Pomirenje u BiH (istinsko)
Re: Pomirenje u BiH (istinsko)
Coolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 1:48 amNe gledam ja gde je objavljeno nego sta je objavljeno. Kakve veze ima da li je tik tok ako je neko objavio video? I ovo sto si ti sada objavila mogao je neko postaviti na tik toku...
I opet ti kazem, nije problem reci sta su ucinili srbi vec je problem sto niko ne govori sta je ucinjeno srbima...I tu ne mislim od strane bosnjaka nego generalno kao recimo Jasenovac i slicno.
.ovaj forum je ..prijateljski..nema nas puno.. niko te nije uvrijedio .ili bilo koga..jer je .srbin. hrvat / bosanac.svi smo forumashi..
.ti jedini 'veliki srbin' a iskreno. mozesh ovdje,
ni u svojoj srbiji nisi isti kao onaj kome je i chukundeda rodjen u istoj. .
.otac ti je irachanin.. nema tog srbina koji che ti rechi 'dzesi brate srbine'
.............................................................................................
Ja te samo ispravljam jer pogresno protumacis moje recenice. Da li ih ne razumes ili namerno to radis,ja to ne znam.Bella wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 2:51 amCoolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 1:48 amNe gledam ja gde je objavljeno nego sta je objavljeno. Kakve veze ima da li je tik tok ako je neko objavio video? I ovo sto si ti sada objavila mogao je neko postaviti na tik toku...
I opet ti kazem, nije problem reci sta su ucinili srbi vec je problem sto niko ne govori sta je ucinjeno srbima...I tu ne mislim od strane bosnjaka nego generalno kao recimo Jasenovac i slicno.
Top![]()
eto. naravno da je bitno ko je objavio.. svi danas imaju phone snimaju se . krevelje.. pa nechesh svakome vjerovati..
.ovaj forum je ..prijateljski..nema nas puno.. niko te nije uvrijedio .ili bilo koga..jer je .srbin. hrvat / bosanac.svi smo forumashi..
.otac ti je irachanin.. nema tog srbina koji che ti rechi 'dzesi brate srbine'. hoshe neko kao mi ovdje .. ne obrachamo paznju ko je odakle..
trebao si to primjetiti. a jesi ..dok si se logovao ovdje.. neko te uputio, na pravo mjesto.. a ti kako si doshao samo kmechish....
![]()
Rekoh, izjava Milosevica o Kosovu je tacna. Nebitan je lik koji je to objavio. Nije se neki pajtos snimao i govorio to a pojma nema nego je izbacio snimak kao sto si ti ovo iz novina izbacila.
I nisam ja veliki srbin nego realan covek. I rekoh ti vec,moj problem nije sto su srbi cinili zlocin nego sto se zlocin nad srbima nigde ne spominje,ne osudjuje itd.
I to nije nikakva svadja vec obicna prica na forumu. E sada ako se to ne sme pricati onda mora vladati jednoumlje.
I da, protiv foruma nemam nista,bas naprotiv svo vreme uzivam izuzev kada izvuces ili neko izvuce nesto iz konteksta.
Ko ovdje ne osuđuje Jasenovac, zločine nad Srbima u 2. svjetskom ratu i utašku ideologiju?Coolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 10:25 amJa te samo ispravljam jer pogresno protumacis moje recenice. Da li ih ne razumes ili namerno to radis,ja to ne znam.Bella wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 2:51 amCoolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 1:48 amNe gledam ja gde je objavljeno nego sta je objavljeno. Kakve veze ima da li je tik tok ako je neko objavio video? I ovo sto si ti sada objavila mogao je neko postaviti na tik toku...
Top![]()
eto. naravno da je bitno ko je objavio.. svi danas imaju phone snimaju se . krevelje.. pa nechesh svakome vjerovati..
.otac ti je irachanin.. nema tog srbina koji che ti rechi 'dzesi brate srbine'. hoshe neko kao mi ovdje .. ne obrachamo paznju ko je odakle..
trebao si to primjetiti. a jesi ..dok si se logovao ovdje.. neko te uputio, na pravo mjesto.. a ti kako si doshao samo kmechish....
![]()
Rekoh, izjava Milosevica o Kosovu je tacna. Nebitan je lik koji je to objavio. Nije se neki pajtos snimao i govorio to a pojma nema nego je izbacio snimak kao sto si ti ovo iz novina izbacila.
I nisam ja veliki srbin nego realan covek. I rekoh ti vec,moj problem nije sto su srbi cinili zlocin nego sto se zlocin nad srbima nigde ne spominje,ne osudjuje itd.
I to nije nikakva svadja vec obicna prica na forumu. E sada ako se to ne sme pricati onda mora vladati jednoumlje.
I da, protiv foruma nemam nista,bas naprotiv svo vreme uzivam izuzev kada izvuces ili neko izvuce nesto iz konteksta.
