Magazin

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Magazin

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Mon Jul 21, 2025 11:04 pm
Coolio wrote:
Mon Jul 21, 2025 8:17 pm
Ja sam kao i mnogi drugi pobegao cim je ova nakaradna vlast uzjahala drzavu. Bas zato sto nista nisu i nece ulagati u omladinu osim za politicke potrebe. Gora vlast nije postojala niti verujem da moze gore od ovih.
..ti si dio te omladine... jel se osjechash ,da nisi dovoljno dobio od drzave.. ? :DE
Pazi,ja volim Srbiju. To je zemlja u kojoj sam rodjen iwu kojoj sam odrastao. Bas kao sto ti volis Bosnu. Normalna stvar. I ovo nema veze sa drzavom nego sa ljudima koji upravljaju tom drzavom. Nikada gora vlast nije postojala. Nikada neskolovanija. Nikada nepismenija. Niti jedna prethodna vlast nije toliko izdala i rasprodala drzavu. E takva vlast naravno da nije dala omladini niti ce dati. Dace ti zaposlenje ako ides po mitinzima kao mecka da tapses,ako skupljas ljude da se uclane u stranku, ako spavas sa nekim sefom ili predsednikom opstine koji su takodje u vladajucoj stranci ili ako debelo platis. E tako mozda dobijes nesto. Ovako,dobices samo u bajci koju ispricaju na televiziji sa sve kupljenim novinarima i voditeljima

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Jel ovo tacno Bella ili novine pisu svasta?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Mon Jul 21, 2025 11:24 pm
Pazi,ja volim Srbiju. To je zemlja u kojoj sam rodjen iwu kojoj sam odrastao. Bas kao sto ti volis Bosnu. Normalna stvar. I ovo nema veze sa drzavom nego sa ljudima koji upravljaju tom drzavom. Nikada gora vlast nije postojala. Nikada neskolovanija. Nikada nepismenija. Niti jedna prethodna vlast nije toliko izdala i rasprodala drzavu. E takva vlast naravno da nije dala omladini niti ce dati. Dace ti zaposlenje ako ides po mitinzima kao mecka da tapses,ako skupljas ljude da se uclane u stranku, ako spavas sa nekim sefom ili predsednikom opstine koji su takodje u vladajucoj stranci ili ako debelo platis. E tako mozda dobijes nesto. Ovako,dobices samo u bajci koju ispricaju na televiziji sa sve kupljenim novinarima i voditeljima
ne znam koliko je normalno... 'volim drzavu'. izjavljivati. nije birana.u vrijeme rodjenja. kao ni roditelji... nisu nash izbor.. desilo se .
. mislim . moze se reci. volim ovo /volim ono.. ali sam primjetila kod Srba /Hrvata/ veliki br to izjavljuje sa izrazajnim emocijama. shto me :hah bas zaustavi.da pitam. koji je to osjechaj..
ljudi koji upravlaju/ narod koji ih podrzava. koji zivi tu. jer hoche. ili ne bi ali nema izbora. sve je 'drzava'
..pa od raspada YU. mislim da je ovaj Vuchich mozda najbolji.. ne sjecham se Tadicha.. shta je bilo sve u njegovo vrijeme..

A svijet se mijenja... sve je na cijeni. sve se prodaje.. globalizacija.. i sve to funkcijonishe.. kao shto vidish..
..

..
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 12:07 am
Coolio wrote:
Mon Jul 21, 2025 11:24 pm
ne znam koliko je normalno... 'volim drzavu'. izjavljivati. nije birana.u vrijeme rodjenja. kao ni roditelji... nisu nash izbor.. desilo se .
. mislim . moze se reci. volim ovo /volim ono.. ali sam primjetila kod Srba /Hrvata/ veliki br to izjavljuje sa izrazajnim emocijama. shto me :hah bas zaustavi.da pitam. koji je to osjechaj..
ljudi koji upravlaju/ narod koji ih podrzava. koji zivi tu. jer hoche. ili ne bi ali nema izbora. sve je 'drzava'
..pa od raspada YU. mislim da je ovaj Vuchich mozda najbolji.. ne sjecham se Tadicha.. shta je bilo sve u njegovo vrijeme..

A svijet se mijenja... sve je na cijeni. sve se prodaje.. globalizacija.. i sve to funkcijonishe.. kao shto vidish..
..

