Kako prihvatiti čovjeka onakvog kakav jeste?
Kako prihvatiti čovjeka onakvog kakav jeste?
Ovaj post sam ostavila na temi “recenice koju se vam se dopale”, i pada mi na pamet da s njom otvorim i novu temu
“Ljubav se, nažalost, sve više poistovjećuje s pohotom. Ljubav je kada volimo čovjeka onakvog kakav jest i ne trudimo ga se mijenjati. U ljubavi najviše trebamo tražiti od sebe, ne od drugog. Trebamo više razmišljati kako se odnosimo prema voljenoj osobi i ona će se isto tako odnositi prema nama. To je uzajamno i s voljenom osobom i s djecom i s roditeljima, prijateljima. A, događa se suprotno.
Tražimo za sebe, ne dajemo, prigovaramo onome pored nas da nam ne daje ono što mislimo da nam pripada i dolazi do razlaza. Ako znamo da je i Bog između dvoje ljudi koji se vole, onda je ljubav, po mom mišljenju potpuna”, poručuje otac Arsenije.
Namece mi se pitanje - ako je ovo ljubav, koliko nas onda stvarno moze i zna da voli?
Da li smo ikada bili u odnosu a da nismo zelili mijenjati ljude s kojim smo dolazili u kontakt?
Da smo stvarno zelili mijenjati sebe?
“Ljubav se, nažalost, sve više poistovjećuje s pohotom. Ljubav je kada volimo čovjeka onakvog kakav jest i ne trudimo ga se mijenjati. U ljubavi najviše trebamo tražiti od sebe, ne od drugog. Trebamo više razmišljati kako se odnosimo prema voljenoj osobi i ona će se isto tako odnositi prema nama. To je uzajamno i s voljenom osobom i s djecom i s roditeljima, prijateljima. A, događa se suprotno.
Tražimo za sebe, ne dajemo, prigovaramo onome pored nas da nam ne daje ono što mislimo da nam pripada i dolazi do razlaza. Ako znamo da je i Bog između dvoje ljudi koji se vole, onda je ljubav, po mom mišljenju potpuna”, poručuje otac Arsenije.
Namece mi se pitanje - ako je ovo ljubav, koliko nas onda stvarno moze i zna da voli?
Da li smo ikada bili u odnosu a da nismo zelili mijenjati ljude s kojim smo dolazili u kontakt?
Da smo stvarno zelili mijenjati sebe?
Re: Kako prihvatiti covjeka onakvog kakav jeste?
Bezuslovna ljubav između partnera je jako jako rijetka.. ali ne i nemoguća.
Ja sam s godinama (u bilo kakvoj ljudskoj relaciji) došla do važnosti komplementarnosti i recipročnosti.. i ako toga nema (nebitno ko je "kriv") onda me ništa ni ne privlači više da uopšte i pokušam "promijeniti" ili uvezivati, "hraniti" sebe ili njih.. svejedno.
Ja sam s godinama (u bilo kakvoj ljudskoj relaciji) došla do važnosti komplementarnosti i recipročnosti.. i ako toga nema (nebitno ko je "kriv") onda me ništa ni ne privlači više da uopšte i pokušam "promijeniti" ili uvezivati, "hraniti" sebe ili njih.. svejedno.
Ne prihvataš onoga ko je u mnogo čemu protivan tvojim vrijednostima do kojih ti je stalo.
Ostale prihvatiš ako su većinom u skladu sa tvojim standardima. Računaš na to da niko nije savršen i da neke stvari moraju postojati. Od toga koliko je tih stvari, ovisi i koliko bliska će ti biti ta osoba - ako ih je puno biće manje, ako ih je malo, biće više
Ostale prihvatiš ako su većinom u skladu sa tvojim standardima. Računaš na to da niko nije savršen i da neke stvari moraju postojati. Od toga koliko je tih stvari, ovisi i koliko bliska će ti biti ta osoba - ako ih je puno biće manje, ako ih je malo, biće više
Evo s obzirom na veliki broj razvedenih brakova ili uopste prekinutih odnosa..Vrlo je vjerovatno da cim je neko bio dio naseg zivota da je imao vrijednosti do kojih nam je stalo…Vjetar wrote: ↑Sat Jan 17, 2026 11:29 amNe prihvataš onoga ko je u mnogo čemu protivan tvojim vrijednostima do kojih ti je stalo.
Ostale prihvatiš ako su većinom u skladu sa tvojim standardima. Računaš na to da niko nije savršen i da neke stvari moraju postojati. Od toga koliko je tih stvari, ovisi i koliko bliska će ti biti ta osoba - ako ih je puno biće manje, ako ih je malo, biće više![]()
Sta se desi poslije? Sigurno nije odbacio vrijednosti, ali nesto vise ne ide s tom personom.
I kako uopste mozemo biti sigurni da su nasi standardi ispravni. Mijenjamo se i mi.
Zamisli s 30 god zelis nekog prilagoditi sebi, odnosno da se njegove vrijednosti podudaraju s tvojim, da bi s 50 god znao da uglavnom i nisi ispravno postupao sa 30 god.
Negdje usput moramo se i sami prilagoditi standardima tih drugih, ili bar pokusat razumiti zasto su takvi.
Mislio sam više zbog ovog:
Ako ih prihvatimo kakvi jesu, zašto onda i da se prilagođavamo njihovim standardima? Neka i oni nas prihvate onakvim kakvi jesmo.Negdje usput moramo se i sami prilagoditi standardima tih drugih
Pa prica se o prihvacanju nekoga kakav jeste a ne prilagodjavanju njemu
I ja odgovaram na ovo što je Peace napisala 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 17 Replies
- 362 Views
-
Last post by deksametazon
-