BH standard života vs dijaspora
Re: BH standard vs ostali
Da nije AhmedCoolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:40 pm
Moj drugar u Bosni ima najpoznatiju kazandzijsku radnju u Sarajevu, na Bascarsiji i on zivi dobro ali on to nije stekao jer je radio u cevabdzinici ili negde nego je nastavio porodicni posao,zapoceo njegov pradeda,pa deda,pa otac,pa sada on...Ja ne znam koliko bi trebalo nekome da radi da bi ustedeo da kupi nesto svoje...To su te razlike draga Peace.
Per aspera ad astra 
Da te dovedem u moj grad i prošetamo i pokažem mnoge koji ovdje imaju toliko da teško da bi u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj ikada stekli toliko. Uz grad je naslonjena industrijska zona koja ima na stotine firmi i stalno se širi dalje. Na selima više nema štale i krave, ovce ili kokoške nego imaju farme. Ko se bavi voćarstvom ima svoje plantaže, hladnjače, sušare, kamione. Dolazi ljeto i već se spremaju ljudi gdje će ko na ljetovanje, a tek došli sa zimovanja. Sada svaka kuća ima više od jednog auta, muž, žena, dijete, poslovno....a skoro svako ima svoju kuću ili stan. U Njemačkoj oko 45–50% stanovništva posjeduje svoj stan ili kuću, a u Bosni preko 90%. Evo ja sebe ne ubrajam ni u bogate ni u siromašne nego živim na nivou srednjeg staleža i dok sam bio npr. u Njemačkoj i tamo sam nosio Leviske, a nosim i ovdje, tamo sam kupovao Bosh, kupujem i ovdje, tamo sam kupovao Sony, kupujem i ovdje. Tamo sam kupovao Salamander ovdje Ecco i Buggati jer Salamander nije više kao nekada. Imam jednu kuću, a gradim drugu. Ovdje isto imaju privatne poliklinike koje su svoje cjenovnike prilagodile 'našem džepu' pa za par stotina maraka dobiješ sve moguće preglede za sat vremena i dijagnozu sa terapijom. Svi pa i zanatlije i trgovački lanci se prilagođavaju ovdašnjem standardu jer bi propali da se drže evropskih cijena. A ćevabdžinice, burekdžinice, aščinice, restorani, kafići su puni 18 sati dnevno.Coolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:01 pm
Niko nije umro ni u mnogo losijim zemljama od nasih ali to ne znaci da ne treba da ide za boljim zivotom...
Ja dodjem brate u Bosnu jednom godisnje maltene i vidim kako narod kuka,kako se zali, kako bi da ode...Zadovoljni su oni koji mute, koji imaju veze , politicari...mnogi nisu zadoovoljni...Tako je i u Srbiji
Nije...biljka wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:42 pmDa nije AhmedCoolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:40 pm
Moj drugar u Bosni ima najpoznatiju kazandzijsku radnju u Sarajevu, na Bascarsiji i on zivi dobro ali on to nije stekao jer je radio u cevabdzinici ili negde nego je nastavio porodicni posao,zapoceo njegov pradeda,pa deda,pa otac,pa sada on...Ja ne znam koliko bi trebalo nekome da radi da bi ustedeo da kupi nesto svoje...To su te razlike draga Peace.
![]()
E onda nije najpoznatijiCoolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:46 pmNije...biljka wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:42 pmDa nije AhmedCoolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:40 pm
![]()
Per aspera ad astra 
Ja nisam ni rekao da tamo nema bogatih ili dobrostojecih ljudi...Bogu hvala ima,neka ih ima sve vise,ja bih voleo...Ja ti govorim sada za ljude, evo recimo ja na primer, zivim u Nemackoj, nista nisam stekao i kazem hocu da se vratim...I ti meni kazes da bih ja kada bih se vratio dole i zaposlio se u tu industrijsku zonu zaradjivao i imao vise nego sto mogu ovde zaraditi?deksametazon wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:44 pmDa te dovedem u moj grad i prošetamo i pokažem mnoge koji ovdje imaju toliko da teško da bi u Njemačkoj, Austriji ili Švicarskoj ikada stekli toliko. Uz grad je naslonjena industrijska zona koja ima na stotine firmi i stalno se širi dalje. Na selima više nema štale i krave, ovce ili kokoške nego imaju farme. Ko se bavi voćarstvom ima svoje plantaže, hladnjače, sušare, kamione. Dolazi ljeto i već se spremaju ljudi gdje će ko na ljetovanje, a tek došli sa zimovanja. Sada svaka kuća ima više od jednog auta, muž, žena, dijete, poslovno....a skoro svako ima svoju kuću ili stan. U Njemačkoj oko 45–50% stanovništva posjeduje svoj stan ili kuću, a u Bosni preko 90%. Evo ja sebe ne ubrajam ni u bogate ni u siromašne nego živim na nivou srednjeg staleža i dok sam bio npr. u Njemačkoj i tamo sam nosio Leviske, a nosim i ovdje, tamo sam kupovao Bosh, kupujem i ovdje, tamo sam kupovao Sony, kupujem i ovdje. Tamo sam kupovao Salamander ovdje Ecco i Buggati jer Salamander nije više kao nekada. Imam jednu kuću, a gradim drugu. Ovdje isto imaju privatne poliklinike koje su svoje cjenovnike prilagodile 'našem džepu' pa za par stotina maraka dobiješ sve moguće preglede za sat vremena i dijagnozu sa terapijom. Svi pa i zanatlije i trgovački lanci se prilagođavaju ovdašnjem standardu jer bi propali da se drže evropskih cijena. A ćevabdžinice, burekdžinice, aščinice, restorani, kafići su puni 18 sati dnevno.Coolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:01 pm
Niko nije umro ni u mnogo losijim zemljama od nasih ali to ne znaci da ne treba da ide za boljim zivotom...