..
Vucic ti je najbolji jer gledas televiziju i citas novine. Cak i da citas komentare, svaki komentar napisan protiv vlasti se brise. Jedan vestacki balon, imaginarijum. Ti nisi svesna sta se u Srbiji radi. A verujem da je i u Bosni isti fazon samo sto narod ne kapira. Ova vlast je cetri godine uzimala 10% penzionerima od penzije. Nigde i nikada u svetu,samo u Srbiji. Teror nad ljudima,ucenjivanje ljudi,ti zaista nisi svesna i neces biti dok to ne vidis.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 12:14 am
Vucic ti je najbolji jer gledas televiziju i citas novine. Cak i da citas komentare, svaki komentar napisan protiv vlasti se brise. Jedan vestacki balon, imaginarijum. Ti nisi svesna sta se u Srbiji radi. A verujem da je i u Bosni isti fazon samo sto narod ne kapira. Ova vlast je cetri godine uzimala 10% penzionerima od penzije. Nigde i nikada u svetu,samo u Srbiji. Teror nad ljudima,ucenjivanje ljudi,ti zaista nisi svesna i neces biti dok to ne vidis.
ne gledam balkanske tv kuche.. prochitam na internetu. shta mi iskochi.... ponekad, pregledam komentare.

.. za bilo koji objavljen tekst. i o bilo kome da se radi . bila koja situacija . komentari su 'retardirani'.. . normalna osoba, ochito ne zeli da bude u istoj sobi sa pomenutim..
shto se tiche penzionera. ne znam o chemu se radi. a ne znash ni ti. samo si chuo :hahah iz komentara//
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 12:50 am
Coolio wrote:
ne gledam balkanske tv kuche.. prochitam na internetu. shta mi iskochi.... ponekad, pregledam komentare.

.. za bilo koji objavljen tekst. i o bilo kome da se radi . bila koja situacija . komentari su 'retardirani'.. . normalna osoba, ochito ne zeli da bude u istoj sobi sa pomenutim..
shto se tiche penzionera. ne znam o chemu se radi. a ne znash ni ti. samo si chuo :hahah iz komentara//
Znam o cemu se radi. Covek je svakom penzioneru uzeo 10% od penzije svakog meseca i tako cetri godine. Kao nigde i nikada na kugli zemaljskoj.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 1:01 am
Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 12:50 am
Coolio wrote:

Znam o cemu se radi. Covek je svakom penzioneru uzeo 10% od penzije svakog meseca i tako cetri godine. Kao nigde i nikada na kugli zemaljskoj.
Daj nesto konkretno. zashto ?
A, koliko povrshno chujem i u Bosni su 'zakinuti' zbog nachina obrachuna,, i ne uskladjivanja stope povechanja za troshkove zivota,svake godine.

.sad je navodno min penz, 600 KM. ko je radio 15 god. a ko je radio 40.. je 800KM.. :-? ili ko je u penz vech 30 god i bila mu jako dobra u to vrijeme. sad je stao na 1100KM.
ali, ima penzionera koji su dobili penz u Srbiji, za vrijeme rata. vratili se u Bosnu da zive. i imaju veche nego u Bosni s istom kategorijom/obrazovanjem/ godine rada..
..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Mon Jul 21, 2025 11:41 pm
Jel ovo tacno Bella ili novine pisu svasta?
..tachno je. jer je sada trump zakon na vlasti..

a ovaj dr je Covid vakcine od $28 000.. zamijenio otopinom . po trazenju roditelja djece.. a i da zadovolje tadashne preporuke za preventivu...
ne kazu da je iko od te djece obolio od Virusa.. nisam detaljno trazila ..
.. oslobadjaju se puno vechi kriminalci/ koji su opljachkali narod Amerike..i ugrozili sigurnost sviju.. :jbg al eto. tako to ide.. :DE

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-? :hm
Kupci u švajcarskim supermarketima ovih dana nailaze na scene koje deluju kao iz horor filma – ali ne u filmskoj sekciji, već među policama sa svežim mesom. Na pakovanjima svinjetine, junetine i piletine pojavile su se fotografije životinja u mukama, krvave scene sa farmi i klanica, kao i potresne poruke koje podsećaju na upozorenja sa paklica cigareta.
Ovaj neobični potez deo je društvenog eksperimenta koji ima za cilj da kupce natera da se suoče sa realnošću – kako izgleda put od farme do tanjira. Umesto marketinških slogana i privlačnih etiketa, meso je sada umotano u slike koje prikazuju stvarnu patnju životinja.
Počevši od 1. jula 2025. godine, Švicarska je uvela novi zakon koji nalaže da se pri označavanju životinjskih proizvoda navede da li su životinje podvrgnute bolnim procedurama bez anestezije.

