Za koga glasati?

Lokalna i svjetska politička dešavanja, stranke i politički predstavnici.
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Za koga glasati?

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Oct 01, 2025 11:49 pm
Coolio wrote:
Wed Oct 01, 2025 11:25 pm
Jedan mudar covek je rekao: " Da se glasanjem moze promeniti bilo sta, ne bi postojalo ".

Tako da je sve farsa i holivud. Unapred pripremljeni scenario gde se narod drzi u iluziji da od njega nesto zavisi. Iza scene nam se smeju i verovatno govore da smo obicna stoka koja u sve veruje. Niti se ti politicari pitaju bilo sta. Obicni piuni postavljeni da odradjuju zadatke koji im se daju. Na najlaksi moguci nacin sprovode sve i sve vise ukidaju slobodu coveka. Narod to i ne primecuje jer je ubedjen da ce glasanjem da promeni nesto. Nekada ti i daju da promenis piuna ali zapravo nista promenjeno nije.
glasanje . drugi primjer. dogovor.. da li kod tebe to radi. ili ti namechesh u svojoj kuchi. shta ti smatrash da je ispravno...
.stekla sam utisak.da je uglavnom tako..
. dakle. narod glasa. eto tako je neko ili neki . predlozili.. na neki nachin zazivioo. i tako vijekovima... glasanje u nekom obliku..ali glasanje..
. naletih na ovo..

.. koje je tvoje vidjenje Njemachke i zivota u:
"Radim posljednjih osam godina na aerodromu u Frankfurtu. Plaća je, ako se navuče, do 2800 eura. Imaš za sve, ali ne za otmjen život. Još izdržim godinu i nakon 12 godina selim u Hrvatsku. Stanovi kao kutija šibica koštaju 600 eura, a ako želiš malo više prostora, 60 kvadrata je 1200 eura. Hrana im je smeće, a košta kao svetoga Petra kajgana. Njemačka se više ni Nijemcima ne isplati", napisao je.
On je podsjetio da su plaće u Njemačkoj za određene poslove vrlo solidne: "Vozač kamiona ima 24 eura bruto po satu, skladištar u ALDI-ju počinje s 18, a majstori poput stolara ili keramičara od 22 do 25 eura. Ako dobro radiš i štediš, može se."
Sead pishe
Na uvjete stanovanja nadovezao se Sead, tvrdeći da je u Njemačkoj kvaliteta života pala: "Stanovi su puni vlage i smrde na trulež, a nisu ni jeftini - 700 eura hladno. Grijanje je loše, voda puna bakterija, a godišnji obračuni režija toliko komplicirani da ih ni bankari ne razumiju. Svi u zgradi dobili smo nadoplatu od 1000 eura, neki i 2000."

On dodaje da je i hrana sve lošija: "Ako piše BIO, odmah je dvostruko skuplja, a nema ni okus ni miris. Kod nas je sve raslo pod suncem, a tamo se prodaje mrkva bez okusa i mirisa."
:-? :hm on je zbilja u velikom problemu

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zes ... citanije_d
Jedno je u svojoj kuci gde vlada poverenje i razum,lako je dogovoriti se oko bilo cega. Govorim ti da je glasanje za drzavnu vlast najobicnija prevara i da se unapred zna gde ce ko da bude postavljen samo oni to maskiraju u pobedu demokratije,kako je narod pobedio bla bla bla. Vise puta sam napisao da su i vlast i opozicija kontrolisani od istih ljudi. To sto nama serviraju na tv-u je obicno smece. Televizor je jedna toksicna kutija koja je tu da te ubedi u nesto. Svaki politicar laze i maze pricajuci jedno a onda kada dodje na vlast dobija instrukcije sta da sprovodi. Ponovicu se i to da se sprovodi agenda 2030, naravno,oni su to sve upakovali u lepo i bajno a ustvari zele kontrolu nad narodom. I to svaki politicar mora da sprovodi. Da glume brigu o ljudima a ustvari ukida kes, izmislja ti score-ove i sve ostalo sto ce te odvesti u ropstvo. Narod je naivan i tupav