Per aspera ad astra 
Osudjujemo svi mi na forumu,pricaju i ljudi na TV-u.Govorim o zvanicnoj osudi. Isto tako o zvanicnoj osudi Izraela zbog Gaze, pa NATO pakta zbog gomile ubijenih. Kada kazem zvanicno mislim na isto kao sto je Srbija za Srebrenicu.biljka wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 11:57 amKo ovdje ne osuđuje Jasenovac, zločine nad Srbima u 2. svjetskom ratu i utašku ideologiju?Coolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 10:25 amJa te samo ispravljam jer pogresno protumacis moje recenice. Da li ih ne razumes ili namerno to radis,ja to ne znam.Bella wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 2:51 am
![]()
![]()
Kako nema zvanične osude? To što međunarodno pravo nije bilo dovoljno razvijeno u tom trenutku, pa nije bilo definicije genocida i da nije bilo normalnog suđenja kakvo imamo danas, to ne znači da se ne osuđujr. Sasvim je jasno koliko je Srba stradalo u Holokaustu i svaki put kada se odaje počast žrtvama Holokausta, odaje se počast i srpskim žrtvama. I kako se ne osuđuje NDH, nacisti i ustaše? Ko ih ne osuđuje osim onih koji jesu takvi. Također, Izrael-Gaza istraga je u toku, a Srbija također nije zvanično osuđena za Srebrenicu, već pojedinci iz VRS. Samo što Srbija i RS nikad nisu prihvatili da bi neko ko je Srbin Bože moj mogao biti osuđen, pa bacaju blato na sebeCoolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 12:12 pmOsudjujemo svi mi na forumu,pricaju i ljudi na TV-u.Govorim o zvanicnoj osudi. Isto tako o zvanicnoj osudi Izraela zbog Gaze, pa NATO pakta zbog gomile ubijenih. Kada kazem zvanicno mislim na isto kao sto je Srbija za Srebrenicu.biljka wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 11:57 amKo ovdje ne osuđuje Jasenovac, zločine nad Srbima u 2. svjetskom ratu i utašku ideologiju?Coolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 10:25 am
Ja te samo ispravljam jer pogresno protumacis moje recenice. Da li ih ne razumes ili namerno to radis,ja to ne znam.
Per aspera ad astra 
Vjerovatno niko od njih nije očekivao da će Stanivuković postati dodikov čovjek. A to ovdje većina misli. I nije nerealno to što Vukanović govorideksametazon wrote: ↑Fri Mar 20, 2026 9:07 pmBorenović je bio glasniji kritičar Dodika i onda se dosta rjeđe javlja. Da li je možda uticao napad na njega biber sprejom u septembru pred kućom one dvojice sa kapuljačama.
Samo mene čudi u tom PDP-u što su Borenović i Crnadak koji je isto često dobar i racionalan pa i Ivanić koji je sredina između Stanivukovića i Crnadka dozvolili da im šef stranke bude Stanivuković sa kojim se neće napraviti nikakve pozitivne promjene što vidimo da ga Hrvatska već dva puta u kratkom vremenu zadržava na granici i kažnjava zbog zapaljive retorike. Zanimljive su Vukanovićeve teorije o Stanivukoviću koji navodno radi na razbijanju opozicije u RS-u.
Holocaust se desio u Ahmichima. kad su hrvati zapalili kuche zajedno sa zivim bichima..The term "Holocaust," originally from the Greek word "holokauston" which means "sacrifice by fire,"
16. travnja 1993. u selu Ahmićima, u općini Vitez u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 116 osoba.[1] To je bio najveći pojedinačni pokolj tijekom sukoba između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka.
.............................................................................................
..shta koga, nakon svega , briga shta je rekao i da li je tachno.Coolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 10:25 amJa te samo ispravljam jer pogresno protumacis moje recenice. Da li ih ne razumes ili namerno to radis,ja to ne znam.
ovo iz novina . je chinjenica.. shta je drzava uchinilia narodu Sandzaka..vrlo bitno. i prochitaj..
tachno za koga ?? za tebe..
. . shta postash ovdje tog imbecila..zar ga smatrash relevantnim, i nakon toga, sto je srbiju ostavio ko 'pashaluk'
..eto ti spominjesh, ko grom iz vedra neba.. to nije tema ovdje...
. ti si se, kako primjechujem davno pozdrvio sa 'realnoshchu'..
Ja sam ocekivao. Pisao sam odavno da je politika laz i da jedni te isti postavljaju vlast i laznu opoziciju. Tako je i u Srbiji,tako je i u Hrvatskoj...ali dzaba,narod sve to naziva teorijom zavere. Sada ce opet da poveruju nekom novom satro opozicionaru jer je na tv-u prozvao vlast. A ustvari svi zajedno jasu narod.dezire wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 12:42 pmVjerovatno niko od njih nije očekivao da će Stanivuković postati dodikov čovjek. A to ovdje većina misli. I nije nerealno to što Vukanović govorideksametazon wrote: ↑Fri Mar 20, 2026 9:07 pmBorenović je bio glasniji kritičar Dodika i onda se dosta rjeđe javlja. Da li je možda uticao napad na njega biber sprejom u septembru pred kućom one dvojice sa kapuljačama.
