Dobro se dobrim vraca ?
Re: Dobro se dobrim vraca ?
Da, i sama sam pušač. I sve osobe s kojima imam mlo više kontakta i koji su pušači stalno ponavljaju "Kad ćeš prestat?" i "Prestani dok možeš". Niko od nas nije toliko deulu da ne znamo šta radi organizmu
Per aspera ad astra 
. i nikad ili na neke periode . prekinu s konzumiranjem..
.............................................................................................
Naravno. I većina žena u toku trudnoće iskontroliše, ali poslije trudnoće najčešće opet počnu. Tako ideBella wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 12:16 am. i nikad ili na neke periode . prekinu s konzumiranjem..to je ovisnost.. i teshko je kontrolisati, naravno, nije nemoguche..
![]()
Per aspera ad astra 
.............................................................................................
Suma sumarum diskusije: U nedostatku "logičnog objašnjenja" koje bi potvrdilo mišljenje da se rađamo potpuno čisti, prazni, nezli kako god, kad se dođe do urođenih mana najlakše se okomiti naravno na majke, i to u nastavku pazi sad-one koje puše, a možda i ne puše, ali odabrat ćemo da im ne vjerujemo. Jer žena je ženi najveći vuk.
Nemam više šta da dodam.
Nemam više šta da dodam.
Per aspera ad astra 
... trebam ovo napisati na drugoj temi.
'zena je zeni' vuk.. kako otrcana fraza
'zena je zeni' vuk.. kako otrcana fraza
Mislim da bi samo ona žena koja je obično u priči vuk rekla da je otrcana
Per aspera ad astra 
a ne znam... mozesh misliti shta ti je volja. koga briga..
.. mislim. ne znam zashto je pricha otishla u smjeru..da se pishe i iznalaze razlozi, ko je kriv ako iko. za potomstvo.
.
To i mene iskreno zanima. Ne znam koja je tačka bila prijelomna
Per aspera ad astra 
sve bi bilo drugachije da ti nisi pushach..

Za slucaj da zbilja nekoga zanima, i da nema minut da googla.
https://orthomol.rs/razvoj-mozga-i-kogn ... -kod-dece/
https://lorijen.center/neduzne-zrtve-ka ... e-na-bebu/
Ne znam da je iko ovdje tvrdio da određeno ponašanje majke ne utiče na nerođenu bebu. Ovo svi znamoPeace wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 2:24 amZa slucaj da zbilja nekoga zanima, i da nema minut da googla.
Per aspera ad astra 
.a znamo da i dobro se dobrim ne vracha... tu i tamo ..mozda.. tako... 
Da te potsjetim da ti je ovo jucer bilo ruzno za procitatibiljka wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 7:58 amNe znam da je iko ovdje tvrdio da određeno ponašanje majke ne utiče na nerođenu bebu. Ovo svi znamoPeace wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 2:24 amZa slucaj da zbilja nekoga zanima, i da nema minut da googla.
https://lorijen.center/neduzne-zrtve-ka ... e-na-bebu/![]()
Pa si isla dalje, okrivivsi me da sam okrivila zene samobiljka wrote: ↑Wed Mar 26, 2025 9:56 pm
Ovo mi je stvarno jako ružna stvar za pročitati, pomisliti, a kamoli napisati. Ispravi me ako griješim, ali si to napisala u kontekstu govornih mana. Zaista apatično prema bilo kojem roditelju/majci koja Bog zna šta "osjeca, jede, pije, voli, ne voli" , koji/a odvede svoje dijete logopedu na kraju krajeva. Staviti govorne mane ili bilo kakve mane, nebitno, u kontekst onoga što majka radi u trudnoći i tako generalizovati situaciju mi je stvarno grozno za pročitati (a pogotovo ovo voli, ne voli, šta bi to uopšte trebalo značiti)Treba imati na umu da nas okolis utjece na bebu i prije rodjenja. Sve ono sto majka radi, osjeca, jede, pije, voli, ne voli, sve se odrazava.
