Kulturni ljudi

Teme koje ne pripadaju ni jednom drugom podforumu
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Kulturni ljudi

Unread post by Peace »

Jesmo li danas malo kulturniji nego ranije ili nismo?
Kako definisete kulturnog covjeka?
Kako biste ocijenili vasu sredinu? Napreduje, nazaaduju ili stagnira ? Kako vase drustvo?
Koju naciju dozivljavate najkulturnijom?
Od koga mozemo uciti?

Ponasanja koja vidjate a za koja drzite da su bas kulturna ali i nekulturna, mozete podijeliti ovdje.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Kulturni ljudi

Unread post by Peace »

"Život ima svoje uslove. Kako bi čovjek bio prihvaćen među obrazovanim ljudima, mora biti kulturan", poručuje u jednom pismu ruski pisac Anton Pavlovič Čehov svom mlađem bratu, sastavljajući spisak uslova koji ispunjavaju kulturni ljudi:

- Oni poštuju ljudsku ličnost i zato su uvek ljubazni, pažljivi, učtivi i spremni da čine za druge.

- Saosećajni su prema svima, ne samo prema prosjacima i mačkama. Brinu i o onome što se ne vidi i spremni su da se žrtvuju kako bi pomogli drugima.

- Poštuju tuđe vlasništvo i zato vraćaju svoje dugove.

- Iskreni su i preziru laž. Ne lažu čak ni kad su sitnice u pitanju. Laž vrijeđa slušaoca i unižava ga u očima govornika. Ne poziraju, ponašaju se isto i na ulici i u svom domu, ne prave se važni pred svojim skromnijim prijateljima. Nisu skloni blebetanju niti opterećuju druge svojim ničim izazvanim ispovjestima. Iz poštovanja prema tuđim ušima, više šute nego što pričaju.

- Ne unižavaju sebe kako bi izazvali sažaljenje. Ne igraju na kartu tuđe osjetljivosti da bi osvojili pažnju. Ne govore Mene niko ne razumije ili Niko ne mari za mene, zato što su to jeftini i vulgarni trikovi. Ne pate od plitke taštine. Ne mare za lažne vrijednosti, poznanstva sa poznatim ličnostima ili za to da sami budu poznati. Ako su učinili nešto značajno, ne prave od toga najvažniju stvar na svetu, i ne hvale se time da imaju pristup tamo gde ga drugi nemaju. Ako imaju neki dar, poštuju ga. Zarad njega žrtvuju odmor, romanse, provod, sujetu. Ponosni su na svoj dar, ali su mu i veoma posvećeni.

- Imaju razvijen osjećaj za lijepo, estetsko. Ne idu na spavanje u odjeći, održavaju čistoću životnog prostora.

- Veoma vode računa da kontrolišu svoje nagone i da u suprotnom polu ne vide samo seksualni objekat. Teže originalnosti, otmjenosti, čovječnosti, dive se majčinskim osećajima. Ne opijaju se jer smatraju da nisu svinje. Drže se načela mens sana in corpore sano – u zdravom tijelu zdrav duh.

Tako izgledaju kulturni ljudi. Da bi čovjek bio kulturan nije dovoljno da čita popularne romane i posjećuje pozorište. On mora neprestano, danonoćno da radi na sebi, da čita, uči, trudi se i da odmah odbaci sujetu, jer se svaki izgubljeni sat računa”, završava svoje pismo Čehov.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Muskarac prilazi vratima, desetak metara iza njega prema vratima se zaputila i jedna zena.
On otvara vrata i drzi ih otvorenim za nju.
Ona ulazi, zahvali mu se, i pravo na salter, dok on ostaje iza nje :doh

Ako joj je pridrzo vrata, ne znaci uopce da je pusta da zavrsi prije njega.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Najlakse mi je de pisem o onome sto sama iskusim.

Otvaramo od 9 am. Na vratima pise.
Lupa covjek u vrata, vidio me unutra, jednom rukom pokazem gdje stoji sat na drugoj, da mu tako dam do znanja da nije jos vrijeme.
Ali ne odustaje.
Prilazim vratima i kazem - gospodine, otvaramo od 9 am, pise vam tu na vratima.
Odgovara - pa samo je 12 minuta do 9 :hahah