Samo mene čudi u tom PDP-u što su Borenović i Crnadak koji je isto često dobar i racionalan pa i Ivanić koji je sredina između Stanivukovića i Crnadka dozvolili da im šef stranke bude Stanivuković sa kojim se neće napraviti nikakve pozitivne promjene što vidimo da ga Hrvatska već dva puta u kratkom vremenu zadržava na granici i kažnjava zbog zapaljive retorike. Zanimljive su Vukanovićeve teorije o Stanivukoviću koji navodno radi na razbijanju opozicije u RS-u.
Prava opozicija ako igde postoji ne dobija prostora u medijima.
Ovo si lepo napisala (nije ironija). Ovde se slazem sa tobom sve. Ja prihvatam da je medju srbima bilo zlocinaca i da trebaju biti osudjeni. I postujem zrtve u Bosni. I zao mi je sto je do toga doslo.biljka wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 12:39 pmKako nema zvanične osude? To što međunarodno pravo nije bilo dovoljno razvijeno u tom trenutku, pa nije bilo definicije genocida i da nije bilo normalnog suđenja kakvo imamo danas, to ne znači da se ne osuđujr. Sasvim je jasno koliko je Srba stradalo u Holokaustu i svaki put kada se odaje počast žrtvama Holokausta, odaje se počast i srpskim žrtvama. I kako se ne osuđuje NDH, nacisti i ustaše? Ko ih ne osuđuje osim onih koji jesu takvi. Također, Izrael-Gaza istraga je u toku, a Srbija također nije zvanično osuđena za Srebrenicu, već pojedinci iz VRS. Samo što Srbija i RS nikad nisu prihvatili da bi neko ko je Srbin Bože moj mogao biti osuđen, pa bacaju blato na sebe
A sto se teme tice,mislim bi se narodi istinski pomirili kada se zlonamerni politicari ne bi konstantno vracali na tu temu i postavili je za aktuelnu.
Ti si ta koja namece,ne ja. Nameces da verujem u to sto je napisano (ok, verujem) ali ne dozvoljavas da se veruje u ono sto svi u Srbiji a i sire znamo da je tacno. Ali ces ti da nam objasnis tekstovima iz novina i americkom propagandom da nije tako iako postoje izjave bezbroj stranaca koji su ucestvovali u stvaranju takozvanog Kosova koji potvrdjuju to sto je Milosevic rekao. Cak i los covek moze nekada nesto ispravno reci.Bella wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 1:28 pm..shta koga, nakon svega , briga shta je rekao i da li je tachno.Coolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 10:25 amJa te samo ispravljam jer pogresno protumacis moje recenice. Da li ih ne razumes ili namerno to radis,ja to ne znam.
ovo iz novina . je chinjenica.. shta je drzava uchinilia narodu Sandzaka..vrlo bitno. i prochitaj..![]()
tachno za koga ?? za tebe..
. . shta postash ovdje tog imbecila..zar ga smatrash relevantnim, i nakon toga, sto je srbiju ostavio ko 'pashaluk'
..eto ti spominjesh, ko grom iz vedra neba.. to nije tema ovdje...
. ti si se, kako primjechujem davno pozdrvio sa 'realnoshchu'..![]()
Ovo je snimak prije 6 godina kada se narod ponadao da se pojavila normalna glava sa kojom će se moći nešto praviti u ovoj državi. Sumnjam da kada bi danas na ovaj način prošao Sarajevom da bi ga nana Ajša Talić sva u suzama grlila i davala podršku za njegov rad kao i ove grupice što su mu dobacivale da samo tako nastavi. Narod želi promjene, hvataju se za slamke kakvim se pretstavljao Stanivuković da konašno izađemo iz ovog začaranog kruga. Zemlja Bosna je bogata i resursima i stručnjacima samo što stručnjaci ne mogu na vlast od stranački podobnih.
Pa od kada ti ja to pisem ovde? Prepisan scenario iz Srbije. Sve neskolovani cirkuzanti na glavnim pozicijama, ponasaju se bahato jer i oni znaju da opoziciju nemaju, tacnije imaju ali je lazna. I kada narod provali polako mu nametnu drugog koga su vec obucili sta da prica u javnosti da nalozi narod da mu veruje.deksametazon wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 2:20 pmOvo je snimak prije 6 godina kada se narod ponadao da se pojavila normalna glava sa kojom će se moći nešto praviti u ovoj državi. Sumnjam da kada bi danas na ovaj način prošao Sarajevom da bi ga nana Ajša Talić sva u suzama grlila i davala podršku za njegov rad kao i ove grupice što su mu dobacivale da samo tako nastavi. Narod želi promjene, hvataju se za slamke kakvim se pretstavljao Stanivuković da konašno izađemo iz ovog začaranog kruga. Zemlja Bosna je bogata i resursima i stručnjacima samo što stručnjaci ne mogu na vlast od stranački podobnih.
