Dostojevski

Prostor za ljubitelje knjževnosti. Proza i poezija, literatura bilo kojeg oblika, e-books i slično.
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Dostojevski

Unread post by Skitnica »

Veliki ruski pisac i filozof Fjodor Dostojevski jednom je napisao svojoj voljenoj Mariji:

“U ulici gdje živiš, ima devet žena ljepših od tebe, sedam žena viših od tebe, devet žena nižih od tebe i jedna žena koja tvrdi da me voli više nego ti. Na poslu, jedna žena mi se svakodnevno osmjehuje, druga pokušava započeti razgovor, a konobarica u restoranu mi zaslađuje čaj medom umjesto šećerom… ali ipak, ja volim tebe.”

Nakon vjenčanja, Marija se pokazala kao odana supruga. Podnosila je njegovu bolest, siromaštvo, duga putovanja i odsutnost, stojeći uz njega kroz svaku teškoću. Kada je ležala na samrti, Dostojevski joj je šapnuo:

“Čak ni u mislima te nikada nisam izdao.”

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Dostojevski

“Ako si uspješan u nečemu ili će te kopirati, ili će ti zavidjeti, ili će te mrziti.”

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

“Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno.”

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Screenshot_20250412_214351.jpg

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

”Ako raj nije u samom tebi, nikad nećeš ući u njega.”

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

“Moja samoća se čak ne može ni opisati: zaboravio sam kako pričati, i iznenadim samog sebe onda i kad slučajno naglas izreknem riječ. Već četiri tjedna nisam si čuo glas.”

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Glavna stvar - nemojte lagati sebe. Onaj ko laže sebe i sluša svoje laži, dostiže toliku tačku da više ne nazire nikakvu istinu ni u sebi ni oko sebe, pa stoga počinje da ne poštuje i sebe i druge. Ne poštujući nikoga, on prestaje da voli, a da bi se, nemajući ljubavi, zaokupljao i zabavljao, odaje se strastima i grubim slatkišima i u svojim porocima stiže do potpune bestijalnosti, a sve od neprekidnih laži i jednog i drugog. i sebe.