Znaci ne lupati ljudima na vrata da nam otvore prije vremena, iako su oni unutra. Radnici moraju stici ranije da bi sve pripremili do otvaranja.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Juce nazvao covjek, po accentu mogu da zakljucim da je iz Istocne Azije.
Treba mu neka forma, ali zuri s pitanjem - da li imate nekoga ispred sebe? Ako imate, mogu da nazovem kasnije?
Kako obicna stvar, a opet u ova neobicna vremena golema. Takvo nesto mi se prvi put desava za 2,5 godine.
Niko to prije nije upitao, a logicno je da necete ostaviti ljude ispred sebe da cekaju, dok s nekim zavrsavate stvar na tell.
Imala sam nekoga, uzmem samo njegov broj i nazovem ga poslije.
I on iznenadjem sto sam brzo nazvala. Vjerovatno je i javna usluga takva da vas ne zovu brzo nazad, ako vas i uopste i zovu.
Iskoristila sam priliku da pohvalim to sto je uradio, i dala mu do znanja da je prvo covjek koji je to pitao mene.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas.
Usao je covjek prije 5pm, a svi koji udju, s njima se mora i zavrsiti.
Bio je nekako sav jadan, obiljezen ocigledno svim addikcijama kojim se odavao kroz zivot.
Bila je jedna djevojka prije njega. Na odlasku me tiho pitala - zelis li da budem ovdje s tobom dok zavrsis sa njim?
Wow. Wow.
Ne, rekoh.
Ipak mi nije djelovao ko razbojnik.
Zahvalim se i dam joj do znanja da sam stvarno bila dirnuta do srca <3

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jucer.
Stanem poslije posla u Publix.
Pored vrata na izlasku zena u kolicima koje voze invalidi u shopingu, zaustavlja zenu ispred mene.
Pokazuje joj svoj telefon i pita - mozete li mi molim vas pomoci da…
Nije stigla zavrsiti sta, upitana ju je prekinula sa - nemam vremena.
Vec sam bila prosla pored njih.
Vratim se dva-tri koraka nazad, pitam zenu u kolicima - sta ste trebali, mozda vam ja mogu pomoci?
Trebala je da uputi poziv, ali nekako je zaglavila na tell i nije znala izaci odatle.
Sredim joj to.
I pazite treba nazvati healthcare department.

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Peace wrote:
Sun Feb 02, 2025 2:34 am
Juce nazvao covjek, po accentu mogu da zakljucim da je iz Istocne Azije.
Treba mu neka forma, ali zuri s pitanjem - da li imate nekoga ispred sebe? Ako imate, mogu da nazovem kasnije?
Kako obicna stvar, a opet u ova neobicna vremena golema. Takvo nesto mi se prvi put desava za 2,5 godine.
Niko to prije nije upitao, a logicno je da necete ostaviti ljude ispred sebe da cekaju, dok s nekim zavrsavate stvar na tell.
Imala sam nekoga, uzmem samo njegov broj i nazovem ga poslije.
I on iznenadjem sto sam brzo nazvala. Vjerovatno je i javna usluga takva da vas ne zovu brzo nazad, ako vas i uopste i zovu.
Iskoristila sam priliku da pohvalim to sto je uradio, i dala mu do znanja da je prvo covjek koji je to pitao mene.
Sviđa mi se ovo..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Drzim za nekulturno da u necijem radnom prostoru ostavljamo ostatke hrane, osim ako taj prostor nije restoran.
U uredima gdje se radi s papirima kante su postavljane iskljucivo za papire, ne za case s kafom koja je tek do pola ispijena, kore od banane, i sl.

Nekulturnim drzim da se obavlja tell razgovor dok prilazite salteru.
Do unazad 10 god rekli bi vam da sacekate po strani i pridjete kad zavrsite tell razgovor.
Danas, zbog google reviews ne mozete tako postputi. Ljudi bi se uvrijedili i odmah bi ostavili komentar uz koji bi dodali jos neistine.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Sat Mar 22, 2025 3:39 pm
Drzim za nekulturno da u necijem radnom prostoru ostavljamo ostatke hrane, osim ako taj prostor nije restoran.
U uredima gdje se radi s papirima kante su postavljane iskljucivo za papire, ne za case s kafom koja je tek do pola ispijena, kore od banane, i sl.
Pa ljudi moraju jesti i na poslu :jbg
Per aspera ad astra :fiju

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka wrote:
Sat Mar 22, 2025 3:42 pm
Peace wrote:
Ne govorim o ostacima nase hrane.
Vec o onoj koji ljudi unose a koji su dosli kod nas nesto zavrsiti.
Ja npr ne znam da je neko u kantu ubacio casu u kojoj je ostalo soka, ili kafe.
To zna prokapati kroz vrecicu. I desi se da nismo skuzili, pa da to kapa cijelim putem do kontenera. I kroz nas prostor.

