?

Treba li zamjeriti obrazovanim i kulturnim ljudima sto se odmicu od onih koji to nisu?
Mislim da je ta podjela više na bogate i siromašne, nego na dobre i loše :jbg

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

biljka wrote:
Sat Mar 22, 2025 12:52 am
Vjetar wrote:
Ne slažem se. Nije ti predodređeno da si loša osoba. Mislim da ni sa vjerske strane nije tako, a ni sa svjetovne. Imaš naravno izuzetaka, rođenih monstruma, ali se to uglavnom postaje
Kad se postaje?

Ako imaš recimo djecu koja su doslovno loša, sa svojih 5-6 godina. Odnosno čim se i može detektovati nešto što ih takvim karakteriše. Kakva je njih sredina oblikovala u takve? I poslije ostanu takvi.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Mar 22, 2025 12:55 am
biljka wrote:
Sat Mar 22, 2025 12:52 am
Vjetar wrote:
Kad se postaje?

Ako imaš recimo djecu koja su doslovno loša, sa svojih 5-6 godina. Odnosno čim se i može detektovati nešto što ih takvim karakteriše. Kakva je njih sredina oblikovala u takve? I poslije ostanu takvi.
Imaš izuzetaka, loše djece, naučno neobjašnjivo, ali takvih je malo. I to nije nešto što roditelj treba prepustiti slučaju i dopustiti da dijete izraste u lošu osobu.

Problem je što i kad dođe do tog izuzetka imaš roditelje koji puste, često dijete istraumatiziraju na svoje načine i naprave od njega bukvalno monstruma.

To je statistički veoma mali broj djece, one kojima je rekla bih i potrebna psihološka pomoć od ranog djetinjstva. Ali ako govorimo uopćeno-ne rađamo se loši. Možemo se roditi sa većim predispozicijama za mentalna oboljenja, ali ne nužno loši

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ne govorim o monstrum-lošim, već o jednostavno nedobrim, nefinim, nepristojnim, bahatim. Ljudima koji jednostavno nisu dobri, nemaju problem ophođenja sa drugima na neuljudan način.

To je urođeno. Može se naravno oblikovati odgojem i okruženjem kroz život da bude više ili manje izraženo. Ali, neko od rođenja ima predispoziciju da bude više šupak nego neko drugi.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Mar 22, 2025 1:15 am
Ne govorim o monstrum-lošim, već o jednostavno nedobrim, nefinim, nepristojnim, bahatim, Ljudima koji jednostavno nisu dobri, nemaju problem ophođenja sa drugima na neuljudan način.

To je urođeno. Može se naravno oblikovati odgojem i okruženjem kroz život da bude više ili manje izraženo. Ali, neko od rođenja ima predispoziciju da bude više šupak nego neko drugi.
Ne mislim da je to nužno "više šupak". Kako sam rekla, mislim da neki procenat ljudi ima izraženiju genetsku predispoziciju za mentalna oboljenja, koja svakako ako se ne tretiraju kako treba mogu uticati na to da osoba bude loša. Ali mislim ako se prepozna i liječi da se ti problemi mogu otkloniti ili kontrolisati, kako god. Tako da te ta predispozicija ne čini lošom u startu :jbg

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Pa jasno je meni šta hoćeš reći. Samo, mislim da se ovdje ne govori o bolesnim ljudima. O mentalnoj kategoriji za liječenja. Govorimo o ljudima koji jednostavno nisu fini i uljudni pri ophođenju sa drugima. Takve viđamo svakoddnevno i bezbroj ih je.

Nisu dijagnoze nikakve, nisu psihopate, niti bilo šta slično. Već samo nisu fini po difoltu, već pristupaju drugim ljudima na način koji nije polite, nazovi ga grublji ili neotesaniji način. Ophode se prema drugima tako. Ne drže do pristojnosti. Ne mare toliko za tim.

U startu teme Peace otprilike priča o takvima. Ne o dijagnozama nekima koji su ekstremi.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Mar 22, 2025 1:25 am
Pa jasno je meni šta hoćeš reći. Samo, mislim da se ovdje ne govori o bolesnim ljudima. O mentalnoj kategoriji za liječenja. Govorimo o ljudima koji jednostavno nisu fini i uljudni pri ophođenju sa drugima. Takve viđamo svakoddnevno i bezbroj ih je.

Nisu dijagnoze nikakve, nisu psihopate, niti bilo šta slično. Već samo nisu fini po difoltu, već pristupaju drugim ljudima na način koji nije polite, nazovi ga grublji ili neotesaniji način. Ophode se prema drugima tako. Ne drže do pristojnosti. Ne mare toliko za tim.

