Alarmantan porast femicida

Teme iz psihologije
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Alarmantan porast femicida

Unread post by Peace »

Gotovo 89.000 žena i djevojaka namjerno je ubijeno prošle godine, izvijestile su agencije Ujedinjenih naroda.

Ujedinjeni narodi saopštili su da je broj žena i djevojčica ubijenih u svijetu 2022. godine porastao na najviši nivo u 20 godina.

“Alarmantan broj femicida žena jasan je podsjetnik da se čovječanstvo još uvijek bori s duboko ukorijenjenim nejednakostima i nasiljem nad ženama i djevojčicama”, rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a.

“Svaki izgubljeni život je poziv na akciju – molba da se hitno pozabavimo strukturalnim nejednakostima, da poboljšamo odgovore kaznenog pravosuđa tako da se nijedna žena ili djevojka ne boji za svoj život zbog svog spola.”

Više od polovine tih ubistava, gotovo 55 posto, počinili su članovi porodice ili partneri, u usporedbi s gotovo 12 posto muških žrtava ubistava.

Najviše ubistava žena i djevojaka, gotovo 20.000, dogodilo se u Africi, a zatim u Aziji, navodi se u izvještaju UN-ovih organizacija

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Alarmantan porast femicida

Unread post by Peace »

Anketa zapalila društvene mreže: Žene rekle da bi radije bile u šumi sa medvjedom nego muškarcem

Još jedan dan, još jedan hipotetski scenarij koji razdvaja ljude na društvenim mrežama. Međutim, ovaj kulturni diskurs ima zanimljivu pozadinu.

Pitanje upućeno ženama čini se jednostavnim: Biste li radije bile same u šumi s muškarcem ili medvjedom? Iako nema jednoglasnog odgovora, velik broj žena na TikToku, Instagramu i Xu jasno je dalo do znanja da bi više voljele s medvjedom.

To je izazvalo bijes među nekim muškarcima na internetu, ali više od toga, preraslo je u vrijednu raspravu o nasilju nad ženama i tome kako opasnost ne poprima uvijek oblik divlje životinje u vrebanju.

U jednom TikTok videu, pregledanom više od 16,7 miliona puta, anketar pita osam žena na ulici bi li radije bile zaglavljene u šumi s muškarcem ili medvjedom. Sedam od osam odgovora, s vrlo malo oklijevanja, bira ovo drugo.

Postoje bezbrojne varijante ovog videa, s pitanjem postavljenim među grupama prijatelja, članovima obitelji i partnerima te strancima na ulici. Na pitanje zašto bi odabrale medvjeda, sve žene ponavljaju isti odgovor: S medvjedom znaju koje su opasnosti. Znaju, barem u teoriji, kako preživjeti susret.

Komentari na prethodno spomenuti video to bolno jasno pokazuju: "Znate što možete očekivati ​​od medvjeda"; Apsolutno medvjed, ljudi su sposobni za mnogo gore"; "Medvjed, jer kad bi me medvjed napao, ljudi bi mi vjerovali".

Nemoguće je provesti statističku analizu o tome bi li jedan čovjek bio opasniji od jednog medvjeda, pogotovo zato što svi provodimo puno više svog svakodnevnog postojanja u blizini ljudi nego divljih životinja

Smisao ove hipotetske vježbe nema nikakve veze s vještinama preživljavanja ili razlikovanjem crnog medvjeda od smeđeg. "Činjenica da žene čak razmatraju hipotetska pitanja o muškarcu/medvjedu znači da nismo uspjeli stvoriti sigurno društvo", napisao je jedan korisnik na X.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, gotovo 89 000 žena i djevojčica namjerno je ubijeno diljem svijeta 2022. Podaci UN-a također pokazuju da je jedna od tri žene u cijelom svijetu doživjela nasilje od strane partnera ili seksualno nasilje, kategorije koje uključuju obiteljsko nasilje i silovanje.

To ne uključuje seksualno uznemiravanje ili druge situacije koje ženu mogu dovesti u strah za vlastiti život. Podaci UN-a tvrde da je znatna većina parlamentarki i novinarki doživjela psihičko nasilje u javnoj sferi i to je specifična statistika, ali ona pokazuje koliko duboko u ženu prijetnja nasiljem može ići.

