Alarmantan porast femicida

Teme iz psihologije
Duh
Junior
Junior
Reactions:

Re: Alarmantan porast femicida

Unread post by Duh »

i sta cemo sad?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Duh wrote:
Sun Feb 16, 2025 4:44 pm
i sta cemo sad?
Pa ništa. Sjedi i šuti. Nek se ne puca, dobro je
Per aspera ad astra :fiju

blackadder
Član
Član
Reactions:

Unread post by blackadder »

biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 8:48 pm
blackadder wrote:
Sat Feb 15, 2025 7:59 pm
biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 7:19 pm

Da. I žene mrze žene i muškarci mrze žene. Stavljam akcenat na "žene mrze žene" jer mislim da to najbolje pokazuje koliko je ukorijenjeno u društvu. Od članica bliže porodice sam čula milion puta ponižavanje uspjeha drugih žena u porodici, a o muškarcima da ne pričam. Isto da ne pričam o razlikama u odgajanju između muške i ženske djece. Nasilje i ubistva na kraju su i proizvod društva koje stvara poslušne, fine, ali i "glupe" žene i jake i sposobne muškarce
To je možda bilo prije 50, 100 godina, danas se ne zna koga gore odgajaju, koga društvo goreg stvara, muškarca ili ženu. Ja bih rekao jednako :DE
Ne znam gdje živiš. Ja dolazim iz manje sredine i mogu ti reći da tu definitivno nije jednako. Pa moja profesorica biologije u srednjoj se žalila što joj je kćerka završila elektrotehniku jer Bože moj to nije profesija za ženu. To nije bilo prije 50-10 godina nego prije manje od 10 godina. Na kraju krajeva na fakultetu u Sarajevu smo na predavanjima rasprave vodili o najbazičnijim stvarima, gdje su budući pravnici zastupali to da žene imaju i moraju preuzeti veću roditeljsku ulogu, da nisu sposobne da rade u vojsci i slično. To nam je sadašnjost :-?
Mislio sam pod tim da danas ogajaju jednako loše i muškarce i žene, ne odgaja niko više žensko dijete tako kako si rekla "proizvod društva koje stvara poslušne, fine, ali i "glupe" žene i jake i sposobne muškarce". Sad upravo suprotno, odgajaju se djevojčice da što otrovnije budu sutra :DE

Vojska je specifično zanimanje. Da je zastupljenost žena u vojsci jednaka kao muškaraca 50/50, donekle bi i bilo OK. Za oficirske i druge pozicije koje su više intelektualni rad. Za običnog vojnika, žena može biti dobra, ako je iznimna, ali nema puno žena koje fizički mogu parirati muškarcima i to je fakt.
I sad, zbog te zastupljenosti od 5% možda u vojsci, koja je kasarna, spavaona zajednička, zajednička kupatila, internatski način života sa 95% muškaraca oko sebe, vojska i nije baš za žene. Ako me kontaš :-?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ja nekad mislim da smo mi generacija-most. Jedan prelaz. Generacija koja treba da napravi od muskarca partnera, dok je njegov otac bio glava kuce, koji se za sve pitao, i svi muskarci od kojih je ucio.

Nasuprot tome je zena, koji se zbilja cesto i ne zna ponasati u novonastaloj slobodi. To je za nju nesto novo, i ko da se plasi nestace, bice joj oduzeta, pa gleda sto vise napraviti dok traje.

Dalje, rijeci - prevarila me, trebalo bi izbaciti iz upotrebe. Mislim uopce taj ego koji se vrijedja zbog onoga sto drugi radi. Zar mora covjek, pitam se, uvijek da vaga kako on prolazi zbog onog sto drugi radi i govori :??

Htjela sam nekada da pitam muskarce - sta je zapravo tesko? To sto si prevaren ili to sto ce drugi znati da si prevaren?
Cesto mi izgleda da je ovo drugo. Da on ne zna kako ce se nositi s pricama, pa onda djeluje po kratkom postupku. Neka me neko ispravi ako grijesim.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Mon Feb 17, 2025 3:00 am
Ja nekad mislim da smo mi generacija-most. q
Dalje, rijeci - prevarila me, trebalo bi izbaciti iz upotrebe. Mislim uopce taj ego koji se vrijedja zbog onoga sto drugi radi. Zar mora covjek, pitam se, uvijek da vaga kako on prolazi zbog onog sto drugi radi i govori :??