:fpalm

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

“Dakle, radim u inozemstvu s ljudima iz čitave Europe. I tako, kroz razgovor s ljudima iz Italije, Francuske, Češke, čak i Njemačke, kada uđeš malo u dubinu, shvatiš da i oni imaju slične probleme kao mi. Najam stanova pojede više od pola plaće, ako želiš kupiti nekretninu, cijene lete u nebo, puno stranih radnika s istoka ruši cijenu radnog sata, samim time jača opći nacionalizam, kritike prema EU, inflacija, poskupljenja”, započinje svoju priču Hrvat dodajući da nisu Hrvati jedini koji imaju probleme.
Isplati se iseliti van

Najam najjadnijeg stana je 1 000 eura, tako da ako netko misli da će mu plaća od 2 000 – 2 500 eura na Zapadu omogućiti odličan život, grdno se vara. Ali kad gledaš kako u Zagrebu takav stan iznajmljuju za 500 eura, a netko zarađuje 900 eura i daje više od pola plaće za to, očito je zašto mu se isplati iseliti van. Ljudi koji odu u EU neće poput naših djedova prije zaraditi za kuću u Hrvatskoj i novog BMW-a iz salona, ali ipak neće preživljavati iz mjeseca u mjesec. To je razlika”, bio je jedan komentar.
Drugi su se složili s njim: “S plaćom od 2 500 – 3 000 eura vani, ako plaćaš najam od 1 000 eura, sigurno nećeš preživljavati iz mjeseca u mjesec. Nećeš ni živjeti neki „high life“, ali ćeš imati dovoljno za poštenu prehranu, povremeni izlazak, tu i tamo putovanja te neke ostale stvari koje su kod nas još uvijek luksuz.”

Na temi se povela i rasprava o cijenama vrtića u drugim zemljama EU. Naime, u Hrvatskoj većina misli kako su cijene vrtića u inozemstvu toliko visoke da se samo zbog toga isplati ostati u Hrvatskoj. Ali, izgleda da stvari nisu tako crne kao što većina Hrvata misli.

“U Luksemburgu se vrtić plaća po satu. Država plaća 20 sati, a ostalo plaćaš sam. Ako imaš sreće i tvoja općina ima općinski vrtić, plaćat ćeš od 200 do 450 eura. Ako nemaš sreće, dijete mora ići u privatni vrtić. Za sve se vrtiće prijavljuješ doslovno onog trenutka kad zatrudniš. Cijene se kreću od 1 000 do 1 800 eura mjesečno, ovisno o mjestu gdje živiš. Obroci ponekad nisu uključeni u cijenu čuvanja djeteta te ih se mora plaćati dodatno. ”
Povoljna Švedska

“Švedska – ako oba roditelja rade, oko 150 eura (ovisi o par parametara). Moraju ti „izmisliti“ mjesto ako ga nemaju. Jako dobro, po meni”, “U Bruxellesu – 400 eura mjesečno za gradski vrtić. Privatni vrtić plaćamo oko 1 000 eura mjesečno. S tim da je sve uključeno: svi obroci, školska uniforma i čuvanje djeteta od 15:00 do 18:00. Vrtić je dvojezičan – francuski i engleski, po Montessori principu.”
Što se tiče najma stana, neke države poput Austrije su to riješile te se može naći dobar gradski stan po pristojnoj cijeni. Ipak, mnogi Hrvati problemi da taj sistem sa sobom nosi i neke nepredviđene probleme.