Mnogi kritičari propuštaju poentu.

Neki su nazvali su ovo pitanje mizandrističkim, a za žene koje su odlučile riskirati s medvjedom rekli su da je to izgovor da mrze muškarce. Drugi su, potpuno promašivši poantu, iskoristili priliku da se kao odgovor rugaju i omalovažavaju žene. Jedan X post prikazuje karikaturu žene koja govori medvjedu da joj je drago što je zapela s njim umjesto s muškarcem. Na drugoj slici, medvjed ju je nasilno izmučio.

"Pomozite mi da shvatim matematiku", glasi glavni odgovor, "Žene su rekle da se osjećaju sigurnije s medvjedom nego s muškarcem. Dakle, kao odgovor, vi ste kao muškarac odlučili stvoriti slike kako ih nasilno seciraju kako biste dokazali da niste nasilni i da su sigurne?".

https://www.tiktok.com/@screenshothq/vi ... ause_share

Ova vrsta nenamjernog dokazivanja teorije frustrirala je žene koje smatraju da neki muškarci uistinu ne razumiju ili ne žele razumjeti kakav je osjećaj nikad se ne osjećati posve sigurno u blizini drugih ljudi.

Koliko god se osjećalo kao borba spolova, pitanje muškarac protiv medvjeda daleko je od toga da se dijeli po rodnim linijama. Mnogi muškarci podijelili su svoje viđenje situacije i također stali na stranu medvjeda.

Jedna TikTokerica upitala je svog oca, koji je cijeli život lovac na medvjede, što bi on za nju više volio. "Imala bi bolje šanse s medvjedom", rekao je nakon trenutka razmišljanja. Zatim, bez trunke ironije ili drame, nastavlja: "Zato što su ljudi zli".

Istu je raspravu pokrenula popularna hrvatska Instagram stranica Grof Darkula, a reakcija je bila vrlo slična. Tako je jedna korisnica napisala da bi odabrala medvjeda jer je "ljudi ne bi pitali što je nosila kad ju je medvjed napao".

Druga je također odabrala medvjeda uz objašnjenje: "Medvjed bi me možda i ostavio na miru kad bih se pravila mrtva". Treća bira isto: "Medvjed ne bi prenosio moje ubistvo live na Instagramu dok to gleda cijela regija drugih medvjeda". Četvrta dodaje isti odgovor: "Od napada medvjeda bi mi ostali tragovi (rane i ožiljci) pa bi mi ljudi stvarno vjerovali".

Naravno, bilo je i drugačijih komentara pa je tako jedan muškarac napisao: "Osjećam se dobro znajući da kad me žena vidi na ulici se boji mene više nego medvjeda". Drugi je dodao: 'Naj gluplji post ikada', a treći izjavio: "Ova razina mržnje prema muškarcima nije normalna", piše Večernji List.

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

FB_IMG_1715162585391.jpg
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sociolog Tadić upozorava: Ljudi u BiH pozitivno reaguju na nasilje. Naše društvo je" ženomrzačko"

U Bosni i Hercegovini ponovo pratimo još jednu potragu za ubicom nakon monstruoznog zločina u Kalesiji. Inela Selimović i njen 13-godišnji sin ubijeni su u porodičnom stanu, a za osumnjičenim, njenim (bivšim) suprugom, još uvijek se traga.

Još jedan mostruzni zločin u našoj zemlji, još jedna ubijeno dijete i još jedna ubijena žena tjeraju nas da se zapitamo u kakvom to društvu živimo.

Nemali je broj onih koji na društvenim mrežama daju podršku ubici, a podsjetićemo da smo ovakvom morbidnom pristupu svjedočili i u augustu 2023. godine kada je Nermin Sulejmanović snimao uživo prenos na Instagramu dok je brutalno tukao, a zatim i ubio svoju partnerku Nizamu Hećimović.

Ko su ljudi koji na društvenim mrežama veličaju zločine i daju podrške ubicama?!

