U sjeni proslih vremena
Re: U sjeni proslih vremena
Posumnjat cemo da ih reklamiras, indiretkno.. 
Nogom, bit će ti lakše .. 

Niko vise ne sije pocjepanu najlonku..
A vidala sam i ja dva ožiljka — kažu da su dva puta bili vakcinirani… prva nije bila od efekta ..
Sigurno da nisi.
Prije je bilo pod obavezno vakcinisanje protiv tbc… sad ne znam je li se šta promjenilo ..
Ovdje ti treba i olovka kad se traka izvuče 
Pa stavi olovku . 
Jugoslovenska firma "JUGOPLASTIKA"
Radnice "JUGOPLASTIKE" siju Adidas torbe za izvoz.
Adidas predstavlja fenomen jednog perioda u Jugoslaviji.
Torbe, patike i ostala sportska oprema koja na sebi ima tri crtice, dizajnirana od strane Adidasa, bila je trend u rangu farmerica iz Trsta.
Opcinjenost Adidasom bila je tolika da je cak od 1950. do 1990. sportsku opremu za nasu fudbalsku reprezentaciju proizvodio upravo Adidas.
Jugosloveni su rado oblacili i obuvali njemacki brend sa domacim pecatom. U vrijeme zatvorenog i strogo kontrolisanog trzista minimalno su se uvozili strani brendovi. Medjutim, i pored toga Jugoslovenska industrija je bila razvijena.
Vise od 50 brendova je SFRJ proizvodila za Evropu i svijet, a jedan od njih bio je cuveni Adidas.
Jugoslovenska industrija bila je zasnovana na modelu da ako neka strana kompanija zeli da prodaje svoje proizvode na nasem (jugoslovenskom) trzistu, onda ta roba mora da se proizvodi kod nas.
Drzavna preduzeca su na svjetskom trzistu uspostavljala saradnju sa brendovima, sklapala su ugovore o licenciranju i proizvodnji za jugoslovensko trziste.
U nasoj zemlji, kultni svjetski brend je kupovan kao domaci proizvod.
Jugoplastika je proizvodila 4,5 miliona Adidasovih sportskih torbi godisnje, one su se izvozile kako na zapadnu i za istocnu Evropu.
Na ovim prostorima je povezanost sa Adidasom dublja od nivoa postovanja i dopadanja. Ovdje se, zbog kvaliteta i starih zasluga, Adidas voli i sa pravom mu se vjeruje.
“Ja sam ga stavila ‘87. i još stoji.” Tako mnoge žene u šali opisuju zeleni karmin u zlatnom pakovanju, koji boji usne u jarko crveno. Uvezen iz Turske, u Jugoslaviji je stekao ogromnu popularnost sredinom 80-ih godina.
Magični ruž, kako su ga zvali, bio je među najprodavanijim proizvodim u to vreme. Gotovo svaka Jugoslovenka ga je imala u torbi, a njegova postojanost se i dan danas prepričava.

Imala sam taj ruz. Stvarno se nije dao obrisati lahko.
.............................................................................................
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 2 Replies
- 310 Views
-
Last post by Duh
-
- 9 Replies