Stoji to da je li pušiš i piješ utiče na razvoj djeteta, ali staviti samo to kao odgovor na komentar o govornim manama![]()
Da li si to spomenula zbog nedostatka argumenata jer neke stvari, poput govorne mane, zaista mogu biti urođene čak i kad kao roditelj sve savršeno radiš ili si spomenula iz nekog drugog razloga ne znam. Ali znam da imam divne žene u životu, odlične majke, koje su rodile djecu sa govornom manom ili nekim drugim manama. Vjerujem da ih i ti imaš u životu i meni je ovo uvreda za sve njih
Nakon sto napisah da je to dokazan fact.
biljka wrote: ↑Wed Mar 26, 2025 10:53 pmJeste dokazano da pušenje, alkohol i stil života mogu uticati na razvoj djeteta u stomaku. Zato se žene uglavnom posvete trudnoći i ostave poroke ili ih ne konzumiraju ni generalno. Pa neke opet rode djecu sa manama ili poteškoćama u razvoju. Nije okej na ženu svaliti krivicu za to
![]()
Naravno da je ružno za pročitati kada je kontekst djece sa govornim manama. Apatično i ružno i aludira na okrivljavanje majke za stanje njihove djece. Ako toliko želiš da pričamo o trudnoći onda se pokrene nova tema, a ne koristiš majke kao odgovor i argument na komentar o djeci sa poteškoćama u razvojuPeace wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 1:55 pmDa te potsjetim da ti je ovo jucer bilo ruzno za procitatibiljka wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 7:58 amNe znam da je iko ovdje tvrdio da određeno ponašanje majke ne utiče na nerođenu bebu. Ovo svi znamoPeace wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 2:24 amZa slucaj da zbilja nekoga zanima, i da nema minut da googla.
https://lorijen.center/neduzne-zrtve-ka ... e-na-bebu/![]()
Per aspera ad astra 
mnogi se koriste, osjetljivim terminima.. starci. bolesni, mnogochala porodica, na minimalcu ... itd... da bi naglasili neku svoju karakternu osobinu...
..interesujem me, kakve su te generacije... jer su rodjene u vrlo stresnom dobu za majke... sigurnost / dostup hrane...Demograf Stevo Pašalić izjavio je da je u BiH 1991. godine rođeno 67.000 djece, a 2023... 25.911.
Majka je najdirektniji prijenosnik svega na svoje dijete, u najbitnijoj fazi - kroz trudnocu i kroz dojenje. U velikoj vecini i kasnije odigra najvecu ulogu.biljka wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 3:57 pmNaravno da je ružno za pročitati kada je kontekst djece sa govornim manama. Apatično i ružno i aludira na okrivljavanje majke za stanje njihove djece. Ako toliko želiš da pričamo o trudnoći onda se pokrene nova tema, a ne koristiš majke kao odgovor i argument na komentar o djeci sa poteškoćama u razvoju
Tema je krenulau ovom smjeru, i ti se prva donavezala. Nisi morala, niko te nije vukao za jezik.
Pogotovo nisi morala (kontam) reagirati kako si reagirala. Meni je jedino to bilo apaticno i ruzno.
Prvo si se uvrijedila, navodno, jer ja spomenih majke i njihov izravan kontakt s bebom.
Onda si svalila da okrivljujem majke.
Onda, slazem s Bellom da je fraza otrcana - zena je zeni vuk.
Onda nemam argumenata.
Postavim argumente, pa pocnes tvrditi da niko nije tvrdio..
Postavim ti post u kojem si ti tvrdila, a ti krenes u smjeru - trebala sam novu temu otvoriti..
Bas si mi ocitala bukvicu.
Zna se o cemu.
Nije upitno da utiče. Upitan je kontekst u kojem si to govorila, što ti sve vrijeme objašnjavamMajka je najdirektniji prijenosnik svega na svoje dijete, u najbitnijoj fazi - kroz trudnocu i kroz dojenje. U velikoj vecini i kasnije odigra najvecu ulogu.
Forum je tu da ti kažem ako nešto meni nije okej. Isto kao što ti sad govoriš da je moja reakcija bila apatična i ružna meni je tvoj komentar na djecu sa govornim manama apatičan i ružan.Tema je krenulau ovom smjeru, i ti se prva donavezala. Nisi morala, niko te nije vukao za jezik.
Pogotovo nisi morala (kontam) reagirati kako si reagirala. Meni je jedino to bilo apaticno i ruzno.
