BH standard života vs dijaspora

Društvene teme iz Bosne i Hercegovine
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: BH standard vs ostali

Post by Coolio »

Bella wrote:
Fri Jan 23, 2026 7:36 pm
Coolio wrote:
Fri Jan 23, 2026 7:19 pm
Ja uvek zelim da guram napred i idem ka boljem. I ako ja napredujem i odradjujem posao bolje i vise onda ocekujem i da to neko postuje :D

A cime se ti bavis? Radis li ili si japanac :hahah
. poshtuje time . shto je bash tebe izabrao,da napredujesh, da ti mjesto... da li je zadovoljan taj . .mmm, vjerujem da vidi dosta propusta. ali , ipak i kao takvog che te ostaviti da nastavish napredovati. jer nema niko drugi. :hahah
.. mogao si zakljuchiti.. ne kukam, pogotvo shto se tiche posla.. .. nasha odluka je glavna.. ako prihvatish neki posao ,radi ga shto najbolje mozesh.. ako neko kritikuje.. to shto ti radish.. treba se malo zamisliti . prochi sve moguche tachke.. ?
.. generalno. malo ko ima direktan odnos za 'vlasnikom firme' radije sa kojekavim 'menadjerima' koji su isti kao i svi ostali samo sa malo vechom platom i puno obaveza i . ' kako se kaze uvlachenje onima iznad ' valja to svariti u glavi
Nisi mi rekla,kojim se ti poslom bavis? :D

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Coolio wrote:
Fri Jan 23, 2026 10:53 pm
Bella wrote:
Coolio wrote:
Fri Jan 23, 2026 7:19 pm
Ja uvek zelim da guram napred i idem ka boljem. I ako ja napredujem i odradjujem posao bolje i vise onda ocekujem i da to neko postuje :D

A cime se ti bavis? Radis li ili si japanac :hahah
. poshtuje time . shto je bash tebe izabrao,da napredujesh, da ti mjesto... da li je zadovoljan taj . .mmm, vjerujem da vidi dosta propusta. ali , ipak i kao takvog che te ostaviti da nastavish napredovati. jer nema niko drugi. :hahah
.. mogao si zakljuchiti.. ne kukam, pogotvo shto se tiche posla.. .. nasha odluka je glavna.. ako prihvatish neki posao ,radi ga shto najbolje mozesh.. ako neko kritikuje.. to shto ti radish.. treba se malo zamisliti . prochi sve moguche tachke.. ?
.. generalno. malo ko ima direktan odnos za 'vlasnikom firme' radije sa kojekavim 'menadjerima' koji su isti kao i svi ostali samo sa malo vechom platom i puno obaveza i . ' kako se kaze uvlachenje onima iznad ' valja to svariti u glavi
..odgovornim :D/
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Bella wrote:
Fri Jan 23, 2026 11:01 pm
Coolio wrote:
Bella wrote:

Tajanstvena zeno :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Coolio wrote:
Fri Jan 23, 2026 11:08 pm
Bella wrote:
Fri Jan 23, 2026 11:01 pm
Coolio wrote:

Tajanstvena zeno :hahah
:nonnno dechko :hahah
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Ovako vam rasprodaju resurse po Bosni dok vas kroz novine/medije vracaju unazad govoreci o ratu,safariju,Dodiku. Nista bolja situacija nije ni u Srbiji. Tamo skrecu paznju sa raznim laznim aferama i slicno.

https://www.facebook.com/share/v/1GsE6cpoSk/

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Unistavaju vodu i hranu pa kazu nemamo dovoljno za sve ljude na planeti, treba smanjiti broj stanovnika. Narod kao narod tupav (Cast izuzecima)

https://www.facebook.com/share/v/1Ai2fsioz8/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

Image
cijene . broccoli je velichine , narandze :DE

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by deksametazon »

Bella wrote:
Thu Jan 22, 2026 5:56 pm
. pogledaj profil turiste, koji posjechuje .ostaju u ptosjeku 2 dana. i koliko taj turista sa ruksakom ostavi novaca .
.. dijaspora. zavisi koja.. stara dijaspora. dolai rjedje ili nikako. dijaspora iz EU, koja je u velikom broju, na rad na odredjeno vrijeme.. dolazi mozda uchetsalje. ali n donose sigurno. velike novce za potroshiti ..
Raspravljali smo ono jednom da li dijaspora dolazi svakih malo i evo neki dan za Bajram bile gužve na ulazu u zemlju i na izlazu i evo sada opet za Uskrs. Poslije toga dolazi opet Bajram pa ljetni odmori pa...

Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Ljudi “sticu” znanja s neta, pa nije ni cudo koliko smo u krivu po pitanju mnogo cega.

Kupili smo kucu u Bosni 2017 god. Renovirali je iste godine. Majstora smo placali 60 KM. On je doveo svog sina da bude irget za 30 KM.
Imali smo jos dva irgeta, muzu se cinilo malo da ih placa po 30 KM, pa smo ih placali 50 KM.
Sada majstorska dnevnica kosta 150 KM. Irgetska 100 KM. Toliko smo mi prosle god placali. I na tu cijenu obezbijedili ljudima dorucak, rucak, veceru, kafu, pice. I nisu bas bili zadovoljni, mislili su da vrijede vise.

Snaha te 2017 radila za platu od 800 KM. Sada na istom poslu ima platu 2000 KM.

Mislim da je zarada/primanje u Bosni vise pratila inflaciju nego u USA
U USA se desio veliki gap izmedju primanja i osnovne potrosnje.

Za obrazovane da li je lakse? Cini mi se Biljka se dotakla ovog.
To nije kao nekada. Bukvalno sada svako mladji od 30 god ima fakultetsku diplomu.
Gdje ce toliki ljudi?
Oboje djece su studirali na prestiznom univerzitetu, i nisu mogli dobiti da rade posao za koji su ucili.
Sad je takvo stanje da si pravo srecan ako te bilo kakav posao zapadne i bilo koja plata.
Za vece ces se morat dobro dokazati u moru konkurencije.

Prosle subote sretoh mladu zenu ( u 30im) u bosanskom marketu.
Vratili se prosle god krajem Maja u Bosnu. Sada dosli ovdje u posjetu.
Nekoliko god unazad vratili se roditelji njenog muza, u Sarajevo. Od tada je ona s muzem i dvije djevojcice provdila ljeto kod njih. Da bi se prosle god odlucili vratiti.
Svi, bas svi, su mislili vratit ce se…oh vidjet cete, samo im dajte par mjeseci, eto njih…
Pitam ovu zenu kako joj je…?
Lijepo, kaze mi. I nisu otisli u Sarajevo, djevojcice nisu naucile na stan, vec na kucu i dvoriste, pa su u Zepcu.
Kaze mi zena da vole tu sigurnost malog mjesta, djevojcice (13 god i 9 god) mogu i smiju same dosta toga obavljati.
Nece se vratiti. Umjesto sto su do sada zivjeli ovdje a isli u Bosnu na ljeto, sada ce zivjeti u Bosni, a dolaziti ovdje u posjetu.
Dobra stvar je internet, zena je sacuvala svoj posao.
Kaze mi i ovo - iznenadila bi se koliko se ljudi vracaju. Mlade porodice poput nas, i dosta je tu visoko obrazovanih ljudi.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Peace wrote:
Fri Apr 03, 2026 6:37 pm
Ljudi “sticu” znanja s neta, pa nije ni cudo koliko smo u krivu po pitanju mnogo cega.

Kupili smo kucu u Bosni 2017 god. Renovirali je iste godine. Majstora smo placali 60 KM. On je doveo svog sina da bude irget za 30 KM.
Imali smo jos dva irgeta, muzu se cinilo malo da ih placa po 30 KM, pa smo ih placali 50 KM.
Sada majstorska dnevnica kosta 150 KM. Irgetska 100 KM. Toliko smo mi prosle god placali. I na tu cijenu obezbijedili ljudima dorucak, rucak, veceru, kafu, pice. I nisu bas bili zadovoljni, mislili su da vrijede vise.

Snaha te 2017 radila za platu od 800 KM. Sada na istom poslu ima platu 2000 KM.

Mislim da je zarada/primanje u Bosni vise pratila inflaciju nego u USA
U USA se desio veliki gap izmedju primanja i osnovne potrosnje.

Za obrazovane da li je lakse? Cini mi se Biljka se dotakla ovog.
To nije kao nekada. Bukvalno sada svako mladji od 30 god ima fakultetsku diplomu.
Gdje ce toliki ljudi?
Oboje djece su studirali na prestiznom univerzitetu, i nisu mogli dobiti da rade posao za koji su ucili.
Sad je takvo stanje da si pravo srecan ako te bilo kakav posao zapadne i bilo koja plata.
Za vece ces se morat dobro dokazati u moru konkurencije.