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Sto se tice ovih prica a zivotu u Nemackoj, iskren da budem povraca mi se. Dosadili su vise sa time gde kukaju a niko se ne vraca. Jedino sto stoji u prici je da zemlja/e nazaduje/u. Ali i u ovakvoj situaciji u Nemackoj se moze ziveti normalno pa cak i ustedeti. Prvo sto kuka je plata od 2700-2800 koliko je vec naveo a onda hvali poslove sa 24 eura brutto koju kada pretvoris u netto takodje bude 2700-2800. U zavisnosti od stufe koju imas. Kada neko zivi sam on jn stufa 1 i tu su odbitci malo veci. Kada muz i zena zive zajedno mogu izabrati da li ce biti 4/4 pa da im skida isto ili ce biti 3/5, to obicno izaberu parovi gde na primer muskarac ima mnogo vecu platu od zene pa da mu ne uzimaju mnogo porez.

U delu Nemacke u kom sam ja recimo,najminimalnija plata je 13.5 eura po satu, brutto. To mu dodje negde oko 2300 brutto. To imaju cistacice itd. Cinjenica da je to najmanja plata ona kao takva ima i najmanje odbitaka. Tako da tu netto bude 1800 eura. To je ako ce samo raditi pet dana nedeljno po osam sati, vikend slobodan. Ali svako uradi koji sat vise pa cak i neki vikend i prebaci 2000 netto platu. I svako normalan ako zivi sam dovoljna mu je garsonjera iliti mali stancic gde ima spavacu sobu i dnevnu sa kuhinjom. Dakle 40 kvadrata. I takav stan bez racuna kosta maksimum 450 eura. Na to dodati struju i gas nekih 150 eura i ona ima stan od 600 eura. Od 2000 ostane joj 1400 eura. Internet kosta 30 eura mesecno, ako uzme mobilni telefon na pretplatu imas od 30 do 100 eura mesecno,zavisi kakav tel.zelis. Za hranu lazu, hrana je ovde jeftinija nego na balkanu to mogu da ti slikam i dokazem. Dakle jednoj osobi koja zivi sama ne treba vise od 300-350 eura za hranu i to da ima sve. Ovde sta je dobro su akcije. I to nisu akcije od jednog dana nego su akcije svakodnevno. Na primer u Penny je ove nedelje na snizenju meso, u Lidlu prasak, u Aldi voda,sokovi,u Netto namazi, kobasice itd. I tako je uvek. Problem osobi koja zivi sama moze imati problem ako pusi. Cigarete su skoro 10 eura paklica sto znaci da ako neko pusi paklicu dnevno treba mu skoro 300 eura na mesecnom nivou izuzev ako moze kupiti duvan pa sam da pravi cigarete u tom slucaju moj kolega recimo placa 45 eura kanticu duvana koja mu je dovoljna za celi mesec.

Znaci od 2000 odbijes 600 stan, 300 cigarete, 350 hranu i vodu, 80 internet i telefon i ostaje 670 eura. Ako imas auto na benzin ti ode 100 eura mesecno izuzev kada putujes negde. I u tom slucaju mu ostaje 570 eura za sebe. Govorim o najgoroj mogucoj plati koju ja mislim niko nema jer svi gledaju da odrade koji prekovremeni sat a cak postoji i opcija za neben job, dodatni posao gde imas prava zaraditi 520 eura bez da ti ih oporezuju. Dakle tu koliko je brutto toliko je netto. I to obicno ljudi koji zive sami i rade mada i ovako ih dosta radi. To mozes recimo svakoga dana negde po sat vremena raditi ili 2-3 subote odradis po osam sati. Kako ti odgovara.

Kada dvoje zive zajedno situacija je jos povoljnija. Uzecu ti primer sestre i zeta koji zive sa dvoje dece.