Ja dodjem brate u Bosnu jednom godisnje maltene i vidim kako narod kuka,kako se zali, kako bi da ode...Zadovoljni su oni koji mute, koji imaju veze , politicari...mnogi nisu zadoovoljni...Tako je i u SrbijiOvdje se kafa ne pije da se podigne pritisak i razbudi nego je to kafa razgovoruša i ne pije se brzo.
Valja stići istračati tolike ljude, dogovoriti poslove, isplanirati vikende.....
![]()
Mogu ti ja i po Beogradu pokazati ljude sa stanovima od milion eura, sa garazama punim autima, milionere ali ne govorim ja o njima...govorim o zivotu,standardu obicnog coveka...
I kada je to tako sve super,sve lepo uspostavljeno, zasto ljudi i dalje beze odatle? Zasto su ambasade pune? Koliko dnevno ljudi ode?
Drago mi je zbog tebe, da Bog da da imas jos mnogo vise...i ako si ti uspeo da ti bude bolje nego ovde to je dobro, tako i treba...I ja bih voleo da mogu dole imati vise nego ovde ali ja jos nisam spreman da se vratim...
. bjeze zato shto mogu. zato shto se na balkanu samo o ratu i fudbalu i dubai-u. pricha . zato jer mu je neko omoguchio. zato jer mu treba,za svoj cilj...
. pitala sam se zashto talijani dolaze..lijepa zemlja.. ali.. i jako problematichna za ugodan zivot .
.kaze trump. hochu fine ljude da dodju. norvezani, danci.. itd..
zashto bi oni.. imaju . shto smatraju da im je dovoljno...
. nikad spanca nisam vidjela..
. pitala sam se zashto talijani dolaze..lijepa zemlja.. ali.. i jako problematichna za ugodan zivot .
.kaze trump. hochu fine ljude da dodju. norvezani, danci.. itd..
. nikad spanca nisam vidjela..
.............................................................................................
Nisam zensko,ne razumem se kako funkcionise ginekolog ali znam da ovde ima svako svog ginekologa,ne postoji jedan pa da cekas termine...Zena moja redovno isla na preglede.Ode na pregled, doktor joj kaze kada opet treba doci i tako na svakih par meseci ili koliko vec je isla na redovni pregled. Ako ne daj Boze nekada ima probleme,moze odmah doci...Tako da ne vidim tu nikakav problem. Tako je bilo i kada smo ziveli u Becu. Takodje svako ima svog kucnog doktora, tacnije sam sebi izbaeres kod kog doktora zelis ici pa te on salje dalje i tu nema nikakvi termini,jednostavno se ode i saceka. Sve funkcionise kako treba. Trece i najvaznije,pogledaj kako se neduzna bolesna deca moraju leciti dole...skupljaju se donacije,sms poruke se salju...drzava ti ne daje nista dok je ovde detetu lecenje zagarantovano ukoliko mu je ne daj Boze potrebno. Moja drugarica iz Srbije je tesko bolesna, mislis da je neko u drzavi mrdnuo prstom? 100 000 eura kosta njeno lecenje u Rusiji,narod je skupljao novac i sakupio se...Sakupio se pre dva meseca, jos uvek nije dobila poziv da ode u Rusiju...sta se ceka,ne zna se...Zalosno.biljka wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:39 pmJa se slažem sa Peace. I opet kao neko ko je iskusio oba sistema, birokratija u oba je tu negdje. Zdravstvo također. U Austriji ćeš naprimjer ako nisi hitan slučaj na termin kod ginekologa čekati mjesecima. I na kraju odeš privatno i iskeširaš se. Pri tom zdravstvo svaki mjesec plaćaš 60 eura i to kao studentski.
Prava radnika su tamo bolja, ali zato što sindikati bolje rade i ljudi se bore za svoja prava. Naš zakon nije loš, ali ako ti poslodavac nezasluženo da otkaz ili te drži na crno, ko se žali? Ja ne znam nikoga da je posegnuo za pravnom zaštitom. Kukati znamo
Jedino primanja za ljude koji nisu visokoobrazovani su u korist Zapada. I to mislim jer se u Bosni u zavisnosti od sredine do sredine razlikuju primanja. U Sarajevu su plate puno veće nego u manjim sredinama, dok u Austriji svako može sebi zaraditi za lijep godišnji odmor
U mojoj kuci u Srbiji zivi sestrina kuma sa muzem,dali smo im besplatno da zive ali nam cuvaju kucu,odrzavaju je itd. Nebitno. Imala je astmu,zavrsila u bolnici,nije bilo kreveta, spavala je u krevetu sa nekom babom...Verovala ti meni ili ne. Bolnice nemaju toalet papire,carsave, zidovi se raspadaju...medicinsko osoblje drsko,cast izuzecima naravno. To je jedan uzas i realnost stanja. Niko od nas ne bi voleo da je to tako ali je tako i dzaba mi ulepsavamo stvarnost.
I jos nesto, ako si u EU osiguran a svako je osiguran ko ima vizu,radi itd. njega pregledi i doktori ne kostaju u citavoj EU. Dakle nadje se na odmoru u Spaniji recimo, razboli se ili bilo sta,normalno ode kod doktora.
Ali da ne pricamo samo o medicini, sve je bolje, Iako je ne volim tu istinu ali je tako.