Ili ona lazna svadja i psovanje u skupstini izmedju Dodika i ovog pajtosa. To odglume i narod poveruje. Kazem ja,narod je i vise nego naivan. Vazno da znaju da kazu "Teorija zavere"
Prema popisu iz 1953. godine u Jugoslaviji, iako je samo otprilike jedan od četiri stanovnika Kosova bio srpske ili crnogorske nacionalnosti, oni su zauzimali dve od tri “upravne i rukovodeće” pozicije i činili polovinu radne snage u fabrikama.
ljekari(srbi) nisu htjeli poradjati Albanke. med sestre su uglavnom obavljale. koliko su znale s obzirom na obrazovanje..Očekivani životni vek 1954. godine dodatno je naglasio ove nejednakosti; dok je prosečan životni vek u Jugoslaviji bio oko 57 godina za muškarce i 59 godina za žene, muškarci na Kosovu živeli su u proseku osam godina kraće, dok su žene živele čak 14 godina manje nego žene u ostatku Jugoslavije. Još jedan pokazatelj kvaliteta života bila je stopa smrtnosti. Smrtnost dojenčadi bila je posebno visoka; 1955. godine, dok je Jugoslavija imala oko 113 smrtnih slučajeva dojenčadi na 1.000 rođenih, stopa na Kosovu bila je oko 51 smrtni slučaj viša. Te iste godine, stopa smrtnosti na Kosovu iznosila je oko 18 smrtnih slučajeva na 1.000 stanovnika, dok je jugoslovenski prosek bio 11.
https://archive.kosovotwopointzero.com/ ... ijem-casu/ haj prochitaj . nadji gdje lazu..
Ja se necu pozivati ni na ciji post, ni na cije vijesti, vec samo na ono kako sve osobno vidim i dozivljavam.
Ne svidja mi se kad od nas muslimana idu izjave tipa - svi su srbi isti. I kad se kod nas automatski aktivira zelja da se dodaje neka negacija na svako pominjanje srba i Srbije.
Moj muz je bio svo vrijeme rata na strani armije BiH, i bio je ranjen, ipak ustaje da se pobuni kada neko izgovara - svi su srbi isti.
Moja frendica je prezivjela streljanje u Kljucu, imala je 14 god, kada je sa grupom muslimana u jednom selu odvedena na steljanja, tokom kojeg je pala u nesvijest te tako izbjegla metak. Probudila se kasnije, ustala iz lokve krvi, nasli su je ljudi koji su se uspjeli sakriti po obliznjim sumama. Iznenadili bi se koliklo je pozitivna persona, ne raspravlja o ratu, i nikad od nje nisam cula izjavu - svi su srbi isti.
Moje najdrzaze u rl, bice, a koja nije moja familija, bila je Jelena. Pile smo kafu svakog petka. Jelena je s narodom iz kojeg je dolazila slavila njihove praznike, a s muslimanima postila Ramazan i pravila baklavu za bajram. To je za mene respekt koji nisam prije ni poslije vidila, respekt o kojem se ne prica, koji se zivi.
I svi drugi srbi koje sam bolje upoznala nakon rata kod nas, bili su predivni ljudi. Ja sam zahvalna sto sam ih imala priliku upoznati.
Coolio dosta brani ovaj stav, i za to ima moj lajk. On poznaje narod iz kojeg mu je majka, i dobro zna koliko je tu ljudi koji ne bi povrijedili nikoga.
I rijeci - svi su srbi isti, bile bi iste kao i reci - svi su amerikanci isti. Ili mozda - amerikanci su najgora nacija na svijetu, ako se uzme u obzir koliko su nepravde u svijetu ucinili.
Ali ja koja zivim s njima 25 god, kazem vam da nisu, da su tu uglavnom dobri ljudi. Stoji da je politika njihove zemlje stvarno zlo.
Ali oni sami imaju mnogo respekta za drugacije.
Radila sam zadnje tri god sa djevojkom koja je nosila hidjab, facale smo svaki dan 100njak ljudi, ona zbog svoje marame i boje koze, nikad ni najmanju neugodnost nije dozivjela. Sta vise, vjerujte mi, da je svaki dan bila pozdravljane sa cistim, lijepim, tacno izgovorenim - As-salamu alaykum. I to od pravih, pravcatih amerikanaca.
Na pitanje - da li postoji pomirenje?
Moze se desiti. I to je do sviju nas. Ne mozemo mi upirati prst u jednog covjeka/politicara, niti u vise u njih.
Mora svako od nas davati svoj maksimalni doprinos, gdje god za to vidi priliku.
U svakon prilici svako bi od nas trebao dijeliti respekt, ljubav, toleranciju, razumijevanje. Suzdrzavat se od kriticizma, od predrasuda, od ismijavanja, bilo cega sto dolazi od drugih i drugacijih. Siriti pozitvna iskustva.
