Moja glasna razmisljanja

Virtuelni kafić.
Sve dok ozbiljno ne pripada ni jednoj drugoj kategoriji i podforumu - znači da pripada ovdje.
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Moja glasna razmisljanja

Unread post by Peace »

Kosim dvoriste i uzela predah.
Moram ovo dodati, iako nisam planirala.
Rasla sam na selu, ali nismo se tako bavili poslovima koji se inace odradjuju na selu.
Babo je bio pozicioniran, i drustvo su bili uglavnom tada jako uspjesni ljudi.
Tako smo mi bili na selo gospoda velka. Nista nije bilo dati za moju bundu pola tadasnje plate, jos iako sam bila dijete i znalo se da mi za 2 god vec nece vise moci.
A da odem skupljat sumske plodove, morala sam placuci izmoliti dopust.
Ne, ne, oni ce to meni kupiti.
I ostala mi je neispunjena zelja da ko sve tada curice imam crne lakovane cipelice s pijace.
Moji roditelji me nisu htjeli u njima vidjeti. Uglavnom smo kupovali u Borovu i Alhosu, Beogradjanki i Zenicanki.
Moji roditelji su i danas, medju svojom generacijom, najbolje odjeven par, vjerovatno na cijeloj opstini.

Helem sad kosim, i kopam, grabim, krecim…I bas to volim.
Volila bi se baviti uzgojom neke hrane.

Frendica je rasla na selu, sve je radila.
Kad joj je muz dozivio lom ruke, palo je na nju da kosi.
Auuu koliko je plakala. Sramota ju je.
Ponudila sam se da joj ja kosim.
To su svakako kosilice za kojim samo hodas.

Sinoc smo otisli u posjetu nasim prijateljima. Vratili su se iz Bosne prije 2 dana.
Isli su nakon 9 god.
Njih dvoje i njihov sin od 16 god.
Zanimalo me kako su dozivjeli sve.
Pitala sam prvo dijete - kako ti je bilo?
Lijepo, rekao je. Samo vruce, nije klima svugdje kao ovdje. I dosadilo mi je da jedem stalno cevape i pite.
Mnogo nase familije zivi u sumi ( mislio je valjda na selo).
Sta ti je stvarno bilo lijepo?
- Isli smo u Sarajevo brzim vozom, ali voz uopste nije brz i mnogo je prljav, ali u Sarajevu su ljudi nice i ima dobra punuda, veca mnogo vec u Zenici.
Veselilo ga je cuti kad ljudi na ulici pricaju engleski.

A roditelji su ovako opisali
Lijepo je, ljepsi je zivot i veseliji vec ovdje kod nas. Zele sada kupiti stan i sigurno se vratiti kad stigne on penziju, tj za 6-7 god.
I za njih je dosta prljavo, ne samo gradovi, rekao je, vec inljudi. Nekako nije moguce ostati cist, sto zbog pretoplih prostorija, sto zbog pusenja u zatvorenom prostoru, sto zbog neke prasine, pa su ti noge, kazu, stalno uprasene, ako si u otvorenoj obuce, i auto ti se prlja, pa ga tamo zbilja peres jer postoji prava potreba…
Za hranu zena je rekla - strasno koliko se masti, sve je premasno, i sad razumije sto je bila frka kad je poskupilo ulje.
Za izbor rekla je - samo poneses novca, sve ljudi imaju.
Za ekonomiju on je rekao - ljudi se bore, rade, svako ko hoce moze da radi, moze kao i ovdje - ako hoces jos preko svog posla, mozes, posla ima.
Za poglede ljudi rekli su - pa jos uvijek velika vecina nacije misli da ti cim odes iz Bosne, na tebe s neba padaju novci, i ti sad sve mozes i nista ti nije skupo.
Iz tog razloga je njena sestra, a bez njenog znanja, udesila da roditeljska kuce padne na nju, sto ona sad mora zakonom vracati.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Zaboravila.
Za zene, frendica je sinoc rekla - aaa kakve su to dame! Ovdje nismo ni malo dame u poredjenju s njima.
Ima poznanika koji radi u pekari, i razvozi hljeb po selima. Ima nekih sela gdje se svi skupe na jednom mjestu,
U jednom selu pekar staje pred svaku kucu, svaki dan.

