Milorad Dodik
Re: Milorad Dodik
Pa ima MUP.. ako nema ‘baje’ 
Muslimani iz Sarajeva pokušavaju sve da učine da instrumentalizuju Tužilaštvo i Sud i pokušavaju to da internacionalizuju“, rekao je Dodik komentarišući to što je Sud BiH prihvatio predlog Tužilaštva BiH da se za njim i Nenadom Stevandićem raspiše međunarodna poternica koja mora biti odobrena u sedištu Interpola.
Mislim da je ovo više zajedljivost Sarajeva samo da me dovedu tamo, uslikaju.
.............................................................................................
Milorad Dodik 'zamoljen' je da napusti konferenciju o antisemitizmu koja se održava u Jerusalemu, javljaju izraelski mediji.
Dodik je već dva dana u Izraelu, i trebao je učestvovati u konferenciji o antisemitizmu no čini se da nije stigao do glavnom dijela.
Naime, izraelski list na hebrejskom jeziku Israel Hayom objavio je da su izraelski dužnosnici zamolili Dodika na napusti konferenciju nakon što je objavljena vijest da je Sud BiH zatražio raspisivanje crvene potjernice za njim.
"Sud u Bosni izdao je nalog za privođenje Milorada Dodika, čelnika srpske manjine u zemlji zbog njegovih separatističkih aktivnosti, koji se trenutno nalazi u Izraelu na konferenciji o antisemitizmu u Jeruzalemu koju organizira izraelski ministar za dijasporu i antisemitizam Amichai Chikli. Izraelski dužnosnici su Dodiku jasno dali do znanja da nije dobrodošao na događaj, što ga je natjeralo da napusti mjesto", navodi list.
Zanimljivo je da je novinarka ovog lista Shirit Avitan Cohen prvo vijest objavila na svom nalogu na X-u.
Mini-drama na konferenciji protiv antisemitizma u Jeruzalemu. Nakon što je objavljena vijest o njegovu privođenju, čini se da su izraelski dužnosnici čelniku srpske manjine u BiH Miloradu Dodiku, koji je prisustvovao događaju, jasno dali do znanja da nije dobrodošao, te je sa svojom pratnjom u zadnji čas napustio mjesto", navela je Avitan Cohen.
Dodik je inače jutros prisustvovao okruglom stolu gdje je pokazivao kako su se u Banjoj Luci projicirale zastave Izraela dok su se u Sarajevu održavali propalestinski protesti.
Iako su Dodika u Izraelu 'iz minute u minutu' pratili RTRS i ATV, zanimljivo je da sad na naslovnicama ovih medija nema niti jedna vijest o Izraelu.
Raport je tražio potvrde ove informacije od Ministarstva dijaspore Izraela koje je i organizator konferencije, kao i od Ministarstva vanjskih poslova Izraela, a upit smo poslali i na zvaničnu internetsku stranicu konferencije. Ukoliko dobijemo odgovore, objavit ćemo ih naknadno.
Dačić: Dodik i Stevandić su državljani Srbije, uputili smo prosvjednu notu Interpolu
On je rekao da je s obzirom na činjenicu da se radi o srpskim državljanima, Interpol Beograd uputio Generalnom tajništvu Interpola prosvjednu notu, jer je u zahtjevima za raspisivanje međunarodnih potjernica prekršen član 3. Statuta Interpola koji glasi - "U Organizaciji je strogo zabranjena bilo kakva aktivnost ili intervencija u pitanjima ili slučajevima koji imaju političku, vojnu, vjersku ili rasnu pozadinu".
- Ističem da se Srbija u svakom trenutku zalaže za poštovanje međunarodnih normi, ali u isto vrijeme neće dozvoliti da se bilo koji pokušaj ugrožavanja prava naših državljana od drugih država ili međunarodnih tijela - istakao je Dačić.
Generalno tajništvo Interpola je potvrdilo prijem protesta Srbije i naveo da će ga uzeti u razmatranje, kao i da će o rezultatima razmatranja blagovremeno obavijestiti Srbiju.
