Smrtna kazna

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
Osman
Član
Član
Reactions:

Re: Smrtna kazna

Unread post by Osman »

Ina wrote:
Fri Jan 29, 2021 9:15 am
Osman wrote:
Thu Jan 28, 2021 7:42 pm
Ina wrote:
Thu Jan 28, 2021 1:09 pm

A može li se, i koliko.. raditi na prevenciji..
Zar su ljudi od samog trenutka rođeni da nekome naude.. Oduzmu život i njihov bude oduzet..

I de mi reci u prvu ruku, sličnih tvrdnji..
Jesi li siguran 100% da bi ti bio spreman navući na sebe odijelo Boga?
Uvođenje kazne ne znači eliminisanje prevencije. Kazna ide onda kad se prevrši mjera ljudskosti i kad prevencija nije pomogla.

Mislim da se ljudi ne rađaju zli, nego to postaju. Kad prevrše mjeru u činjenju zla, onda je za društvo nebitno šta ga je učinilo tako zlim. Društvo se ima pravo štititi od pojedinca. Čak i smaknućem.

Bio sam u ratu i "oblačio to odijelo". Odijelo nije strašno, kad znaš da si u pravu i kad znaš da tako sprečavaš nesagledivo zlo.
Realne prevencije su klimave i nedovoljne.
U edukativnom sistemu, famelijarno odgojnom, društvenom, poslovnom, političkom. A itekako duhovnom.

I u ratu se čovjek nađe u običnom odijelu prisiljenog insana(instinkt preživljavanja nije malo jak) i izmanipulisanog od strane onih koje zaboli stražnjica za tvojim ili mojim životom.. zared važnijim im interesa.

@Peace
Kao i svima poznati su mi mogući ljudski oklopi. Vidim i znam kakve sve neljudskosti se dešavaju.

Slažem se i da kazne moraju da postoje, teške na osnovi krivičnog djela. A zakon koji kažnjava ubistvo ni sam ne bi trebao počiniti isto.
Nedovoljne prevencije??? To je subjektivna ocjena.

Izmanipulisan u ratu??? Opet subjektiban stav.

Šta ako je učinjena objektivno dobra prevencija i šta kad nisam izmanipulisan u ratu?

Mnogo ako, jelde.

Zato, ostavimo se silnih "ako". Po meni ne pije vode čak i "ako je porota pogriješila". Opet je OK što je smaknut. Ispoštovane su procedure, ne osuđuju se ljudi na smrtnu kaznu tek tako.

Da li je sud u Nirnbergu trebao osuditi naciste na smrtnu kaznu?

I na koji način je to "oblačenje odijela Boga"?
Jeftino uređujem avatare.

Vanilla
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Vanilla »

Nevezano za temu ali mi je prikladna za reci ovo, a moram reci 🤭

Meni se svidja americki zakon, ono kad osude pa kazu, npr.: 7 dozivotnih kazni! :W
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.

🍀

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

U biti, to je zbog pomilovanja. Odnosno, nemanja pomilovanja. Jer, ako ga neko i pomiluje za jednu doživotnu i spusti mu na recimo 40 godina zatvora, ostaje mu 6 drugih doživotnih :D/

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Osman wrote:
Fri Jan 29, 2021 7:58 pm
Po meni ne pije vode čak i "ako je porota pogriješila". Opet je OK što je smaknut. Ispoštovane su procedure, ne osuđuju se ljudi na smrtnu kaznu tek tako.
:hm
Pa kako je OK, ako taj neko nevin bude smaknut?