Prosle subote sretoh mladu zenu ( u 30im) u bosanskom marketu.
Vratili se prosle god krajem Maja u Bosnu. Sada dosli ovdje u posjetu.
Nekoliko god unazad vratili se roditelji njenog muza, u Sarajevo. Od tada je ona s muzem i dvije djevojcice provdila ljeto kod njih. Da bi se prosle god odlucili vratiti.
Svi, bas svi, su mislili vratit ce se…oh vidjet cete, samo im dajte par mjeseci, eto njih…
Pitam ovu zenu kako joj je…?
Lijepo, kaze mi. I nisu otisli u Sarajevo, djevojcice nisu naucile na stan, vec na kucu i dvoriste, pa su u Zepcu.
Kaze mi zena da vole tu sigurnost malog mjesta, djevojcice (13 god i 9 god) mogu i smiju same dosta toga obavljati.
Nece se vratiti. Umjesto sto su do sada zivjeli ovdje a isli u Bosnu na ljeto, sada ce zivjeti u Bosni, a dolaziti ovdje u posjetu.
Dobra stvar je internet, zena je sacuvala svoj posao.
Kaze mi i ovo - iznenadila bi se koliko se ljudi vracaju. Mlade porodice poput nas, i dosta je tu visoko obrazovanih ljudi.
To je dobro kada je zadrzala posao pa radi od kuce za amerikanca i prima americku platu.

Ne poznajem nikoga ko se vratio, a da se zaposlio u Srbiji/Bosni u prodavnici,robnoj kuci,fabrici ili gde god da radi za neku balkansku platu.

Ili se vrate tako kao ta zena ili neki sa gomilom ustedjevina pa otvore nesto svoje,uloze u nekretnine i uzivaju.

Da je toliko dobro kod nas ne bi svakodnevno drzavu napustalo po par autobusa ljudi. U odnose na te sto se vracaju opet je nista.

Nemacka recimo koliko god da je potonula i dalje je raj. Dokle ce biti, to ne znam ali jos uvek je i vise nego dobro u odnosu na nase zemlje dole.

Pocevsi od ekonomije preko medicine pa sve do zakona.

U Srbiji otac od zetove sestre trebao da operise kuk ili da mu stave vestacki,tako nesto..rekli mu da dodje u martu 2029-te godine...To je bilo pre tri godine...

Znaci 2023 mu rekli da mu je termin mart 2029-te...

Onda das neki dinar i dodjes odmah na red...Tako to funkcionise po pitanju svega...To ti je balkan...Ne daj Boze nikome da mu zatreba doktor...

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by deksametazon »

Nisu seobe sa Zapada nazad u Bosnu, ali dešavaju se povratci. I sam sam od takvih i pored svih problema koje sam morao proći ovdje. Iako sam tamo proveo 7 godina i stvorio veću sigurnost i standard imao bolji 8x nego ovdje kada sam stigao, ali to se vremenom mijenjalo i taj odnos se smanjivao.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

deksametazon wrote:
Fri Apr 03, 2026 8:43 pm
Nisu seobe sa Zapada nazad u Bosnu, ali dešavaju se povratci. I sam sam od takvih i pored svih problema koje sam morao proći ovdje. Iako sam tamo proveo 7 godina i stvorio veću sigurnost i standard imao bolji 8x nego ovdje kada sam stigao, ali to se vremenom mijenjalo i taj odnos se smanjivao.

I kod nas burazeru imas emisija gde se ljudi vracaju ali sve su to ljudi koji su sebi obezbedili nesto. Cak i imaju strane pasose, pa ako im nesto krene naopako opet se mogu vratiti nazad. Tako moze svako da se vrati.

Ljudi sve vise kukaju na zivot dole a guraju se ove emisije o vracanju. I na jednu porodicu sto se vrati dole ode 10... Kakvo je to vracanje?