Ono sto sada u medijima imamo je sirenje negativnosti. Svaka prosirena negativna vijest, a koja vjerovatno nije nikad kompletna istina, doprinosi da se stvaraju nove nagativnosti.
Ne svidja mi se kad od nas muslimana idu izjave tipa - svi su srbi isti. I kad se kod nas automatski aktivira zelja da se dodaje neka negacija na svako pominjanje srba i Srbije.
Moj muz je bio svo vrijeme rata na strani armije BiH, i bio je ranjen, ipak ustaje da se pobuni kada neko izgovara - svi su srbi isti.
Moja frendica je prezivjela streljanje u Kljucu, imala je 14 god, kada je sa grupom muslimana u jednom selu odvedena na steljanja, tokom kojeg je pala u nesvijest te tako izbjegla metak. Probudila se kasnije, ustala iz lokve krvi, nasli su je ljudi koji su se uspjeli sakriti po obliznjim sumama. Iznenadili bi se koliklo je pozitivna persona, ne raspravlja o ratu, i nikad od nje nisam cula izjavu - svi su srbi isti.
Moje najdrzaze u rl, bice, a koja nije moja familija, bila je Jelena. Pile smo kafu svakog petka. Jelena je s narodom iz kojeg je dolazila slavila njihove praznike, a s muslimanima postila Ramazan i pravila baklavu za bajram. To je za mene respekt koji nisam prije ni poslije vidila, respekt o kojem se ne prica, koji se zivi.
I svi drugi srbi koje sam bolje upoznala nakon rata kod nas, bili su predivni ljudi. Ja sam zahvalna sto sam ih imala priliku upoznati.
Coolio dosta brani ovaj stav, i za to ima moj lajk. On poznaje narod iz kojeg mu je majka, i dobro zna koliko je tu ljudi koji ne bi povrijedili nikoga.
I rijeci - svi su srbi isti, bile bi iste kao i reci - svi su amerikanci isti. Ili mozda - amerikanci su najgora nacija na svijetu, ako se uzme u obzir koliko su nepravde u svijetu ucinili.
Ali ja koja zivim s njima 25 god, kazem vam da nisu, da su tu uglavnom dobri ljudi. Stoji da je politika njihove zemlje stvarno zlo.
Radila sam zadnje tri god sa djevojkom koja je nosila hidjab, facale smo svaki dan 100njak ljudi, ona zbog svoje marame i boje koze, nikad ni najmanju neugodnost nije dozivjela. Sta vise, vjerujte mi, da je svaki dan bila pozdravljane sa cistim, lijepim, tacno izgovorenim - As-salamu alaykum. I to od pravih, pravcatih amerikanaca.
Moze se desiti. I to je do sviju nas. Ne mozemo mi upirati prst u jednog covjeka/politicara, niti u vise u njih.
U svakon prilici svako bi od nas trebao dijeliti respekt, ljubav, toleranciju, razumijevanje. Suzdrzavat se od kriticizma, od predrasuda, od ismijavanja, bilo cega sto dolazi od drugih i drugacijih. Siriti pozitvna iskustva.
Ono sto sada u medijima imamo je sirenje negativnosti. Svaka prosirena negativna vijest, a koja vjerovatno nije nikad kompletna istina, doprinosi da se stvaraju nove nagativnosti.
Bravo Peace. Skidam ti kapu za ovaj post. I lepo sam rekao, da ti jedina mozes da razumes sta zelim reci. Potpisujem svaku tvoju rec.Peace wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 2:57 pmJa se necu pozivati ni na ciji post, ni na cije vijesti, vec samo na ono kako sve osobno vidim i dozivljavam.
Tebe bih voleo licno upoznati i takve prijatelje covek treba imati. Ja sam to odavno tvrdio. Tvoj stav, tvoje pisanje pa cak i tvoja kritika koju uputis meni ili bilo kome je kritika da se iz nje izvuce pouka i na normalan nacin predstavljena kritika.
Svaka tebi i tvom muzu cast.
I da dodam naravno da mi je zao prijateljice koja je to dozivela a Bogu hvala prezivela.
Sto se Amerike tice, taman posla da mrzim amerikance i da ja to generalizujem. Meni su ti ljudi cool.ima ih bezbroj po Beogradu.
Ja mrzim politicare,nato i one koji su bombardovali vise zemalja i razorili...pocevsi od Srbije pa do mog Iraka.
