Keš ili kartica

Sve teme koje se odnose na privredu, lokalnu i svjetsku. Zapošljavanje, radni odnosi, ekonomija...
biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: Keš ili600rtica

Post by biljka »

Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 12:50 am
Pa sistem radi na tome da se ne prave deca...U Nemackoj ce uskoro biti vise kucica nego dece...Zalosno ali istinito...

Sistem uci decu da je normalno da imaju dva oca, dve majke, da menjaju pol...Ne uce ih da trebaju stvarati porodicu...

A ovamo satro brinu sto nema dece...

A to je sve povezano sa penzionerima jer sutradan nece imati ko da radi za penzionere...Bice vise penzionera nego dece i onda ce da ponude resenje ukidanje penzija...

Zato bih ja voleo da se novac od plate za penziju ne odbija nego da se cuva za sebe...I kada god neko zeli da ide u penziju,moze otici sa svojim novcem...Nikakva primanja od drzave...Ovde uzmu oko 600 eura za penziju na mesecnom nivou, sto od radnika sto od gazde...Godinu dana 7.200 eura...puta 40 godina 288 000 eura...Sa tim parama odes u penziju i mirna Bosna sto bi vi rekli :D
Pa sistem socijalnog osiguranja je zasnovan na principu solidarnosti, što znači da svi uplaćuju u zajednički fond, ali sredstva u datom trenutku koriste oni kojima su najpotrebnija, npr trenutno penzioneri, bolesni ili nezaposleni. To nije klasična štednja gdje svako skuplja za sebe, nego društveni dogovor između generacija

Što se tiče penzije, to je međugeneracijska solidarnost. Današnji radnici finansiraju sadašnje penzionere, uz očekivanje da će, kada oni ostare, isto to za njih raditi naredne generacije. Vaš novac sad koriste penzioneri, za 15-20 godina će novac moje generacije ići vama-penzionerima itd. Meni ima logike i sviđa mi se sistem

Logično postoji mogućnost da ni nr dočekaš penziju, ali poenta sistema nije individualna korist nego kolektivna. Kao što svi plaćamo zdravstvo iako nismo stalno bolesni, ili osiguanje iako se nesreća možda nikad ne desi, i penzioni sistem funkcioniše kao zaštita za cijelo društvo

Omogućava de dostojanstven život ljudima koji više ne mogu raditi. A i lijepa je ta zamisao društvene odgovornosti, da svaka generacija na neki način vraća dug prethodnoj i ulaže u narednu.

Poenta nije da svako dobije nazad tačno ono što je uplatio, nego da se osigura da niko u starosti ne ostane bez osnovne sigurnosti. Kao i kod zdravstva. Svi plaćamo, iako ga ne koristimo svi u isto vrijeme :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

biljka wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:14 am
Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 12:50 am
Pa sistem radi na tome da se ne prave deca...U Nemackoj ce uskoro biti vise kucica nego dece...Zalosno ali istinito...

Sistem uci decu da je normalno da imaju dva oca, dve majke, da menjaju pol...Ne uce ih da trebaju stvarati porodicu...

A ovamo satro brinu sto nema dece...

A to je sve povezano sa penzionerima jer sutradan nece imati ko da radi za penzionere...Bice vise penzionera nego dece i onda ce da ponude resenje ukidanje penzija...

Zato bih ja voleo da se novac od plate za penziju ne odbija nego da se cuva za sebe...I kada god neko zeli da ide u penziju,moze otici sa svojim novcem...Nikakva primanja od drzave...Ovde uzmu oko 600 eura za penziju na mesecnom nivou, sto od radnika sto od gazde...Godinu dana 7.200 eura...puta 40 godina 288 000 eura...Sa tim parama odes u penziju i mirna Bosna sto bi vi rekli :D
Pa sistem socijalnog osiguranja počiva na principu solidarnosti, što znači da svi uplaćuju u zajednički fond, ali sredstva u datom trenutku koriste oni kojima su najpotrebnija, npr trenutno penzioneri, bolesni ili nezaposleni. To nije klasična štednja gdje svako skuplja za sebe, nego društveni dogovor između generacija

Što se tiče penzije, to je međugeneracijska solidarnost. Današnji radnici finansiraju sadašnje penzionere, uz očekivanje da će, kada oni ostare, isto to za njih raditi naredne generacije. Vaš novac sad koriste penzioneri, za 15-20 godina će novac moje generacije ići vama-penzionerima itd. Meni ima logike i sviđa mi se sistem