Zasto ne naprave emisije koliko ljudi odlazi, koliko predaje zahtev da ode, kolike su guzve po ambasadama?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Coolio, moras razumiti da ne idu ljudi samo zato jer im je tesko.
Mnogo, zapravo vecina, ide zato sto misli/vjeruje, da ce mu negdje biti bolje.
I onda tamo, gdje god odu, skontaju da ce se za to bolje, morati mnogo vise truditi.
No ako se budes mnogo vise trudio, sto opet znaci - mnogo vise radio, nemece im se pitanje - sta je sad tu bolje?
Imam evo vise para, vozim bolje auto, nosim bolju odjecu, al na koncu zivot mi se sveo na rad i spavanje :rolleyes

Sad znam da svugdje mozes napraviti to “bolje”. Zavisi samo do koje mjere se zelis odricati/zrtvovati.

Sjecam se, ko jucer da je bilo, cekamo rezultate glasanja za USA presednika, te god kad je Obama pobijedio.
I muz dobi poziv da ode nesto odraditi. I poce se spremati.
Ja kazem - stvarno ces ici? Neces cekati sa mnom rezultate?
On mi kaze - svejedno je ko ce biti. Shvati, niko nas zivot nece urediti ako mi to sami ne uradimo. Niko se nece pobrinuti za nasu djecu. Dat ce nam drzava evo samo ne umremo gladni, i to je to. Ako hoces vise, radi za to.

Nas svijet balkanski puno ceka i za sve krivi politiku. OK, nisu cvjece, ali nisu nigdje.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Ja na primer ovde sebe ne vidim kao nekoga ko samo radi i spava.

Posao mi se svodi na osam sati dnevno pet dana nedeljno, dakle nista drugacije kao u Srbiji/Bosni.

Ako radim duze od osam sati ili subotom ja sam dodatno placen, narocito subotom gde mi je satnica 50% veca u odnosu na normalan dan.

Dole kod nas ljude iskoriscavaju, daju im fiksnu platu i onda ih teraju da rade i nedeljom a ne samo subotom.

Meni dosao covek iz Srbije i kaze da ima platu 700 eura...Ja mu kazem,imas kralju 700 eura ali si slobodan dva dana mesecno, svaku drugu nedelju ima slobodno.

Dakle ti decko radis 28-29 dana u mesecu a ja radim 21-22

Drugo, on radi 10 sati dnevno a ja osam. Opet da ponovim, ako radim vise od osam, dodatno sam placen,plata mi nije fiksna i nema toga kao kod nas odradi mi,ostani duze...Jedan minut duze da ostanes,placen je...

Ovde u mestu gde sam ja, tacnije skola u kojoj moj otac radi...cistacice imaju 14 eura bruto satnicu...Obicno ciscenje,usisavanje tepiha ili ribanje hodnika...I sada poslodavac joj kaze evo ovaj deo cistis za njega imas cetri sata vremena i ovaj drugi deo takodje cetri...Cistacica oba dela ocisti za 3-4 sata,ide kuci a placena je osam sati. Usparano vreme koristi da odradi jedan sat dnevno negde jer se ima prava na neben Job, to je da zaradis 600 ili 620 eura bez poreza. Na taj novac nemas porez. I tako da ona sa pet sati dnevnog rada zaradi 2700 eura a vikend slobodan. Par cistacica znam da tako rade.

Na mnogim poslovima se moze tako.

Zatim,medicina da ne govorim. Ovde kada odes kod doktora ili ne daj Boze u bolnicu ti si kao u hotelu, kod nas kao da si u zatvoru...

Narod koji se trudi,moze da zivi i radi ovde 10-15 godina, da sebi stvori nesto dole i da se vrati dole i uziva. Svako ko je iole ekonomican. Ja govorim za Nemacku, za druge drzave ne znam.

Hrana,pice,garderoba pa sve do raznih drogerija, sve je jeftinije nego dole...

U mnogim firmama se ovde ima dupla plata na svakih sest meseci...Ne bukvalno dupla ali recimo ako je plata 2500, svaki sesti mesec dobijes 4200-4300 eura netto platu. Nekih 70% od plate ti daju na platu. Negde daju manje, a negde ne daju nikako.

Na kraju godine,imas prava predati za porez, da trazis oporezovani novac nazad. Neko dobije manju sumu,neko vecu...zavisi...Ja sam za proslu godinu donbio 1500 eura...

Jos jedna dobra stvar koju su mnogi iskoristili ovde je insolvenz, bankrot iliti konkurs...

Uzmu kredit u banci, uzmu gomilu stvari na rate, uzmu telefone,garderobu,ma sve sto mogu...plate 2-3 rate i idu u konkurs.