Njihovu pojavu za portal Radiosarajevo.ba prokomentarisao je sociolog i filozof, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Tomislav Tadić.

"Nasilje u BiH je odavno uspostovljeno kao temeljna vrijednost (u politici, privredi, svakodnevnici…). Kultura zasnovana na konfliktima i agresivnost shvaćeni kao životni stil oblikuju sve komponente naše društvene zbilje. Jednostavno rečeno, sve u našem društvu odavno je estradizirano i profanisano. Društvena solidarnost gotovo i da ne postoji, odustvo bilo kakve vrste funkcionalne integracije građana u društvu vidi se gotovo na svakom koraku", prokomentarisao je profesor.

Naš sagovornik dodao je da društvo u Bosni i Hercegovini pozitivno reaguje na nasilje.

"Ljudi, u Bosni i Hercegovini, pozitivno reaguju na nasilje, i u tome se sastoji naša najveća tragedija. Zarobljeni smo krletkom nasilja i neslobode. Ako u svemu uobzirite činjenicu da je BiH duboko ženomrzačko društvo, esencijalno istkano mizoginijom i šovinizmom, onda su ovakvi komentari samo prirodna posljedica društva i epohe u kojoj živimo.

Svi koji smo na neki način dio javnosti moramo uraditi sve da konačno započnemo proces preobrazbe društvene svijesti (dugotrajan proces!) kako bi u perspektivi smanjili ili u cjelosti otklonili ove strašne primjere društvenih teratologija. U širem sociološkom smislu, mi smo, jednostavno: antidruštvo", zaključio je profesor Tadić za portal Radiosarajevo.ba.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Je li nase drustvo stvarno zenomrzacko i zbog cega :??

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Sat Feb 15, 2025 4:38 pm
Da. I žene mrze žene i muškarci mrze žene. Stavljam akcenat na "žene mrze žene" jer mislim da to najbolje pokazuje koliko je ukorijenjeno u društvu. Od članica bliže porodice sam čula milion puta ponižavanje uspjeha drugih žena u porodici, a o muškarcima da ne pričam. Isto da ne pričam o razlikama u odgajanju između muške i ženske djece. Nasilje i ubistva na kraju su i proizvod društva koje stvara poslušne, fine, ali i "glupe" žene i jake i sposobne muškarce
Per aspera ad astra :fiju

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

ovo je samo da smiri situaciju.
paraola profesora i eto...sve se zna.

sada ce zene ici ulicom i gledati najvise potencijalne mrzitelje, narocito zene...
umjesto da gledaju izloge.

sad se postavlja pitanje-da li samo muskarci vole muskarce?
nakon sve one pederske propagande i uzvika-ljubav, ljubav...

drustvo nije zenomrzacko profesore, nego je bez casti.

blackadder
Član
Član
Reactions:

Unread post by blackadder »

biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 7:19 pm
Peace wrote:
Da. I žene mrze žene i muškarci mrze žene. Stavljam akcenat na "žene mrze žene" jer mislim da to najbolje pokazuje koliko je ukorijenjeno u društvu. Od članica bliže porodice sam čula milion puta ponižavanje uspjeha drugih žena u porodici, a o muškarcima da ne pričam. Isto da ne pričam o razlikama u odgajanju između muške i ženske djece. Nasilje i ubistva na kraju su i proizvod društva koje stvara poslušne, fine, ali i "glupe" žene i jake i sposobne muškarce
To je možda bilo prije 50, 100 godina, danas se ne zna koga gore odgajaju, koga društvo goreg stvara, muškarca ili ženu. Ja bih rekao jednako :DE

Potrebno je biti slabi idiot nesigurni da se dovedeš u situaciju da udariš ženu, ma šta ona radila. I puta hiljadu takav da je ubiješ.

I obično su takvi oni koji izgledaju moćno ženama. Zato najbolje što možete u životu učiniti za sebe je gledajte sa kim ćete.

Ne krivim ovim žene, krivi su samo nasilnici, samo kažem da trebaju i same misliti više na svoje dobro.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Desava se cesto da su i ocevi nasilni, tako da djevojka iz tog doma moze to prihvatiti ko nesto sto je normalno da ti se desava kroz zivot.