A mozda neko voli da se vrati dole i dovoljno mu je to sto moze da zaradi na poslu pa mu lepo da zivi tako...
I da, ovo nisam naveo u vezi poreza...Ako neko salje familiji novac odavde u drugu drzavu, taj neko ko prima taj novac napise da je u pitanju izdrzavanje, taj novac ti se na kraju godine vraca...ne u celoj sumi ali veliki procenat,mozda cak i 60-70% od sume...
Znaci ako ja recimo saljem 500 eura mesecno nekome u Srbiji, znaci 6000 eura godisnje, predam za porez,prilozim potvrdu da izdrzavam nekoga u Srbiji, oni mi od tih 6000 vrate 3500-4000 eura...Lupam sada,ne znam tacan procenat ali vracaju dobar deo novca...
Kada sam se vratio u Bosnu i stavio na papir koliko imam, a koliko sam ostavio, napisao sam već da sam ostavio 8x veća mjesečna primanja i nikada ih nisam dostigao u Bosni, a nikakve velike ušteđevine nisam donio sa kojom sam mogao nešto početi ozbiljnije jer sam i u Njemačkoj vodio normalan život i nisam htio da se stiskam jer sam vjerovao da ću ostati tamo stalno dok mi nisu poslali Konkurs u novinama iz Bosne i lomio sam se i vagao mjesec dana i prelomio. U mom životu je bilo desetak početaka tako da me jedan manje više nije plašio. A u Njemačku me nije otjerao loš život ovdje. U mojoj prirodi nije bila statičnost nego stalno traganje za možda boljim pa sam do Njemačke promijenio 7-8 gradova među kojima je i tvoj Beograd, a bio je jedno vrijeme u planu i Bagdad kada su tamo radile naše firme.
A ti redovi pred ambasadama u njima ćeš naši i zaposlenih po javnim ustanovama kao što su medicinski radnici, policajci, prosvjetari i naletim na njih na FB i čitam kako i tamo im nešto fali.
Da li i u Njemačkoj ima vrlo siromašnih ljudi? Najnoviji relevantni podaci za period 2023–2025 je da oko 5,4 – 5,5 miliona ljudi prima Bürgergeld (osnovnu socijalnu pomoć). To je otprilike 6–7% ukupnog stanovništva od čega su 55% Nijemci i 45% stranci.
Opet kazem, drago mi je zbiog tebe da si na kraju uspeo u svojoj zemlji i da da dragi Bog da napredujes jos vise...deksametazon wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 12:19 amKada sam se vratio u Bosnu i stavio na papir koliko imam, a koliko sam ostavio, napisao sam već da sam ostavio 8x veća mjesečna primanja i nikada ih nisam dostigao u Bosni, a nikakve velike ušteđevine nisam donio sa kojom sam mogao nešto početi ozbiljnije jer sam i u Njemačkoj vodio normalan život i nisam htio da se stiskam jer sam vjerovao da ću ostati tamo stalno dok mi nisu poslali Konkurs u novinama iz Bosne i lomio sam se i vagao mjesec dana i prelomio. U mom životu je bilo desetak početaka tako da me jedan manje više nije plašio. A u Njemačku me nije otjerao loš život ovdje. U mojoj prirodi nije bila statičnost nego stalno traganje za možda boljim pa sam do Njemačke promijenio 7-8 gradova među kojima je i tvoj Beograd, a bio je jedno vrijeme u planu i Bagdad kada su tamo radile naše firme.
A ti redovi pred ambasadama u njima ćeš naši i zaposlenih po javnim ustanovama kao što su medicinski radnici, policajci, prosvjetari i naletim na njih na FB i čitam kako i tamo im nešto fali.
Da li i u Njemačkoj ima vrlo siromašnih ljudi? Najnoviji relevantni podaci za period 2023–2025 je da oko 5,4 – 5,5 miliona ljudi prima Bürgergeld (osnovnu socijalnu pomoć). To je otprilike 6–7% ukupnog stanovništva od čega su 55% Nijemci i 45% stranci.
Ovo u Nemackoj na socijali je povecano jer je doslo gomila izbeglica, sto iz arapskih zemalja sto iz Ukrajine...Svi su oni na socijali....Ima i nemaca naravno, ne zele da rade pa koriste taj Bürgergeld...
A za kukanje nasih koji su u inostranstvu, to je normala...Samo kukaju a nikako da se vrate u svoje zemlje...Kada ih pitas a zasto se ne vratite, onda kazu a pa znas navikli smo ovde bla bla bla.
Ja prvi dizem ruku za vracanje ali pod uslovom da sebi/svom detetu obezbedim normalan zivot i naravno,da dole bude sistem kako treba a ne nakaradan....
Pa đesi MinaMina wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:19 pmSlažem se donekle sa ovim. Pa reći ću da sve priče povratnika kojima svjedočimo su onih koji su tamo negdje stekli kapital i sa kapitalom se vratili u BiH i ovdje započeli neki posao.Coolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 10:38 pmRazumem ja sta mi zelis reci ali veruj mi, da ti ljudi sto se vracaju idu se nekom zaledjinom dole...Ne verujem da idu nazad da bi ziveli od plate...Mozda ako je recimo hirurg ili nesto tako pa da kazes ok,ima odlicnu platu za uslove kod kuce. Ali ovako,nema sanse da neko napusti posao na zapadu i kaze odoh nazad da radim kod kineza,u cevabdzinici ili sta ti ja znam. Ima i ovde losih stvari ali u poredjenju sa stvarima dole to su sitnice...Da li ce u buducnosti biti gore ili bolje, to vec ne znam, Govorim da je jos uvek bolje ovde nego kod nas. Jer kada gledas osnovne/bitne stvari za zivot medicina/ekonomija/zakon itd. u potpunosti je bolje ovde nego dole. Ponovicu se, i ovi sto su otisli dole ako im firma ne uspe ili se ne snadju uvek mogu da se vrate jer imaju ili neogranicene vize ili pasose tih zemalja iz kojih su dosli.