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

Bella wrote:
Sun Jul 13, 2025 2:45 pm

:-? e, ti si moguchi. sumnjivac ..ako ovog ljeta zaradish hrpu novca, a sve kesh.. :DE
nije sve cash, pola tamo pola amo ka i kod sviju

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

fjaka wrote:
Sun Jul 13, 2025 5:40 pm
Bella wrote:
Sun Jul 13, 2025 2:45 pm

:-? e, ti si moguchi. sumnjivac ..ako ovog ljeta zaradish hrpu novca, a sve kesh.. :DE
nije sve cash, pola tamo pola amo ka i kod sviju
. nije kod sviju. radnici u bankama. teshko da mogu dio plate dobiti u keshu...

..mislim, ako je prihod samo kesh... te biznise drzava. opreznije prati.. tako..ako se sve ne prijavi. treba ih dobro uloziti. u nekretnine.kao shto je skoro sva novogradnja u Sarajevu .napravljena.. to je srce tkz kartela. .svi su se 'uvezali' :DE
.............................................................................................Image

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

ne dobiju ništa u cash zato šta ne ostvare dodatne bonuse :up

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Coolio wrote:
Sun Jul 13, 2025 12:59 pm
Skitnica wrote:
Sun Jul 13, 2025 11:53 am
Cuvajte pare u sefovima, kući :hahah ako ne želite odgovarati na pitanje “zašto vam treba tolika suma novca”meni je to normalno da se za šta će se raditi sa vise od 10 000 € ..
Ako se transakcije rade preko bankovnih računa mislim da se pitanje i ne postavlja..za keš normala..svasta se radi…
Po meni to nije normalno. Moj novac,zaradjen novac,legao je na racun od firme u kojoj radim, stedeo od svih tih para. Placeni su da vode bankovni racun,pa samim tim imaju uvid odakle je novac stigao. A kada podignem ili prebacam svoj novac, sta njih briga sta cu ja sa njim raditi,kupiti ili gde cu ga vec potrositi. Glupost ziva. Sto kaze Vjetar, u redu je da me pitaju odakle mi je novac ako donesem kes pa hocu da ga stavim na racun ali ovo ovako je budalastina
Banke su zakonski obavezne da prate sve transakcije, bez obzira da li je novac stigao/zaraden i porez plaćen na taj novac..Gledaju gdje novac ide a i odakle dolazi..logično to im je posao.Naravno time su i zaštićene .. Za banku ništa nije “čisto”ako nije provjereno ..

Najbolje keš u čarapu, niko ništa pitati neće.. :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Sun Jul 13, 2025 8:38 pm
Coolio wrote:
Skitnica wrote:
Sun Jul 13, 2025 11:53 am
Cuvajte pare u sefovima, kući :hahah ako ne želite odgovarati na pitanje “zašto vam treba tolika suma novca”meni je to normalno da se za šta će se raditi sa vise od 10 000 € ..
Ako se transakcije rade preko bankovnih računa mislim da se pitanje i ne postavlja..za keš normala..svasta se radi…
Po meni to nije normalno. Moj novac,zaradjen novac,legao je na racun od firme u kojoj radim, stedeo od svih tih para. Placeni su da vode bankovni racun,pa samim tim imaju uvid odakle je novac stigao. A kada podignem ili prebacam svoj novac, sta njih briga sta cu ja sa njim raditi,kupiti ili gde cu ga vec potrositi. Glupost ziva. Sto kaze Vjetar, u redu je da me pitaju odakle mi je novac ako donesem kes pa hocu da ga stavim na racun ali ovo ovako je budalastina
Banke su zakonski obavezne da prate sve transakcije, bez obzira da li je novac stigao/zaraden i porez plaćen na taj novac..Gledaju gdje novac ide a i odakle dolazi..logično to im je posao.Naravno time su i zaštićene .. Za banku ništa nije “čisto”ako nije provjereno ..