Htjela sam nekada da pitam muskarce - sta je zapravo tesko? To sto si prevaren ili to sto ce drugi znati da si prevaren?
Cesto mi izgleda da je ovo drugo. Da on ne zna kako ce se nositi s pricama, pa onda djeluje po kratkom postupku. Neka me neko ispravi ako grijesim.
S ovim se nikako ne slažem :-?
Mislim da je tu riječ o velikoj manjini muškaraca kojima je više stalo do priča. A evo iskreno da mene neko prevari u braku npr. bilo bi mi teško i jedno i drugo, i sam osjećaj da sam prevarena, a i to što će se znati. Naravno taj osjećaj je teži, ali mislim da je sasvim normalno da osjećaš i neki sram.

Naravno da čovjek mora da vaga kako se osjeća zbog postupaka drugih ljudi, pogotovo kad je u pitanju nešto veliko poput prevare. I naravno da se ego vrijeđa zbog onoga šta druga osoba radi, odnosno u prevari. Ne znam jesi li ikad bila prevarena, ali ja zamišljam tu situaciju kod sebe i osjećala bih sve od ovog što si navela. I iskreno ne znam zašto si naglasila "da pitaš muškarce", kao da je ženi nešto drugačije da se nosi sa prevarom i kao da muškarac ne treba da osjeća sve od navedenog

Naravno ne govorim ovdje o nasilju. To je prelazak granice i nema opravdanja ni u kom slučaju, pa tako ni u slučaju prevare. Govorim o normalnim ljudima koji mogu biti prevareni, ne o nasilnicima :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pitala bih muskarce jer ne znam niti jedan slucaj da je zena ubila partnera zbog prevare.
Niti jednu koja bi.

Stvarno to ne volim zvati prevara.

Sve sto radimo, sami sebi radimo. Naravno stoji to da ce drugi biti dotaknuti, ali mislim da ne treba u tolikoj mjeri da se pamet izgubi.

Ja bi umjesto prevarena sam, u ovom slucaju zamijenila za izraz preljuba, ili jednostavno vodio je ljubav s drugom zenom.

Prevario me, zvuci strasnije, tu je ego na snazi.
Pisali smo na forumu da ne podrzavamo ja, ja, ja personalnosti, a opet… Ne mozemo.

Uzet cu za primjer trac.
Ako me neko traca, zabolit ce me
Ali ako ja nekoga tracam, gore mi je.
Taj kojeg tracam, mozda nece ni znati, ali ja cu uvijek znati.
Isto je kontam i kod svih drugih radnji.
Partner moze i da ne sazna ako prevarimo, ali mi cemo uvijek znati.
Daosta je meni dakle moje muke, tj griznje savjesti.
Ako je ipak nemam, ps tada sa mnom nesto golemo nije u redu.
Pa ili mi ne treba zamjerati, ili se treba od mene razdvojiti zbog toga.

blackadder
Član
Član
Reactions:

Peace wrote:
Mon Feb 17, 2025 9:23 pm
Pitala bih muskarce jer ne znam niti jedan slucaj da je zena ubila partnera zbog prevare.
Niti jednu koja bi.

Sve sto radimo, sami sebi radimo. Naravno stoji to da ce drugi biti dotaknuti, ali mislim da ne treba u tolikoj mjeri da se pamet izgubi.

Ja bi umjesto prevarena sam, u ovom slucaju zamijenila za izraz preljuba, ili jednostavno vodio je ljubav s drugom zenom.

Pisali smo na forumu da ne podrzavamo ja, ja, ja personalnosti, a opet… Ne mozemo.

Uzet cu za primjer trac.
Sigurno je bilo i toga i da žena ubije njega zbog prevare. A i čuo sam sto puta da bi ga zaklala kad bi je prevario :-?

Ne znam šta si htjela reći dalje :?? Da će termin preljuba manje nekoga doticati i da će biti manje ljuti?

Vjerujem ja da se jede i onaj ko je varao (rijetko) ali će većina njih nastaviti da vara ako se ne otkrije :DE

A ova ubistva, femicid, to čine nestabilne osobe, ne može biti "zdrav u glavu". Normalan i kad je prevaren će otići, ostaviti je i kraj priče. Razvod, raskid i Bog te veselio

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:

Pa nije brak ili veza nešto usputno. Ako se već odlučiš dijeliti život sa drugom osobom onda moraš poštovati tu osobu. Prevara je dno dna, najveći mogući izraz nepoštovanja i često ostavlja traumu na prevarenu osobu, bar što se tiče iskustva ljudi oko mene, a i mene same u nekoj mjeri. Naravno da ćeš gubiti pamet, da ćeš se osjećati izdano. Do nasilja ne smije doći, ne bi smjelo ni da naumpdne prevarenom, ALI naravno da je big deal i da smiješ da napraviš big deal od toga :/*

blackadder
Član
Član
Reactions:

