Jesu li ocjene motivacija ili stres?

Sve teme vezane za edukaciju, formalnu i neformalnu, obrazovni sistem, nastava, udžbenici
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Jesu li ocjene motivacija ili stres?

Unread post by Skitnica »

Koliko stresa učenici imaju zbog ocjena, i koliko ih više uči zbog ocjena, nego zbog znanja..i zbog toga se i postavlja pitanje jesu li ocjene stvar motivacije ili samo izvor stresa, i nakon par dana zaborave sve sto su ucili..

Jesu li ocjene stvarno neophodne?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Ocjene motivacija ili stres?

Unread post by Coolio »

Par puta mi sin dobio losu ocenu i dodje kuci, plasi se da mi kaze. Ja ga pitam sta je bilo sine, kaze dobio sam 4 iz matematike (to je kao kod nas 2 jer ovde je jedinica najbolja ocena). Ja mu kazem pa sta ima veze. I on mi na to kaze da je mislio da cu da budem ljut jer je majka na njegovog drugara bila ljuta sto je dobio peticu.

Da se ja pitam, da nije zakonski propisana osnovna skola ja ga u danasnje vreme ne bih ni upisivao.

Svejedno mi je koju ce ocenu dobiti.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 3:11 pm
Par puta mi sin dobio losu ocenu i dodje kuci, plasi se da mi kaze. Ja ga pitam sta je bilo sine, kaze dobio sam 4 iz matematike (to je kao kod nas 2 jer ovde je jedinica najbolja ocena). Ja mu kazem pa sta ima veze. I on mi na to kaze da je mislio da cu da budem ljut jer je majka na njegovog drugara bila ljuta sto je dobio peticu.

Da se ja pitam, da nije zakonski propisana osnovna skola ja ga u danasnje vreme ne bih ni upisivao.

Ne bi mu uslugu napravio.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Sun Apr 19, 2026 3:13 pm
Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 3:11 pm

Ne bi mu uslugu napravio.
Vise sam da se u skoli od malena uce kako da prezive, kako da budu dobri ljudi, domacini, zanate... A ovo sto oni uce, pa barem 80% im nikada u zivotu nece trebati.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Naravno da su neophodne, znanje se mora na neki način rangirati. Na kraju krajeva ocjene su super pokazatelj afiniteta djeteta i toga čemu se treba usmjeriti.

Bezveze mi je ovo sad što u prvom razredu nema ocjena, nego neki komentari. Nisam objektivna jer sam bila učenica generacije. Ništa mi nije bio problem naučiti s obzirom da sam veeeoma svestrana. A da je bilo stresa, jeste, i treba ga biti jer gdje će se dijete naučiti disciplini ako ne u školi
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Jesu li ocjene motivacija ili stres?

Unread post by Coolio »

Prepisali od zapada...I ovde neke smajlice daju u prvom razredu :D

Nekadasnje ucenje je imalo smisla, ovo danas pola stvari nemaju veze s`vezom...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Sun Apr 19, 2026 4:09 pm
Naravno da su neophodne, znanje se mora na neki način rangirati. Na kraju krajeva ocjene su super pokazatelj afiniteta djeteta i toga čemu se treba usmjeriti.

Bezveze mi je ovo sad što u prvom razredu nema ocjena, nego neki komentari. Nisam objektivna jer sam bila učenica generacije. Ništa mi nije bio problem naučiti s obzirom da sam veeeoma svestrana. A da je bilo stresa, jeste, i treba ga biti jer gdje će se dijete naučiti disciplini ako ne u školi
Djeca se mogu motivirati i na druge načine osim ocjena.. :f zašto stvarati pritisak na njih od najmlađeg uzrasta.. Koliko djece uci lekcije napamet, par dana već nema pojma sta je učio..

Bez ocjena cijeli sistem bi morao raditi na projektima motivacije učenika i time bi bilo puno zdravije…

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 4:14 pm

Meni je najzaslosnije sto poneka djeca izađu iz osnovne škole a tablice množenja ne znaju napamet .. :fpalm a da ne spominjem rukopis… Užas !

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Sun Apr 19, 2026 4:38 pm
Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 4:14 pm

Meni je najzaslosnije sto poneka djeca izađu iz osnovne škole a tablice množenja ne znaju napamet .. :fpalm a da ne spominjem rukopis… Užas !
Ima i toga...Ali su u pravu, pametnije je uciti ih necemu konkretno nego im davati ocene za hemiju,fiziku i sta ti ja znam

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Sun Apr 19, 2026 4:33 pm
biljka wrote:

Djeca se mogu motivirati i na druge načine osim ocjena.. :f zašto stvarati pritisak na njih od najmlađeg uzrasta.. Koliko djece uci lekcije napamet, par dana već nema pojma sta je učio..

Bez ocjena cijeli sistem bi morao raditi na projektima motivacije učenika i time bi bilo puno zdravije…
Slažem se da djeca često uče napamet, ali bez ikakvog ocjenjivanja gubi se neka struktura i realan uvid u rad i napredak. Nisu ocjene jedini način motivacije, ali najrealnije pokazuju gdje si i šta trebaš popraviti

A što se tiče pritiska, logično da ga ne treba biti previše. Realno dok sam ja išla u školu i nije ga bilo toliko da smo se nešto pretrgli od stresa. Slabiji učenici nisu nikako, mi smo znali ne spavati pred kontrolne i slično, ali to nije loše. Šta, trebamo potpuno izbjegavati stres? Ni to nije rješenje. Djeca kroz školu treba postepeno da nauče i odgovornost i disciplinu jer ih to svakako čeka kasnije u životu

Idealno bi bilo kombinovati i ocjene i bolje metode učenja, a ne potpuno izbaciti jedno
Per aspera ad astra :fiju

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Sun Apr 19, 2026 4:40 pm
Skitnica wrote:
Sun Apr 19, 2026 4:33 pm
biljka wrote:

Slažem se da djeca često uče napamet, ali bez ikakvog ocjenjivanja gubi se neka struktura i realan uvid u rad i napredak. Nisu ocjene jedini način motivacije, ali najrealnije pokazuju gdje si i šta trebaš popraviti

A što se tiče pritiska, logično da ga ne treba biti previše. Realno dok sam ja išla u školu i nije ga bilo toliko da smo se nešto pretrgli od stresa. Slabiji učenici nisu nikako, mi smo znali ne spavati pred kontrolne i slično, ali to nije loše. Šta, trebamo potpuno izbjegavati stres? Ni to nije rješenje. Djeca kroz školu treba postepeno da nauče i odgovornost i disciplinu jer ih to svakako čeka kasnije u životu

Idealno bi bilo kombinovati i ocjene i bolje metode učenja, a ne potpuno izbaciti jedno
Da ok malo pritiska nije na odmet,ali problem nastaje kada stres postaje glavni način učenja..umjesto podrske / motivacije…

Nije isto kad te nešto motivira da učiš i kad te stres drži u strahu i učiš i takvom stanju..

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Jesu li danasnji mladi pametniji ili lijenji ?
    by Skitnica » » in Sve ostalo
    2 Replies
    39 Views
    Last post by Peace
  • Jesu li influenceri moderna iluzija ili je “stvarni “ posao?
    by Skitnica » » in Sve ostalo
    2 Replies
    54 Views
    Last post by Vjetar
  • Depresija/stres
    by Skitnica » » in Zdravlje
    15 Replies
    1232 Views
    Last post by Bella