Jednostavno nije pošteno porediti te ljude sa ljudima koji to pokušavaju ovdje bez tog akumuliranog kapitala. Imaju veliku prednost u startu. A sa kapitalom se ovdje stvaraju dosta uspješni biznisi, moguće je i ovdje ostvariti svoje ideje, ali sve se na kraju svede na ulaganje. Koje većina ovdje nije u prilici da plasira.
Ne vidim ni ja primjere povratka u BiH da se stane u red za posao sa ostalima ovdje. Dolazi se gotovo isključivo ako se planira otvoriti neki biznis.
Slažem se, ne vraćaju se bez para. Onda slušamo priče o tome kako je ovo idealna država za dobro živjeti i kako sjajno uspjevaju. Ti isti su otišli iz iste ove države, koja se nije promijenila ništa u odnosu na onu iz koje su oni prije 5, 10, 20, pa i 30 godina otišli. Kad kažem ništa, mislim da je jednako teško postići ovdje ono što su oni postigli tamo - stekli kapital da pokrenu nešto svoje. To žele i mnogi sada ovdje, ali će poput njih morati otići tamo negdje steći kapital pa se za 5, 10, 20 ili 30 godina vratiti i pokrenuti ono što nisu mogli sada. I oni će opet pričati kako je ovdje sve idealno za ostvariti sreću i uspjeh i da je tamo katastrofa
Svi zaborave zašto su otišli odavde.
ko god ima novaca da zivi , gdje je otishao. taj se ne vracha
. poznejm nekoliko. sticajem okolnosti.. koji su odluchili da se vrate..da zive.. ne da otvaraju 'biznise' koje biznise. zbilja..
.. trenutno.Albanija je zemlja .da sa malo novca mozete pristojno zivjeti. problem .jezik.. dakle vrachamo seu bosnu. jer je bar papirologija riejshena. drzavljnani su..
.............................................................................................
eto. i pametnim shavaba, balkanci kradu pare/porez.... taj ko napishe je samo, majka ili otac??? ili moze i ujkoCoolio wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 12:08 amI da, ovo nisam naveo u vezi poreza...Ako neko salje familiji novac odavde u drugu drzavu, taj neko ko prima taj novac napise da je u pitanju izdrzavanje, taj novac ti se na kraju godine vraca...ne u celoj sumi ali veliki procenat,mozda cak i 60-70% od sume...
. dodushe , nemoze to biti velika suma. jer i zivot u njemachkoj nije jeftin a i poreskoj treba pokazati da imash od chega. odvojiti. kao i dovoljno za zivot gdje si..
Ima tu jedan mali, ali bitan problem koji će svako ko se bavi biznisom složiti, a to je da nije svako za svakog biznisa ili nije uopšte za biznisa bez obzira na uloženi kapital. U stotinama slučajeva izdvojit ću jedan gdje je čovjek podigao kredit i dao kuću pod hipoteku da pokrene biznis i na kraju sa ženom i djecom završio u stanu kod punca.Vjetar wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 12:34 am
To žele i mnogi sada ovdje, ali će poput njih morati otići tamo negdje steći kapital pa se za 5, 10, 20 ili 30 godina vratiti i pokrenuti ono što nisu mogli sada. I oni će opet pričati kako je ovdje sve idealno za ostvariti sreću i uspjeh i da je tamo katastrofa![]()
Nije to karakteristika samo za nas nego prateći njemačke medije me isto začudilo, a to se dešava i danas da svaki dan u Njemačkoj oko 60 firmi nestane, ali preko 1.000 novih nastane. Neko će reći ....pa dobro više nastane nego nestane, ali nisu sve firme iste. Može se desiti da velike firme propadaju, a raste broj malih, nesigurnih poslova. Jedna veća firma može zapošljavati više ljudi nego stotine malih novih biznisa zajedno. Trenutno u Njemačkoj ima oko 3 miliona nezaposlenih na birou i uvijek ih je bilo.
Upoznao sam nekoliko vrlo bogatih Nijemaca čija djeca nisu htjela nastaviti posao roditelja jer se u tome nisu pronalazili nego su iskoristili njihov novac da završe fakultete i uzmu sigurnije profesije ljekara, učitelja, popova, inženjera ....pa čak i umjetnika.
Nemam pojma kakve su cijene tamo, ali zanima me da li bi isto to mogao kupiti i u Njemackoj?
Isla sam u skolu u Kacune, mala mjesna zajednica nadomak Busovace. U to vrijeme tu su bile dvije nale trgovine gdje smo mi mogli neke sitnice kupiti.Vjetar wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 12:34 amPa đesi MinaMina wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:19 pmSlažem se donekle sa ovim. Pa reći ću da sve priče povratnika kojima svjedočimo su onih koji su tamo negdje stekli kapital i sa kapitalom se vratili u BiH i ovdje započeli neki posao.Coolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 10:38 pmRazumem ja sta mi zelis reci ali veruj mi, da ti ljudi sto se vracaju idu se nekom zaledjinom dole...Ne verujem da idu nazad da bi ziveli od plate...Mozda ako je recimo hirurg ili nesto tako pa da kazes ok,ima odlicnu platu za uslove kod kuce. Ali ovako,nema sanse da neko napusti posao na zapadu i kaze odoh nazad da radim kod kineza,u cevabdzinici ili sta ti ja znam. Ima i ovde losih stvari ali u poredjenju sa stvarima dole to su sitnice...Da li ce u buducnosti biti gore ili bolje, to vec ne znam, Govorim da je jos uvek bolje ovde nego kod nas. Jer kada gledas osnovne/bitne stvari za zivot medicina/ekonomija/zakon itd. u potpunosti je bolje ovde nego dole. Ponovicu se, i ovi sto su otisli dole ako im firma ne uspe ili se ne snadju uvek mogu da se vrate jer imaju ili neogranicene vize ili pasose tih zemalja iz kojih su dosli.
