Rečenice koje su vam se dopale
Re: Rečenice koje su vam se dopale
Prava sreca nije u tome sto imamo, vec u tome sto djelimo.
Pitaš zašto vrlini ne nedostaje ništa? Raduje se onome što ima, ne želi ono što nema. A sve je njoj obilno što joj je dovoljno.
L. A. Seneka
L. A. Seneka
Gdje postoji volja, postoji i nacin.
Kada pronadjes osobu, koja te pokusava razumjeti onda kada ni sam sebe ne razumijes, pronasao si sve.
Rekli su mi nedavno da sam previse dobra i da to ne valja.
Na trenutak sam im povjerovala...
A onda sam shvatila
da mi se sve najbolje u zivotu
bal
desavalo bas zato sto sam ja dobra.
Ne mijenjate sebe zato sto ste nekom previse.
Na trenutak sam im povjerovala...
A onda sam shvatila
da mi se sve najbolje u zivotu
bal
desavalo bas zato sto sam ja dobra.
Ne mijenjate sebe zato sto ste nekom previse.
Zivimo u takvom vremenu gde losi ljudi pokusavaju ili uspeju iskoristiti neciju dobrotu. Kao mladji, iskoriscen sam par puta ali ipak nisam zeleo da promenim sebe radi par idiota. Zapravo promenio sam se ali samo prema takvima. Nisam zeleo da neko dobar ispasta radi tih debila koja su mene zadesila. Ja inace volim da kazem da sam nekada automatski od samog pocetka verovao ljudima a da sam kasnije uvek cekao da se moje postovanje pridobije. Ipak, zivotno iskustvo me je naucilo da vrlo brzo procenim ko je kakav lik.
Plemenit čovjek zahtijeva sve od sebe. Mali čovjek zahtijeva sve od drugih.
Plemenit čovjek vidi cjelinu i nije pristran. Mali čovjek je pristran i ne vidi cjelinu.
Plemenit čovjek je čvrst, ali ne i krut.
Plemenit čovjek drži do ispravnosti. Mali čovjek drži do koristi.
Plemenit čovjek je staložen i spokojan. Mali čovjek je neprestano zabrinut i tjeskoban.
Plemenit čovjek ne brine ako se ne zna za njegove sposobnosti, već je zabrinut ako ih nema.
Plemenit čovjek smatra sramotom da njegove riječi budu veće od njegovih djela
Plemenit čovjek vidi cjelinu i nije pristran. Mali čovjek je pristran i ne vidi cjelinu.
Plemenit čovjek je čvrst, ali ne i krut.
Plemenit čovjek drži do ispravnosti. Mali čovjek drži do koristi.
Plemenit čovjek je staložen i spokojan. Mali čovjek je neprestano zabrinut i tjeskoban.
Plemenit čovjek ne brine ako se ne zna za njegove sposobnosti, već je zabrinut ako ih nema.
Plemenit čovjek smatra sramotom da njegove riječi budu veće od njegovih djela
Kako bi bilo da više puta dnevno zastanemo u našoj žurbi i jednostavno se posvetimo promatranju. Da se ne oglasimo, čak ni s našim stalno brbljajućim umom, već samo slušamo. Tko otvori svoju dušu na takav način, tom se otvara duša onoga što se promatra i sluša. I počinjemo uviđati stvari koje osobnom egu ostaju skrivene. Cilj takvog razmatranja i takvog obrazovanja jest postati čovjek. Čovjek za kojeg se jednog dana može reći: “Duša od čovjeka.”
Najiskreniji ljudi prođu najgore u životu ali uvijek pobijede na kraju.
Nemojte žaliti za ničim, vaša dobra djela nemaju cijenu. Nažalost, neki ljudi to prepoznaju i iskoriste našu dobrotu, trošeći naše posljednje zalihe. Osobno, kada sam se uvjerila u njihovo ponašanje, povukla sam se. Ti su mi ljudi, međutim, u lice govorili da sam se promijenila. Mogu samo reći da su me svojim ponašanjem naučili još više cijeniti sebe. Ne ljutim se na njih, već im zahvaljujem jer su me poučili mnogim važnim lekcijama, a nisu me slomili u tom procesu.Coolio wrote: ↑Tue Mar 18, 2025 11:05 pmZivimo u takvom vremenu gde losi ljudi pokusavaju ili uspeju iskoristiti neciju dobrotu. Kao mladji, iskoriscen sam par puta ali ipak nisam zeleo da promenim sebe radi par idiota. Zapravo promenio sam se ali samo prema takvima. Nisam zeleo da neko dobar ispasta radi tih debila koja su mene zadesila. Ja inace volim da kazem da sam nekada automatski od samog pocetka verovao ljudima a da sam kasnije uvek cekao da se moje postovanje pridobije. Ipak, zivotno iskustvo me je naucilo da vrlo brzo procenim ko je kakav lik.
Ako počneš da žališ za nečim i pomisliš, „Trebalo je da…“ uvek dodaj, „ali, možda bi me onda pregazio kamion, ili bi me torpedo sa japanskom posadom digao u vazduh.“
Ne pijte. Uopšte, ne pijte. Alkohol uništava organizam, mozak i dušu. Alkohol stvarno ubija, ne pravite gluposti. Da bi se opustili postoji sauna, da bi se razveselili postoji pjesma, da bi pronašli zajednički jezik postoji čaj, a da bi se bliže upoznali sa ženom na kraju krajeva postoje slatkiši …
Zivot u gradu uci da se gleda pred noge. O tome da na svijetu postoji nebo, niko se i ne sjeca.
Postovanje bi trebalo biti prvo sto date.
Biti zahvalan za sve dobro sto imas u zivotu je temelj sveg izobilja.