Nebrojeno je slučajeva da su sudovi pogriješili i osudili nevine ljude. Sudovi griješe. Nisu savršeni i često su griješili i kod tih najtežih krivičnih djela.
Doživotna kazna nudi opciju da se greška ispravi. Kod smrtne kazne nema ispravljanja. Ali to je samo jedan argument. Dokazano je da smrtna kazna nema nikakvu preventivnu funkciju, odnosno, ne utiče na smanjenje činjenja krivičnih djela, zbog straha od smrtne kazne. Čak naprotiv, zemlje koje imaju smrtnu kaznu i sprovode je redovno imaju često više najtežih krivičnih djela, puno više nego zemlje koje je nemaju.
Onda, smrtna kazna predstavlja osvetu društva pojedincu koji je činio zlo. Vraćanje istom mjerom. To je zaostavština srednjovijekovlja :jbg Pogledaj samo načine izvršavanja smrtnih kazni - od električne stolice, vješanja, i slično. Ne ide se na neko humano (ako je to uopće moguće) oduzimanje života, tipa ugljenmonoksida, koji jednostavno uspava/onesvijesti prije nego usmrti osobu. Dakle bezbolno i bez agonije, već se ide na to da osuđeni i osjeti tu smrt. Kao da samo čekanje i odlazak na izvršenje nije dovoljna agonija...
Odakle ikome pravo da ubije nekoga? Ne možeš rat porediti sa tim. U ratu je pitanje nužne odbrane u krajnjem slučaju. I u ratu je zabranjeno ubiti zarobljenika, ide se na sud za to poslije, bar u teoriji bi tako trebalo biti. I bez rata ti je dozvoljeno ubiti nekoga ko te direktno napadne i pokuša te ubiti. Ali samo dok te napada. Ubij ga poslije tog napada i ti si samo ubica, nisi se branio u nuždi... Dakle jednostavno je. Zašto onda državi dati privilegiju da ubija i kad nema nikakve nužde? Nužne odbrane? Uhapšen je zločinac, ne napada nikoga više jer je zatvoren, ne postoji napad od kojeg bi se branila država.

Mah

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Osman wrote:
Fri Jan 29, 2021 7:58 pm
Ina wrote:
Fri Jan 29, 2021 9:15 am
Osman wrote:
Thu Jan 28, 2021 7:42 pm

Uvođenje kazne ne znači eliminisanje prevencije. Kazna ide onda kad se prevrši mjera ljudskosti i kad prevencija nije pomogla.

Mislim da se ljudi ne rađaju zli, nego to postaju. Kad prevrše mjeru u činjenju zla, onda je za društvo nebitno šta ga je učinilo tako zlim. Društvo se ima pravo štititi od pojedinca. Čak i smaknućem.

Bio sam u ratu i "oblačio to odijelo". Odijelo nije strašno, kad znaš da si u pravu i kad znaš da tako sprečavaš nesagledivo zlo.
Realne prevencije su klimave i nedovoljne.
U edukativnom sistemu, famelijarno odgojnom, društvenom, poslovnom, političkom. A itekako duhovnom.

I u ratu se čovjek nađe u običnom odijelu prisiljenog insana(instinkt preživljavanja nije malo jak) i izmanipulisanog od strane onih koje zaboli stražnjica za tvojim ili mojim životom.. zared važnijim im interesa.

@Peace
Kao i svima poznati su mi mogući ljudski oklopi. Vidim i znam kakve sve neljudskosti se dešavaju.

Slažem se i da kazne moraju da postoje, teške na osnovi krivičnog djela. A zakon koji kažnjava ubistvo ni sam ne bi trebao počiniti isto.
Nedovoljne prevencije??? To je subjektivna ocjena.

Izmanipulisan u ratu??? Opet subjektiban stav.

Šta ako je učinjena objektivno dobra prevencija i šta kad nisam izmanipulisan u ratu?

Mnogo ako, jelde.

Zato, ostavimo se silnih "ako". Po meni ne pije vode čak i "ako je porota pogriješila". Opet je OK što je smaknut. Ispoštovane su procedure, ne osuđuju se ljudi na smrtnu kaznu tek tako.

Da li je sud u Nirnbergu trebao osuditi naciste na smrtnu kaznu?

I na koji način je to "oblačenje odijela Boga"?

Ne slažemo se u ovoj temi i ok..
I nije riječ (samo) o subjektivnom sagledavanju, nego i činjenicama koje su nam ispred nosa svaki dan. Jedan dokaz je ona problematika o seksualnom zlostavljanju/ uznemiravanju itd.
Klimavosti i nedovoljne prevencije su prisutne u svim aspektima koje sam navela.
Za opširnije razgranavanje je potrebna tema za sebe, i ako mi ne bude mrsko (uz potrebno i vrijeme) možda jednom i otvorim. A neće vjerovatno faliti ni prilike kad ćeš i sam spomenuti nešto.. pa ću reći: E vidiš o tome sam govorila.. 😁

Vjetar dobar post 👍

Ovo pogotovo..
Uhapšen je zločinac, ne napada nikoga više jer je zatvoren, ne postoji napad od kojeg bi se branila država.

Ma licemjerstvo svoje vrste..