Sestra zaradjuje 3200 a zet 2700, dakle 5900 zajedno. Plus,drzava isplacuje 250 eura mesecno deciji dodatak od rodjenja pa dokle god se deca skoluju. Znaci 500 eura dobija. To je 6400 eura mesecno prihod. Stan su uzeli na dva sprata. Imaju dve decije sobe,dole dve spavace sobe,ogromni dnevni boravak,kuhinju,terasu, wc za goste, kupatilo i wc za sebe, sobu za ostavu. 110 kvadrata. Placaju 1350 eura sa sve strujom i grejanjem. Oboje voze kola, potrose po 150 eura na benzin. Na hranu i pice im kako kazu ode 700 eura,neka bude i 1000 sa sve zajebancijama mislim na slatkise, prasak,paste,sampone,sapune itd. Puse oboje i ide im 500 eura mesecno. Internet 30 eura, svo cetvoro daju na tel. 200 eura. Sve kada saberes je oko 3400. Cisto im ostaje 3000 da izlaze,kupuju neke stvari itd.

Cak i sa manjim platama ljudi zive lepo. Neces postati milioner ali ces lepo ziveti.

I na kraju, ako im je hrana ovde smece onda mogu da zamislim kakvu im dole salju. Covek misli da kod nas nije GMO i ostale gluposti

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Thu Oct 02, 2025 12:58 pm
Sestra zaradjuje 3200 a zet 2700, dakle 5900 zajedno. Plus,drzava isplacuje 250 eura mesecno deciji dodatak od rodjenja pa dokle god se deca skoluju. Znaci 500 eura dobija. To je 6400 eura mesecno prihod. Stan su uzeli na dva sprata. Imaju dve decije sobe,dole dve spavace sobe,ogromni dnevni boravak,kuhinju,terasu, wc za goste, kupatilo i wc za sebe, sobu za ostavu. 110 kvadrata. Placaju 1350 eura sa sve strujom i grejanjem. Oboje voze kola, potrose po 150 eura na benzin. Na hranu i pice im kako kazu ode 700 eura,neka bude i 1000 sa sve zajebancijama mislim na slatkise, prasak,paste,sampone,sapune itd. Puse oboje i ide im 500 eura mesecno. Internet 30 eura, svo cetvoro daju na tel. 200 eura. Sve kada saberes je oko 3400. Cisto im ostaje 3000 da izlaze,kupuju neke stvari itd.

Cak i sa manjim platama ljudi zive lepo. Neces postati milioner ali ces lepo ziveti.

I na kraju, ako im je hrana ovde smece onda mogu da zamislim kakvu im dole salju. Covek misli da kod nas nije GMO i ostale gluposti
...stan je sa vrlo pristupacnom cijenom. naravno dodati rezije.. koje nisu male. vjerujem.. ali hrana mi je da ne kazem 'mala' u odnosu na br.... osoba.. naravno .ako se kuva. ne jede vani. moguche da se to -to..
oni bi vrlo brzo .mogli skupiti i za kupovinu nekretnine..
mislim. mada nisam detaljno analizirala.. famijiji od 4 u Americi ..treba vechi prihod..
.. porediti sa Bosnom. kakao kazu statistike. ipak je, najeftinija za zivot u toj eriji...
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu Oct 02, 2025 5:05 pm
Coolio wrote:

...stan je sa vrlo pristupacnom cijenom. naravno dodati rezije.. koje nisu male. vjerujem.. ali hrana mi je da ne kazem 'mala' u odnosu na br.... osoba.. naravno .ako se kuva. ne jede vani. moguche da se to -to..
mislim. mada nisam detaljno analizirala.. famijiji od 4 u Americi ..treba vechi prihod..
.. porediti sa Bosnom. kakao kazu statistike. ipak je, najeftinija za zivot u toj eriji...
Da nije dobar zivot u Nemackoj,niko ne bi ostajao. Ova baljezganja gde se kuka na Nemacku su mi smesna. Razumem da se vrati neko ko je sebi obezbedio nekretnine ili neku firmu gde ce biti sam svoj gazda i ziveti normalno,ali da se vrati neko dole da bi radio za platu, to mi je presmesno