Logično postoji mogućnost da ni nr dočekaš penziju, ali poenta sistema nije individualna korist nego kolektivna. Kao što svi plaćamo zdravstvo iako nismo stalno bolesni, ili osiguanje iako se nesreća možda nikad ne desi, i penzioni sistem funkcioniše kao zaštita za cijelo društvo

Omogućava de dostojanstven život ljudima koji više ne mogu raditi. A i lijepa je ta zamisao društvene odgovornosti, da svaka generacija na neki način vraća dug prethodnoj i ulaže u narednu.

Poenta nije da svako dobije nazad tačno ono što je uplatio, nego da se osigura da niko u starosti ne ostane bez osnovne sigurnosti. Kao i kod zdravstva. Svi plaćamo, iako ga ne koristimo svi u isto vrijeme :jbg
Znam ja sta je penzija i da nije poenta da vratis ono sto si dao nego ako vec planiraju da ukidaju penzije jer sve se manje dece radja onda je postenije da se prekine sa uplacivanjem, u penzioni fond vec da svako dobije svoj racun na koji ce mu novac koji je bio namenjen penzionom fondu legati...

Taj isti sistem je kriv sto je sve manje dece jer nista ne rade po tom pitanju vec rade totalnu suprotnost i ubijaju porodice pravilima koja namecu...

I posto nece imati ko da uplacuje za penzionere onda je bolje da se taj novac ljudima i ne uzima...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:09 am
Da trosis 1000 eura mesecno imas za 288 meseci sto je tacno 24 godine :D

Mada i pola tih para da ulozis u nekretnine dve da iznajmljujes i miran si :chrs

A i to je novac samo od onoga sto ti uzimaju za penziju...normalno je da ces stedeti i ovako :D

Ma samo pitaj mene, ja sam ti strucnjak za ekonomiju :hahah
ako je u keshu.kako mashtash.. pojesche je inflacija..
. ne moze svako ,pored toga da stedi. pogotovo ako imaju djecu... a imaju i roditelje . sluchaj .tvoja komshinica .koja te oterala na selo :hahah
.. a i loshe investicije .

. to izdavanje izgleda, jednostavno.. ali ima i puno glavobolje.. moguche.. ne placanje. pa nasilno istjerivanje. itd.. zivkanje za svaku popravku..
.............................................................................................Image

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:18 am
Taj isti sistem je kriv sto je sve manje dece jer nista ne rade po tom pitanju vec rade totalnu suprotnost i ubijaju porodice pravilima koja namecu...
:hahah pa brale . pravi decu . neche ti 'sistem' to raditi.. vishe dece. masom ch i sistem da se pobedi
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Bella wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:26 am
Coolio wrote:

Mada i pola tih para da ulozis u nekretnine dve da iznajmljujes i miran si :chrs

A i to je novac samo od onoga sto ti uzimaju za penziju...normalno je da ces stedeti i ovako :D

. ne moze svako ,pored toga da stedi. pogotovo ako imaju djecu... a imaju i roditelje . sluchaj .tvoja komshinica .koja te oterala na selo :hahah

. to izdavanje izgleda, jednostavno.. ali ima i puno glavobolje.. moguche.. ne placanje. pa nasilno istjerivanje. itd.. zivkanje za svaku popravku..
Novac koji ti uzima drzava od brutto plate za penziju prestane da uzima i uplacuje tebi na recimo neki spar konto koji smes koristiti tek kada zelis da odes u penziju.
Prosto.

Mislim da je to jedino resenje ukoliko planiraju ukidanje penzije a verujem da planiraju...Poremeceni umovi su to

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:18 am

Znam ja sta je penzija i da nije poenta da vratis ono sto si dao nego ako vec planiraju da ukidaju penzije jer sve se manje dece radja onda je postenije da se prekine sa uplacivanjem, u penzioni fond vec da svako dobije svoj racun na koji ce mu novac koji je bio namenjen penzionom fondu legati...