Tebi jos jednom svaka cast
Znaci ako udjem na vest koju su pisali albanci da se prema njima tako ophodilo,ja u to trebam da verujem ali zato ako po tebi neki srbi napisu neku vest, e to ti je u startu laz jer po tebi srbin zeli da glumi zrtvu ili kako vec ti to opisujes...Bella wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 2:38 pmPrema popisu iz 1953. godine u Jugoslaviji, iako je samo otprilike jedan od četiri stanovnika Kosova bio srpske ili crnogorske nacionalnosti, oni su zauzimali dve od tri “upravne i rukovodeće” pozicije i činili polovinu radne snage u fabrikama.ljekari(srbi) nisu htjeli poradjati Albanke. med sestre su uglavnom obavljale. koliko su znale s obzirom na obrazovanje..Očekivani životni vek 1954. godine dodatno je naglasio ove nejednakosti; dok je prosečan životni vek u Jugoslaviji bio oko 57 godina za muškarce i 59 godina za žene, muškarci na Kosovu živeli su u proseku osam godina kraće, dok su žene živele čak 14 godina manje nego žene u ostatku Jugoslavije. Još jedan pokazatelj kvaliteta života bila je stopa smrtnosti. Smrtnost dojenčadi bila je posebno visoka; 1955. godine, dok je Jugoslavija imala oko 113 smrtnih slučajeva dojenčadi na 1.000 rođenih, stopa na Kosovu bila je oko 51 smrtni slučaj viša. Te iste godine, stopa smrtnosti na Kosovu iznosila je oko 18 smrtnih slučajeva na 1.000 stanovnika, dok je jugoslovenski prosek bio 11.![]()
https://archive.kosovotwopointzero.com/ ... ijem-casu/ haj prochitaj . nadji gdje lazu..![]()
Drugo, cak i da je istina ovo sto pise, meni je zao sto su to dozivljavali ali ne vidim zasto bi svaki srbin bio kriv zbog toga i sta tacnoi zelis da kazem na ovo?
I sto se Kosova tice, poslusaj ljude koji su svedoci bas kao sto si mi rekla da postoje svedoci za Srebrenicu. Ali ne, po tebi su svedoci za Bosnu ispravni ali svedoci za Kosovo nisu jer ne volis srbe.
Tu se ja i ti razlikujemo, sto ja kazem da Bog da svakog zlocinca kaznio Bog i to najgore moguce,pa makar ti zlocinci svi bili iz Srbije. A svi znamo da nisu samo iz Srbije. A ti si za to da se kazne samo srbi. Takav ti je narativ pisanja. a nabacujes meni da sam ja takav.
I dok ja u Bosnu ponosno idem i uvek cu jer je volim kao i sve normalne ljude tamo a ima ih bezbroj...ti ces da mi pises da srbi ne valjaju. Ali ne zameram ti, veruj mi. Samu sebe trujes takvim pricama...
Ne trebash, niti te ko tjera da verujesh.. jer ti vech imash formirano mishljenje... koje si stekao,ili iz shkole ili iz kuche . ne znam..Coolio wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 3:41 pmZnaci ako udjem na vest koju su pisali albanci da se prema njima tako ophodilo,ja u to trebam da verujem ali zato ako po tebi neki srbi napisu neku vest, e to ti je u startu laz jer po tebi srbin zeli da glumi zrtvu ili kako vec ti to opisujes...
Drugo, cak i da je istina ovo sto pise, meni je zao sto su to dozivljavali ali ne vidim zasto bi svaki srbin bio kriv zbog toga i sta tacnoi zelis da kazem na ovo?
I sto se Kosova tice, poslusaj ljude koji su svedoci bas kao sto si mi rekla da postoje svedoci za Srebrenicu. Ali ne, po tebi su svedoci za Bosnu ispravni ali svedoci za Kosovo nisu jer ne volis srbe.
Tu se ja i ti razlikujemo, sto ja kazem da Bog da svakog zlocinca kaznio Bog i to najgore moguce,pa makar ti zlocinci svi bili iz Srbije. A svi znamo da nisu samo iz Srbije. A ti si za to da se kazne samo srbi. Takav ti je narativ pisanja. a nabacujes meni da sam ja takav.
I dok ja u Bosnu ponosno idem i uvek cu jer je volim kao i sve normalne ljude tamo a ima ih bezbroj...ti ces da mi pises da srbi ne valjaju. Ali ne zameram ti, veruj mi. Samu sebe trujes takvim pricama...
. vjerujem da su ti sve komshije tokom odrastanja bili srbi tj pravoslavni. shto je sasvim normalno..za Srbiju .
u Bosni. samo /sam .. odrasli sa komshijama pravoslavne ispovesti ili ti srbe...(kao i 0stale nacion) zivot je bio normlan. bez ikakvih trzavica.
. zbog takvog odnosa , je Bosna i unakazena. jer su prve komshije . kuchni prijatelji. prvi bili ti koji su pokazali kakvi su .. naravno. ne treba svaki put naglashavati. da to nisu bili svi iz te grupe//
dakle i nakn svega. zivot se nastavio normalno. mnogi su i danas u svojim kuchama ili stanovima. bez ikakvih problema(mozda na selima ima. kako se pisalo) a ima ih i medju istomisljenicima tj istin grupa. nacionalnosti.
.. tako ta tvoja pricha 'zrtve srba' je komichna... pokazatelj je i vash teniser..
ima neshto shto je jache a to je Sud, svake drzave . pa je do tuzilaca kao i odbrane.. kako che ko prochi..
To je jedino shto je za sada validno.. a ta umishnjenja moch 'bog' neka je za lichni mir.. kome je potrebno..