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Thu Oct 02, 2025 5:05 pm
Coolio wrote:

Da nije dobar zivot u Nemackoj,niko ne bi ostajao. Ova baljezganja gde se kuka na Nemacku su mi smesna. Razumem da se vrati neko ko je sebi obezbedio nekretnine ili neku firmu gde ce biti sam svoj gazda i ziveti normalno,ali da se vrati neko dole da bi radio za platu, to mi je presmesno

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Fri Oct 03, 2025 10:02 pm
Ostaju/mo. jer imash nadu,da bi moglo biti bolje od onoga od chega bjezish. Smijeshno je porediti Njemachku sa Bosnom.. no u obe zemlje se moze lijepo zivjeti... zavisi sta ko hoche i kako.

imati biznis u Bosni, mislim da je strashan stres .. bez obzira da li si dobar.... drushtvo oko svega je opasno, kao i pravila , na vrsh svega drzava(ljudi) .koja te proganja dok te ne unishti.
uspiju koji su 'poslushni' ne dobri.. neki skriveni biznis od javnosti.bi mogao prezivjeti.
A vratiti se mogu i sa samom penzijom. ipak je josh uvijek najjeftinija zemlja..pogotovo ako se ima i nekretnina....
Ne znam dodushe .koliko su zbilja istinite izjave dijaspore... o loshem zivotu i uslovima 'vani' .. mislim da novinari poshu o tome. iz meni nejasnih razloga.. :-?
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Fri Oct 03, 2025 11:51 pm
Coolio wrote:
Fri Oct 03, 2025 10:02 pm
Ostaju/mo. jer imash nadu,da bi moglo biti bolje od onoga od chega bjezish. Smijeshno je porediti Njemachku sa Bosnom.. no u obe zemlje se moze lijepo zivjeti... zavisi sta ko hoche i kako.

imati biznis u Bosni, mislim da je strashan stres .. bez obzira da li si dobar.... drushtvo oko svega je opasno, kao i pravila , na vrsh svega drzava(ljudi) .koja te proganja dok te ne unishti.
uspiju koji su 'poslushni' ne dobri.. neki skriveni biznis od javnosti.bi mogao prezivjeti.
A vratiti se mogu i sa samom penzijom. ipak je josh uvijek najjeftinija zemlja..pogotovo ako se ima i nekretnina....
Ne znam dodushe .koliko su zbilja istinite izjave dijaspore... o loshem zivotu i uslovima 'vani' .. mislim da novinari poshu o tome. iz meni nejasnih razloga.. :-?
Napisao sam ti skroz realno kakvo je stanje. Nemam potrebu da lazem. Svaki neradnik bi se vracao doldm a svako ko zeli da radi i ume da se snadje ima posla. I te price kako se ovde radi od jutra do mraka su budalastine. Najnormalnije radis osam sati, ko hoce da zaradi vise ima mogucnost da ostane duze na poslu, da odradi jedan vikend mesecno ako zeli jer se vikendom bas kao i nocna smena placa vise nego radni dan i dnevna smena. Uvek imas opciju za sve. I jos uvek svako moze da zaradi. Jos uvek Nemacka nije propala ali propada jer im je to cilj.