Razvod je dovoljno big deal :jbg

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

blackadder wrote:
Mon Feb 17, 2025 9:59 pm
Razvod je dovoljno big deal :jbg
Pa jeste big deal, ali isto tako ako dođe i do želje da prevaranta ne vidiš nikad više u životu i padnu neke teške riječi i to je okej. Mislim da je neka jača reakcija od onog "Važi, razvodimo se" okej

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka wrote:
Mon Feb 17, 2025 9:52 pm
Peace wrote:

Pa nije brak ili veza nešto usputno. Ako se već odlučiš dijeliti život sa drugom osobom onda moraš poštovati tu osobu. Prevara je dno dna, najveći mogući izraz nepoštovanja i često ostavlja traumu na prevarenu osobu, bar što se tiče iskustva ljudi oko mene, a i mene same u nekoj mjeri. Naravno da ćeš gubiti pamet, da ćeš se osjećati izdano. Do nasilja ne smije doći, ne bi smjelo ni da naumpdne prevarenom, ALI naravno da je big deal i da smiješ da napraviš big deal od toga :/*
Pa ja i ne bih to nazvala nepostovanje.
Zivimo u vremenu mnogo drukcijem od onog kada su pisana pravila koja potpisujemo na dan vjencanja.
Ljudi dolaze u iskusenja, vise nega ikada ranije zbog naseg stila zivota. Pa da spomenemo fact koliko su parovi razdvojeni zbog posla. Mnogi provode vise budnog vremena s radnim kolegama nego s partnerom. U takvim okolnostima lakse je prokliznuti.
Ne opravdavan, ne daj Boze. Samo kazem izazova je mnogo. Svako moze imati trenutak slabosti.

Ja bi se osjecala slomljeno, ali ne i izdano.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

blackadder wrote:
Mon Feb 17, 2025 9:36 pm

Ne znam šta si htjela reći dalje :?? Da će termin preljuba manje nekoga doticati i da će biti manje ljuti?

Vjerujem ja da se jede i onaj ko je varao (rijetko) ali će većina njih nastaviti da vara ako se ne otkrije :DE
Ne samo termin, vec uopce pristup tome.
Za pocetak se moze promijeniti termin.

Mislim ovako - kad muskarac kaze i vjeruje da je prevaren, on osjeca potrebu (ne svaki naravno) da nesto uradi po pitanju toga. A kako kod nas ima jos veliki broj muskaraca koji glume dase, desavaju se ta ubistva.
To je njegov nacin da poravna racune. Jer osjeca/vjeruje da je nesto uradjeno njemu, on je ostecen. On je jedini i najvise ostecen. Prevaren je. Izdan je. Ponizen je. Ne moze pred ljude. Misli svi pricaju o njemu. Ja mislim da covjek koji ubije, mora bas jako da osjeca ovo.

Zato mislim da bi trebalo buditi svijest o tome da zapravo nisi zrtva. Da nisi zapravo nista od toga.
Da su okolnosti dovele do toga. Nije ni nepostivanje. Jednostavno je iskusenje kojem druga strana nije odolila.
Samo tako mozes toj drugoj strani da oprostis. I uopce je ne bitno da li ces sa njom nastaviti dalje. Ali bitno je da joj (ili njemu) oprostis, sve i da svako krene sam s te tacke. Ne zelis kroz zivot dalje tegliti nesto za sto mozda nisi ni kriv.

Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Pekmeza »

Peace wrote:
Niti jednu koja bi.

Uzet cu za primjer trac.
Zene ponosnije podnose prekid veze. Svakom se desi da ga neko ostavi, ali zbog toga ne ide da ga bije, proganja, prozova po gradu, omalovazava. Ovo uglavnom uvijek rade muskarci.

I ja sam ostavljena vise puta pa sam patila u sebi, a nije mi bilo palo na pamet da se s njima obracunavam fizicki ili verbalno.