Jednostavno nije pošteno porediti te ljude sa ljudima koji to pokušavaju ovdje bez tog akumuliranog kapitala. Imaju veliku prednost u startu. A sa kapitalom se ovdje stvaraju dosta uspješni biznisi, moguće je i ovdje ostvariti svoje ideje, ali sve se na kraju svede na ulaganje. Koje većina ovdje nije u prilici da plasira.
Ne vidim ni ja primjere povratka u BiH da se stane u red za posao sa ostalima ovdje. Dolazi se gotovo isključivo ako se planira otvoriti neki biznis.![]()
Slažem se, ne vraćaju se bez para. Onda slušamo priče o tome kako je ovo idealna država za dobro živjeti i kako sjajno uspjevaju. Ti isti su otišli iz iste ove države, koja se nije promijenila ništa u odnosu na onu iz koje su oni prije 5, 10, 20, pa i 30 godina otišli. Kad kažem ništa, mislim da je jednako teško postići ovdje ono što su oni postigli tamo - stekli kapital da pokrenu nešto svoje. To žele i mnogi sada ovdje, ali će poput njih morati otići tamo negdje steći kapital pa se za 5, 10, 20 ili 30 godina vratiti i pokrenuti ono što nisu mogli sada. I oni će opet pričati kako je ovdje sve idealno za ostvariti sreću i uspjeh i da je tamo katastrofa![]()
I sad jd to malo mjesto, bez okolnih sela, sigurno nema ni 1000 stanovnika,
Ns tu malu populaciju imaju 20 milionera. Svakog od njih se zna porojeklo novca, da ne kaze neko pokrali.
Na nas 1000 ovdje, nema toliko milionera.
Kako vi koji vjerujete da se ne noze u Bosni postici nesto objasnjavate neciji finansijski uspjeh?
Za novac za koji sam kupio dva apartmana i lokal u Srbiji, ovde bih mogao kupiti mozda jedan mali stan do 50 kvadrata i to u nekom malom mestu.Kikirikiniki wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 2:04 amNemam pojma kakve su cijene tamo, ali zanima me da li bi isto to mogao kupiti i u Njemackoj?
Da Peace ali to ne znaci da je i u svakom drugom mestu 20 milionera na 1000 ljudi. U Sarajevu je mozda jedan na 10-20 hiljada ljudi. Niko ne kaze da neko ne moze postati milioner ali isto to ne znaci i da moze svako. Jer da moze ne bi odlazio.Peace wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 2:13 amIsla sam u skolu u Kacune, mala mjesna zajednica nadomak Busovace. U to vrijeme tu su bile dvije nale trgovine gdje smo mi mogli neke sitnice kupiti.Vjetar wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 12:34 amPa đesi MinaMina wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:19 pm
Slažem se donekle sa ovim. Pa reći ću da sve priče povratnika kojima svjedočimo su onih koji su tamo negdje stekli kapital i sa kapitalom se vratili u BiH i ovdje započeli neki posao.
Ne vidim ni ja primjere povratka u BiH da se stane u red za posao sa ostalima ovdje. Dolazi se gotovo isključivo ako se planira otvoriti neki biznis.![]()
Slažem se, ne vraćaju se bez para. Onda slušamo priče o tome kako je ovo idealna država za dobro živjeti i kako sjajno uspjevaju. Ti isti su otišli iz iste ove države, koja se nije promijenila ništa u odnosu na onu iz koje su oni prije 5, 10, 20, pa i 30 godina otišli. Kad kažem ništa, mislim da je jednako teško postići ovdje ono što su oni postigli tamo - stekli kapital da pokrenu nešto svoje. To žele i mnogi sada ovdje, ali će poput njih morati otići tamo negdje steći kapital pa se za 5, 10, 20 ili 30 godina vratiti i pokrenuti ono što nisu mogli sada. I oni će opet pričati kako je ovdje sve idealno za ostvariti sreću i uspjeh i da je tamo katastrofa![]()
I sad jd to malo mjesto, bez okolnih sela, sigurno nema ni 1000 stanovnika,
Ns tu malu populaciju imaju 20 milionera. Svakog od njih se zna porojeklo novca, da ne kaze neko pokrali.
Na nas 1000 ovdje, nema toliko milionera.
Kako vi koji vjerujete da se ne noze u Bosni postici nesto objasnjavate neciji finansijski uspjeh?
Mozda ste me shvatili pogresno. Nisam se ja odricala necega u finansijskom smislu…Ali da mogu otici svojim roditeljima i rucat s njima na bajram…covjece. Zar se to novcima moze kupiti?Coolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:40 pmKod mene recimo Bogu hvala nije bilo tako. Mislim na tog tolikog odricanja. Ja sam uvek radio osam sati pet dana nedeljno. Ponekada,ali ponekada subotom bas ako nemam nista u planu isao sam da radim ali mi je to uvek bilo dodatno placeno 50% vise nego obican radni dan. Dakle nicega se nisam odricao. Isao na pica sto i dan danas cinim, po restoranima, drustvo imam, putujem svuda a ujedno sam sebi stekao dva apartmana i lokal (za sada) . Ukupno sam na zapadu 14 godina...