Svaki izlaz je negdje drugo ulaz.
Morate razumjeti cijeli život, a ne samo jedan njegov mali dio. Zato morate čitati, zato morate gledati u nebo, zato morate pjevati, i plesati, i pisati pjesme, i patiti, i razumjeti, jer sve je to život.
“Mi smo svijet. Svijet smo ti i ja, svijet nije odvojen od tebe i mene. Mi smo stvorili ovaj svijet – svijet nasilja, svijet ratova, svijet vjerskih podjela, seksa, tjeskobe, potpunog nedostatka međusobne komunikacije, bez osjećaja suosjećanja, obzira prema drugome. Gdje god se ide, u bilo kojoj zemlji diljem svijeta, ljudska bića, to jest, vi i drugi, patite; tjeskobni smo, nesigurni smo, ne znamo što će se dogoditi. Sve je postalo neizvjesno. U cijelom svijetu kao ljudska bića mi smo u tuzi, strahu, tjeskobi, nasilju, nesigurni u sve. Između svih nas postoji zajednički odnos. Mi smo svijet u osnovi. Svijet ste vi, a vi ste svijet. Shvaćajući to temeljno, duboko, ne romantično, ne intelektualno nego stvarno, tada vidimo da je naš problem globalni problem. To nije moj ili vaš problem, to je ljudski problem.”
“Misao je tako lukava, tako pametna da sve iskrivljuje radi vlastite udobnosti.”
Recite svom srcu da je strah od patnje gori od same patnje. I da nijedno srce nikada nije stradalo kada krene u potragu za svojim snovima, jer je svaka sekunda pretrage sekundarni susret sa Bogom i sa večnošću.”
Svi se plašimo da ispunimo svoje najdraže snove, jer nam se čini da ih nismo dostojni ili da ih ionako nećemo moći da ih ostvarimo. Strah je ono što najčešće sprečava ljude da ostvare svoje iskrene snove i ciljeve. Ali ima li smisla plašiti se nečega što nam može ulepšati život? Ako se plašite i stojite u mestu, već ste izgubili, ali ako pokušate da ostavrite svoj san, šanse da budete pobednik se značajno uvećavaju.
Svi se plašimo da ispunimo svoje najdraže snove, jer nam se čini da ih nismo dostojni ili da ih ionako nećemo moći da ih ostvarimo. Strah je ono što najčešće sprečava ljude da ostvare svoje iskrene snove i ciljeve. Ali ima li smisla plašiti se nečega što nam može ulepšati život? Ako se plašite i stojite u mestu, već ste izgubili, ali ako pokušate da ostavrite svoj san, šanse da budete pobednik se značajno uvećavaju.
“Ako izgubite dodir s prirodom, gubite dodir s čovječanstvom.
Ako ne postoji odnos s prirodom, tada postajete ubojica;
onda ubijate bebe tuljana, kitove, dupine i ljude
bilo za dobitak, za “sport”, za hranu ili za znanje.
Tada vas se priroda uplaši, povuče svoju ljepotu.
Možete dugo šetati šumom ili kampirati na lijepim mjestima
ali vi ste ubojica i tako gubite njihovo prijateljstvo.
Vjerojatno niste ni u kakvom odnosu sa svojom ženom ili mužem.”
Ako ne postoji odnos s prirodom, tada postajete ubojica;
onda ubijate bebe tuljana, kitove, dupine i ljude
bilo za dobitak, za “sport”, za hranu ili za znanje.
Tada vas se priroda uplaši, povuče svoju ljepotu.
Možete dugo šetati šumom ili kampirati na lijepim mjestima
ali vi ste ubojica i tako gubite njihovo prijateljstvo.
Vjerojatno niste ni u kakvom odnosu sa svojom ženom ili mužem.”
Vrlo smo defanzivni, a samim tim i agresivni, kada se držimo određenog uvjerenja, dogme ili kada obožavamo svoju određenu nacionalnost, s krpom koja se zove zastava.
“Kada se izgubi duboka intimna veza s prirodom, tada hramovi, džamije i crkve postaju važni.”
“Većina nas protrati ovu neobičnu stvar zvanu život. Živjeli smo četrdeset ili šezdeset godina, odlazili u urede, bavili se društvenim aktivnostima, bježali u raznim oblicima, i na kraju toga nemamo ništa osim praznog, dosadnog, glupog života, protraćenog života. Sada je zadovoljstvo stvorilo ovaj obrazac društvenog života. Uživamo u ambiciji, u natjecanju, u stjecanju znanja ili moći, ili položaja, prestiža, statusa. A ta potraga za zadovoljstvom kao ambicija, natjecanje, pohlepa, zavist, status, dominacija, moć je respektabilna. Uglednim ga čini društvo koje ima samo jedan koncept: da morate voditi moralan život, a to je život dostojan poštovanja. Možete biti ambiciozni, možete biti pohlepni, možete biti nasilni, možete biti natjecateljski raspoloženi, možete biti nemilosrdno ljudsko biće, ali društvo to prihvaća, jer na kraju vaše ambicije, vi ste ili takozvani uspješan čovjek s obiljem novca, ili neuspjeh i stoga frustrirano ljudsko biće. Dakle, društveni moral je nemoral.”
Svi smo mi sasvim obični ljudi. Neki nose preskupu odjeću ili imaju velike titule ili moć i žele vas držati u uvjerenju da su iznad svih ostalih. Ne vjerujte im. Oni imaju iste sumnje, strahove i nade, jedu, piju, spavaju i prde, kao i svi mi drugi. Uvijek propitujte autoritete, ali budite oprezni kako to činiti.
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 9 Replies
- 1667 Views
-
Last post by Revizor
-
- 27 Replies