Džennet/raj

Prostor za dijalog o religijama i religioznosti
Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Džennet/raj

Unread post by Vjetar »

Ispravite me ako griješim, ali po većini "velikih" religija, u raj se ide nakon sudnjeg dana?

Znači li to da je sad prazan? :-?

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Džennet/raj

Unread post by Grofica »

Da, tako je.
Džennet/Raj i Džehenem/Pakao će se ispuniti tek nakon Sudnjeg dana, kada se bude odgovaralo za svoja djela.
Prvi stanovnici ćemo biti mi iz vremena posljednjeg poslanika Muhammeda a.s. pa onda oni prije nas kršćani, pa oni prije njih i tako unazad do Adema i Have.
Ne ide se odmah poslije smrti, treba "proživjeti" zagrobni ili kaburski život, odgovoriti na par pitanja :hm
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Grofica wrote:
Sun Feb 16, 2025 9:05 pm
Da, tako je.
Džennet/Raj i Džehenem/Pakao će se ispuniti tek nakon Sudnjeg dana, kada se bude odgovaralo za svoja djela.
Prvi stanovnici ćemo biti mi iz vremena posljednjeg poslanika Muhammeda a.s. pa onda oni prije nas kršćani, pa oni prije njih i tako unazad do Adema i Have.
Ne ide se odmah poslije smrti, treba "proživjeti" zagrobni ili kaburski život, odgovoriti na par pitanja :hm
Dobro, znam to otprilike. Ali, neko će čekati stotine godina ili hiljade, neko će otegnuti papke pred sami Sudnji dan i neće čekati ništa :D/

Znam i za da to čekanje će svima biti isto, jer gore nije vrijeme ovog formata, ali opet...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Grofica wrote:
Da, tako je.
Šta je sa šehidima?

blackadder
Član
Član
Reactions:

Unread post by blackadder »

A koliko godina imaš u dženetu :hm
Ko umre mator, šta će mu dženet ako će vječno biti osamdesetogodišnjak :fpalm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

blackadder wrote:
Sun Feb 16, 2025 9:59 pm
Kazu da u raj ulazimo svi u 30im. Naravno osim onih koji su umrli mladji.

Na temu

Vrijeme tamo ne tece kao ovdje.

Gledam svaku noc NDE.
I sama sam imala jedno neobicno iskustvo.
Odatle moja zelje da cujem price svih tih ljudi.

Budem pisala o tome kad budem uhvatila vise vremena.

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Treba zaraditi kod Allaha Dž.š Dzennet :inlv

A sve u svemu ima nas kojima se još živi :hahah

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Mina »

Peace wrote:
Sun Feb 16, 2025 10:57 pm
blackadder wrote:
Sun Feb 16, 2025 9:59 pm
Kazu da u raj ulazimo svi u 30im. Naravno osim onih koji su umrli mladji.

Na temu

Vrijeme tamo ne tece kao ovdje.

Gledam svaku noc NDE.
I sama sam imala jedno neobicno iskustvo.
Odatle moja zelje da cujem price svih tih ljudi.

Budem pisala o tome kad budem uhvatila vise vremena.
Šta je NDE?

Nisam o tome razmišljala tako, zbilja ispade da do Sudnjeg dana je prazno. Gdje su onda sve duše do sada umrlih?
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Near-death experience (NDE)

Iskustvo blisko smrti.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Nadam se da ne skrecem s teme.

Imala sam san, unazad nekoliko godina. I budjenje. Takvo sto se ne moze zaboraviti.