Nista mi drugacije nije nego dole osim sto nisam u svojoj zemlji...Da sam u svojoj zemlji radio osam sati dnevno ne bih imao da poplacam osnovne racune. Uvek bi me glava bolela kako ovo da platim,kako ono,morao bih da se zrtvujem da odem na letovanje itd. Tako zivi minimum 75% ljudi u nasim zemljama. Dakle mora da juri sa strane, da muti,petlja,da preprodaje,da bi isao na letovanje gde i kada ode mora da presabira koliko sme da potrosi po danu itd. Nazalost, to je tako.
Takodje poznajem i ovde likove koji rade po 15 sati dnevno ali su resili da budu 7-8 godina ovde i pale nazad da budu sami svoje gazde. Stede mesecno po 2000 eura, za 10 godina ustede preko 200 000 eura, sa tim parama kupis 3-4 nekretnine dole,izdas i zivis kao kralj...Svako ima svoju racunicu...
Tu i takve stvari imali su oni koji su ostali.
Znam da se to ne cijeni kad je tu i kad imas, ali kad nemas, to ti vrijedi.
Nismo bili tu za sve sto se desavalo. Zenili su se i udavali, poradjali, umirali…Svake je godine bar dvoje manje od bliskih i dragih, a nisi bio tu…Pa ne mozes to nicim namijeriti.
Koliko ti nekretnina treba Coolio da zivis ko kralj?
Ja osobno i dobro poznajem porodice sa 40 nekretnina.
To su najnesrecniji i najzabrinutiji, i najnezahvalniji ljudi koje poznajem u zivotu.
Svaki put nakon susreta s njima zahvali Bogu sto nisam u njihovim cipelama.
Znam dobro desetine ljudi koji zive i rade u Njemackoj.
Uglavnom svi do penzije skuckaju za lijepu kucu. Nista vise od toga. Zadovolje se s finom penzijom, koja bi bila mala da su ostali u Njemackoj.
Neki su od njih morali da zive s cimerima, njih po 4-5 u istom stanu. Radili najteze poslove.
Sad ti sa 14 god, i 8 radnih sati kupio dva stana i poslovni prostor…
Nije da ti ne vjerujem, ali mislim da tu postoji i neisprican dio.
Znam kako zapad funkcionise, i znam kako mlada porodica funkcionise..
Ova Bellina izjava - ko god ima novaca da zivi , gdje je otishao. taj se ne vracha…Jednako je netacna kao i ona - samo se ne vracaju koji nemaju novca, sramota ih, pitat ce ih ljudi gdje su vam… Cula je mnogo puta.
Poznajem ljude koji i te kako mogu da se vrate, ali nece. I one koji i te kako imaju dobre novce i mogucnosti da ostanu, ali vrate se.
Nekad mi tacno zao sto vlast nije takva da nas bere po ulici i izbacuje iz rodjene zemlje.Da Peace ali to ne znaci da je i u svakom drugom mestu 20 milionera na 1000 ljudi. U Sarajevu je mozda jedan na 10-20 hiljada ljudi. Niko ne kaze da neko ne moze postati milioner ali isto to ne znaci i da moze svako. Jer da moze ne bi odlazio.
I nema vise ni ulaska narednih 10 god.
Za to vrijeme svako bi skontao sta je dobio a sta izgubio.
Nema cenu to u vezi roditelja i svega sto govoris. To stoji. Ali sistem je taj koji tera ljude da ne budu tu. Nismo mi kao ljudi krivi sto odlazimo i sto sve veci broj odlazi vec vlast koja ne cini ama bas nista da te ljude zadrzi osim sto blebece po televiziji.Peace wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 4:36 amMozda ste me shvatili pogresno. Nisam se ja odricala necega u finansijskom smislu…Ali da mogu otici svojim roditeljima i rucat s njima na bajram…covjece. Zar se to novcima moze kupiti?Coolio wrote: ↑Fri Apr 03, 2026 11:40 pmKod mene recimo Bogu hvala nije bilo tako. Mislim na tog tolikog odricanja. Ja sam uvek radio osam sati pet dana nedeljno. Ponekada,ali ponekada subotom bas ako nemam nista u planu isao sam da radim ali mi je to uvek bilo dodatno placeno 50% vise nego obican radni dan. Dakle nicega se nisam odricao. Isao na pica sto i dan danas cinim, po restoranima, drustvo imam, putujem svuda a ujedno sam sebi stekao dva apartmana i lokal (za sada) . Ukupno sam na zapadu 14 godina...
Nista mi drugacije nije nego dole osim sto nisam u svojoj zemlji...Da sam u svojoj zemlji radio osam sati dnevno ne bih imao da poplacam osnovne racune. Uvek bi me glava bolela kako ovo da platim,kako ono,morao bih da se zrtvujem da odem na letovanje itd. Tako zivi minimum 75% ljudi u nasim zemljama. Dakle mora da juri sa strane, da muti,petlja,da preprodaje,da bi isao na letovanje gde i kada ode mora da presabira koliko sme da potrosi po danu itd. Nazalost, to je tako.
Takodje poznajem i ovde likove koji rade po 15 sati dnevno ali su resili da budu 7-8 godina ovde i pale nazad da budu sami svoje gazde. Stede mesecno po 2000 eura, za 10 godina ustede preko 200 000 eura, sa tim parama kupis 3-4 nekretnine dole,izdas i zivis kao kralj...Svako ima svoju racunicu...
