Kulturni ljudi
Re: Kulturni ljudi
A ne mora to tako uvijek značiti. Nikad ne znaš kakav je nekome dan, a i većina djece ne zna lizat sladoled iskreno
Per aspera ad astra 
Zato se ne daje dijetu sladoled osim kod svoje kuce.
Ja sam učila djete da sjedeći jede sladoled i to na mjestu koje je predviđeno za to…
Čak ni kod kuce se ne jede svakuda, sve ima svoje mjesto,a i vrijeme..
Od djece i ne treba očekivati da se ponašaju kao i odrasli, do roditelja je kako ih uče tako se i ponašaju..
Sve dok nema vece štete od par kapljica, koje se mogu očistiti ne treba praviti drame..
Od djece i ne treba očekivati da se ponašaju kao i odrasli, do roditelja je kako ih uče tako se i ponašaju..
Sve dok nema vece štete od par kapljica, koje se mogu očistiti ne treba praviti drame..
Ma daj Peace, najbolje da djeca ni ne izlaze među nas odrasle. Ja prva ne volim vrisku i malu djecu i zato ne idem na mjesta za porodice i djecu. Neću otići u Centar Safet Zajko npr ako mi se ne slušaju djeca i ako neću da me neko ukapa sladoledom. Ali isto tako kad sam prije radila na kasi u jednoj trgovini uvijek sam djecu najljepše pozdravljala i ćaskala s njima, pa čak i jednom otpakovala taj sladoled jer je djevojčica bila nestrpljiva. Uzela ga prvog od svih stvari, skenirala, otpakovala i dala joj da liže. Pa samo je dijete pobogu. Valjda je bitnije izmamit joj osmjeh na lice nego to hoće li po podu ostat kakvih tragova koje svakako mogu obrisat u 5 sekundi
Per aspera ad astra 
To sve i ja radim Biljka. Uvijek ih volim vidjeti i uvjek im se obracam.
Nista ne prigovafam djeci. Roditelj ipak treba da vodi racuna. Ne nekim mjestima ne mozete dijetu od 3 god da lize sladoled. Mislim mozete, ali ako je dijete ukapalo vas pod, savim je normalno da ce neko ko go bude cistio za vama misliti da to nije fino od vas.
Nista ne prigovafam djeci. Roditelj ipak treba da vodi racuna. Ne nekim mjestima ne mozete dijetu od 3 god da lize sladoled. Mislim mozete, ali ako je dijete ukapalo vas pod, savim je normalno da ce neko ko go bude cistio za vama misliti da to nije fino od vas.
Nije okej u banci, javnoj ustanovi, nekoj kancelariji. Sve ostalo mi je previšePeace wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 8:07 pmTo sve i ja radim Biljka. Uvijek ih volim vidjeti i uvjek im se obracam.
Per aspera ad astra 
Dođe ti mama sa djetetom, kupila mu sladoled prije dolaska kod tebe, dijete baulja sladoled kapa po tvom trosjedu a mama se sam slatko nasmješi na to. Ja bi ih oboje nabio nogom napolje
Pretpostavljam da ti onda ne dolaze gosti sa djecom
Je li ti se desilo? Meni nikad nije u takvoj mjeri da imam potrebu da "nekog nabijem nogom", a imala sam puno susreta sa djecom
Mojoj porodici kad su dolazila djeca pa kapaju, roditelji su ih uvijek opominjali, a mama i ja smo uvijek govorile da puste djecu na miru, ok nek sjedne za sto, ali neće se dramit zbog par kapi sladoleda ili čokolade. Ako je borovnica, paradajz druga je priča, ali u svakom drugom slučaju nećeš djetetu zabranit da jede i dramit. Imala sam slučaj da se žena derala na dijete jer se umrljalo čokoladom i samo bih nju izbacila, a ne jadno dijete
Per aspera ad astra 
Malo pretjerujete sa primjerom kapljica sladoleda …
Ja ne znam sa kakvim se to vi mamama družite ..svaka normalna majka će voditi računa o ponašanju djeteta u gostima…
Ja ne znam sa kakvim se to vi mamama družite ..svaka normalna majka će voditi računa o ponašanju djeteta u gostima…
Ja zato i pitam kome se to desilo u takvoj mjeri da imaš želju da nekog izbaciš
Uvijek je odmah "Daj maramicu, uprnjčkala se"
A više sam ekstrema vidjela na drugoj strani, da se djeci brani, dere se na njih itd. zbog tog što jedu stvari sa stola npr. koje su tu zbog njih
Per aspera ad astra 
Poenta priče o kapanju sladoleda - na roditeljima je da odgoje dijete da nije u redu da przne, da moraju voditi računa o svom ponašanju.
