Vožnja u kružnom toku

Prostor za ljubitelje automobila i motocikala. Omiljeni proizvođači, savjeti za kupovinu, kvarovi i servisi...
joker
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Vožnja u kružnom toku

Unread post by joker »

Jeste li primjetili da barem 30% vozača ne zna kako se kretati vozilom u kružnom toku i time prave vrlo opasne situacije. Sreća pa je brzina vožnje mala, pa nezgode prođu samo sa materijalnom štetom i stvaranjem ogromnih gužvi. Kakva je kod vas situacija sa istim? U nastavku su pravila ponašanja u kružnom toku koje je propisao nadležni MUP

Pravilna vožnja u kružnom toku
15.01.2024 15:46

Image

Kružni tokovi grade se u cilju povećanja sigurnosti prometa. Kako bi se smanjio broj mogućih točaka doticanja vozila, kod nepreglednih i nepravilnih raskrižja, te je kod istih smanjen rizik od sudara vozila i povećana je protočnost prometa.

Na ulazu u kružni tok uz navedeni prometni znak obično se postavlja i prometni znak “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.

Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan. U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno (kružno kretanje) i svoju prometnu traku, imaju prednost!

U slučaju više traka unutar kružnog toka, a isključujete se iz lijeve prometne trake u kružnom toku, posebno treba obratiti pozornost na vozila u desnoj jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku.

Spomenuto prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne prometne trake skreću desno. Ako gustoća prometa ne dozvoljava isključenje, ne isključujte se, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju. Kod isključivanja iz kružnog toka prometa treba ustupiti prednost prolaska pješacima i biciklistima koji prelaze izlaznu cestu.

Izuzetno, promet može biti reguliran bez prometnog znaka “nailazak na cestu sa prvenstvom prolaza”, npr. sa svjetlosnom signalizacijom (semaforima) ili drugim prometnim znakovima te se u tim slučajevima primjenjuju opća pravila prvenstva prolaska, a u skladu sa postavljenom signalizacijom.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: Vožnja u kružnom toku

Unread post by biljka »

Ne vozim trenutno, ali kad sam učila naučila sam i pravila za kružni tok. Onda nakon položenog vozačkog sam vozila i nije mi bilo jasno jesam li ja pogrešno naučila ili šta je, pa mi je mama baš objašnjavala da ljudi ne znaju voziti u kružnom. Samo se pitam kako nema više nesreća zbog toga :jbg
Per aspera ad astra :fiju

joker
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by joker »

Najopasnije je kad vozač vozi unutrašnjom trakom i hoće se isključiti, a uopšte ne obraća pažnju na vozača koji vozi vanjskom trakom i ne isključuje se na tom mjestu (a ima prednost)...
Kod nas se prije ulaska u kružni tok ne daje žmigavac, vaće samo na izlasku, ali recimo u Holandiji sam vidio da pale desni žnigavac ako namjeravaju izaci na prvi izlaz, ako idu na drugi ne pale ništa, a ako misle izaći na 3+ izlazu, pale lijevi žmigavac, što mislim da je dobro i korisno...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Znam.. do sad bez problema koistila kruzne tokove.. nasam se da ce tako biti i u buduce..

A bas bude situacina gdje se vidi da nisu iskusni sa voznjom u kruznim tokovima…

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Istina ziva,ja toliko imam strah neki kada vozam po bosni,svaki put kazem necu vise jer doista niko ne postuje pravilnk voznje.Pogotovo na kruznom toku :čeekaa Prvi moj otac uopste ne obraca paznju ko ima prednost,pa ogranicenja nista on to ne gleda
I svaki put se posvadjam sa njim zbog toga.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Kad neki obicni kruzni tok ne znaju da koriste sta bi tek da koriste ovaj… :(s

:hahah

https://www.facebook.com/share/v/14tZUX ... tid=wwXIfr

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Ili sta mislis kod nas na kontra strani sve :hahah
Last edited by Lana on Mon Mar 17, 2025 3:23 pm, edited 1 time in total.