Banshee
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Banshee »

Moja preporuka da pogledate film ako niste, zanimljiva priča a i kazna koja je sustigla zločinca.
10233790_1_92.jpg

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Pokušavala sam pronaći neki relevantan izvor u vezi ubilačkih sklonosti, ali uglavnom neki bombastični naslovi i tekstovi. Tu i tamo se može pročitati da možda tkz."gen ratnika" utječe na ponašanje nekih osoba u određenim okolnostima. Nemaju svi ljudi taj gen ali ni svi sa istim nisu ubojice.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Smrtna kazna

Unread post by Skitnica »

Znamo svi sta je smrtna kazna jeste li vi za ili protiv..? u kojim slucajevima ste za, a u kojem slucaju ste protiv smrtne kazne ?
Brutalna metoda pogubljenja kamenovanjem osobe do smrti još uvijek je u upotrebi u nekoliko zemalja uključujući Iran, Nigeriju, Pakistan, Saudijsku Arabiju, Sudan, Jemen i UAE

Posljednjih godina u središtu pozornosti ponovno su se našle smrtne kazne te brutalnost metoda koje se još uvijek koriste u cijelom svijetu. Sjedinjene Države također su se našle na udaru kritika zbog svoje primjene smrtne kazne, a grupe za zaštitu ljudskih prava sve su više uznemirene trendom rasta broja ubojica osuđenih na smrt zadnjih godina.

Prema podacima organizacije Amnesty International, do 2022. godine još je 55 zemalja imalo odredbe o smrtnoj kazni. Dok grupe za ljudska prava upozoravaju na sve veću rasprostranjenost smrtne kazne, a kritičari ističu nehumanost sredstava, Daily Mail napravio je pregled načina na koje se zločinci pogubljuju diljem svijeta.

Većina pogubljenja u Saudijskoj Arabiji još uvijek se provodi odrubljivanjem glave mačem. To je posebno krvav i nasilan način smrtne kazne koji provodi samo Saudijska Arabija te koji se koristi za razne zločine. Human Rights Watch osudio je saudijske vlasti zbog "brutalne predstave autokratske vladavine", ističući da su mnoge obitelji saznale za smrt svojih najmilijih putem medija.

Godine 2003., krvnik Muhammad Saad al-Beshi kazao je kako se pogubljenja nekada provode mačem, a nekada pištoljem. O svom prvom pogubljenju 1998. rekao je: "Zločinac je bio vezan i imao povez na očima. Jednim potezom mača odsjekao sam mu glavu. Otkotrljala se metrima dalje".

Otrov, struja, plin, uže, metak

Od kada je smrtna kazna ponovo uvedena 1976. godine većina osuđenika, njih 1.387, pogubljena je smrtonosnom injekcijom. 163 su pogubljena u električnoj stolici, jedanaest u plinskoj komori, trojica su obješena, a trojica strijeljana.

U nekim državama kao što su Alabama, Kalifornija, Južna Karolina ili Virginia osuđenik može izabrati kako će umrijeti. Streljački vodovi postoje u Mississippiju, Oklahomi i Utahu, a od srpnja i u Idahou.

Skoro 150 ljudi koji su proveli nekoliko godina u zatvoru jer su bili osuđeni na smrtnu kaznu oslobođeno je optužbi. Međutim, na ovaj način ispravljene pogreške pravosudnog sustava nisu dovele do promjene mišljenja američkih građana: prema istraživanju instituta za istraživanje javnog mnijenja Pev, većina Amerikanaca podržava smrtnu kaznu.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ja sam za siledzijama/ pedofilima/ ubicama ( serijskim), ratnim zlocincima smrtnu kaznu bez razmisljanja presusiti... :up

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Fun fact: Bjelorusija nije članica Vijeća Europe jer i dalje praktikuju smrtnu kaznu.

Ja nisam za smrtnu kaznu. Pravo na život je jedno od apsolutnih ljudskih prava i od njega nema izuzetka. Svako je zaslužio da mu se poštuje neko osnovno dostojanstvo bez obzira na počinjeni zločin.