Mlada djevojka sigurno nece znati izabrati.

Zrelu cete i vi, koji niste nasilni fizicki, potcjenjivati. Jer je eto ostarila.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

blackadder wrote:
Sat Feb 15, 2025 7:59 pm
biljka wrote:
Peace wrote:
To je možda bilo prije 50, 100 godina, danas se ne zna koga gore odgajaju, koga društvo goreg stvara, muškarca ili ženu. Ja bih rekao jednako :DE
Ne znam gdje živiš. Ja dolazim iz manje sredine i mogu ti reći da tu definitivno nije jednako. Pa moja profesorica biologije u srednjoj se žalila što joj je kćerka završila elektrotehniku jer Bože moj to nije profesija za ženu. To nije bilo prije 50-10 godina nego prije manje od 10 godina. Na kraju krajeva na fakultetu u Sarajevu smo na predavanjima rasprave vodili o najbazičnijim stvarima, gdje su budući pravnici zastupali to da žene imaju i moraju preuzeti veću roditeljsku ulogu, da nisu sposobne da rade u vojsci i slično. To nam je sadašnjost :-?

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

Peace wrote:
Sat Feb 15, 2025 8:35 pm
Desava se cesto da su i ocevi nasilni, tako da djevojka iz tog doma moze to prihvatiti ko nesto sto je normalno da ti se desava kroz zivot.

Zrelu cete i vi, koji niste nasilni fizicki, potcjenjivati. Jer je eto ostarila.
sta onda matere tih djevojaka rade? sta objasnjavaju kcerki?
-suti kceri i trpi- jer voli te ako te tuce, a tuci mora jer voli te.
?
tu bi bio znaci jak uticaj oca, jer ipak je radio i hranio ih...pa kad malo i popije i mlatne mater...stas.
prije bi bilo da takve djevojke jednostavno gledaju da pobjegnu iz nereda i ne analizirajuci pravilno sve, pa tako postaju i lak plijen.
zene odgajaju djecu.
a ona mater brani mezimca. kaze-sta joj kurve uradise od sina. stalno u zatvoru.

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 8:48 pm
blackadder wrote:
biljka wrote:

Ne znam gdje živiš. Ja dolazim iz manje sredine i mogu ti reći da tu definitivno nije jednako. Pa moja profesorica biologije u srednjoj se žalila što joj je kćerka završila elektrotehniku jer Bože moj to nije profesija za ženu. To nije bilo prije 50-10 godina nego prije manje od 10 godina. Na kraju krajeva na fakultetu u Sarajevu smo na predavanjima rasprave vodili o najbazičnijim stvarima, gdje su budući pravnici zastupali to da žene imaju i moraju preuzeti veću roditeljsku ulogu, da nisu sposobne da rade u vojsci i slično. To nam je sadašnjost :-?
kako si ti reagovala?
sta si rekla profesorici biologije?
sta si rekla buducim pravnicima o ulogama zena?

ili si samo sutila i trpikla nepravdu?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Duh wrote:
Sat Feb 15, 2025 9:00 pm
biljka wrote:
blackadder wrote:

kako si ti reagovala?

Profesorici biologije nisam ništa, imala 16 godina, nisam smjela u tom trenutku praviti problem. A sa budućim pravnicima je nastao rat. S tim da je profesorica na čijem predavanju je nastala rasprava imala normalan stav, pa je bila olakšvajuća okolnost jer je i ona ostala šokirama.

Sa tetkom sam se jednom posvađala oko sličnih pitanja, a ostatak porodice mi je rekao da nisam trebala jer stara je žena i ne mogu ništa promijeniti.

Kako god, reagovati na te stvari treba, ali će ljudi i poslije rasprava nastaviti misliti kako su mislili i sutra odgajati djecu koja će isto tako misliti čini mi se :cc.

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 9:08 pm
Duh wrote:
biljka wrote:

kako si ti reagovala?