Mi imamo jednu kantu u koju ubacujemo ostatke hrane, tu vrecicu obicno odmah izbacimo ili zavezemo.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Sat Mar 22, 2025 4:01 pm
biljka wrote:
Sat Mar 22, 2025 3:42 pm
Peace wrote:
Ne govorim o ostacima nase hrane.
Vec o onoj koji ljudi unose a koji su dosli kod nas nesto zavrsiti.
Ja npr ne znam da je neko u kantu ubacio casu u kojoj je ostalo soka, ili kafe.
To zna prokapati kroz vrecicu. I desi se da nismo skuzili, pa da to kapa cijelim putem do kontenera. I kroz nas prostor.

Mi imamo jednu kantu u koju ubacujemo ostatke hrane, tu vrecicu obicno odmah izbacimo ili zavezemo.
Aha, skontala. To jeste nezgodno ako su zatvorene kancelarije sa malo ljudi :-?

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:jbg
sasvim je ok da narod baci u kantu za smeche.. smeche.. ne opushak..koji moze planuti. i pogotvo, ako na kanti nema natpis, za shta je ..
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

U startu, nije kulturno da unosis ostatke svoje hrane, i hranu uopce otpakovanu, u neciji radni prostor !

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:jbg to je office... ako u tom offisu ima vidljiva kanta za smeche.. namjenjena je i za mushterije

.. da li se meni to svidja. ne bash, ako nisu neke kutije i tome slichno.....ali ako im dajem neku uslugu. eh... ide u paketu..
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Lijepo da je to smeće odloženo tamo gdje je to i predviđeno :d.

Neko nije možda imao izbora doći bez te hrane, svi u škripcu sa vremenom, možda bih rekla da je nekulturno da je to smeće ostalo na stolu/ stolici čekaonice …

Sve dok se poštuje prostor u kojem se nalaze ok je..Ta ista osoba možda je kulturnija 100% + od nekoga ko dođe bez hrane… meni to ne bi bilo mjerilo kulturnog ponašanja … :std

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kanta za smece o uredima je ostavljena za papire.
Zamisli ulazis u banku npr, i jedes bananu, pa pitas gdje cu s korom :??

Valjda se podrazumijeva da neces ulaziti u banku jeduci bananu :rolleyes

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ali opet ne bih rekla da ta osoba nije kulturna, mi ne znamo zdravstveno stanje osobe - možda je morala nešto pojesti jer drugačije ne može- mora uzeti neku terapiju .. sve to može biti opravdano bez da kažemo da osoba “nije kulturna”…

Osobe sa djecom uvjek u prtljagu moraju imati i hrane… sa djecom se nikad ne zna i glad ne može da ceka, tako isto i sa nekim odraslim osobama. :hm

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ako vam smeta sto se ostali otpaci bacaju u kantu za smeće koja je predviđena za papire nabavite još koju za “ostalo”… sa natpisom iznad i rješenje “problem”… :jbg

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Sat Mar 22, 2025 6:17 pm
Ali opet ne bih rekla da ta osoba nije kulturna, mi ne znamo zdravstveno stanje osobe - možda je morala nešto pojesti jer drugačije ne može- mora uzeti neku terapiju .. sve to može biti opravdano bez da kažemo da osoba “nije kulturna”…

Osobe sa djecom uvjek u prtljagu moraju imati i hrane… sa djecom se nikad ne zna i glad ne može da ceka, tako isto i sa nekim odraslim osobama. :hm
I ja se slažem. S tim da je problem ako je mala kancelarija, otvorena kanta za smeće i usmrdi se. Može biti frustrirajuće, ali pored svih nekulturnih stvari koje ljudi rade bacanje smeća u kantu je čak i prikaz kulture, pa kakva god kanta bila iskreno :D/

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ne tvrdim ni ja da osoba nije kulturna.
Tvrdim da to nije kulturno djelo.

Nema se tu sta ostavljati natpis za sto je koja kanta, pa nismo odlagaliste smeca. I uopce ne bi rijesilo stvar.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Da, kora od banana moze da privlaci musice.
Kesa iz koje curi kafa ili sok, a za koju mi nismo znali, moze da dovede do toga da neko padne na podu.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sad sam provjerila, jedna kanta je fino upakovano u sto, i pise na stolu no food or drink please, papers only.
I dalje ljudi tu odlazu food or drink. Ne svaki dan, ali bar dva puta sedmicno nadjemo ostatke hrane.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Imati međuljudskog razumjevanja je također dio kulture. :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Tako je.

Ako dovedes dijete i kapa mu sladoled po podu, ti onda nemas razumijavanje za mene.

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Kad su ljudi bili sretniji?
    by Peace » » in Psihologija
    75 Replies
    9143 Views
    Last post by Gudi
  • Previše ljudi na svijetu (?)
    by Vjetar » » in Svijet
    14 Replies