A kod prevare, skoro uvijek se desi se prevarene budu one zene koje su u vezi bolje i koje su dale sve ili vise od druge strane. Ovo je skoro uvijek pravilo, jer druga strana se opusti i misli da moze i tu granicu preci.
Mislim da je dobro sa svi naucimo da za neke postupke nema oprosta. Pa moramo biti losiji supruznici ili jednostavno traziti razvod. Poslije prevare nema dalje.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Tue Feb 18, 2025 3:32 am
biljka wrote:
Mon Feb 17, 2025 9:52 pm
Peace wrote:

Pa ja i ne bih to nazvala nepostovanje.
Zivimo u vremenu mnogo drukcijem od onog kada su pisana pravila koja potpisujemo na dan vjencanja.
Ljudi dolaze u iskusenja, vise nega ikada ranije zbog naseg stila zivota. Pa da spomenemo fact koliko su parovi razdvojeni zbog posla. Mnogi provode vise budnog vremena s radnim kolegama nego s partnerom. U takvim okolnostima lakse je prokliznuti.
Ne opravdavan, ne daj Boze. Samo kazem izazova je mnogo. Svako moze imati trenutak slabosti.

Ja bi se osjecala slomljeno, ali ne i izdano.
Ipak malo opravdavaš, iskušenja i razumijevanje, trenutak slabosti... Prekineš/razvedeš se i uživaj u iskušenjima. Ne možeš raditi to na štetu druge osobe. Plus uz varanje ide i skrivanje, laži. Rijetko kad je to nešto što se omakne i to je to. Ljudi mogu još godinama ostajati s nekim, a iza leđa varati. Većina ljudi bi osjetila poniženje, a svakako jeste izraz nepoštovanja. Toliko je malo poštovanje prema partneru nije vrijedan da se suzdržiš od iskušenja

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sve sto radimo, to je na stetu nas samih, prvenstveno. Ili na korist.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Tue Feb 18, 2025 3:40 pm
Sve sto radimo, to je na stetu nas samih, prvenstveno. Ili na korist.
Jeste, ali postupci mogu biti i na štetu drugih ljudi. Nije samo fizička povreda na štetu drugoga. Jedna od gorih stvari koje čujem je "Nisam ja odgovoran/odgovorna za tuđe osjećaje". Izvini molim te, ali ako namjerno radiš nešto što povrijeđuje drugu osobu, jesi

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Do nas je kako primamo to sto drugi radi/govori. Pogodit ce te, sigurno je, ali sigurno je do tebe koliko dugo ces se osjcati pogodjen i kako ces tako pogodjena reagirati.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Tue Feb 18, 2025 3:47 pm
Do nas je kako primamo to sto drugi radi/govori. Pogodit ce te, sigurno je, ali sigurno je do tebe koliko dugo ces se osjcati pogodjen i kako ces tako pogodjena reagirati.
Pa i nije baš uvijek. Jedno je da ti neko kaže "glup si" pa ti budeš pogođen godinama. Druga je stvar kad ti neko namjerno napravi traumu i kad se moraš boriti s tom traumom godinama. A prevara, laži, manipulacija, psihičko nasilje ostavlja traumu

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

problem su mamini sinovi i tatine princeze.
cesto i svekrva zabiberi i tako to...
ne znam da li se vode podaci koliko ih se poslije razvoda ubije.
vise zena ili muskaraca?

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Negdje sam citala da muskarci izvrse vise samoubisgava od zena.. posebno oni koji imaju djecu / sud odredi djecu majkama.. ( jedan od glavnih razliga).

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:03 pm
Negdje sam citala da muskarci izvrse vise samoubisgava od zena.. posebno oni koji imaju djecu / sud odredi djecu majkama.. ( jedan od glavnih razliga).
I generalno više samoubistava počine muškarci. Nije baš uobičajeno da pokazuju emocije i rade na njima

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

U svakom pogledu su vise osjetljivi .. tesko prihvataju prekide/ razvode/ smrt… :tctc

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

Skitnica wrote:
ne vjerujujem u to.
jedino ako se uskracuje i brani vidjanje.
moguce je zbog razloga za razvod. kockanje npr, teza depresija jednostavno sto se desio razvod.
inace je malo pojednostavljeno to kad se kaze razvod. treba imati uvijek na umu da se tu raspada familija. naravno, moze se sve uredno izvesti-tu su roditelji i dalje za djecu, cak nekada i odu na kolace zajedno itd.
to jeste tesko, a normalno je i da je na balkanu tesko-uvijek teze.

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

biljka wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:04 pm
Skitnica wrote:
I generalno više samoubistava počine muškarci. Nije baš uobičajeno da pokazuju emocije i rade na njima
a ko je vise pod tabletama?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Duh wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:08 pm
biljka wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:04 pm
Skitnica wrote:
a ko je vise pod tabletama?
Tu statistiku nisam čitala