Onog trenutka kada odes kod advokata i das mu punomoc da te odvede u konkurs, niko od poverioca nema prava da ti trazi novac, ne placas nista...

Jedino tada imas prava da zaradis do 2400 eura ako imas dete, ako nemas dete onda manje...I to traje tri godine...Nakon tri godine kao da se nikada nista nije dogodilo, opet mozes raditi,zaradjivati koliko zelis itd. Jedino ne smes opet u konkurs narednih 10 godina cini mi se...

Takodje ako neko ne zeli da putuje autom, mislim da jos uvek ima 49 euro ticket. on vazi za celu Nemacku,za sve autobuse,ubane,vozove izuzev onih brzih vozova...Dakle kupis kartu za 49 eura i vozis se mesec dana po celoj Nemackoj gde zelis...Nemoj me drzati za rec,karta je mozda poskupela bas cu da pogledam ali je bila 49 eura...

Sve u svemu, dole je bolje ljudima po pitanju onih koji ne rade pa imaju vremena da idu od kafica do kafica i vicu eto sloboda, u Nemackoj toga nema...Pa mogu i ja to. Inace kao sto sam gore naveo,ne vidim da moj posao duze traje od njegovog. I tamo je minimum osam sati rada ako zeli da zaradi nesto.

Jedino je dole dobro ovim majstorima,vodoinstalaterima,keramicarima ali recimo moleri po celi dan rade, svaki dan skoro...Imam drugara u Srbiji,moler, dete i zenu vidja uvece pola sata...u godini dana ne radi 15 dana maksimum od toga 10 dana idu na more...Samo prihvata poslove...Nije ni to zivot...

Inace da zakljucim, ja licno kupio sam dva apartmana i lokal dole...ako uspem da kupim jos par nekretnina, idem dole...Onda mogu i ja u emisiju da prodajem pricu da sam se vratio da nema zivota u Nemackoj bla bla bla :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

I da dodam da je ovde radnik zasticen.

Recimo ako je moja plata 3500 eura brutto na mesecnom nivou i radim 10 godina u firmi...I dodje gazda i kaze otpustam te,nemam posla ili ne treba mi toliko radnika...On je duzan da mi za svaku godinu isplati po taj brutto koji je bio na mesecnom nivou...Dakle duzan je 35 000 eura brutto da me isplati,odbije se porez i ja dobijem nekih 26-27 hiljada eura i odem na job centar predam svoj otkaz, taj job centar mi godinu dana daje platu dok mi istovremeno predlazu firme gde bih mozda mogao raditi itd.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Iznositi te teske, pojedinacne slucajeve i govoriti vidi kako je lose, isto je kao i da iznosis neke opet pojedinacne uspjesne ljude (kojih ima, slozit ces se) i govoris vidi kako je sjajno :rolleyes

To da uzmes dug i nevratis, potpises bankrot, moze i ovdje, i rade ljudi.
Treba ipak pod navodnike stavit “ljudi”.
Koliko je ispravno da uzimam planski nesto a znam da necu i nisam u stanju da vracam?
To je cisto legalizovan lopovluk, nista drugo.

Mi smo Bosnu napustili 2000te. Bilo je tesko u to vrijeme naci posao u malom mjestu. A mi poceli zivot od nule.
Svejedno, nikad ne govorimo nije valjala nasa zemlja, politika…Vec samo - mi u toj zemlji u to vrijeme nismo valjali/znali.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Coolio fokusiran si na samo ono sto valja u Njemackoj, i na samo ono sto ne valja kod nas.
Svaka zemlja ima obe strane.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Razumem ja sta mi zelis reci ali veruj mi, da ti ljudi sto se vracaju idu se nekom zaledjinom dole...Ne verujem da idu nazad da bi ziveli od plate...Mozda ako je recimo hirurg ili nesto tako pa da kazes ok,ima odlicnu platu za uslove kod kuce. Ali ovako,nema sanse da neko napusti posao na zapadu i kaze odoh nazad da radim kod kineza,u cevabdzinici ili sta ti ja znam. Ima i ovde losih stvari ali u poredjenju sa stvarima dole to su sitnice...Da li ce u buducnosti biti gore ili bolje, to vec ne znam, Govorim da je jos uvek bolje ovde nego kod nas. Jer kada gledas osnovne/bitne stvari za zivot medicina/ekonomija/zakon itd. u potpunosti je bolje ovde nego dole. Ponovicu se, i ovi sto su otisli dole ako im firma ne uspe ili se ne snadju uvek mogu da se vrate jer imaju ili neogranicene vize ili pasose tih zemalja iz kojih su dosli.