Tu i takve stvari imali su oni koji su ostali.
Znam da se to ne cijeni kad je tu i kad imas, ali kad nemas, to ti vrijedi.
Nismo bili tu za sve sto se desavalo. Zenili su se i udavali, poradjali, umirali…Svake je godine bar dvoje manje od bliskih i dragih, a nisi bio tu…Pa ne mozes to nicim namijeriti.
Koliko ti nekretnina treba Coolio da zivis ko kralj?
Ja osobno i dobro poznajem porodice sa 40 nekretnina.
To su najnesrecniji i najzabrinutiji, i najnezahvalniji ljudi koje poznajem u zivotu.
Svaki put nakon susreta s njima zahvali Bogu sto nisam u njihovim cipelama.
Znam dobro desetine ljudi koji zive i rade u Njemackoj.
Uglavnom svi do penzije skuckaju za lijepu kucu. Nista vise od toga. Zadovolje se s finom penzijom, koja bi bila mala da su ostali u Njemackoj.
Neki su od njih morali da zive s cimerima, njih po 4-5 u istom stanu. Radili najteze poslove.
Sad ti sa 14 god, i 8 radnih sati kupio dva stana i poslovni prostor…
Nije da ti ne vjerujem, ali mislim da tu postoji i neisprican dio.
Znam kako zapad funkcionise, i znam kako mlada porodica funkcionise..
Ova Bellina izjava - ko god ima novaca da zivi , gdje je otishao. taj se ne vracha…Jednako je netacna kao i ona - samo se ne vracaju koji nemaju novca, sramota ih, pitat ce ih ljudi gdje su vam… Cula je mnogo puta.
Poznajem ljude koji i te kako mogu da se vrate, ali nece. I one koji i te kako imaju dobre novce i mogucnosti da ostanu, ali vrate se.
Neispricani deo u vezi apartmana ima a to je da su kupljeni u izgradnji po vise nego duplo manjoj ceni. A sada kada su gotovi i kada sam dobio kljuceve vrede gotovo tri puta vise.
U penziji nasi ljudi se vracaju ako nemaju svoju kucu jer se ne isplati placati kiriju i racune sa penzijom. Mislim mozes ziveti ali mu je bolje sa tim parama da zivi dole gde ima svoju kucu/stan itd.
Naravno da sve ima svoje mane i prednosti ali cim velika vecina bira da napusta nase zemlje znaci da tamo nesto debelo ne stima.
Ovde ti se i skola ceni, ne traze od tebe da se upisujes u stranku,juris glasove,da te setaju po mitingu kao mecku po vasaru. Ovde je skolovanje besplatno. Ovde se uz rad takodje skolujes besplatno i dobijas platu umesto da placas skolu. To je sistem. Ovde su vrtici za ljude sa malim primanjima besplatni. I mogao bih do ujutru nabrajati sta i kako. Iako stoji da ne postoji cena za odlazak od roditelja,dece i ostalih. Pa zamiski kakve su nam drzave kada se ljudi ipak odlucuju na takve korake
Vlast ne bere jer nema potrebe. Oni su se toliko nakrali,toliko unistili drzavu,toliko sistem razorili ako je ikada i postojao sistem da te jednostavno tera da pobegnes glavom bez obzira koliko god to tesko bilo.Peace wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 4:44 amNekad mi tacno zao sto vlast nije takva da nas bere po ulici i izbacuje iz rodjene zemlje.Da Peace ali to ne znaci da je i u svakom drugom mestu 20 milionera na 1000 ljudi. U Sarajevu je mozda jedan na 10-20 hiljada ljudi. Niko ne kaze da neko ne moze postati milioner ali isto to ne znaci i da moze svako. Jer da moze ne bi odlazio.
I nema vise ni ulaska narednih 10 god.
Za to vrijeme svako bi skontao sta je dobio a sta izgubio.
Ali sada je barem olaksano i da ti roditelji dodju,barem ovde u Evropi. Avionske karte uvek mozes naci jeftine, vize za posetu odavno ne trebaju. Hocu da kazem i to se da delom ispeglati kada te vec vlast natera da odes.
Nije samo vlast ta koja krade Coolio.
Cast rijetkim izuzecima, i gradjani zakidaju gdje god mogu.
Tacna je izreka da narod ima vlast kakvu i zasluzuje.
Vrtici (radila u jednom) su zatvori za malu djecu, pa stoga i trebaju biti besplatni.
Radije bih, kao sto se radi kod nas, dala dijete na povjerenje svojim roditeljima, pa da raste voljeno.
Ali posto nijemci svoje starce posalju u dom, djecu moraju u vrtice.
Sve rrasputili
Cast rijetkim izuzecima, i gradjani zakidaju gdje god mogu.
Tacna je izreka da narod ima vlast kakvu i zasluzuje.
Vrtici (radila u jednom) su zatvori za malu djecu, pa stoga i trebaju biti besplatni.
Radije bih, kao sto se radi kod nas, dala dijete na povjerenje svojim roditeljima, pa da raste voljeno.
Ali posto nijemci svoje starce posalju u dom, djecu moraju u vrtice.