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Skitnica wrote:
Mon Mar 17, 2025 3:20 pm

Meni nece da otvori ovaj link

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ah.. to bi bila dodatna kstasrofa.. :fpalm

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Lana wrote:
Mon Mar 17, 2025 3:22 pm
Skitnica wrote:

A ne znam sto.. meni otvori..

Pogledaj ovdje..

:D/

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Mada smo mi zene sigurniji vozaci :D/

Mada ce to malo koji muskarac priznati :hahah

Lana
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Lana »

Skitnica wrote:
Mon Mar 17, 2025 3:27 pm
Lana wrote:
Skitnica wrote:

Pogledaj ovdje..

Moze sada,upravo tako.
Kod nas su vecina ovako ovako veliki roundabouti.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

eto, gdje provesti dan .

Image
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Lana wrote:
Mon Mar 17, 2025 3:31 pm
Skitnica wrote:
Mon Mar 17, 2025 3:27 pm
Lana wrote:

Pogledaj ovdje..

Moze sada,upravo tako.
Kod nas su vecina ovako ovako veliki roundabouti.
Ne samo sto su veliki nego u jenom ima jos nekoliko u unutrsnjosti….. :D/

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Barem pola vozača u BiH je sto posto sigurno da ima prvenstvo iz lijeve trake i da može izaći iz kružnog sa prednošću. I svađaće se da te ubijedi da ima prvenstvo da presječe skretanjem put onome ko ide pravolinijski u desnoj traci :rolleyes
Doslovno je dobra volja onog iz vanjske (desne) trake hoće li pustiti onog iz lijeve (unutrašnje) da izađe iz kružnog ispred njega. Možeš se vozati dan ako hoćeš desnom trakom ukrug i ne praviš nikakav prekršaj, iako ovih 50% ima ubjeđenje da ti MORAŠ izaći na prvom ili drugom izlazu ako si u spoljašnjoj traci :rolleyes

Ne može biti jednostavnije, onaj ko siječe pravac nekome drugome, ne može imati prednost

Kod nas ima puno udesa u kružnim tokovima. Nisu neki ozbiljni, ali se skoro svakodnevno kucnu.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Kod nas (u BiH) kruzni tokovi su od skoro, tako da staru vozaci i nisu upoznati sa pravilima.. Made generacije koje su polagale i sa as imale mogucnost voziti kruznim tokom upoznati su sa pravilima, samo je pitanje pridrzavaju li se pravila.. :čeekaa

joker
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by joker »

Vjetar wrote:
Mon Mar 17, 2025 8:05 pm
Barem pola vozača u BiH je sto posto sigurno da ima prvenstvo iz lijeve trake i da može izaći iz kružnog sa prednošću. I svađaće se da te ubijedi da ima prvenstvo da presječe skretanjem put onome ko ide pravolinijski u desnoj traci :rolleyes
Doslovno je dobra volja onog iz vanjske (desne) trake hoće li pustiti onog iz lijeve (unutrašnje) da izađe iz kružnog ispred njega. Možeš se vozati dan ako hoćeš desnom trakom ukrug i ne praviš nikakav prekršaj, iako ovih 50% ima ubjeđenje da ti MORAŠ izaći na prvom ili drugom izlazu ako si u spoljašnjoj traci :rolleyes

Ne može biti jednostavnije, onaj ko siječe pravac nekome drugome, ne može imati prednost

Kod nas ima puno udesa u kružnim tokovima. Nisu neki ozbiljni, ali se skoro svakodnevno kucnu.
Upravo tako... Desilo mi se jednom... Drugi put umalo neki dan

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Nije o voznji na kruznom toku ali eto..lijepo je znati koliko se radi na tome da se smanji broj smtnih slucajeva na cestama u svijetu.. :up
Cesta A-355, koja povezuje Coín i Marbellu u Španiji, godinama je bila poznata po teškim prometnim nesrećama, a samo u 2023. na njoj je poginulo deset ljudi. Poznata je i kao "cesta straha" i "cesta smrti".