Kes je zakon. Kes je sloboda. Banke su olosi :D

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
koliko ti treba godina.da skupish kesh, za kuchu /auto itd.. :jbg
banke su naj opcija. kredit..i zivi.. s tim si dobar i drzavi. trudish se zadrzati posao/ familiju. nahraniti .. itf :DE
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Sun Jul 13, 2025 11:34 pm
banke su naj opcija. kredit..i zivi.. s tim si dobar i drzavi. trudish se zadrzati posao/ familiju. nahraniti .. itf :DE
To si u pravu, olaksaju ti nekada ala te i oderu... :D

Nije meni problem to koliko je problem kada mi se uplicu u privatnost,kada me smaraju telefonom...Isto kao kada sam uzeo novac da kupim apartmane...Zovu me i pitaju me "A zasta ce vam taj novac". Ja im lepo odem tamo i kazem "Slusajte me gospodjo,ja sam ovaj novac drzao na vasem racunu dve godine. I sta sam dobio? Dobio sam dva eura i 40 centi. Nisam duzan da vam kazem zasta ce mi novac ali cu vam reci. Uzeo sam da kupim nekretninu u svojoj drzavi koju cu kasnije iznajmljivati za 250-300 eura na mesecnom nivou. Sta bi ste vi na mom mestu, cekali dve godine za nesto vise od dva eura ili na godisnjem nivou prihodovali 3000 ili vise eura? Kaze ona pa u pravu ste. A prethodno mi mase nekim knjizicama,nekim osiguranjima,budalastinama...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Mon Jul 14, 2025 12:31 am
Bella wrote:

Nije meni problem to koliko je problem kada mi se uplicu u privatnost,kada me smaraju telefonom...Isto kao kada sam uzeo novac da kupim apartmane...Zovu me i pitaju me "A zasta ce vam taj novac". Ja im lepo odem tamo i kazem "Slusajte me gospodjo,ja sam ovaj novac drzao na vasem racunu dve godine. I sta sam dobio? Dobio sam dva eura i 40 centi. Nisam duzan da vam kazem zasta ce mi novac ali cu vam reci. Uzeo sam da kupim nekretninu u svojoj drzavi koju cu kasnije iznajmljivati za 250-300 eura na mesecnom nivou. Sta bi ste vi na mom mestu, cekali dve godine za nesto vise od dva eura ili na godisnjem nivou prihodovali 3000 ili vise eura? Kaze ona pa u pravu ste. A prethodno mi mase nekim knjizicama,nekim osiguranjima,budalastinama...
zavisi zashta daju novac.. prijateljica je uzela tako neki kredit.za renoviranje biznis prostora. i morala je traj novac potroshiti samo na te radove. priloziti ugovor sa izvodjachem itd .

.inache , mislim da pitaju i zbog statistike..
.jednom sam dobila poziv. kao zashto ne orochite. novac.. i zbilja . bila kamata tada 5% + ..sada je neshto iznad 4 %. ipak ,ako ne treba novac. na rachunu je...bolje je i to uraditi..
Kako sam chula. Njemachka ima jako puno olakshica. vrachana poreza. itd. tako. bolje se raspitaj, shta sve nude i kako to iskoristiti.. :-?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Mon Jul 14, 2025 1:07 am
Coolio wrote:
Mon Jul 14, 2025 12:31 am
Bella wrote:

zavisi zashta daju novac.. prijateljica je uzela tako neki kredit.za renoviranje biznis prostora. i morala je traj novac potroshiti samo na te radove. priloziti ugovor sa izvodjachem itd .

.inache , mislim da pitaju i zbog statistike..
.jednom sam dobila poziv. kao zashto ne orochite. novac.. i zbilja . bila kamata tada 5% + ..sada je neshto iznad 4 %. ipak ,ako ne treba novac. na rachunu je...bolje je i to uraditi..
Kako sam chula. Njemachka ima jako puno olakshica. vrachana poreza. itd. tako. bolje se raspitaj, shta sve nude i kako to iskoristiti.. :-?
Kako god da okrenes bolje je uloziti u nekretnine nego ga drzati u banci. I mene su zvali da ga orocim. Razumem kada daju kredit pa te pitaju zasta ce ti novac. To mi je ok. Ali mi nije ok kada me pitaju zasta ce meni moj novac i zasto ga podizem. To nek pita svoju familiju a ne mene.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Coolio wrote:
Mon Jul 14, 2025 1:13 am
Kako god da okrenes bolje je uloziti u nekretnine nego ga drzati u banci. I mene su zvali da ga orocim. Razumem kada daju kredit pa te pitaju zasta ce ti novac. To mi je ok. Ali mi nije ok kada me pitaju zasta ce meni moj novac i zasto ga podizem. To nek pita svoju familiju a ne mene.
. ima posla i oko nekretnina/ nije kao u Srbiji.. plachash rezije i odrzavanje zgrade. koje je minimalno,