Last edited by Bella on Sat Mar 21, 2026 4:23 pm, edited 1 time in total.
Da se donavezem, iz mojih vidika, za opce i globalno dobro i mir, svaki ce narod trebati vise ljudi koji ce hrabro izaci, govoriti/djelovati, ne o tome sta ne stima kod drugih naroda, vec sta kod nas/kod mog.
Najprece je da sama svom muzu kazem sta mu ne valja, i svojoj djeci, i oni meni. Oni ce znati da to radim iz ljubavi.
Ako budem to govorila tudjim muzevima, i tudjoj djeci, to ce uvijek biti shvaceno pogresno, to mozda i nije cin ljubavi, mozda je cin zavisti, mrznje, prezira….
Jedan americki novinar je uvijek javno kritizirao Ameriku. Kad su ga upitali zasto to radi, rekao je - zato sto volim ovu zemlji i ovaj narod, to je moj dom, dom mojih roditelja i moje djece. Zelim da popravim taj dom ukazujuci im na greske koje prave. A s obzirom da sam putovao, vidio sam da mnoge stvari mogu i bolje funkcionisati.
Mislim da iz svakog naroda trebamo vise ljudi koji rade na globalnom prosirenju svijesti i znanja.
Trenutno imamo povrsnost…Pripadam islamu, katolicanstvu, judaizmu, Srbiji, Bosni, Rusiji, Americi… i s obzirom da pripadam njima zalazem se za ono sto ja, trenutno, i sa znanjem koje sada posjedujem, mislim da je najbolje za nju…
Sam Bog koji nas je sve stvorio zeli da se upoznamo, zblizimo, budemo jedni drugim od koristi i pomoci.
Mora se znati odmaci od svake identifikacije o pripadnosti necemu.
Kao kad se astronaut odmakne od zemlje i odozgo posmatru na tacku, koja je nasa zemlja, i odjednom tu tacku posmatra kao svoj dom, i sve ljude kao vrstu kojoj pripada..
Najprece je da sama svom muzu kazem sta mu ne valja, i svojoj djeci, i oni meni. Oni ce znati da to radim iz ljubavi.
Ako budem to govorila tudjim muzevima, i tudjoj djeci, to ce uvijek biti shvaceno pogresno, to mozda i nije cin ljubavi, mozda je cin zavisti, mrznje, prezira….
Jedan americki novinar je uvijek javno kritizirao Ameriku. Kad su ga upitali zasto to radi, rekao je - zato sto volim ovu zemlji i ovaj narod, to je moj dom, dom mojih roditelja i moje djece. Zelim da popravim taj dom ukazujuci im na greske koje prave. A s obzirom da sam putovao, vidio sam da mnoge stvari mogu i bolje funkcionisati.
Mislim da iz svakog naroda trebamo vise ljudi koji rade na globalnom prosirenju svijesti i znanja.
Trenutno imamo povrsnost…Pripadam islamu, katolicanstvu, judaizmu, Srbiji, Bosni, Rusiji, Americi… i s obzirom da pripadam njima zalazem se za ono sto ja, trenutno, i sa znanjem koje sada posjedujem, mislim da je najbolje za nju…
Sam Bog koji nas je sve stvorio zeli da se upoznamo, zblizimo, budemo jedni drugim od koristi i pomoci.
Mora se znati odmaci od svake identifikacije o pripadnosti necemu.
Kao kad se astronaut odmakne od zemlje i odozgo posmatru na tacku, koja je nasa zemlja, i odjednom tu tacku posmatra kao svoj dom, i sve ljude kao vrstu kojoj pripada..
wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 2:20 pmOvo je snimak prije 6 godina kada se narod ponadao da se pojavila normalna glava sa kojom će se moći nešto praviti u ovoj državi. Sumnjam da kada bi danas na ovaj način prošao Sarajevom da bi ga nana Ajša Talić sva u suzama grlila i davala podršku za njegov rad kao i ove grupice što su mu dobacivale da samo tako nastavi. Narod želi promjene, hvataju se za slamke kakvim se pretstavljao Stanivuković da konašno izađemo iz ovog začaranog kruga. Zemlja Bosna je bogata i resursima i stručnjacima samo što stručnjaci ne mogu na vlast od stranački podobnih.
mada. nije toliko i neugodan.. istochno sarajevo je mjesto , gdje ne zive samo 'srbi' ..
A naivni. Ovo što se sad vidi na njemu, vidjelo se od prvog dana kada se pojaviodeksametazon wrote: ↑Sat Mar 21, 2026 2:20 pmOvo je snimak prije 6 godina kada se narod ponadao da se pojavila normalna glava sa kojom će se moći nešto praviti u ovoj državi. Sumnjam da kada bi danas na ovaj način prošao Sarajevom da bi ga nana Ajša Talić sva u suzama grlila i davala podršku za njegov rad kao i ove grupice što su mu dobacivale da samo tako nastavi. Narod želi promjene, hvataju se za slamke kakvim se pretstavljao Stanivuković da konašno izađemo iz ovog začaranog kruga. Zemlja Bosna je bogata i resursima i stručnjacima samo što stručnjaci ne mogu na vlast od stranački podobnih.