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by deksametazon »

Coolio wrote:
Fri Apr 03, 2026 10:05 pm
I da dodam da je ovde radnik zasticen.
Znam o čemu pričaš jer sam to iskustveno prošao, ali ostaje i dalje pitanje šta to našem čovjeku tamo nedostaje pa su za svaki praznik gužve na graničnim prelazima? Da li je u životu dovoljna samo veća materijalna sigurnost mada nisam čuo da je i ovamo neko umro od gladi?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Nedostaje mu svoj dom...To je normalno. Tu je rodjen, tu je odrastao, tu ima prijatelje,poznanike takodje...Nece valjda odlaskom sve da zaboravi.

Ti ovde u Nemackoj imas i poljake,spance,portugalce koji rade i onda svaki odmor idu kucama...

Svako od nas bi voleo da se vrati ali kada se vrati da je tu sistem ispravan, da je medicina kako treba, da su plate u najmanju ruku normalne i dovoljne za zivot...

Niko nije umro ni u mnogo losijim zemljama od nasih ali to ne znaci da ne treba da ide za boljim zivotom...

Mislis da ja volim sto zivim u Nemackoj a ne zivim u mom Beogradu? Ne volim ali mi je ovde ponudjen bolji zivot od onog tamo...Mene moze da lomi nostalgija i ja cu se uvek vracati svojoj drzavi ali za stalno se necu vratiti dok ne obezbedim sebi,tacnije svom detetu normalan zivot...

Ja dodjem brate u Bosnu jednom godisnje maltene i vidim kako narod kuka,kako se zali, kako bi da ode...Zadovoljni su oni koji mute, koji imaju veze , politicari...mnogi nisu zadoovoljni...Tako je i u Srbiji

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Post by Bella »

deksametazon wrote:
Fri Apr 03, 2026 10:53 pm
ali ostaje i dalje pitanje šta to našem čovjeku tamo nedostaje pa su za svaki praznik gužve na graničnim prelazima?
.. blizina... dan voznje ,nekima nije problem.. vole da voze.. to im je uzitak.. uz to. vjerujem da neshto i 'svercuju' donesu. prodaju/ isplate put.. lijepo se osjechaju. znaju da su tu par dana i da idu nazad. gdje je sve 'poslozeno'. osjechaju se zbog toga 'mocni' .i shto domachi vishe kukaju. oi se bolje isjchaju.. :-?

Mina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Post by Mina »

Coolio wrote:
Fri Apr 03, 2026 10:38 pm
Razumem ja sta mi zelis reci ali veruj mi, da ti ljudi sto se vracaju idu se nekom zaledjinom dole...Ne verujem da idu nazad da bi ziveli od plate...Mozda ako je recimo hirurg ili nesto tako pa da kazes ok,ima odlicnu platu za uslove kod kuce. Ali ovako,nema sanse da neko napusti posao na zapadu i kaze odoh nazad da radim kod kineza,u cevabdzinici ili sta ti ja znam. Ima i ovde losih stvari ali u poredjenju sa stvarima dole to su sitnice...Da li ce u buducnosti biti gore ili bolje, to vec ne znam, Govorim da je jos uvek bolje ovde nego kod nas. Jer kada gledas osnovne/bitne stvari za zivot medicina/ekonomija/zakon itd. u potpunosti je bolje ovde nego dole. Ponovicu se, i ovi sto su otisli dole ako im firma ne uspe ili se ne snadju uvek mogu da se vrate jer imaju ili neogranicene vize ili pasose tih zemalja iz kojih su dosli.
Slažem se donekle sa ovim. Pa reći ću da sve priče povratnika kojima svjedočimo su onih koji su tamo negdje stekli kapital i sa kapitalom se vratili u BiH i ovdje započeli neki posao.

Jednostavno nije pošteno porediti te ljude sa ljudima koji to pokušavaju ovdje bez tog akumuliranog kapitala. Imaju veliku prednost u startu. A sa kapitalom se ovdje stvaraju dosta uspješni biznisi, moguće je i ovdje ostvariti svoje ideje, ali sve se na kraju svede na ulaganje. Koje većina ovdje nije u prilici da plasira.