Profesorici biologije nisam ništa, imala 16 godina, nisam smjela u tom trenutku praviti problem. A sa budućim pravnicima je nastao rat. S tim da je profesorica na čijem predavanju je nastala rasprava imala normalan stav, pa je bila olakšvajuća okolnost jer je i ona ostala šokirama.

Sa tetkom sam se jednom posvađala oko sličnih pitanja, a ostatak porodice mi je rekao da nisam trebala jer stara je žena i ne mogu ništa promijeniti.

Kako god, reagovati na te stvari treba, ali će ljudi i poslije rasprava nastaviti misliti kako su mislili i sutra odgajati djecu koja će isto tako misliti čini mi se :cc.
privlacis li nasilnike?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Duh wrote:
Sat Feb 15, 2025 8:51 pm
Peace wrote:

?
tu bi bio znaci jak uticaj oca, jer ipak je radio i hranio ih...pa kad malo i popije i mlatne mater...stas.
prije bi bilo da takve djevojke jednostavno gledaju da pobjegnu iz nereda i ne analizirajuci pravilno sve, pa tako postaju i lak plijen.
zene odgajaju djecu.
a ona mater brani mezimca. kaze-sta joj kurve uradise od sina. stalno u zatvoru.
Ne ocekujes valjda da svako ispravno odgoji dijete.

A i to ispravno, golema je rijec.
Kako god odgojis djevojku, nekome to nece biti ispravno.
I ako se uda, pa je necija zrtva, i ako se ne uda.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Duh wrote:
Sat Feb 15, 2025 9:19 pm
biljka wrote:
Duh wrote:

kako si ti reagovala?

privlacis li nasilnike?
Kakva su to pitanja i zašto je to uopšte bitno?
Ali ne, ne vjerujem da privlačim nasilnike

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

biljka wrote:
Sat Feb 15, 2025 9:29 pm
Duh wrote:
Sat Feb 15, 2025 9:19 pm
biljka wrote:

privlacis li nasilnike?
Kakva su to pitanja i zašto je to uopšte bitno?
Ali ne, ne vjerujem da privlačim nasilnike
pitanja su jako bitna.
odgovor je ocekivan. i meni se svidja.
ako hoces pitaj sebe zasto ne privlacis...ja znam,

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

Peace wrote:
Sat Feb 15, 2025 9:27 pm
Duh wrote:
Sat Feb 15, 2025 8:51 pm
Peace wrote:

?
zene odgajaju djecu.
Ne ocekujes valjda da svako ispravno odgoji dijete.

A i to ispravno, golema je rijec.
Kako god odgojis djevojku, nekome to nece biti ispravno.
I ako se uda, pa je necija zrtva, i ako se ne uda.
ne vidim razlog da se dijete odgaja za svakoga.
kako god fantasticno zvucalo i ja imam jako puno zena sto mi puno znace.
nemaju problema sa nasiljem. a ja onda fino objasnjavam muskarcima kako je lijepo kad ih ne mora pojesti mrak..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

I sta mislite da je uzrok sto je samo u prosloj god u BiH ubijeno 12 zena od strane njenog partnera ?

Sta svako od nas moze ciniti svaki dan da se ovo promijeni?

Sta stvarno moze voditi muskarca da ubije?

Kakve tipove treba izbjegavoti, tj kako prepoznati potencijalnog ubicu?

Kako moze ispravno odgajati djecu majka ukoliko je otac sklon nasilju?

Sta trebamo promijenuti iz korijena?

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

Peace wrote:
Sun Feb 16, 2025 12:18 am
1. I sta mislite da je uzrok sto je samo u prosloj god u BiH ubijeno 12 zena od strane njenog partnera ?

2. Sta svako od nas moze ciniti svaki dan da se ovo promijeni?

3.Sta stvarno moze voditi muskarca da ubije?

4. Kakve tipove treba izbjegavoti, tj kako prepoznati potencijalnog ubicu?

5. Kako moze ispravno odgajati djecu majka ukoliko je otac sklon nasilju?

6. Sta trebamo promijenuti iz korijena?

1. pa valjda svaki slucaj ima neke uzroke. mogu biti i razliciti. ako se napomene i da je ona iz doboja sa mladjahnim momkom umlatila muza u sumi i dijetetu dala da ga truje...
uzrok je-zlo. (valjda je sve sud utvrdio).
mnogi ceto flertuju sa zlom. da je strasno i tamno, svi bi bjezali...ali privlacno je.