.............................................................................................
Srbija je članica međunarodne organizacije Interpola a i BiH takoder ...Srbija i Bosna i Hercegovina imaju sporazum o međusobnoj pravnoj pomoći, uključujući izručenje osoba koje su predmet međunarodnih potjernicas.. 

A neki se radovali da ce mozda ostati tamo...
hajka na Mileta. sutra vrlo moguche I na Heleza.... ili KOnakovica...
“Žele me spriječiti da idem u posjete, da se sastajem s državnicima i da me na taj način izoliraju pa da onda pričaju kako se ja ne mogu ni s kim sastati. To je sarajevski ‘pasjaluk’ (jal) koji nije ništa nepoznato. Na nama je da se borimo. Јa nemam namjeru odustati. Imam još dovoljno godina života da se izborim za adekvatan status RS”, kazao je.
Usamljen u pogubnim politikama
Dodik nema podršku ni ultradesničara, a postavlja se pitanje dokle idu njegove egzibicije
Najavio je Milorad Dodik da će pokrenuti važne međunarodne aktivnosti prije svega nekoliko dana.
Da bi napustio državu, morao je prvo ilegalno da pređe granicu BiH i Srbije, a onda ga je u Beogradu dočekao avion koji je doletio iz Banje Luke. Zamisli te ironije da u vlastitoj državi ne možeš da poletiš avionom, nego da kao najveći kriminalac, ubica, narkodiler moraš da ideš u drugu državu.
Ipak, kao kula od karata se sve razbilo na prvoj od tih međunarodnih aktivnosti. Otišao je u Izrael, gdje su mu rekli da je nepoželjan nakon što je Sud BiH zatražio da se za njim raspiše međunarodna potjernica, što još moraju odobriti u sjedištu Interpola. On je ponižen i od „Jerusalem posta“, koji je objavio da ih je Dodik molio da gostuje u njihovom podcastu.
Možda nije Izrael neki najbolji primjer demokratije, možda i sagovornici na samitu jesu razni ultradesničari, ali kakav god da bio ovaj događaj, oni nisu spremni srozavati svoju reputaciju zbog osobe koja će, izvjesno, prije ili kasnije, u BiH ili nekom drugom dijelu svijeta biti uhapšena.
To se najbolje moglo čuti i ranije od zvaničnika Vlade Italije, koju predvode desničari, gdje je pružena jasna podrška institucijama BiH i gdje su osuđeni separatistički potezi RS.
Možda će Dodik dobiti malo na vremenu, jer je Srbija uputila primjedbu na zahtjev za Interpolovom potjernicom, možda se uspije tako vratiti i do Srbije, možda stigne i do još jedne destinacije, ali je činjenica da će u rodne Laktaše morati doći ilegalno.
Nakon tog dolaska u Laktaše, izvjesno je da neće moći zapadnije o Bosanskog Novog, a sve istočnije od Lončara i Pelagićeva će mu značiti rizik od hapšenja. Može on tako sigurno još dugo s gomilom naoružanih policajaca, no da li je to stvarno život koji je dostojan čovjeka? Na slobodi si, a osjećaš se zatočeno.
Sedin Spahic
..zashto nisu na spisku,za hapshenje..Bubić smatra da Dodik nije počinio nikakvo krivično djelo donošenjem zakona koji predstavljaju direktan napad na Ustav BiH, a koji su privremenom mjerom Ustavnog suda BiH stavljeni van snage.
- On je potpisivanjem ukaza na zakone koje je izglasala Narodna skupština, za šta se politički motivisano tereti, samo obavljao ustavnu funkciju predsjednika RS - izjavio je Bubić za RTRS.
Sud Bosne i Hercegovine poslao je zahtjev Interpolu za raspisivanje međunarodne potjernice. Konačnu odluku donijet će Interpolov glavni ured u Lionu.