Kako bi povećale sigurnost, lokalne vlasti uvele su crvenu traku u središte ceste koja dodatno naglašava postojeće pune bijele linije zabrane pretjecanja.

Kako funkcionira crvena traka?

Crvena traka, široka otprilike 30 centimetara, nije obična oznaka na cesti. Njezina upadljiva boja, u kombinaciji sa zvučnim signalima, pruža jasno vizualno i auditivno upozorenje vozačima, smanjujući rizik od prelaska u suprotni trak. Ova je mjera dio šireg paketa sigurnosnih poboljšanja koji uključuje postavljanje kamera za nadzor brzine, poboljšanu prometnu signalizaciju, reflektirajuće oznake te moguće proširenje kolnika na određenim dionicama.

Od uvođenja crvene trake broj teških nesreća znatno se smanjio, pišu lokalni mediji. Prema podacima španske Glavne uprave za promet (DGT), ovakve mjere na regionalnim i lokalnim cestama smanjuju broj prometnih nesreća za čak 30%.

Španija želi prepoloviti broj nesreća sa smrtnim ishodom

Uspjeh ove mjere privukao je pozornost i drugih regija koje razmatraju njezino uvođenje na svojim prometnicama. Asturija je, primjerice, ovu metodu već primijenila na cesti Corredor del Nalón (AS-117), koja također ima dugu povijest teških nesreća. Tamo je crvena traka dodatno kombinirana s ograničenjem brzine i postavljanjem radara.

Tokom 2023. godine na španskim je cestama poginulo više od 1145 ljudi, što je natjeralo vlasti da poduzmu hitne mjere za poboljšanje sigurnosti. Ova inicijativa dio je Strategije sigurnosti na cestama čiji je cilj prepoloviti broj prometnih nesreća sa smrtnim ishodom do kraja desetljeća.

Crvena traka nije samo učinkovita u smanjenju brzine, već i u suzbijanju opasnih pretjecanja. Prema DGT-u, ova oznaka stvara psihološki učinak koji vozače potiče na dodatni oprez.
Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

fjaka
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by fjaka »

ahahahaha prejak je :hahah

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:jbg
gdje signalizacija. . gdje je na cesti iscrtanan smjer kretanja itd...
nije vozach kriv..
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ima znak smjera kretanja na pocetku videa… vrlo jasan.. :čeekaa Cuj nije vozac kriv.. pa ko je? :hahah

Cak linije na cesti nisu obavezne ako postoje znakovi … :DE

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

..u selendri .gdje je snimljen video. mozda i ne trebaju crtati smjer.. ali.. za vozacha..kad je na cesti. nije pregledno.kao iz ove snimljene perspektive,..
.bahatost, ili izgubljenost.. ko, zna shta se desilo... naravno da nije propisno.. ali.. svakodnevno sam u situaciji gdje vozachi stanu i osmotre situaciju. .shto je pogreshno i usporava saobrachaj.
opet .bolje i to. nego izazvati nesrechu. :hm

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

U autoskolama uce buduce vozace da gledaju u daljinu i znakove, znakovi ae ne gledaju u poslednjoj sekundi..

Znakovi su uvijek ispred… i vidljivi ko hoce da vidi narovno, pod uslovom da ga vid sluzi…

Svi koji ucestvuju u saobracaju snose dio odgovornosti u slucaju nezgode… :jbg

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. vishe je saobrachanica .bez .kruznog toka u svijetu. neki se mozda nikad ne susretnu sa istim.. :jbg :hahah
za razliku od 4 way stop.. gdje, i tu dolazi do konfuzije.

.. konkretno. ovaj vozach je mozda svjesno kratio put. :hahah ne znamo.

.. tako.. u sluchaju nesreche. ne snose svi krivicu . samo onaj koji je napravio/uzrokovao..

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Vožnja bicikla
    by Vanilla » » in Outdoor
    203 Replies
    35789 Views
    Last post by Skitnica