2. odrecite se sotone i svih djela njegovih.

3.ajde, pricat cemo samo o muskarcima, a ne o onoj iz doboja. oni se osjecaju napadnuti. narusena je njihova sujeta. narusen njihov ugled u drustvu kojim se. sta ce svijet reci sad...ljubomora, jer mozda vole jos na svoj nacin i u glavi je haos kad razmisljaju ko ce je od svih iz okoline prvi odvuci u krevet. odgovor je svakako ono sto oni kazu. ako kaze da nije mogao podnjeti cijelu situaciju-tako je. jedan od dokaza je i taj ako se poslije i sam ubije(sto se cesto zanemariva u ovim pricama).

4. one koji vas u skoli jos pokusavaju uhvatiti za sisu i dvojica maltretiraju onoga jednoga. one koji imaju para, a ne rade nista. one koji su cesto u sukobu sa zakonom i cesto u zatvoru. dilere, istetovirane drogerase i konobare koje trpaju pijane zene u auto poslije posla. postujte intuiciju.

5.tesko. kao i one sto im otac nije sklon nasilju, ali djeca jesu...ali mogu se tjesiti kako je zenama u ukrajini, kako je prije tokom rata bilo zenama u bosni. mozda im ne treba govoriti da ga napuste, jer ce ih mozda poslije i ubiti a neko dijete zadaviti.. svjetnik bi trebao imati i odgovornost. ja zato ne savjetujem, ako nema 100% garancije. recimo da je savjet pod 4.
onima koje nemaju partnere, a za one koje imaju je davno bilo kasno. pa je i sad...

5.desava se to. mjenja se stalno iz korjena. ali opet-drvo je drvo. znas da je tesko objasniti sta je zlo, a sta je dobro.
uglavnom nesto nije lose-slusati mene. :hahah

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Sun Feb 16, 2025 12:18 am
I sta mislite da je uzrok sto je samo u prosloj god u BiH ubijeno 12 zena od strane njenog partnera ?

Sta svako od nas moze ciniti svaki dan da se ovo promijeni?

Sta stvarno moze voditi muskarca da ubije?

Kakve tipove treba izbjegavoti, tj kako prepoznati potencijalnog ubicu?

Kako moze ispravno odgajati djecu majka ukoliko je otac sklon nasilju?

Sta trebamo promijenuti iz korijena?
1. Ženomrzačko društvo, a logično svaki pojedinačni slučaj ima svoje detalje

2. Ne šutiti, al je to malo izlizana rečenica. Doslovno normalan čovjek nema šta da radi u svakodnevnici kako bi ovo promijenio

3. Šta bilo koga vodi da ubije? A već sam pisala o nasilju i osobinama nasilnika

4. Treba izbjegavati loše momke, ali nisu samo oni potencijalne ubice. I o tome sam pisala

5. Ne može osim ako ne ode od oca. Tu odgoj nikako ne može biti zdrav

6. Društvo :-?

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

biljka wrote:
Sun Feb 16, 2025 11:35 am

da. zene imaju pravo glasa. cak su i u vecini.
tako-u vasim je rukama sve.
i odgovornost.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Duh wrote:
Sun Feb 16, 2025 3:32 pm
biljka wrote:
Sun Feb 16, 2025 11:35 am

da. zene imaju pravo glasa. cak su i u vecini.
tako-u vasim je rukama sve.
i odgovornost.
Da je bar u rukama žena koje vole žene. Nažalost puno je onih koje jednostavno ne vole druge jer drugačije ni ne znaju I guess :-?

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

opet zensko krivo :doh

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Duh wrote:
Sun Feb 16, 2025 4:02 pm
opet zensko krivo :doh
Nisam to rekla. Društvo je krivo, mentalitet je kriv, "tradicionalne vrijednosti" su krive