MARK BRNOVIĆ
Novi ambasador SAD u Srbiji ranije govorio o BiH: "Šmit ima prevelika ovlaštenja"
Novi ambasador SAD u Srbiji Mark Brnović (Brnovich) ranije je komentirao situaciju u BiH, te govorio o visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).
Brnović je u septembru prošle godine iznio kritike na račun Šmita, tvrdeći da ima prevelika ovlaštenja i da svojim odlukama narušava suverenitet BiH.
- Meni kao autsajderu to je čudno, jer sam neko ko striktno poštuje zakon. Kada dođete ovdje i čujete takve stvari, teško mi je shvatiti kako visoki predstavnik može donositi odluke koje zadiru u suverenitet države, a da nema odgovarajući pravni osnov. U suštini, on pokreće krivične postupke protiv ljudi samo zato što mu se ne sviđa njihov politički stav. Kao advokat, smatram to neprihvatljivim -

..shta kaze HelezBANJALUKA - Stigao sam.![]()
Ovako glasi objava na platformi X koji je prije pet časova objavio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.
Dodik je bio u posjeti Izraelu a inače, Interpol u Lionu još nije odlučio o raspisivanju međunarodne potjernice koju je zatražio Sud BiH i ta odluka Interpola očekuje se početkom iduće sedmice.
Radončić: Dodik se treba sam predati, u suprotnom će završiti kao Milošević i Karadžić, Trojka svojom naivnošću ide naruku Dodiku
RadonchicSrbi moraju shvatiti da njima nikad nigdje bolje neće biti nego u BiH. I Hrvatima je najbolje u BiH! Nisam dao Dodiku četvrtog delegata, to su mu dali SDA i Trojka! Izetbegovića sam razumio na drugi način, garanti Dejtona moraju da zaustave otcjepljenje! Ja tvrdim da rata u BiH neće biti!
..On nikad nije bio na nekoj vodechoj poziciji kao bakir. ili neki drugi zgubidani.
inace mi se svidja njegovo rezonovanje i ponashanje.. ali ovdje nije u pravu ..
Dodik ne treba da se preda ne treba biti uhapshen. shvabo se mora odstraniti iz zemlje. Dodik, samo hoche da RS imaju svoje zakone.. i treba da imaju.. i tada che srbima biti ok u BiH. mislim da nije i da zna da bi bilo tesho da se 'odvoje'
nadam se da che dochi neki normalan americhki ambasador za BiH. i to sprovesti
https://avaz.ba/vijesti/bih/964366/rado ... uku-dodiku
..
RS već ima svoje zakone koji moraju prosto logično biti u skladu sa Ustavom BiHBella wrote: ↑Sun Mar 30, 2025 12:28 am
Radončić: Dodik se treba sam predati, u suprotnom će završiti kao Milošević i Karadžić, Trojka svojom naivnošću ide naruku DodikuRadonchicSrbi moraju shvatiti da njima nikad nigdje bolje neće biti nego u BiH. I Hrvatima je najbolje u BiH! Nisam dao Dodiku četvrtog delegata, to su mu dali SDA i Trojka! Izetbegovića sam razumio na drugi način, garanti Dejtona moraju da zaustave otcjepljenje! Ja tvrdim da rata u BiH neće biti!
..On nikad nije bio na nekoj vodechoj poziciji kao bakir. ili neki drugi zgubidani.
inace mi se svidja njegovo rezonovanje i ponashanje.. ali ovdje nije u pravu ..
Dodik ne treba da se preda ne treba biti uhapshen. shvabo se mora odstraniti iz zemlje. Dodik, samo hoche da RS imaju svoje zakone.. i treba da imaju.. i tada che srbima biti ok u BiH. mislim da nije i da zna da bi bilo tesho da se 'odvoje'![]()
nadam se da che dochi neki normalan americhki ambasador za BiH. i to sprovesti
https://avaz.ba/vijesti/bih/964366/rado ... uku-dodiku
..