Za rat treba dvoje, ali i za pomirenje treba dvoje. Na sve strane ima dobrih ljudi, ali oni loši su glasniji pa odaje se dojam da smo u takvoj svađi koja ne daje šansu miru i pomirenju. Mir i pomirenje odgovara najviše Bošnjacima jer mi nemamo rezervne domovine i ako bi sutra 'puklo' opet bili bi prisiljeni braniti glave na ramenima u svojim avlijama i majke svoje i očeve svoje i djecu svoju i žene svoje...jer šta je opcija? Zato provjereni i dokazani pomiritelj Hodžić ef. ne posustaje decenijama. U tom Trebinju je počelo pa se evo nastavlja sa Vukanovićem. Želim vjerovati da Vukanović nije Stanivuković. Da Crnadak, Borenović, Šarović...nisu prevara kao Stanivuković. Stanivuković je i danas zadržan na granici sa Hrvatskom i zanimljive su njegove riječi odbrane u koje ja ne vjerujem nego kazuju u šta se upetljao i kako misli da to riješi, a ko će mu više povjerovati jer da li to on čini iz uvjerenje ili da se prikaže kao prvi puta u drugom svjetlu. Njegov problem će trajati sve dok vjeruje da je Banja Luka srpska, a Hrvati i Bošnjaci tu manjina iako po Ustavu RS entiteta sva tri naroda su (kao i u oba entiteta) i na području cijele države jednaka po pravima i obavezama.
"Bez obzira na ovakav tretman, nastavit ću pružati ruku prijateljstva sugrađanima Hrvatima u Banjoj Luci", istakao je Stanivuković.
Prema njegovim riječima, već sutra će obići jednu porodicu povodom Bajrama, "jer poštovanje i čovječnost ne smiju zavisiti od protokola i rampi".
Pomirenja medju mnogim ljudima ima. Manjina je ta koja se jos prima na ratne price i vraca u proslost kada ih politicari naloze. To su isprani mozgovi koji nemaju svoj zivot i kojima zivot prodje u tome. Politicari najlakse vladaju narodom kada glume nacionalizam, pa pokrenu tu temu. Pitanje je samo sta se zapravo krije i sta necija vlast sprovodi u drzavi dok se ljudi po 1000-ti put bave ratom, ko je stradao,ko nije i slicno. I vecina ovih scena koje oni prikazuju se mlogu rezirati. Preslikano se desava kao u Srbiji. Jedno te isto. Ali jbg.narod se nazalost lozi,veruje u sve,smeju se nama koji u sve sumnjamo jer smo vec videli bezbroj lazi i prevara.
Ne sjede ljudi i samo se bave prošlošću jer mora se jesti, imati kuću ili stan, plaćati račune, podizati i školovati djecu, neki vole otići u planine skijati, neki na more plivati, mora ili želi promijeniti auto, neko je u sudskim parnicama....., a za to treba para, a onda je po cijeli dan borba kako do para, a ne priča o ratovima, ali ne mogu ni zaboraviti ni svoje najbliže koju su ubijeni, a da nisu ništa krivi. Tu leži neumitna spoznaja na hiljadama primjera da smo umjesto njih ili zajedno sa njima mogli biti i mi. Ovo nije ovako krvav rat prvi puta u Bosni. Ponavlja se ciklično u nekoliko decenija. Pišu ljudi knjige u kojima idu unazad i deset genocida koji su se desili unazad 100 godina. To je kratak period pa su domkumentacija i svjedočenja još dostupna. Kakva je garancija da neće sutra neko doći u Bosnu da počini i 11. jer u svijetu pa i u regionu se zvecka oružjem, prave se vojne parade, izvode vojne vježbe, prave se vojni savezi Hrvatske, Kosova i Albanije. A kod nas Dodik od entitetskog MUP-a napravio svoju paravojnu jedinicu da izbjegne slovo zakona. Sa druge strane i tamo gdje vlada tržište ponude i potražnje ne da Bošnjacima da se doseljavaju u Istočno Sarajevo jer njemu su komšijski dobri odnosi između Bošnjaka i Srba problem. Nevjerovatno kako njegovi mediji iskrive sliku narodu. TO JE OPASNOST!
.eto .jedan srbin se preselio sa Ilidze..
.bosanci se doseljavaju/kupuju u istochnom... to su 'relaksirani' ..'vjernici' chisto sumnjam da che..
.problem je boshnjachka mafija. kriminalne radnje . kupovina .otimanje stanova . i guranje cijena .. gore.
.zashto nije javna inf . pristup na internetu.ko je vlasnik nekretnine/stana /kuche/ kad je kupljena i koliko je plachena..
..
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 49 Replies
- 7680 Views
-
Last post by laganini
-
- 7 Replies