Kako prihvatiti covjeka onakvog kakav jeste?

Teme iz psihologije
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Kako prihvatiti covjeka onakvog kakav jeste?

Unread post by Peace »

Ovaj post sam ostavila na temi “recenice koju se vam se dopale”, i pada mi na pamet da s njom otvorim i novu temu

“Ljubav se, nažalost, sve više poistovjećuje s pohotom. Ljubav je kada volimo čovjeka onakvog kakav jest i ne trudimo ga se mijenjati. U ljubavi najviše trebamo tražiti od sebe, ne od drugog. Trebamo više razmišljati kako se odnosimo prema voljenoj osobi i ona će se isto tako odnositi prema nama. To je uzajamno i s voljenom osobom i s djecom i s roditeljima, prijateljima. A, događa se suprotno.

Tražimo za sebe, ne dajemo, prigovaramo onome pored nas da nam ne daje ono što mislimo da nam pripada i dolazi do razlaza. Ako znamo da je i Bog između dvoje ljudi koji se vole, onda je ljubav, po mom mišljenju potpuna”, poručuje otac Arsenije.

Namece mi se pitanje - ako je ovo ljubav, koliko nas onda stvarno moze i zna da voli?
Da li smo ikada bili u odnosu a da nismo zelili mijenjati ljude s kojim smo dolazili u kontakt?
Da smo stvarno zelili mijenjati sebe?

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Re: Kako prihvatiti covjeka onakvog kakav jeste?

Unread post by Ina »

Bezuslovna ljubav između partnera je jako jako rijetka.. ali ne i nemoguća.

Ja sam s godinama (u bilo kakvoj ljudskoj relaciji) došla do važnosti komplementarnosti i recipročnosti.. i ako toga nema (nebitno ko je "kriv") onda me ništa ni ne privlači više da uopšte i pokušam "promijeniti" ili uvezivati, "hraniti" sebe ili njih.. svejedno.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ne prihvataš onoga ko je u mnogo čemu protivan tvojim vrijednostima do kojih ti je stalo.

Ostale prihvatiš ako su većinom u skladu sa tvojim standardima. Računaš na to da niko nije savršen i da neke stvari moraju postojati. Od toga koliko je tih stvari, ovisi i koliko bliska će ti biti ta osoba - ako ih je puno biće manje, ako ih je malo, biće više :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Sat Jan 17, 2026 11:29 am
Ne prihvataš onoga ko je u mnogo čemu protivan tvojim vrijednostima do kojih ti je stalo.

Ostale prihvatiš ako su većinom u skladu sa tvojim standardima. Računaš na to da niko nije savršen i da neke stvari moraju postojati. Od toga koliko je tih stvari, ovisi i koliko bliska će ti biti ta osoba - ako ih je puno biće manje, ako ih je malo, biće više :jbg
Evo s obzirom na veliki broj razvedenih brakova ili uopste prekinutih odnosa..Vrlo je vjerovatno da cim je neko bio dio naseg zivota da je imao vrijednosti do kojih nam je stalo…
Sta se desi poslije? Sigurno nije odbacio vrijednosti, ali nesto vise ne ide s tom personom.

I kako uopste mozemo biti sigurni da su nasi standardi ispravni. Mijenjamo se i mi.
Zamisli s 30 god zelis nekog prilagoditi sebi, odnosno da se njegove vrijednosti podudaraju s tvojim, da bi s 50 god znao da uglavnom i nisi ispravno postupao sa 30 god.

Negdje usput moramo se i sami prilagoditi standardima tih drugih, ili bar pokusat razumiti zasto su takvi.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Kako zapocinjete i kako zavrsavate dan?
    by Peace » » in Psihologija
    17 Replies
    361 Views
    Last post by deksametazon
  • Jeste li ikada bili pokradeni?
    by Kamilica » » in Brbljaonica
    43 Replies
    5985 Views
    Last post by Revizor
  • 7 vrsta nevjernika - jeste li među njima?
    by Skitnica » » in Religija
    21 Replies
    3615 Views
    Last post by Revizor