Ako majku boli briga što njeno dijete nekome drugome (bio to ja sa mojim trosjedom, ili ulica na koju će najnormalnije to dijete baciti smeće sa majkom koja ga vodi za ruku i ni 2% se ne obazire na to) čini bilo kakvu štetu ili nelagodu, ta majka je za nabiti nogom.
Ne dolaze mi majke sa djecom. Ali svejedno viđam često majke kao iz navedenih primjera.
@biljka Nije odgoj deranje na dijete. Niti sam igdje ja pretpostavio da je trebala mama derati se na to dijete. Ali da se ne obazire na to, nije odgoj.
Ako majku boli briga što njeno dijete nekome drugome (bio to ja sa mojim trosjedom, ili ulica na koju će najnormalnije to dijete baciti smeće sa majkom koja ga vodi za ruku i ni 2% se ne obazire na to) čini bilo kakvu štetu ili nelagodu, ta majka je za nabiti nogom.
Ne dolaze mi majke sa djecom. Ali svejedno viđam često majke kao iz navedenih primjera.
@biljka Nije odgoj deranje na dijete. Niti sam igdje ja pretpostavio da je trebala mama derati se na to dijete. Ali da se ne obazire na to, nije odgoj.
Ma normalna reakcija svake majke, da reaguje, osim ako nije pod uticajem nekih droga ..biljka wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 10:44 pmJa zato i pitam kome se to desilo u takvoj mjeri da imaš želju da nekog izbaciš
Uvijek je odmah "Daj maramicu, uprnjčkala se"
A više sam ekstrema vidjela na drugoj strani, da se djeci brani, dere se na njih itd. zbog tog što jedu stvari sa stola npr. koje su tu zbog njih![]()
A ja ne zamjerim zaista djeci… također mi vise smeta ophođenje roditelja, koje ne bude uvijek ok.. ali nemam pravo uvijek reagirati, kao sto mi se ne bi dopalo da se neko mjesa u moj odnos sa mojim djetetom ..
Ja ne znam gdje vi živite stvarno. Doslovno svakodnevno možeš vidjeti tu djecu pruštenu da postanu prava derišta bahata dok im roditelji zijevaju pored njih nimalo zainteresovani za ponašanje njihovog djeteta.
Ako ne viđate, okej. Onda živimo u paralelnim svjetovima
Ako ne viđate, okej. Onda živimo u paralelnim svjetovima
To se sad zove "hiperaktivno dijete"Vjetar wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 10:52 pmJa ne znam gdje vi živite stvarno. Doslovno svakodnevno možeš vidjeti tu djecu pruštenu da postanu prava derišta bahata dok im roditelji zijevaju pored njih nimalo zainteresovani za ponašanje njihovog djeteta.
Ako ne viđate, okej. Onda živimo u paralelnim svjetovima![]()
Nije i dijete za nabiti nogom ako roditelj ne zna da ga odgaja (zanimljivo da ti je fokus na majci, a ne na roditeljima). I jeste poenta da ih naučiš, ali dijete će u većini slučajeva isprznit, htjelo to ono ili ne, učilo ono da ne przni ili ne. Ako nemaš razumijevanja za to ondaVjetar wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 10:49 pmPoenta priče o kapanju sladoleda - na roditeljima je da odgoje dijete da nije u redu da przne, da moraju voditi računa o svom ponašanju.
Ja ti kažem da sam vidjela više primjera na drugoj strani nego na toj. U unostranstvu je drugačije, manje se vodi računa o tome, ali ovdje roditelji ne da vode računa nego terorišu djecu zbog tih stvari koje navodiš. Ne mislim da si pretpostavio da je to okej, ali kažem to jer mi je draže vidjeti da mi je od dva zla draže vidjet da je djetetu pušteno nego da se vrši nasilje nad njim. Ne znači da je ijedno dobro
Per aspera ad astra 
Majka/mama count: 8Vjetar wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 10:49 pmPoenta priče o kapanju sladoleda - na roditeljima je da odgoje dijete da nije u redu da przne, da moraju voditi računa o svom ponašanju.
Per aspera ad astra 
U takvim situacijama se mogu prepoznati roditelji koji nisu lijepo vaspitani, i kao takvi ne mogu vaspitati djecu bolje nego sto su oni sami.. 
