Jesu li ocjene motivacija ili stres?
Jesu li ocjene motivacija ili stres?
Koliko stresa učenici imaju zbog ocjena, i koliko ih više uči zbog ocjena, nego zbog znanja..i zbog toga se i postavlja pitanje jesu li ocjene stvar motivacije ili samo izvor stresa, i nakon par dana zaborave sve sto su ucili..
Jesu li ocjene stvarno neophodne?
Jesu li ocjene stvarno neophodne?
Re: Ocjene motivacija ili stres?
Par puta mi sin dobio losu ocenu i dodje kuci, plasi se da mi kaze. Ja ga pitam sta je bilo sine, kaze dobio sam 4 iz matematike (to je kao kod nas 2 jer ovde je jedinica najbolja ocena). Ja mu kazem pa sta ima veze. I on mi na to kaze da je mislio da cu da budem ljut jer je majka na njegovog drugara bila ljuta sto je dobio peticu.
Da se ja pitam, da nije zakonski propisana osnovna skola ja ga u danasnje vreme ne bih ni upisivao.
Svejedno mi je koju ce ocenu dobiti.
Da se ja pitam, da nije zakonski propisana osnovna skola ja ga u danasnje vreme ne bih ni upisivao.
Ne bi mu uslugu napravio.Coolio wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 3:11 pmPar puta mi sin dobio losu ocenu i dodje kuci, plasi se da mi kaze. Ja ga pitam sta je bilo sine, kaze dobio sam 4 iz matematike (to je kao kod nas 2 jer ovde je jedinica najbolja ocena). Ja mu kazem pa sta ima veze. I on mi na to kaze da je mislio da cu da budem ljut jer je majka na njegovog drugara bila ljuta sto je dobio peticu.
Vise sam da se u skoli od malena uce kako da prezive, kako da budu dobri ljudi, domacini, zanate... A ovo sto oni uce, pa barem 80% im nikada u zivotu nece trebati.Skitnica wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 3:13 pmNe bi mu uslugu napravio.Coolio wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 3:11 pmPar puta mi sin dobio losu ocenu i dodje kuci, plasi se da mi kaze. Ja ga pitam sta je bilo sine, kaze dobio sam 4 iz matematike (to je kao kod nas 2 jer ovde je jedinica najbolja ocena). Ja mu kazem pa sta ima veze. I on mi na to kaze da je mislio da cu da budem ljut jer je majka na njegovog drugara bila ljuta sto je dobio peticu.
Naravno da su neophodne, znanje se mora na neki način rangirati. Na kraju krajeva ocjene su super pokazatelj afiniteta djeteta i toga čemu se treba usmjeriti.
Bezveze mi je ovo sad što u prvom razredu nema ocjena, nego neki komentari. Nisam objektivna jer sam bila učenica generacije. Ništa mi nije bio problem naučiti s obzirom da sam veeeoma svestrana. A da je bilo stresa, jeste, i treba ga biti jer gdje će se dijete naučiti disciplini ako ne u školi
Bezveze mi je ovo sad što u prvom razredu nema ocjena, nego neki komentari. Nisam objektivna jer sam bila učenica generacije. Ništa mi nije bio problem naučiti s obzirom da sam veeeoma svestrana. A da je bilo stresa, jeste, i treba ga biti jer gdje će se dijete naučiti disciplini ako ne u školi
Per aspera ad astra 
Re: Jesu li ocjene motivacija ili stres?
Prepisali od zapada...I ovde neke smajlice daju u prvom razredu
Nekadasnje ucenje je imalo smisla, ovo danas pola stvari nemaju veze s`vezom...
Nekadasnje ucenje je imalo smisla, ovo danas pola stvari nemaju veze s`vezom...
Djeca se mogu motivirati i na druge načine osim ocjena..biljka wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 4:09 pmNaravno da su neophodne, znanje se mora na neki način rangirati. Na kraju krajeva ocjene su super pokazatelj afiniteta djeteta i toga čemu se treba usmjeriti.
Bez ocjena cijeli sistem bi morao raditi na projektima motivacije učenika i time bi bilo puno zdravije…
Meni je najzaslosnije sto poneka djeca izađu iz osnovne škole a tablice množenja ne znaju napamet ..