Sve rrasputili
Ja kad ovo čitam imam osjećaj ko da smo mi u nekoj skroz nazadnoj afričkoj zemlji, a na Zapadu sve sijaCoolio wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 5:03 am
Ovde ti se i skola ceni, ne traze od tebe da se upisujes u stranku,juris glasove,da te setaju po mitingu kao mecku po vasaru. Ovde je skolovanje besplatno. Ovde se uz rad takodje skolujes besplatno i dobijas platu umesto da placas skolu. To je sistem. Ovde su vrtici za ljude sa malim primanjima besplatni. I mogao bih do ujutru nabrajati sta i kako. Iako stoji da ne postoji cena za odlazak od roditelja,dece i ostalih. Pa zamiski kakve su nam drzave kada se ljudi ipak odlucuju na takve korake
1Ne znam nikog koga je stranka natjerala da joj se priključiš. Samo je pitanje hoćeš li prodati obraz
I ovdje je školovanje besplatno ako si dobar student. Maltene isto kao vani, ako obnavljaš godinu onda plaćaš. Tipa konkretno Austrija inače plaćaš 20 eura po semestru, ako studiraš više semestara nego što treba onda je 750 eura. Skoro isto je kao kod nas. Samo što je kod nas realnije da završiš u roku jer rijetko kad studenti rade. Šta je bolje-završiri brzo školu pa raditi ili otegnuti školu i usput raditi? Kako kome
Per aspera ad astra 
biljka wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 12:15 pmJa kad ovo čitam imam osjećaj ko da smo mi u nekoj skroz nazadnoj afričkoj zemlji, a na Zapadu sve sijaCoolio wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 5:03 am
1Ne znam nikog koga je stranka natjerala da joj se priključiš. Samo je pitanje hoćeš li prodati obraz
I ovdje je školovanje besplatno ako si dobar student. Maltene isto kao vani, ako obnavljaš godinu onda plaćaš. Tipa konkretno Austrija inače plaćaš 20 eura po semestru, ako studiraš više semestara nego što treba onda je 750 eura. Skoro isto je kao kod nas. Samo što je kod nas realnije da završiš u roku jer rijetko kad studenti rade. Šta je bolje-završiri brzo školu pa raditi ili otegnuti školu i usput raditi? Kako kome
Student kod nas ima besplatno skolovanje ako upadne na budzet gde je broj ogranicen. Ostalih 90% studenata placaju fakultet.
Drugo, kada sam napisao da radis i ides u skolu to ne znaci da radis jedno i drugo istog dana nego navescu primer moje sestre. Pocela je kao obicna medicinska sestra i onda bolnica u kojoj radi je poslala na skolovanje da napreduje (prijavila se da zeli to). I onda ti oni placaju da napredujes. A to znaci da sest nedelja imas skolu pa sest nedelja praksu (radis kao i do sada samo usput ucis od doktora iznad tebe) i tako opet sest nedelja ides u skolu, sest nedelja na praksu. I tako tri godine, skolu ne placas vec dobijas istu platu koju si dobijao svo ovo vreme na poslu.
Tako rade recimo i u firmama sa kamionima. Ja na primer imam B dozvolu i sama mi treba ne C nego CE, firma me uzima kod sebe,uci me da vozim ogroman kamion i placa mi da polazem za tu dozvolu. I sve dok ucim primam i platu koju sam imao.
Dakle razlika je ogromna.
I ja govorim za Nemacku,ne za Austriju.
I da, ja znam dosta ljudi u Sarajevu koji su morali da se uclane u stranku da bi radili u posti, opstini i slicno. U Srbiji je to na jos visem nivou,tamo se ljudi ucenjuju poslom
Ma kod nas na UNSA je preko 60% studenata na budžetuCoolio wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 1:32 pmbiljka wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 12:15 pmJa kad ovo čitam imam osjećaj ko da smo mi u nekoj skroz nazadnoj afričkoj zemlji, a na Zapadu sve sijaCoolio wrote: ↑Sat Apr 04, 2026 5:03 am
Student kod nas ima besplatno skolovanje ako upadne na budzet gde je broj ogranicen. Ostalih 90% studenata placaju fakultet.
Drugo, kada sam napisao da radis i ides u skolu to ne znaci da radis jedno i drugo istog dana nego navescu primer moje sestre. Pocela je kao obicna medicinska sestra i onda bolnica u kojoj radi je poslala na skolovanje da napreduje (prijavila se da zeli to). I onda ti oni placaju da napredujes. A to znaci da sest nedelja imas skolu pa sest nedelja praksu (radis kao i do sada samo usput ucis od doktora iznad tebe) i tako opet sest nedelja ides u skolu, sest nedelja na praksu. I tako tri godine, skolu ne placas vec dobijas istu platu koju si dobijao svo ovo vreme na poslu.
Tako rade recimo i u firmama sa kamionima. Ja na primer imam B dozvolu i sama mi treba ne C nego CE, firma me uzima kod sebe,uci me da vozim ogroman kamion i placa mi da polazem za tu dozvolu. I sve dok ucim primam i platu koju sam imao.
Dakle razlika je ogromna.
I ja govorim za Nemacku,ne za Austriju.
I da, ja znam dosta ljudi u Sarajevu koji su morali da se uclane u stranku da bi radili u posti, opstini i slicno. U Srbiji je to na jos visem nivou,tamo se ljudi ucenjuju poslom
Ovo za napredovanje ne znam
A što se tiče toga da se neko morao učlaniti u stranku-ti ljudi su sami od sebe uhljebi i prodali su obraz za mjesto šalteruše i poštara. Da njih nije, ne bi se to ni dešavalo. Tako da više krivim njih nego samu stranku/politiku
I da se razumijemo, i vani ima jako puno štele. Samo što se ne zove štela, već "preporuka"
Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 14 Replies
- 1480 Views
-
Last post by Coolio
-