Ne vidim ni ja primjere povratka u BiH da se stane u red za posao sa ostalima ovdje. Dolazi se gotovo isključivo ako se planira otvoriti neki biznis.
I'm waking up to ash and dust I wipe my brow and I sweat my rust

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Post by Peace »

Tacno je to Mina.
Samo nemojmo zaboraviti da su ljudi sticali taj kapital dugi niz godina, 20-30.
Mnogo, mnogo rada, i jos vise odricanja.

Znas, mi kad se vratimo iz Bosne, ja budem razocarana neko vrijeme, i ljuta…na muza, na sve…
Mi imamo vise od svakog u njegovoj familiji, i mojoj.
Ali oni su zivjeli drukciji i radosniji zivot. Ja to nisam imala. Posteno je bar da na koncu imam novca vise.
Da su i oni, bilo tko od njih, toliko radili i toliko se odricali, isti bi kapital nakupili s kojim bi sad nesto mogli pokrenuti.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Post by biljka »

Ja se slažem sa Peace. I opet kao neko ko je iskusio oba sistema, birokratija u oba je tu negdje. Zdravstvo također. U Austriji ćeš naprimjer ako nisi hitan slučaj na termin kod ginekologa čekati mjesecima. I na kraju odeš privatno i iskeširaš se. Pri tom zdravstvo svaki mjesec plaćaš 60 eura i to kao studentski.

Prava radnika su tamo bolja, ali zato što sindikati bolje rade i ljudi se bore za svoja prava. Naš zakon nije loš, ali ako ti poslodavac nezasluženo da otkaz ili te drži na crno, ko se žali? Ja ne znam nikoga da je posegnuo za pravnom zaštitom. Kukati znamo

Jedino primanja za ljude koji nisu visokoobrazovani su u korist Zapada. I to mislim jer se u Bosni u zavisnosti od sredine do sredine razlikuju primanja. U Sarajevu su plate puno veće nego u manjim sredinama, dok u Austriji svako može sebi zaraditi za lijep godišnji odmor
Per aspera ad astra :fiju

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Post by Coolio »

Kod mene recimo Bogu hvala nije bilo tako. Mislim na tog tolikog odricanja. Ja sam uvek radio osam sati pet dana nedeljno. Ponekada,ali ponekada subotom bas ako nemam nista u planu isao sam da radim ali mi je to uvek bilo dodatno placeno 50% vise nego obican radni dan. Dakle nicega se nisam odricao. Isao na pica sto i dan danas cinim, po restoranima, drustvo imam, putujem svuda a ujedno sam sebi stekao dva apartmana i lokal (za sada) . Ukupno sam na zapadu 14 godina...

Nista mi drugacije nije nego dole osim sto nisam u svojoj zemlji...Da sam u svojoj zemlji radio osam sati dnevno ne bih imao da poplacam osnovne racune. Uvek bi me glava bolela kako ovo da platim,kako ono,morao bih da se zrtvujem da odem na letovanje itd. Tako zivi minimum 75% ljudi u nasim zemljama. Dakle mora da juri sa strane, da muti,petlja,da preprodaje,da bi isao na letovanje gde i kada ode mora da presabira koliko sme da potrosi po danu itd. Nazalost, to je tako.

Moj drugar u Bosni ima najpoznatiju kazandzijsku radnju u Sarajevu, na Bascarsiji i on zivi dobro ali on to nije stekao jer je radio u cevabdzinici ili negde nego je nastavio porodicni posao,zapoceo njegov pradeda,pa deda,pa otac,pa sada on...Ja ne znam koliko bi trebalo nekome da radi da bi ustedeo da kupi nesto svoje...To su te razlike draga Peace.

Takodje poznajem i ovde likove koji rade po 15 sati dnevno ali su resili da budu 7-8 godina ovde i pale nazad da budu sami svoje gazde. Stede mesecno po 2000 eura, za 10 godina ustede preko 200 000 eura, sa tim parama kupis 3-4 nekretnine dole,izdas i zivis kao kralj...Svako ima svoju racunicu...

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • BH dijaspora
    by Vanilla » » in Bosna i Hercegovina
    14 Replies
    1480 Views
    Last post by Coolio
  • IZ zivota poznatih muzicara
    by kreja » » in Muzika
    187 Replies