Koliko puta su sve forumašice na ovoj temi spomenule da oni (ona i otac djeteta) rade na odgoju? Hoćemo li @biljka tvojim putem prebrojavati? "Ja kad odgajam dijete"... Ne "Mi kad odgajamo dijete"... To ti ne upada u oči?
Ja sam spominjao roditelje za odgoj. Primjer majke je samo zato što češće viđam mame sa djecom u takvim situacijama
Nabijanje nogom... Možeš li nebukvalno čitati?
Ja sam spominjao roditelje za odgoj. Primjer majke je samo zato što češće viđam mame sa djecom u takvim situacijama
Nabijanje nogom... Možeš li nebukvalno čitati?
@biljka moj post se nije odnosio na tvoj, nego na Vjertov gdje kaže da roditelji zijevaju pored njih..
I oca takvog bih nabio nogom 
Hajde broji. Ja sam samo uočila 8 puta u dva posta, kao da očevi ne postoje ili su savršeni odgajatelji. Ja sam rezonovala ovako: Majke odgajaju djecu. Odgajaju ih loše, pa su za nabit nogom, s čim bi se bar 60% društva i složilo
Sa ovakvom stopom nasilja, posebno nad ženama - ne moguNabijanje nogom... Možeš li nebukvalno čitati?![]()
Per aspera ad astra 
Scena iz aviona.
Prekookenski let, znaci 8 sati leta.
U srednjem redu sjedi par s dijetom, djecaku neke 3 god.
U periodu od nekih 40 min, dijete je bar 10 puta stislo onaj dugmic za poziv stjuardese. Ona je svaki put dosla i nasla da nikome nd treba, da se dijete igralo. Na koncu je zamolila roditelje da pripaze da dijete ne stisce to.
Otac se uzrujao i podigo ton na nju.
Majka je poslije nosala dijete onim “hodnicima” i stalno je nekome bila na putu.
U jednom momentu su joj objasnili da ne moze tako da blokira prolaze, oni moraju biti slobodni za radno osoblje.
Na to se otac toliko naljutio da se posvadjao sa stjuardesom. Rekao joj da ona ne razumije dijete ni kako je njima. I svo vrijeme je gledo film, ni bogdu truda nije ulozio da sam zabavi dijete.
Ni on ne razumije nju.
Mi svi moramo razumiti jedni druge vise, u protivnom svaki ce posao postati nocna mora.
Prekookenski let, znaci 8 sati leta.
U srednjem redu sjedi par s dijetom, djecaku neke 3 god.
U periodu od nekih 40 min, dijete je bar 10 puta stislo onaj dugmic za poziv stjuardese. Ona je svaki put dosla i nasla da nikome nd treba, da se dijete igralo. Na koncu je zamolila roditelje da pripaze da dijete ne stisce to.
Otac se uzrujao i podigo ton na nju.
Majka je poslije nosala dijete onim “hodnicima” i stalno je nekome bila na putu.
U jednom momentu su joj objasnili da ne moze tako da blokira prolaze, oni moraju biti slobodni za radno osoblje.
Na to se otac toliko naljutio da se posvadjao sa stjuardesom. Rekao joj da ona ne razumije dijete ni kako je njima. I svo vrijeme je gledo film, ni bogdu truda nije ulozio da sam zabavi dijete.
Ni on ne razumije nju.
Mi svi moramo razumiti jedni druge vise, u protivnom svaki ce posao postati nocna mora.
. definitivno. roditelji su najnekulturniji/ najbezobrazniji ljudi na planeti. negdje. do godina .kad dijete napuni 10 + godina.
..imam iskustva..
. ali srecha.. da su ujedno i toliko osjetljivi. da im ne pada napamet da opet dodju ,nakon par pogleda i usputnih komentara..
. no.ima i izuzetaka.. naravno.. pustim nekad .da divljaju..
..imam iskustva..
. ali srecha.. da su ujedno i toliko osjetljivi. da im ne pada napamet da opet dodju ,nakon par pogleda i usputnih komentara..
.............................................................................................
Ti mu dodjes neka stroga zenaBella wrote: ↑Sat Mar 22, 2025 11:40 pm. definitivno. roditelji su najnekulturniji/ najbezobrazniji ljudi na planeti. negdje. do godina .kad dijete napuni 10 + godina.
..imam iskustva..![]()
. ali srecha.. da su ujedno i toliko osjetljivi. da im ne pada napamet da opet dodju ,nakon par pogleda i usputnih komentara..![]()
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 75 Replies
- 9143 Views
-
Last post by Gudi
-
- 14 Replies