Slažem se da djeca često uče napamet, ali bez ikakvog ocjenjivanja gubi se neka struktura i realan uvid u rad i napredak. Nisu ocjene jedini način motivacije, ali najrealnije pokazuju gdje si i šta trebaš popravitiSkitnica wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 4:33 pmDjeca se mogu motivirati i na druge načine osim ocjena..biljka wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 4:09 pmNaravno da su neophodne, znanje se mora na neki način rangirati. Na kraju krajeva ocjene su super pokazatelj afiniteta djeteta i toga čemu se treba usmjeriti.
Bezveze mi je ovo sad što u prvom razredu nema ocjena, nego neki komentari. Nisam objektivna jer sam bila učenica generacije. Ništa mi nije bio problem naučiti s obzirom da sam veeeoma svestrana. A da je bilo stresa, jeste, i treba ga biti jer gdje će se dijete naučiti disciplini ako ne u školizašto stvarati pritisak na njih od najmlađeg uzrasta.. Koliko djece uci lekcije napamet, par dana već nema pojma sta je učio..
Bez ocjena cijeli sistem bi morao raditi na projektima motivacije učenika i time bi bilo puno zdravije…
A što se tiče pritiska, logično da ga ne treba biti previše. Realno dok sam ja išla u školu i nije ga bilo toliko da smo se nešto pretrgli od stresa. Slabiji učenici nisu nikako, mi smo znali ne spavati pred kontrolne i slično, ali to nije loše. Šta, trebamo potpuno izbjegavati stres? Ni to nije rješenje. Djeca kroz školu treba postepeno da nauče i odgovornost i disciplinu jer ih to svakako čeka kasnije u životu
Idealno bi bilo kombinovati i ocjene i bolje metode učenja, a ne potpuno izbaciti jedno
Per aspera ad astra 
Da ok malo pritiska nije na odmet,ali problem nastaje kada stres postaje glavni način učenja..umjesto podrske / motivacije…biljka wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 4:40 pmSlažem se da djeca često uče napamet, ali bez ikakvog ocjenjivanja gubi se neka struktura i realan uvid u rad i napredak. Nisu ocjene jedini način motivacije, ali najrealnije pokazuju gdje si i šta trebaš popravitiSkitnica wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 4:33 pmDjeca se mogu motivirati i na druge načine osim ocjena..biljka wrote: ↑Sun Apr 19, 2026 4:09 pmNaravno da su neophodne, znanje se mora na neki način rangirati. Na kraju krajeva ocjene su super pokazatelj afiniteta djeteta i toga čemu se treba usmjeriti.
Bezveze mi je ovo sad što u prvom razredu nema ocjena, nego neki komentari. Nisam objektivna jer sam bila učenica generacije. Ništa mi nije bio problem naučiti s obzirom da sam veeeoma svestrana. A da je bilo stresa, jeste, i treba ga biti jer gdje će se dijete naučiti disciplini ako ne u školizašto stvarati pritisak na njih od najmlađeg uzrasta.. Koliko djece uci lekcije napamet, par dana već nema pojma sta je učio..
A što se tiče pritiska, logično da ga ne treba biti previše. Realno dok sam ja išla u školu i nije ga bilo toliko da smo se nešto pretrgli od stresa. Slabiji učenici nisu nikako, mi smo znali ne spavati pred kontrolne i slično, ali to nije loše. Šta, trebamo potpuno izbjegavati stres? Ni to nije rješenje. Djeca kroz školu treba postepeno da nauče i odgovornost i disciplinu jer ih to svakako čeka kasnije u životu
Idealno bi bilo kombinovati i ocjene i bolje metode učenja, a ne potpuno izbaciti jedno
Nije isto kad te nešto motivira da učiš i kad te stres drži u strahu i učiš i takvom stanju..
Školski sistem je isti otkad je svijeta i vijeka.
Učionica, učitelj/i, učenici i ocjene.
Mjesto gdje se više natječe i dokazuje inteligencija.. nego mjesto gdje bi se inteligencija mogla više ipak razvijati, podržavati i poticati.
Bile bi značajne promjene koje nisu previše radikalne i koje bi umanjile strah brojki.
I koje bi vodile do toga da djeca uče zato što ih nešto zanima, budi im interes.. a ne zato što se boje kazne ili lošeg broja u dnevniku.
Mislim da bi se postepeno trebale mijenjati neke stare "navike".. i školskog sistema a i roditeljskog učešća.
Ne mali broj puta sam čula: e moj sin/kćerka/djeca moraju imati dobre/najbolje ocjene.. to im je dužnost.
Mjesto gdje se više natječe i dokazuje inteligencija.. nego mjesto gdje bi se inteligencija mogla više ipak razvijati, podržavati i poticati.