“Beč, 15-ak minuta od centra, zgrada izgrađena prije dvije godine. Stan od 80 m² s garažom – 780 eura (prije 2 godine, prije inflacije, bilo je 600 euea), s opcijom kupnje nakon 5 godina. U slučaju neotkupa stana – doživotno pravo boravka koje se prenosi i na djecu. Kod ulaska u stan uplata 40 000 eura, koja se gotovo u potpunosti vraća ako se iz stana iseli unutar 20 godina (umanjena za 1 % godišnje). Kod kupnje stana odbija se sve što je do tada uplaćeno za stan.”
“Mislim da je također ogroman problem što ima tih sirijskih obitelji s puno djece koje dobivaju po 7 do 10 000 eura socijalne pomoći mjesečno što je nekome tko ovo sada čuje nezamislivo, ali to je, nažalost, austrijska stvarnost.
https://www.dnevno.hr/gospodarstvo-i-tu ... e_vignette

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 2:09 pm
“Dakle, radim u inozemstvu s ljudima iz čitave Europe. I tako, kroz razgovor s ljudima iz Italije, Francuske, Češke, čak i Njemačke, kada uđeš malo u dubinu, shvatiš da i oni imaju slične probleme kao mi. Najam stanova pojede više od pola plaće, ako želiš kupiti nekretninu, cijene lete u nebo, puno stranih radnika s istoka ruši cijenu radnog sata, samim time jača opći nacionalizam, kritike prema EU, inflacija, poskupljenja”, započinje svoju priču Hrvat dodajući da nisu Hrvati jedini koji imaju probleme.
Isplati se iseliti van

Najam najjadnijeg stana je 1 000 eura, tako da ako netko misli da će mu plaća od 2 000 – 2 500 eura na Zapadu omogućiti odličan život, grdno se vara. Ali kad gledaš kako u Zagrebu takav stan iznajmljuju za 500 eura, a netko zarađuje 900 eura i daje više od pola plaće za to, očito je zašto mu se isplati iseliti van. Ljudi koji odu u EU neće poput naših djedova prije zaraditi za kuću u Hrvatskoj i novog BMW-a iz salona, ali ipak neće preživljavati iz mjeseca u mjesec. To je razlika”, bio je jedan komentar.
Drugi su se složili s njim: “S plaćom od 2 500 – 3 000 eura vani, ako plaćaš najam od 1 000 eura, sigurno nećeš preživljavati iz mjeseca u mjesec. Nećeš ni živjeti neki „high life“, ali ćeš imati dovoljno za poštenu prehranu, povremeni izlazak, tu i tamo putovanja te neke ostale stvari koje su kod nas još uvijek luksuz.”

Na temi se povela i rasprava o cijenama vrtića u drugim zemljama EU. Naime, u Hrvatskoj većina misli kako su cijene vrtića u inozemstvu toliko visoke da se samo zbog toga isplati ostati u Hrvatskoj. Ali, izgleda da stvari nisu tako crne kao što većina Hrvata misli.

“U Luksemburgu se vrtić plaća po satu. Država plaća 20 sati, a ostalo plaćaš sam. Ako imaš sreće i tvoja općina ima općinski vrtić, plaćat ćeš od 200 do 450 eura. Ako nemaš sreće, dijete mora ići u privatni vrtić. Za sve se vrtiće prijavljuješ doslovno onog trenutka kad zatrudniš. Cijene se kreću od 1 000 do 1 800 eura mjesečno, ovisno o mjestu gdje živiš. Obroci ponekad nisu uključeni u cijenu čuvanja djeteta te ih se mora plaćati dodatno. ”
Povoljna Švedska

“Švedska – ako oba roditelja rade, oko 150 eura (ovisi o par parametara). Moraju ti „izmisliti“ mjesto ako ga nemaju. Jako dobro, po meni”, “U Bruxellesu – 400 eura mjesečno za gradski vrtić. Privatni vrtić plaćamo oko 1 000 eura mjesečno. S tim da je sve uključeno: svi obroci, školska uniforma i čuvanje djeteta od 15:00 do 18:00. Vrtić je dvojezičan – francuski i engleski, po Montessori principu.”
Što se tiče najma stana, neke države poput Austrije su to riješile te se može naći dobar gradski stan po pristojnoj cijeni. Ipak, mnogi Hrvati problemi da taj sistem sa sobom nosi i neke nepredviđene probleme.