U startu teme Peace otprilike priča o takvima. Ne o dijagnozama nekima koji su ekstremi.
Ali ja za takve mislim da ih je okruženje stvorilo takvima, roditelji, društvo. A osim toga možda i realno jesu za psihoanalize. I sa bezobraznim, neotesanim i nepristojnim ljudima koje svakodnevno srećemo su često tu crte narciosidnog, bipolarnog poremećaja koje bi trebalo proučiti

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

I to stoji. U biti, većinu stanovništva možeš hladno poslati na terapiju, jer rijetko ko da je bez dobrog materijala za psihoterapije :DE

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Ne moraš biti mentalno bolestan da bi otišao na psihoterapiju i radio na tim svojim negativnim crtama. Ako ne odeš i ne liječiš ih onda samo i jesi loša osoba, zvalo se to mentalna bolest ili ne :jbg

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Nadovezujem se na tvoj odgovor od maloprije - siguran sam da je većina stanovništva tu negdje oko , na granici ili preko granice koja dijeli od stanja mentalne dijagnoze :jbg

Samo nisu istraženi dovoljno :DE

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sat Mar 22, 2025 1:34 am
I to stoji. U biti, većinu stanovništva možeš hladno poslati na terapiju, jer rijetko ko da je bez dobrog materijala za psihoterapije :DE
Pa realno. Zato mi je drago što mi mlađe generacije imamo drugačiji odnos prema tome. Većini ljudi fali nešto u smislu psihe, imamo neke mane, veće ili manje, prenešene od roditelja ili nastale zbog načina života, kako god, ali smo bar otvoreniji od starijih. Ljudi mojih godina se sada liječe s jedne strane zbog sadašnjih problema, a s druge strane i jer vi stariji niste htjeli. Jer jbg transgeneracijska trauma

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Sat Mar 22, 2025 12:53 am
Peace wrote:
Sat Mar 22, 2025 12:41 am

Mislim da je ta podjela više na bogate i siromašne, nego na dobre i loše :jbg
Ja nisam uopce ovdje dijelila ljude na dobre i lose.
Jesam na kulturne i nekulturne, dobro vaspitane i nevaspitane.
I meni izgleda, bar je tako u USA, da kod finansijski dobro stojecih ima vise kulture i vaspitanja.

Interasntno je ovdje, bilo da primate, bilo da dajete uslugu, sve je drukcije u bogatijim sredinama.
Ovdje ipak moram napomenuti, da bogatije kvartove uglavnom naseljavaju ljudi s velikim platama, a ljudi s velikim platama su i ljudi s velikim obrazovanjima.

I mislim da ne postoje lose djeca. Oni ne mogu biti losi sa 5-6, ne mogu ni sa 20 god. Samo mogu biti pod uticajem okruzenja u kojem su rasli.
Ne znam da li je covjek doboku u sebi ikada los. Samo zivot tj opet sredina i okolnosti kojim je bio izlozen naprave od njega ponekad tesku personu.

I sad da ne bi ljudi citav zivot morali bjezati iz jedne sredine u drugu, slazem s vama, mnogi bi trebali da potraze pomoc. I ne mora to nuzno biti odlaziti doktoru i placati, danas i na netu postoje nacini da se popravimo.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Sat Mar 22, 2025 1:15 am
Ne govorim o monstrum-lošim, već o jednostavno nedobrim, nefinim, nepristojnim, bahatim. Ljudima koji jednostavno nisu dobri, nemaju problem ophođenja sa drugima na neuljudan način.

Ja mislim da nije urodjeno, i da smo svi izvorno cisti i dobri.
Obrati paznju na nekoga koga poznajes citav zivot, i ako je nepristojan i bahat, vidjet ces da je nesto u njegovom zivotu bilo sto je od njega napravilo takvu personu.
I neki ljudi uopce ne njeguju empatiju. Nije ih niko ucio da to treba.

Mislim da kad bi bar kod ljudi postojao dobar vjerski odgoj, to bi moglo da zamijeni sve drugo, i niko se ne bi zelio od takvih ljudi odseliti

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • (Ne)pristojno ponašanje u saobraćaju
    by Skitnica » » in Auto-moto
    55 Replies
    16973 Views
    Last post by Bella
  • Šta ćemo poslije? (COVID-19)
    by Vjetar » » in Zdravlje
    45 Replies