Jedan Bog - jedna religija?
Re: Jedan Bog - jedna religija?
Zato što svi hoće da imaju svoje poglavare. A neće se nikad dogovoriti da to bude jedan poglavar, jedna institucija, jer valja se odreći puno toga onda 
Silnog bogatstva, vlasti... moći 
Pa i to, ali ja mislim i da svaka religija misli da je bolja od druge. Ja nisam toliko religiozna, više tradicionalno, pa mislim da su sve bar monoteističke u 5 deka, ali vjerujem da kao vjernik praktičar trebaš misliti da je tvoja religija bolja od ostalih. Jedino tako ima poente. A kad misliš da je bolje onda nećeš da ti neko ko nije tako dobar bude poglavar
Per aspera ad astra 
I onda smo u ćorsokaku stoljećima zato
Najbolje da vjernici praktičari odgovore na ovo
Ali kontam i da nema religije opet bi bilo različitosti zbog kojih bi bilo problema. I slažem se sa @Dmr s tim da je ukazivanje na različitosti sredstvo kontrole, a po meni i samo neprihvatanje različitosti osnovni izvor mržnje.
A onda imaš problem što postoje različitosti koje i ne trebaju da se prihvate. Fašistu ne možemo prihvatiti npr. i onda se postavlja pitanje ko diktira šta je prihvatljivo, a šta ne, vrijeme, geografski položaj, porodica i kakve vrijednosti uopšte nosimo, koliko su slične/različite i čime su uslovljene
Per aspera ad astra 
Da, ali religije ne možeš u isti koš sa ideologijama koje ne zastupaju ideale koje religije zastupaju. Fašisti s druge strane se rado udružuju i da su sozvolkjeni vjerovatno bi i imali neku zajedničku, krovnu organizaciju pod kojpom bi bili ujedinjeni.
Govorim o tome da je oduvijek religijsko propagiranje nekih dobrih ideala od svih, a totalni animozitet između vrhovništva i podanika u praksi
Govorim o tome da je oduvijek religijsko propagiranje nekih dobrih ideala od svih, a totalni animozitet između vrhovništva i podanika u praksi
Ma naravno. Nisam htjela u tom kontekstu da kažem kao da ih stavljam u isti koš. Nije se taj dio komentara odnosio na religiju, već generalno na ovo čime sam završila drugi paragraf, na neprihvatanje različitosti, da se generalno pitam kakav odnos prema različitostima imamo/trebamo da imamo. Religija ni u kom slučju ne treba da spada u tu grupu neprihvatanjaVjetar wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 10:27 pmDa, ali religije ne možeš u isti koš sa ideologijama koje ne zastupaju ideale koje religije zastupaju. Fašisti s druge strane se rado udružuju i da su sozvolkjeni vjerovatno bi i imali neku zajedničku, krovnu organizaciju pod kojpom bi bili ujedinjeni.
Govorim o tome da je oduvijek religijsko propagiranje nekih dobrih ideala od svih, a totalni animozitet između vrhovništva i podanika u praksi![]()
Slažem se sa ostalim, ali nemam objašnjenje koje mogu pokušati ponuditi
Per aspera ad astra 
Pa po čemu se u biti razlikuju?
Osim razlike u detaljima iz svetih knjiga, stvari koje bi se mogle "usaglasiti", svodi se na formu obreda, sistem uprave i preraspodjele moći i imovine
Doslovno ne djeluje toliko nepojmljivo za riješiti. Izuzev zadnjeg dijela
Osim razlike u detaljima iz svetih knjiga, stvari koje bi se mogle "usaglasiti", svodi se na formu obreda, sistem uprave i preraspodjele moći i imovine
Doslovno ne djeluje toliko nepojmljivo za riješiti. Izuzev zadnjeg dijela
Ali ns vjerujem da bi puno običnih ljudi, istnskih vjernika prihvatilo poglavara druge vjere. Ne znam baš u kojem smjeru si mislio to
Per aspera ad astra 
Vjerske instirucije su možda i najmoćnije institucije globalno. Po infrastrukturi, kapitalu. Da ne govorim o moći nematerijalnoj koju posjeduju nad ljudstvom. O tome govorim
Naravno, stoji. Ali ni ljudstvo ne bi mijenjalo ovu situaciju
Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 18 Replies
- 5916 Views
-