“Beč, 15-ak minuta od centra, zgrada izgrađena prije dvije godine. Stan od 80 m² s garažom – 780 eura (prije 2 godine, prije inflacije, bilo je 600 euea), s opcijom kupnje nakon 5 godina. U slučaju neotkupa stana – doživotno pravo boravka koje se prenosi i na djecu. Kod ulaska u stan uplata 40 000 eura, koja se gotovo u potpunosti vraća ako se iz stana iseli unutar 20 godina (umanjena za 1 % godišnje). Kod kupnje stana odbija se sve što je do tada uplaćeno za stan.”
“Mislim da je također ogroman problem što ima tih sirijskih obitelji s puno djece koje dobivaju po 7 do 10 000 eura socijalne pomoći mjesečno što je nekome tko ovo sada čuje nezamislivo, ali to je, nažalost, austrijska stvarnost.
https://www.dnevno.hr/gospodarstvo-i-tu ... e_vignette
Ovo je pisao neki dokonas. Izneo gomilu gluposti. Ko god hoce da radi ima posla i sa platom se moze odlicno ziveti. Naravno da je bolje kada imas partnera pa zajedno zivite, tada se zivi znatno bolje. Kukaju samo neradnici i dokoni ljudi. Svi bi da budu poznati pa pisu tekstove. Budalastina na kvadrat

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 2:23 pm
Ovo je pisao neki dokonas. Izneo gomilu gluposti. Ko god hoce da radi ima posla i sa platom se moze odlicno ziveti. Naravno da je bolje kada imas partnera pa zajedno zivite, tada se zivi znatno bolje. Kukaju samo neradnici i dokoni ljudi. Svi bi da budu poznati pa pisu tekstove. Budalastina na kvadrat
:-? ne kuka. iznosi . podatke :hahah ..

Zivi se i u Srbiji /Bosni .ko hoche da radi.. ali i rade svi. nije to pitanje... moze se uporediti. gdje sta dobijesh za svoj rad za shta si sposoban ... koliko si u moguchnosti zaraditi i s tim koji lifestyle .mozesh priushtiti.

Imah parova. koji dobro zaradju.. u pomenutim zemljama. i neki od njih su do gushe zaduzeni.. :jbg ne znaju da planiraju ili neche da planiraju.. zele takav zivot.. . oni nisu mjerilo. gdje se i kako zivi .
ti vjerujem idesh svake godine u Srbiju. sve to koshta. . taman ostavish na stranu neshto tokom godine. za tih par dana sve spiskash. :jbg kad chesh dochi do stana u vlasnishtvu u Njemachkoj. nikad.. :D/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:fpalm :hahah
Iako zvanična statistika kaže da cijene hrane i pića u posljednjih nekoliko godina konstatno rastu, u Službi za zajedničke poslove koja upravlja restoranom u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu našli za shodno da mijenjaju cijene.

Kafa u ovom restoranu još uvijek se može popiti za 0,8 KM, supa pojesti za 1 KM, a teleće pečenje za 5,5 KM. Piletina u susamu o ovom restoranu košta 3,5 KM, dok su cijene priloga kao što su pekarski krompir, riža, pire krompir jednu KM. Takođe salate u ovom restoranu koštaju jednu marku dok je desert marku i po. Ćevapi koštaju četiri KM, omlet sa sirom 2,5 KM, sirnica i krompiruša 2 KM dok je burek 2,5 KM što su cijene koje su se mogle rijetko gdje naći i 2015. godine.

Dakle, kompletan obrok koji uključuje supu, glavno jelo, desert i piće izađe oko osam KM što je ubijedljivo najjeftiniji restoran u BiH, a vrlo vjerovatno i u Evropi.
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/O ... e_vignette

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 3:02 pm
Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 2:23 pm
:-? ne kuka. iznosi . podatke :hahah ..

Zivi se i u Srbiji /Bosni .ko hoche da radi.. ali i rade svi. nije to pitanje... moze se uporediti. gdje sta dobijesh za svoj rad za shta si sposoban ... koliko si u moguchnosti zaraditi i s tim koji lifestyle .mozesh priushtiti.

Imah parova. koji dobro zaradju.. u pomenutim zemljama. i neki od njih su do gushe zaduzeni.. :jbg ne znaju da planiraju ili neche da planiraju.. zele takav zivot.. . oni nisu mjerilo. gdje se i kako zivi .
ti vjerujem idesh svake godine u Srbiju. sve to koshta. . taman ostavish na stranu neshto tokom godine. za tih par dana sve spiskash. :jbg kad chesh dochi do stana u vlasnishtvu u Njemachkoj. nikad.. :D/
Taj ne iznosi nikakve podatke vec gomilu budalastina.