Bile bi značajne promjene koje nisu previše radikalne i koje bi umanjile strah brojki.
I koje bi vodile do toga da djeca uče zato što ih nešto zanima, budi im interes.. a ne zato što se boje kazne ili lošeg broja u dnevniku.
Mislim da bi se postepeno trebale mijenjati neke stare "navike".. i školskog sistema a i roditeljskog učešća.
Ne mali broj puta sam čula: e moj sin/kćerka/djeca moraju imati dobre/najbolje ocjene.. to im je dužnost.
Meni je svejedno koje ce ocene dete da mi ima iako su mu gotovo sve dobre, samo neka odradi te razrede cisto da ne ponavlaj razred.
U pravu si da je sve isto, samo ovi ucitelji i uciteljice nisu kao sto su nekada bili. Nekada su dolazili uredni,lepo obuceni a ovo danas kao pankeri neki,tetovaze,pirsinzi i slicno...Aljkavi, ucionice im odvratne kao stala maltene...Ne znam u vasim mestima ali ovde je katastrofa...
U pravu si da je sve isto, samo ovi ucitelji i uciteljice nisu kao sto su nekada bili. Nekada su dolazili uredni,lepo obuceni a ovo danas kao pankeri neki,tetovaze,pirsinzi i slicno...Aljkavi, ucionice im odvratne kao stala maltene...Ne znam u vasim mestima ali ovde je katastrofa...
To je ipak do roditelja, ne do ocjenaIna wrote: ↑Wed Apr 22, 2026 6:21 pmŠkolski sistem je isti otkad je svijeta i vijeka.
Per aspera ad astra 
biljka wrote: ↑Wed Apr 22, 2026 9:46 pmTo je ipak do roditelja, ne do ocjenaIna wrote: ↑Wed Apr 22, 2026 6:21 pmŠkolski sistem je isti otkad je svijeta i vijeka.
Jeste i do roditelja.. a u "čitavom paketu" i ne samo..
Sustav forsira ocjene kao jedino mjerilo, a veliki broj roditelja onda te ocjene vidi kao jedini dokaz da im je dijete 'na pravom putu'.
Nažalost, uspjeh djeteta se u dosta društava često doživljava kao validacija roditeljske sposobnosti. Petica u dnevniku je za mnoge roditelje "ocjena" njih samih pred društvom, komšijama i rodbinom.
A jedinica isto tako.
I dokle god je brojka bitnija od znanja, biti će pritiska s obje strane.
A uvjerena sam da ko uči bez pritiska manje je (ili nikako) anksiozan i često zadržava informacije duže i kvalitetnije jer ih usvaja s razumijevanjem a ne "prisilom"
Ja bih u najosjetljivijem razdoblju razvoja.. prvih 4 godine osnovne.. izbacila brojke.. (i još ponešto)
I dodavala postepeno zadnjih 4 god.
Jos vece zlo je počelo kada su roditelji počeli objavlji vati ocjene po društvenim mrezana-----
Vjerovatno osjećaju to da su oni svojim trudom uspjeli...
Brojka nije bitnija od znanja, već pokazatelj znanja. A to što su roditelji iskompleksirani je druga pričaIna wrote: ↑Thu Apr 23, 2026 10:38 ambiljka wrote: ↑Wed Apr 22, 2026 9:46 pmTo je ipak do roditelja, ne do ocjenaIna wrote: ↑Wed Apr 22, 2026 6:21 pmŠkolski sistem je isti otkad je svijeta i vijeka.
Jeste i do roditelja.. a u "čitavom paketu" i ne samo..
Sustav forsira ocjene kao jedino mjerilo, a veliki broj roditelja onda te ocjene vidi kao jedini dokaz da im je dijete 'na pravom putu'.
Nažalost, uspjeh djeteta se u dosta društava često doživljava kao validacija roditeljske sposobnosti. Petica u dnevniku je za mnoge roditelje "ocjena" njih samih pred društvom, komšijama i rodbinom.
A jedinica isto tako.
I dokle god je brojka bitnija od znanja, biti će pritiska s obje strane.
A uvjerena sam da ko uči bez pritiska manje je (ili nikako) anksiozan i često zadržava informacije duže i kvalitetnije jer ih usvaja s razumijevanjem a ne "prisilom"
Ja bih u najosjetljivijem razdoblju razvoja.. prvih 4 godine osnovne.. izbacila brojke.. (i još ponešto)
I dodavala postepeno zadnjih 4 god.
Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 2 Replies
- 41 Views
-
Last post by Peace