Doduše ja sam i malo ekstremna po tom pitanju pa nekako vrlo često nemam problem sa "niskim kaznama" u smislu kad ljudi kažu da je 10 godina malo za neki zločin. 10 godina života u zatvoru mi se ne čini malo. Doduše smatram da je rehabilitacija u društvo poslije odslužene kazne za neke zločince neprihvatljiva (ratni zločini, pedofilija i slično). Ne bi trebalo da svako može vratiti svoj ugled u društvu :tada
Per aspera ad astra :fiju

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Ako taj neko, ne poštuje tuđi život, pa ubije a da nije u samoobrani, ne zaslužuje niti malo da se poštuje njegov!
Ti zločinci 10 godina ili koliko već, provedu u zatvoru i na grbači su poreznih obveznika.
Što je još gore, nakon izlazka je velika vjerojatnoća u ponovno počinjenje zločina.
Upravo se o tome priča, sad u Hr jer Srđan Mlađan, treba za godinu dana van! A u zatvoru je već rekao da planira ponovo ubiti.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

dezire wrote:
Thu Jan 30, 2025 11:01 pm
Ako taj neko, ne poštuje tuđi život, pa ubije a da nije u samoobrani, ne zaslužuje niti malo da se poštuje njegov!
Ti zločinci 10 godina ili koliko već, provedu u zatvoru i na grbači su poreznih obveznika.
Što je još gore, nakon izlazka je velika vjerojatnoća u ponovno počinjenje zločina.
Upravo se o tome priča, sad u Hr jer Srđan Mlađan, treba za godinu dana van! A u zatvoru je već rekao da planira ponovo ubiti.
To poštivanje života bi trebalo biti univerzalno. Kakav primjer daje država građanima ako i sama ubija...
A naravno za takve izjave trebaju postojati sankcije, produženje kazne ili veća pozornost. I kažem da se ne treba svako pustiti samo tako iz zatvora, već biti pod lupom. Ali realno govorimo o nečemu što bi mogao izdržati samo neki utopijski sistem, kada bi se na svakog ko izađe iz zatvora obratila posebna pozornost
Per aspera ad astra :fiju

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Nisam za, u bilo kakvom slučaju.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Neka djela, zasluzuju najstroziju kaznu.. neke stvari se ne mogu oprostiti niti preci preko njih a jos manje prihvatiti cinjenice da su u genocidima stradali nevini.. Da djeca koja su bila sexualno zlostavljanja nihovi pocinitelji ne budu kaznjeni.. Neopostivo mi je to..Pa siledzije..takoder, koliko trauma svi oni stvore zrtvama, i da li te zrtve ikada vise mogu zivjeti normlano...

Svako lose djelo se treba skupo platiti, pa onda bi neki razmisljali da li bi silovali, seksualno zlostavljali djecu i sl...

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ma smrtna kazna nema nikakvog efekta, osim osvete. A osveta ne treba da bude smisao kazne. Barem ne u modernom svekorektnom vremenu :D/
Prvo i osnovno, sudovi griješe i ako će jedan nevin biti pogrešno osudjen i smaknut, nema tih hiljada krivih koji će to opravdati.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Vjetar wrote:
Tue Feb 04, 2025 1:54 pm
Ma smrtna kazna nema nikakvog efekta, osim osvete. A osveta ne treba da bude smisao kazne. Barem ne u modernom svekorektnom vremenu :D/
Prvo i osnovno, sudovi griješe i ako će jedan nevin biti pogrešno osudjen i smaknut, nema tih hiljada krivih koji će to opravdati.
Usao sam na ovu temu upravo da bih nesto slicno napisao...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Smatrate da ratni zlocinci, pedofili, siledzije,serijske ubice su adekvatno kaznjeni ??Zatvorskom kaznom ili dozivotnom robijom..? :hm

Kosta njihov boravak, i nije svaki smrtno kaznjeni do sad bio nevin...( mali je broj tih nevinih)..Nevinih uvijek je bilo i bit ce u svim presudama..

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Grofica »

Smrtna kazna je nagrada za neke šta bi im ja sudila.
Sreća pa nebsudim :cc. Još :aaa
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

ček u 2020 je još uvik bilo višanja i odsicanja glava :doh

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Grofica wrote:
Tue Feb 04, 2025 6:30 pm
Smrtna kazna je nagrada za neke šta bi im ja sudila.
Sreća pa nebsudim :cc. Još :aaa
Ja ba :fpalm

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Kazne i njihove vrste su jedno..
A drugo oduzeti nekome život.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Pa i serijske ubice, ratni zločinci također oduzimaju živote - nevinim.. Sto bi život ubice bio vredniji od života žrtava ?

:hm

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Kad cujem za neke strasne zlocine, pogotovo nad djecom, odmah sam za smrtnu kaznu. Meni je lako tako razmisljati jer moje misljenje ionako nema vaznost. Tesko onome ko mora donositi takve odluke, a jos teze onome ko je izgubio ili gubi nekoga.
.