Kao prvo,najodvratniji stan ili kako se on vec izrazio ne koszta 1000 eura, moja sestra zivi u stanu sa cetri sobe,dva kupatila,zasebnim wc-om,terasom,Stan je na dva sprata i placa ga 1250 eura sa sve strujom i grejanjem. To se ovde kaze warmmiete . Ako procitas kaltmiete onda znaci da je u pitanju kirija u kojoj ne ulaze struja i grejanje. Odvratan stan a da je 1000 eura mozes samo platiti ako si recimo u Berlinu,Stutgartu,Minhenu i tako tim velikim gradovima ali su tamo i plate vece.

Nova glupost mu je cena vrtica. Za cenu vrtica postoji tabela i time je olaksano ljudimo. Znaci prilozis koliko zaradjujes na godisnjem nivou ili ako zivis sa partnerom oboje prilozite i na osnovu toga i tabele se odredjuje koliko se vrtic placa. Dakle imaju deca ciji roditelji ne zaradjuju puno pa su isla u vrtic bespolatno.Sve sto vise zaradjujes vise ga placas. Tako da bogati,srednja klasa i nazovi siromasni ne placaju istu sumu.

Takodje glupost oko kupovine kuca i stana jer 70% nasih,i to minimum 70% koji su duze od jedne decenije ovde su vlasnici svoje kuce ili stanova. Ovde recimo imas da kupis kuce za po 300-350 hiljada eura. Solidne kuce sa 4-5 soba, 120 kvadrata recimo. Ima tolika kvadratura i za 1 000 000 eura pa i vise ali sve zavisi koji grad je u pitanju,koji kvart. Manja mesta sa mirnijim kvartovima , kuce za 300-400 hiljada da biras.

I recimo da uzmes sebi kucu od 300 000,ne sam nego porodica da je uzme. Das recimo 50 000 eura ucesce i rest na kredit. Na stambene kredite kamata je jako mala. I znaci ostaje ti da otplatis 250 000 plus ta mala kamata na 240 meseci. Izadje tre kuca 1100 eura mesecno. I kada dodje struja i grejanje izadje ti na 1400 otprilike. Moja sestra i zet sada traze kucu i recimo da je kupe tako, sestra zaradjuje oko 3000 eura,zet oko 2600. Varira ali otprilike. Dakle njih dvoje skupa 5600 eura, plate kredit 1100 ostane im 4500.,

Na to ti dodju struja i grejanje,pa neka bude i 500 eura ostane im 4000.

Imaju auto koji placaju 270 eura mesecno, internet koji ih kosta 30 eura, mobilni telefoni koji ih kostaju po 45 eura mesecno. Na benzin im ode maksimala 200 eura mesecno. Osiguranje za auto placaju 180 eura ali tromesecno sto im dodje 60 eura na mesecnom nivou. I to je to sto se tice fiksnih racuna.

Dakle sve to oko 1000 eura. U tom slucaju im ostane 3000 eura. Da ne govorim da imaju dvoje dece za koju primaju po 250 eura mesecno,dakle 500 eura mesecno od drzave dobijaju.Ja dobijam 250 jer imam jedno dete. w

Ovde se deciji dodatak dobija dokle god je dete pod tvojim krovom i skoluje se...Dakle od rodjenja pa sve do tada.

Od tih 3500 na hranu maksimum ode 700 eura za njih cetvoro i to da jedu sta im je volja. Hrana,garderoba,tehnika,namestaj,sve je jeftinije od Srbije itd.

2800 im ostane nakon kupovine i izmisljanje hrane.

Sa tih 2800 izlaze,kupuju sta im treba,nesto stede i u krug.

Nisam ti naveo da na kraju godine dobijaju skoro diuplu platu.Dakle sestra dobija oko 5800 a zet nesto manje od 5000. Znaci svaki kraj godine ,tacnije krajem decembra ili moizda krajem novembra cak,slagacu...ne znam tacno dobiju 10800 eura.

I sada ti meni kazi sta je tu lose da covek treba da se vrati u Srbiju da tapse Vucicu, da bude ucenjen za poosao i radi za 300 eura u manjim mestima,500 u vecim. I da ne nabrajam sada dalje.

A kada neko zhivi sam naravno da ce iznajmiti manji stan koji ce ga izneti 500 eura sa sve troskovima. Jednosoban stancic,garsonjericu...nece sigurno sam da zivi u petosobnom stanu.