ne znam imash li kakvo dodatno osiguranje .zbog kredita.. koja banka obavezno trazi .itd... izdavanje . ..pa trebash planirati. da neche biti 12 mjeseci. i imati novaca i za te troshkove..
.. u jednoj banci u Sarajevu. isto traze 'valjan' razlog .ako hoches da podignesh orocheni novac.. :-? , mada. ne znam kako je ovdje.. nisam to radila. ali znam..da se tada umanjuje iznos. kao ima novchana kazna. i to je ok.. razumljivo..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Kakva novcana kazna za podizanje svog novca?

Banka treba da zivi od onogo sto naplacuje na mesecnom ili tromesecnom nivou (odrzavanje konta ) , zatim kada naplacuje pojedine transakcije (ako zelis da nekome kome prebacujes novac legne istog trenutka ) zatim od kamata koje uzimaju na razne kredite i osiguranja. Mada uzimaju i ako trazis recimo unazad godinu dana da vidis sta se desavalo na tvom racunu, sta je legalo, sta se placalo itd. Takodje naplacuju ako zaboravis pin (sto je retkost ), ostetis karticu pa narucis novu itd. Dakle i vise nego dovoljno naplacuju. I sada zamisli koja je to lova na mesecnom nivou. I sada im je to sve malo pa novcana kazna za tvoje pare? Alo, pa ja bih haos napravio. Ne zato sto mi uzme par eura nego iz principa. Pocepao bih taj novac ispred njih ali im ne bi dao. Pre bih dao nekome da pojede nesto. Kakve su to gluposti. Mene to u startu iznervira,odmah stvorim sliku kao da me neko klepa.

Da,ovde banke uz kredit nude osiguranja. U fazonu ako ti se ne daj Boze nesto desi da kredit ne nastavljaju da placaju tvoj muz ili deca itd. I jos poneko osiguranje.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

to se kaze 'kazna'. ali. ako prekinesh prije isteka.. datuma potpisivanja ugovora. umanju je iznos koji si zaradio na kamati. to je ok..
.. vechinu tih naplachivanja,... nema kod nas.. ima odrzavanje rachuna. . i to zavisi koliko novaca imash..ako je ispod npr. 10 000. moguche da plachas vishe za odrzavanje rachuna..
zamjena kartice.. se ne placha. ako ima neka ' sumnjiva radnja' nazovu i pitaju. jesli li kupio ovo. ili ..samo blokiraju tachun. pa morash zvat pitati ..shta se deshava.. uglavnom objasne razlog.. itd..
moraju uzeti neko osiguranje..kad daju svoj novac. .. kao shto pola balkana izgubi prijatelja .jer mu nije vratio posudjeni novac.. :f :D/

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Mon Jul 14, 2025 1:41 am
to se kaze 'kazna'. ali. ako prekinesh prije isteka.. datuma potpisivanja ugovora. umanju je iznos koji si zaradio na kamati. to je ok..
.. vechinu tih naplachivanja,... nema kod nas.. ima odrzavanje rachuna. . i to zavisi koliko novaca imash..ako je ispod npr. 10 000. moguche da plachas vishe za odrzavanje rachuna..
zamjena kartice.. se ne placha. ako ima neka ' sumnjiva radnja' nazovu i pitaju. jesli li kupio ovo. ili ..samo blokiraju tachun. pa morash zvat pitati ..shta se deshava.. uglavnom objasne razlog.. itd..
moraju uzeti neko osiguranje..kad daju svoj novac. .. kao shto pola balkana izgubi prijatelja .jer mu nije vratio posudjeni novac.. :f :D/
Dobro, ovde takodje naplate ako si orocio novac recimo na tri godine a uzmes ga ranije. To je u redu. To ti sve kazu pre nego sto orocis novac.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Coolio wrote:
Sun Jul 13, 2025 10:55 pm
Skitnica wrote:
Coolio wrote:

Ni jedna auto kuća ti neće uzeti keš ako za njega želiš kupiti auto..sa kešom možeš samo sitnice .. stan/kucu..ne… :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Pa ja i nemam nista protiv da se takve stvari kupuju preko racuna. Cak sta vise to mi je i logicno. Ja sam protiv ukidanja kesa, hocu da kes uvek bude jedna od opcija. A ko voli da koristi karticu neka je koristi :D

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:jbg
eto. u stvari.. sa digitalizacijom se slazesh.. .josh samo. da pochesh i zvake kupovati .karticom.. :hahah

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Skitnica wrote:
Mon Jul 14, 2025 11:37 am
Coolio wrote:
Sun Jul 13, 2025 10:55 pm
Skitnica wrote:

Ni jedna auto kuća ti neće uzeti keš ako za njega želiš kupiti auto..sa kešom možeš samo sitnice .. stan/kucu..ne… :hahah
To pravilo ovdje ne vazi.
Za zadnje auto smo odnijeli les, a kupljeno je u auto kuci.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Bella wrote:
Mon Jul 14, 2025 1:34 pm
eto. u stvari.. sa digitalizacijom se slazesh.. .josh samo. da pochesh i zvake kupovati .karticom.. :hahah
:starrr
ne trebash. to dobijesh u kusuru :hahah

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sinoc nas frendovi pozvali na rostilj. Ja ponijela iz baste povrce za salatu.
Frendica je, pripremajuci je kusala povrce, pa kaze - wow, kupovala sam u trgovinama organski, ali nije ni slican ovome…Mogu ti ja dolazit kuci, zaljevat bastu i brati plodove.

Dok smo kod njih bilo, rodjak je svraco nasoj kuci. Jeo paradajz u vrtu, pa me nazvo da kaze - evo ja cu dolaziti,
zaljevati i brati.

Jos su dvije porodice voljne isto raditi.
U jednoj su oboje kuci, ona na nekom slucaju, on “ganja” penziju.
Nisu sadili nista, on je rekao - mozes ti istjerati covjeka sa sela, al ne mozes selo iz covjeka.
Bas ne znam kakve selo ima veze s tim.
Gdje god ste, i sta god ste, morate jesti. A kad vec moramo, zar nije bolje da jedem prave stvari, ukusne stvari, pune benificija za vas organizam.
Basta mi uopste nije bilz teret, bas naprotiv, bila mi je odmor dusi, i tek dva-tri zdrava umora tijelu.
Sve ostalo je bilo sitno doradivanje.

Svi oni mogu kupiti, ali nemate takvu kvalitetu kupiti, iako ste voljni platiti svaki iznos.

Mislila sam, mama je savjetovala, da poberem zeleni paradajz i paprike, te da pripremim kiselu salatu u tegle. Tako bi svoj proizvod mogla jesti i kad se vratim.
Necu ipak.
I ja gledam interes. Imam macu, njoj ce biti drago sto neko svraca.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Mon Jul 14, 2025 1:34 pm
Digitalizacija ima lepih stvari o kojima oni samo i pisu i sa tim stvarima se slazem. Lose stvari o kojima ne pisu,niko i ne spominje. I zato narod tu opasnu stvar tako lako i prihvata.

Nemam ja nista protiv toga da se te stvari koje su koristie nego sam protiv toga da nemam drugu soluciju bas zbog tih losih stvari o kojima ne pricaju,niti ce pricati.

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

komarce triba iskorijeniti :ubip

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:haa.
i mene su napali. ovih dana.. stavljaj citronella ulje oko sebe. na sebe.. mozda se malo zashtitish..

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Moja foto - sehara ❤️
    by Ptica bijela » » in Fotografija
    88 Replies
    14659 Views
    Last post by Ptica bijela
  • Moja lupetanja
    by Vjetar » » in Razno (sve sem fotografija)
    122 Replies
    656 Views
    Last post by Skitnica
  • Moja usputna bicikla
    by Skitnica » » in Fotografija
    412 Replies
    42513 Views
    Last post by Coolio