Sanjala sam covjeka, u mom snu on nije bio zemljanin, imao je neki svemirski brod i plovio je iznad zemlje.
Ja sam tu odlazila. Ne znam kako sam do gore stizala, ni zbog cega sam odlazila.
Ali proculo se da idem, i ljudi ko ljudi, poceli su pricu da sam u ljubavnom odnosu s covjekom u tom brodu.
Babo je odlucio da me ubije, vidjela sam da zbog te namjere ostri sjekiru.
Sklonila sam se kod onog covjeka u svemirski brod.
Prala sam sudje za sudoperom, bilo mi je tesko pri dusi zbog price i zbog togo sto me hoce ubiti, bilo mi je bas tesko…Covjek iz broda prisao mi je, i zagrlio me. Naslonila sam glavu na njegovo rame, i u tom momentu osjetala nevjerovatan mir i blagostanje. Ne moze se porediti ni sa cim. Zaranjala sam dublje i dublje, i pocela sam zeliti da ostanem tu zauvijek, i samo sto sam to pozelila pustena sam iz tog zagrljaja. Momentalno sam se probudila.
I mozda bih zaboravila san, da nije uslijedilo neobicno budjenje.
Osjecala sam da sam zarobljena u svom tijelu. Zelila sam se osloboditi. Osjecala sam da ja nisam tijelo, ja samo tu stanujem, a tijelo, ne da je to moja celija, tijelo je moj kavez. U celiji vi mozete ici 2-3 koraka nazad i napred, 2-3 koraka lijevo i desno. Moje tijelo je bilo moja celija, koja me priklijestila, i nisam mogla maketi nigdje, nisam cak ni glavu mogla okrenuti nigdje.
Samo sto sam primila taj osjecaj da sam zaglavljena u ovom tijelu, vratile su mi se moje brige, strahovi, nadanja, zeljenja. Bila sam odvojena na trenutak od njih. Dosle su mi ko u paketu, ili kao u kanti vode, koja se prosula po meni. Bilo ih je toliko mnogo, osjetila sam ih ko ogroman teret. Vecinom su bili vezani za moju djecu. Pitala sam se zar zivim sa toliko toga, zar svaki covjek zivi sa toliko toga. Osjecala sam da me koce, da ne mogu napredovati u zivotu zbog toliko toga natovarenog. Bilo je kao da za sebe zakacite teret, mnogo veci nego sto mozete vuci, ali i dalje pokusavate da ga vucete, ali zbog njega jako sporo idete.

Mi svi nosimo taj teret. Uglavnom ga nismo svjesni. Te brige, strahove, zeljenja i nadanja, kacili smo za sebe tokom cijelog zivota, i uopce nismo svjesni koji je to teret, koliko smo toga zakacili, pa vucemo, i vucemo…

Danima kasnije pitala sam se sta mi se desilo.
Neko me vrijeme drzao taj osjecaj odvojenosti, osjecaj da stanujem u svom tijelu, ali brzo se izgubio, i ponovo smo postali jedno. Ali se nikad ne zaboravi.
Osjecaj tezine zbog nagomilanih strahova, briga, zeljenja i nadanja, drzao me duze od osjecaja odvojenosti.

Mozda 2-3 god poslije toga procitala sam knjigu Zivot poslije zivota.
Bila mi je wow. Razumila sam o cemu ljudi pricaju. Ja nisam to dozivjela tako jako kao oni, ali do kraja ih razumijem. I vjerujem im.

Vjerovatno je tesko uvjeriti ljude.
Moj muz je rekao -ma to si sve nesto sanjala, to nije moguce :D
Moj sin je rekao - to je mozda parazliza sna. Ne, iskusila sam parazlizu sna, vise puta.
Moja kcerka kaze - mama ja vjerujem, ali mene je strah od toga.
Tome se uvijek dobro ismijem :hahah
Ovo nema nista sa strahom. Ovo je nesto najljepse sto vam se moze desiti.

Ove zime sam gledala NDE. Desetine snimaka. Ja tim ljudima vjerujem. Ja znam, i ne trebam naucna objasnjenja
Ali razumijem da ljudima treba. Razumijem da ne mozete objasniti osjecaj odvojenosti od tijela. To se ne moze shvatiti, jer ste od rodjenja s tim tijelom. Normalno je imati osjecaj da ste jedno.

Zanimljivo mi je sve iz prica ljudi koji su imali iskustvo blisko smrti.
Posebno me dirne njihova prica o pregleda na njihov zivot.
Neki nisu davali detalje, ali se uvijk vidjela nelagoda na njihovim licima dok su govorili o pregledu na stavri s kojim nisu ponosni.
Neki bi se zadrzali na tome, i plakali bi.
Govorili su da su imali pregled na svoj zivot, i ne samo to, mogli su iskusiti/osjetiti kako su se ljudi oko njih osjecali zbog onoga sto su radili ili govorili. Mogli su da osjete bol koju su prouzrokovali drugim ljudima.
Pretvarali su se u tu bol. I bili su ponosni na ono dobro sto su cinili.
I svi su na koncu svojih iskaza imali skoro istu poruku - ovdje smo jer moramo da naucimo/iskusimo nesto iz ovog zivota, i treba na tom putu da jedni drugima olaksavamo.
Sve se broji, i sve cemo naci/vidjeti. I rijec, i kamen koji sklonemo s puta.