Ovde je najmanja satnica 13 erura brutto,dakle ispod 13 eura ili mozda 13.50 eura nema. Naobicnija cistacica zaradjuje blizu 1800-1900 eura neto. S`tim sto ovde ako radis rpekovremeno placeno ti je dodatno i to vise nego obican sat (zavisi od firme do firme), ako imas nocnu smenu placena je znatno vise po satu nego obican sat, imas prava da radis dodatni posao bez da ti porez uzme bilo sta, da zaradis do 520 eura na mesecnom nivou. To obicno ljudi odrade po sat vremena dnevno negde ili ako se bavis medicinom odradis 2-3 dana i zaradis. Znaci mogucnosti su mnoge i velike. Ne snadje se samo onaj ko ne ume i ko nece.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Naravno, tu sada imas i onih koji puse pa je to dodatan i ne mali trosak ali sami biraju. U svakom slucaju ima se za normalan,pristojan i miran zivot. Na stranu to sto putujes cesto,sto je sve dobro organizovano, sto uvek stimulisu ljude,cene rad, postuju radnike itd.

Zaboravio sam ti reci to za kucu. Mnogi je kupe, cak i onu od 500 000 eura. Daju ucesce 50-ak hiljada, ostave SCHLUSSRATE (zavrsna rata) 200 000 a 250 000 podele na rate. To znaci da im 200 000 za placanje ostane tek nakon 20 godina. Do tada, cena nekretnine ima da postane duplo skuplja. Kada dodje vreme da se plati ta zavrsna rata,dakle nakon 20 godina, ljudi se odluce da prodaju kucu koja recimo tada vredi barem 700 000, uzmu lovu plate 200 000 i sa pola miliona eura odu u penziju. Znam dosta starijih ljudi koji su to uradili. I na taj nacin ispadne da si placao kiriju a zapravo si ziveo besplatno 20 godina jer si novac vratio sebi

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 5:04 pm
Naravno, tu sada imas i onih koji puse pa je to dodatan i ne mali trosak ali sami biraju. U svakom slucaju ima se za normalan,pristojan i miran zivot. Na stranu to sto putujes cesto,sto je sve dobro organizovano, sto uvek stimulisu ljude,cene rad, postuju radnike itd.

Zaboravio sam ti reci to za kucu. Mnogi je kupe, cak i onu od 500 000 eura. Daju ucesce 50-ak hiljada, ostave SCHLUSSRATE (zavrsna rata) 200 000 a 250 000 podele na rate. To znaci da im 200 000 za placanje ostane tek nakon 20 godina. Do tada, cena nekretnine ima da postane duplo skuplja. Kada dodje vreme da se plati ta zavrsna rata,dakle nakon 20 godina, ljudi se odluce da prodaju kucu koja recimo tada vredi barem 700 000, uzmu lovu plate 200 000 i sa pola miliona eura odu u penziju. Znam dosta starijih ljudi koji su to uradili. I na taj nacin ispadne da si placao kiriju a zapravo si ziveo besplatno 20 godina jer si novac vratio sebi
. ok , nakon 25 godina. dug od 200 000, morash isplatiti u keshu ili ima moguchnost da nastavish na rate, s novim kamatama..?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 4:43 pm
Od tih 3500 na hranu maksimum ode 700 eura za njih cetvoro i to da jedu sta im je volja.
cudno mi je da 4 chlana moze da se prehrani za 700 eura.. ispadne.. 5,2 eura po osobi, na dan... :hm hm . mozda neke dane i moze biti taj iznos.. ali.. pitam se moze li

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 5:18 pm
Coolio wrote:
Od tih 3500 na hranu maksimum ode 700 eura za njih cetvoro i to da jedu sta im je volja.
cudno mi je da 4 chlana moze da se prehrani za 700 eura.. ispadne.. 5,2 eura po osobi, na dan... :hm hm . mozda neke dane i moze biti taj iznos.. ali.. pitam se moze li
Ne racuna se to bukvalno tako. Iskupuju se namirnice za 150 eura nedeljno, pa i 200 i onda kupujes jedino hleb i mleko sveze. Mada i mleko je dugotrajno. U tih 200e spadaju i grickalice. I sta je jos dobro, sto je svakoga dana snizenje. Da objasnim. Recimo u Aldi-u snizenje ribe i mesa, u Penny-u na akciji povrce i voce itd. U trecoj radnji slatkisi i slane grickalice,u cetvrtoj prasak i da ne nabrajam sada. I to je zaista tako. Recimo juce videh kilogram nutelle 4.99e. Koliko je kod nas dole to? 1000 dinara minumum. Mleko je recimo 0.99e i bude akcija ako uzmes paket od 12 mleka daju ti za 7e.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 5:15 pm
Coolio wrote:

. ok , nakon 25 godina. dug od 200 000, morash isplatiti u keshu ili ima moguchnost da nastavish na rate, s novim kamatama..?
Imas mogucnosti da nastavis u rate ako zadrzavas kucu a ako je prodajes dajes kes. Ali kes dajes jer si nasao kupca za kucu. Tako rade i sa kolima itd.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 5:24 pm
Bella wrote:
Coolio wrote:

Imas mogucnosti da nastavis u rate ako zadrzavas kucu a ako je prodajes dajes kes. Ali kes dajes jer si nasao kupca za kucu. Tako rade i sa kolima itd.
. to je zbilja, jako dobro.... velika pomoch od drzave.. :qq

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 5:26 pm
Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 5:24 pm
Bella wrote:

. to je zbilja, jako dobro.... velika pomoch od drzave.. :qq
Ne kazem ja da ce se ovde postati milioner i da se samo uziva. Radi se najnormalnije, radnik zasticen, nisi rob svog posla, placen si na vreme, imas vremena za sve, nemas stresove zbog racuna, imas za najnormalnije stvari sa mogucnoscu da stedis manje ili vise, da planiras svoj zivot kako volis. Naravno da imas neradnike, zaduzuju se kreditima itd.pa posle kaze ne valja,radis za racune bla bla bla

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Tue Jul 22, 2025 5:22 pm
Bella wrote:
Tue Jul 22, 2025 5:18 pm
Coolio wrote:
Ne racuna se to bukvalno tako. Iskupuju se namirnice za 150 eura nedeljno, pa i 200 i onda kupujes jedino hleb i mleko sveze. Mada i mleko je dugotrajno. U tih 200e spadaju i grickalice. I sta je jos dobro, sto je svakoga dana snizenje. Da objasnim. Recimo u Aldi-u snizenje ribe i mesa, u Penny-u na akciji povrce i voce itd. U trecoj radnji slatkisi i slane grickalice,u cetvrtoj prasak i da ne nabrajam sada. I to je zaista tako. Recimo juce videh kilogram nutelle 4.99e. Koliko je kod nas dole to? 1000 dinara minumum. Mleko je recimo 0.99e i bude akcija ako uzmes paket od 12 mleka daju ti za 7e.
.da, vjerujem da to varira.... ali, ja poznajem dosta naroda..koji ne moze da priushti, voznju do neke prodavnice. koja ima bolje cijene.. ili godishnja preplata za wall mart i slichne radnje.. gdje su pakovanja vecha.. cijena prihvatljiva.
ali, penzionerima je to puno hrane. treba se boriti s tim kolichinama. zamrzavati itd
. na putu kuchi. imam jednu prodavnicu. gdje se prodaje 'suva' roba. koja je na kraju roka trajanja.. :hahah tu svashta nadjem. i meni je zabavno kupovati/ chak i sireve, razna brashna. ali. nije konstantno da chesh istu stvar nachi..
ili. ima kesa od $1,00. tu ima povrcha i vocha .koji nije za normalnu cijenu. i tu se svashta dobrog nadje.. tako generalno. moze se jeftino hraniti . i dobrim proizvodima.. ali zahtjeva malo truda..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Sarajevski imam i ugledni vjerski autoritet Muhamed Velić javno je izrazio podršku britanskom novinaru i voditelju Pirsu (Piersu) Morganu, pohvalivši ga za, kako je naveo, "zalaganje za istinu o Gazi".
:-? autoritet... jel to neka titula.

:fpalm
.. zar mu treba ovako shto javno da iznosi

https://avaz.ba/vijesti/bih/986903/muha ... nje-ummeta

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Sahrana Pejakovica

:-? tifa lijevo. pije Janu :hm . odjecha :killm

Image

Dino . prikladno obuchen. naravno

Image

:fpalm vidi ovog bolesnika. dir neke novinske kuche

Image