A kakve veze bi američki ambasador trebao imati sa Visokim predstavnikom
Per aspera ad astra 
Možeš li navesti jednu državu na svijetu koja bi dozvolila da njen neki dio uvede svoje zakone, svoju vojsku, svoje sudove... i da zabrani državnim da djeluju na tom prostoru?
Zamisli eto Vojvodina kaže sutra isto što i Dodik - hoćemo svoju vojsku, svoje zakone, svoj sud. Srbija ne smije više kod nas pristupiti.
Jel tebi to okej?
Imam osjećaj da nećeš odgovoriti 
u situaciji kakva je Bosna i kako su je skrojili.. ovaj model ne radi. ovaj model je za izivljavanje EU / USA.. ovakva je zavrshena ..da se smire.. ali i da nastave dijalog konachnog izgleda.. ... sa pomochi istih.. ali doshlo je vrijeme..da isti mijenjaju zakone/ tj da kaznjavaju .nekoga ko ih ne shljivi s razlogom..
dakle lichna osveta.. boshnaci presretni.. zna se zashto. hrvati meshetare.. sad sa srbima /sad sa boshnjacima..
dakle, gdje kod su 3. strane ... uvijek che biti 2 protiv 1
.. nova YU, nikada neche biti.. dakle da svi zive komotno/ bez neke mrznje .
. imati to sve .pa i do sada su shtoshta imali.. ne znam detalje.. ali. i sta je tu opasnost..
. problem je . kako i radonchich objashnjava. da , srbima nigdje nije bolje nego u BiH . znaci..da su 'drugi' a boshnaci izgleda 'prvi' vladajuchi..
ne morishe na slogu..
dakle, gdje kod su 3. strane ... uvijek che biti 2 protiv 1
.. nova YU, nikada neche biti.. dakle da svi zive komotno/ bez neke mrznje .
. imati to sve .pa i do sada su shtoshta imali.. ne znam detalje.. ali. i sta je tu opasnost..
. problem je . kako i radonchich objashnjava. da , srbima nigdje nije bolje nego u BiH . znaci..da su 'drugi' a boshnaci izgleda 'prvi' vladajuchi..
Ako je BiH već skrojena kako jeste i ako se sve vrti oko toga ko je ‘prvi’, a ko ‘drugi’, šta onda znači kad Dodik bježi i otvoreno krši zakon?
Je li to dokaz da model ne funkcioniše ili samo još jedan čin u istoj predstavi?
Izgleda da je model ‘dva protiv jednog’ upalio – samo što su sada Dodik i njegovi protiv zakona. Ako se nastavi ovako, ne gine mu status političkog izbjeglice..

Je li to dokaz da model ne funkcioniše ili samo još jedan čin u istoj predstavi?
Izgleda da je model ‘dva protiv jednog’ upalio – samo što su sada Dodik i njegovi protiv zakona. Ako se nastavi ovako, ne gine mu status političkog izbjeglice..
po novinskim shpekulacijama. on je ' bjegunac' .(kao i Putin, kao i Netanyahu) to je sva moch shta oni mogu objaviti. i ispuniti dushu, chjitacha, koji samo naslov prochitaju..
.. kako che se sve ovo zavrshiti..
.
Ali i dalje nisi odgovorila na Vjetrovo pitanjeBella wrote: ↑Sun Mar 30, 2025 1:43 pm![]()
po novinskim shpekulacijama. on je ' bjegunac' .(kao i Putin, kao i Netanyahu) to je sva moch shta oni mogu objaviti. i ispuniti dushu, chjitacha, koji samo naslov prochitaju..
.. kako che se sve ovo zavrshiti..niko ne zna.. nemislim i da je 'hapshenje' kraj uzburkanog tla..
![]()
.
Per aspera ad astra 
koje sad pitanje
samo neshto pitate. . to je kao neki 'jak' vash odgovor..
. shta bi sad, shta che biti..
zemlja
za eksperimente.. nazalost i u vrijeme YU. je to BiH ..bila..
.
. jeste.. bez upitnika.. je lov na veshtice
. kako god.. jednog dana che i Mile otichi... ko che ga zamjeniti..