Tako ti je u Srbiji, ako drzis firmu a nisi u stranci i ne tapses nakaradnoj vlasti onda ti dolazi inspekcija sve dok ti ne nadje nesto da te unisti. A krezubi, suplje glave koji podrzavaju ovu prevarantsku vlast oni su postavljeni na visokim funkcijama ili im je dat novac za samostalni posao.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Sat Oct 04, 2025 2:30 pm
Najnormalnije radis osam sati, ko hoce da zaradi vise ima mogucnost da ostane duze na poslu, da odradi jedan vikend mesecno ako zeli jer se vikendom bas kao i nocna smena placa vise nego radni dan i dnevna smena. Uvek imas opciju za sve. I jos uvek svako moze da zaradi. Jos uvek Nemacka nije propala ali propada jer im je to cilj.

Tako ti je u Srbiji, ako drzis firmu a nisi u stranci i ne tapses nakaradnoj vlasti onda ti dolazi inspekcija sve dok ti ne nadje nesto da te unisti. A krezubi, suplje glave koji podrzavaju ovu prevarantsku vlast oni su postavljeni na visokim funkcijama ili im je dat novac za samostalni posao.
...vjerujem da nema puno radnih mjesta,da bash mozesh birati da ostanesh. duze zaradish vishe. ali ko god ima moguchnist je dobra stvar..
ne mora biti,da morash biti u nekoj 'stranci' pa da nemash problema... i ti se na pozicijama mijenjaju. ali ima lokalnih kabadahija.. da ti zbilja upropaste zivot/ egzistenciju..

pa, dobro. treba i te ' krezube' mada mi se etiketa ne svidja.. nachi .da budu poslushni i da im se moze vjerovati... :jbg ... :-? nije Vuchichu lako... :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Sat Oct 04, 2025 4:40 pm
Coolio wrote:
Sat Oct 04, 2025 2:30 pm
Najnormalnije radis osam sati, ko hoce da zaradi vise ima mogucnost da ostane duze na poslu, da odradi jedan vikend mesecno ako zeli jer se vikendom bas kao i nocna smena placa vise nego radni dan i dnevna smena. Uvek imas opciju za sve. I jos uvek svako moze da zaradi. Jos uvek Nemacka nije propala ali propada jer im je to cilj.

...vjerujem da nema puno radnih mjesta,da bash mozesh birati da ostanesh. duze zaradish vishe. ali ko god ima moguchnist je dobra stvar..
ne mora biti,da morash biti u nekoj 'stranci' pa da nemash problema... i ti se na pozicijama mijenjaju. ali ima lokalnih kabadahija.. da ti zbilja upropaste zivot/ egzistenciju..

pa, dobro. treba i te ' krezube' mada mi se etiketa ne svidja.. nachi .da budu poslushni i da im se moze vjerovati... :jbg ... :-? nije Vuchichu lako... :hahah
On je na svakoj funkciji postavio neskolovane ljude kako bi sam odlucivao o svemu. On sprovodi agendu uz pomoc tih i takvih ljudi. Da je na celu vojske neki general i na celu policije takodje neko ko je zasluzio to mesto on ne bi tek tako mogao da izdaje drzavu.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Sat Oct 04, 2025 6:02 pm
On je na svakoj funkciji postavio neskolovane ljude kako bi sam odlucivao o svemu. On sprovodi agendu uz pomoc tih i takvih ljudi. Da je na celu vojske neki general i na celu policije takodje neko ko je zasluzio to mesto on ne bi tek tako mogao da izdaje drzavu.
:hahah
jok.. uzet che nekog 'pametnjakovicha' da ga budi nochu i postavlja kojekakva pitanja... :zbunjd
.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Glasanje je prevara teska, unapred izrezirani cirkus

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:rlys
nije ..... ako glasash i ubijedish josh nekoga..da ..glasa.. i zbir glasacha.. donose znachajne rezultate
:jjkkuaas

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Oct 08, 2025 1:59 pm
:rlys
nije ..... ako glasash i ubijedish josh nekoga..da ..glasa.. i zbir glasacha.. donose znachajne rezultate
:jjkkuaas
Ma 100% je tako :DD

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Zbog koga se sredjuju zene?
    by Peace » » in Moda/ljepota
    127 Replies
    1460 Views
    Last post by Bella