Nisam se uvrijedila, ali smatram da je tvoj komentar u tom trenutku uvreda za majke sa djecom sa govornim manama i poteškoćama u razvoju.Prvo si se uvrijedila, navodno, jer ja spomenih majke i njihov izravan kontakt s bebom.
Da.Onda si svalila da okrivljujem majke.
Ako ti tako mislišOnda, slazem s Bellom da je fraza otrcana - zena je zeni vuk.
Mada sam i dalje stava da samo ženi vuku može biti otrcana, ali you do you
Zato što nije niko tvrdio. Postaviš post u kojem "ja tvrdim", a ja bukvalno ne tvrdim od mog prvog posta o ovom:Onda nemam argumenata.
Postavim argumente, pa pocnes tvrditi da niko nije tvrdio..
Postavim ti post u kojem si ti tvrdila, a ti krenes u smjeru - trebala sam novu temu otvoriti..
Argument na to da ti kažem da je apatično spominjati nešto u datom trenutku ti je "Evo još da ja potkrijepim to što sam spomenula", iako fokus nije na tome što si spomenula, već što govoriš to u kontekstu djece s manama. I to ti bukvalno od prve poruke objašnjavam.Stoji to da je li pušiš i piješ utiče na razvoj djeteta, ali staviti samo to kao odgovor na komentar o govornim manama
Ako to tako doživljavaš i neko drugi doživljava žao mi je. Ne želim da nikoga uvrijedim, ali postoje neke stvari na koje imam nultu toleranciju i uvijek ću odreagovati. Imaš puno pravo da isto tako ti meni prokomentarišeš neke stvari koje tebi nisu okej kao što imam i ja pravo tebi. To i bilo šta što kažem da nije okej i da je ružno nije bukvica, već rasprava ako ljudi znaju da prihvate kritikuBas si mi ocitala bukvicu.
Per aspera ad astra 
a, dijaloga .. oko chega..
..ko ima nultu toleranciju nije za ovakva druzenja....
. kao sto navede onu otrcanu ' poslovicu' ... upravo je suprotan dokaz.koji primjenjuje u RL..... izborom vokabulara je pokazano...
. zena-- zenu . bolje razumije i poznaje.. vjerovatno za razliku od suprotnog pola ....,tako i reaguje ..
Um... Apsolutno možeš imati nultu toleranciju na neke stvari. Na forumu se na sve reaguje i iz svega proizilazi neka diskusija zbog različitih mišljenja. Ako će rat izazvati to što smatram da je neki komentar u datom trenutku apatičan onda neka izazoveBella wrote: ↑Thu Mar 27, 2025 7:20 pm![]()
a, dijaloga .. oko chega..
..ko ima nultu toleranciju nije za ovakva druzenja..... to je po meni neki 'problem' koji moze i rat izazvati..
medju zenama pogotovo .
. kao sto navede onu otrcanu ' poslovicu' ... upravo je suprotan dokaz.koji primjenjuje u RL..... izborom vokabulara je pokazano...
. zena-- zenu . bolje razumije i poznaje.. vjerovatno za razliku od suprotnog pola ....,tako i reaguje ..gledano sa strane / ublehachice
![]()
Izborom vokabulara koji je "ružno i grozno za pročitati" i "pokazuje apatiju" ako se ne varam. Kakav vokabular
Puno žena ne razumije druge žene, manje razumije druge žene od muškaraca. Nažalost. Ne govorim o ovoj sad raspravi, već generalno jer ti kažeš da se bolje razumijemo i poznajemo. Mizoginija je toliko ukorijenjena da će često žena gore prokomentarisati drugu ženu od muškarca, da će često prije žena komentarisati izbore druge žene, da će često prije žena poniziti drugu ženu. Tako da ne bih rekla da je pravilo da se nešto super dobro razumijemo. Mislim da nema veze sa spolom, već s tim koliko je osoba spremna da odbaci takav odnos prema ženama kojima smo svi okruženi
Per aspera ad astra 
komentar je bio uopshten...............,za zene. ne specifichno za odredjenu anomaliju.. jasno napisano
kako si ti to iskoristila i ubacila, da bi pokazala da si ''osjetljivija'' ili pravednija'prema djeci s poteshkochama je providno
a da. sad te trend. mizoginija. femicida..
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 3 Replies
- 613 Views
-
Last post by laganini
-
- 35 Replies