I posto nece imati ko da uplacuje za penzionere onda je bolje da se taj novac ljudima i ne uzima...
Ne kontam ovaj prvi dio za ukidanje penzij. Kako god, nije rješenje to da novac ostaje na računu. Mislim zvuči fer na papiru, ali u praksi bi ljudi, posebno oni s nižim primanjima ili npr koji su imali prekide rada u starosti ostali bez ikakve sigurnosti. Zato i postoji penzioni sistem

Ta ideja “svako sebi” zvuči pravedno dok ne vidiš šta se desi kad neko nema sreće u životu. Ovakav solidarni sistem postoji baš zato da starost ne zavisi samo od lične finansijske situacije

A to za rađenje djece jest izazov, ali se posteleno rješava. Zašto se produžava radni vijek, mijenjaju doprinosi, pa i povećavaju migracije i radna snaga u tom smislu na kraju krajeva... Zato mi između ostalog nisu jasni ljudi kojima smetaju migranti. Sistem se logično mijenja jer svako novo vrijeme donosi nešto novo, ali je i dalje najbolja opcija koju imamo

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:29 am
Bella wrote:
Coolio wrote:

Novac koji ti uzima drzava od brutto plate za penziju prestane da uzima i uplacuje tebi na recimo neki spar konto koji smes koristiti tek kada zelis da odes u penziju.
Prosto.

Mislim da je to jedino resenje ukoliko planiraju ukidanje penzije a verujem da planiraju...Poremeceni umovi su to
Meni nije jasno kakvo ukidanje penzije... Otkud, šta, kome to ide u korist...

Slažem se s Bellom. Bulvalno individualna štednja zavisi od discipline, pa i sreće na tržištu. Neko bi ulagao pametno, neko bi trošio ušteđevinu ranije... Pa inflacije i sve...

A i pored državnog sistema, možeš imati privatnu štednju. Niko ti ne brani

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

biljka wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:42 am
Coolio wrote:
Bella wrote:

Prosto.

Slažem se s Bellom. Bulvalno individualna štednja zavisi od discipline, pa i sreće na tržištu. Neko bi ulagao pametno, neko bi trošio ušteđevinu ranije... Pa inflacije i sve...

Izokola spominju da bi moglo doci do ukidanja penzija jer se sve manje dece radja a sve je vise penzionera...

Napali su ljude da dugo zive...Odu u penziju sa 65 godina a zive do 100-te...i sistemu sada to smeta...

Kukaju da je sve manje dece a sistem radi upravo tako dasve vise ljudi ne zele decu...

I sada im je to problem...

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:50 am
biljka wrote:
Coolio wrote:

Prosto.

Izokola spominju da bi moglo doci do ukidanja penzija jer se sve manje dece radja a sve je vise penzionera...

Napali su ljude da dugo zive...Odu u penziju sa 65 godina a zive do 100-te...i sistemu sada to smeta...

Kukaju da je sve manje dece a sistem radi upravo tako dasve vise ljudi ne zele decu...

Izvor?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

biljka wrote:
Sun Apr 19, 2026 2:01 am
Coolio wrote:
Sun Apr 19, 2026 1:50 am
biljka wrote:

Izvor?
Jos uvek nema izvora nego se, kao sto sam gore i napisao izokola spominje...Sto ne znaci da ce do toga doci...Ali svedoci smo da sve sto pocne tom pricom izokola kasnije i bude. Videcemo da li ce i do toga doci.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: Keš ili kartica

Post by biljka »

Nema izvora = nema informacije, samo pretpostavka :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Keš ili kartica

Post by Coolio »

biljka wrote:
Sun Apr 19, 2026 2:09 am
Nema izvora = nema informacije, samo pretpostavka :hahah
[/quot

Politicari satro spominju po parlamentu jer kazu da trenutno rade dva radnika za jednog penzionera...Problem im stvara sto mnogo nemaca u penziji beze u Spaniju/Portugaliju da zive.

U zadnje vreme spominju i da ce pobvecati radni vek do 70-73 godine...Trenutno je 67....

Sve se unistava sistemski i sve je povezano

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Crno-bijela fotografija, vaša ili posuđena:)
    by Kamilica » » in Fotografija
    90 Replies
    11289 Views
    Last post by Skitnica
  • Stan ili kuća
    by Ton » » in Stanovanje
    79 Replies
    6241 Views
    Last post by Coolio
  • Šta ne volite ili volite kombinovati
    by Kamilica » » in Gastronomija
    36 Replies