Molim vas cinimo jedni drugima dobro.
Svaki dan mozemo nesto. Ne mozemo zaustaviti glad, ni rat, ni bolesti, ali tamo gdje mozemo, ucinimo nesto lijepo, moze to biti sitno, ali bitno je sve.

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Grofica »

Vjetar wrote:
Sun Feb 16, 2025 9:11 pm
Grofica wrote:
Da, tako je.
Dobro, znam to otprilike. Ali, neko će čekati stotine godina ili hiljade, neko će otegnuti papke pred sami Sudnji dan i neće čekati ništa :D/

Znam i za da to čekanje će svima biti isto, jer gore nije vrijeme ovog formata, ali opet...
Nešto ne bih da budem među zadnjima :!!
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Grofica »

Skitnica wrote:
Sun Feb 16, 2025 9:19 pm
Grofica wrote:
Da, tako je.
Šta je sa šehidima?
I oni čekaju svoj red, zato se i ide obilaziti mezarje podsjetiti na one koji nisu među nama, a isto tako podsjetiti da je ovaj život samo prolazna stanica i da ćemo svi jednom napustiti ovu stanicu. :up
Ja odem na mezar pa se ispričam s roditeljima, šta se dešava, šta me tišti, tu noć mi dođu u san. :inl.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Na koji način ga zamišljate, ako uopće vjerujete u to?
Jesu li to livadice osunčane, sa potočićima, ptice cvrkuću, hurije i tako :_) ? Ili je i svejedno samo da ne bude džehenem/pakao?

Na koji način mislite o džehenemu/paklu? Prže vas, kuhaju vas, jedu vas zvijeri neke i slično?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Svejedno samo da ne bude pakao i da sam okružena dragim ljudima. A mislim da jesu tako neke livade, potoci, sunce, ptice

A pakao zamišljam kao beskonačno prženje dok se ne odsluži "kazna" za sve :-?
Per aspera ad astra :fiju

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Grofica »

Ne znam zašto, ali jedino o čemu razmišljam je Sirat ćuprija, ako pređem pređem... :hm

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Hajmo zamisliti da ćemo u džennet ili raj, a ne na prženje. I šta ćemo tamo raditi, šta mislite? Vječnost ipak :hm

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Forumati :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Vjetar wrote:
Sun Feb 16, 2025 8:48 pm
Ispravite me ako griješim, ali po većini "velikih" religija, u raj se ide nakon sudnjeg dana?

Znači li to da je sad prazan? :-?
.
jeste. samo chekaju na tebe.. da vaskrsnesh Image

:hahah :fp
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Sun Feb 23, 2025 6:34 pm
Forumati :hahah
Pogodi šta je na slici od jutra do sutra. Znači već smo u raju :hm

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Feb 23, 2025 6:29 pm
Hajmo zamisliti da ćemo u džennet ili raj, a ne na prženje. I šta ćemo tamo raditi, šta mislite? Vječnost ipak :hm
A meni se ne sviđa generalno kad razmišljam o tome. Mislim da bi brzo dosadilo, bez obaveze, bez brige o sutra. Zvuči monotono, a vječnost :-?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ne bi gore imala tako ograničen um :D/
Ne bi postojala dosada.

Ojj, da ne bude dreke, ne bi niko imao ovako ograničen um gore :doh

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Feb 23, 2025 6:45 pm
Ne bi gore imala tako ograničen um :D/
Ne bi postojala dosada.
Pa šta bi radio da ti ne bude dosadno?
Kao šetat svaki dan i to je to

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ne, već možeš letjeti, što bi šetao :hahah U svemir u svemir...

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Feb 23, 2025 6:48 pm
Ne, već možeš letjeti, što bi šetao :hahah U svemir u svemir...
Pa nema svemira valjda. Ovo je nastalo zbog nas i možda za neke druge vrste, ali sve bi nestalo

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Sve ima što poželiš :jbg