Ljudska glupost ili ne?
Ljudska glupost ili ne?
Nema mi ništa mrže nego kad neko kupi staru kuću, puno dobrog drveta i onda odluči da je renovira od poda do plafona i napravi sve sivo i minimalistički
Prije par dana mi je izašlo ovo na tiktoku:
Meni je ovo zločin. Od ovakvog angel kupatila napraviti najobičniji wc...
Po mom mišljenju ako hoćeš modernu kuću kupi u startu modernu kuću. Ne uništavaj neko remek-djelo samo zato što se tebi ne sviđa. Šta vi mislite?
Prije par dana mi je izašlo ovo na tiktoku:
Meni je ovo zločin. Od ovakvog angel kupatila napraviti najobičniji wc...
Po mom mišljenju ako hoćeš modernu kuću kupi u startu modernu kuću. Ne uništavaj neko remek-djelo samo zato što se tebi ne sviđa. Šta vi mislite?
Per aspera ad astra 
Re: Ljudska glupost ili ne?
I meni bude bas ne mogu opisati osjecaj kada vidim da sruše staru kuću koja je mogla biti renovirana i izgledati bas bas prekrasno i onda naprave nešto sto uopste nema veze sa okruženjem .. i da to bar izgleda lijepo… 
ako je zbilja 'stara'. nekada renoviranje koshta duplo. od pravljenja nove..
.. lichno bih izbjegavala bilo kakvo renoviranje. u danashnje vrijeme, cijena i mentaliteta(mada takvi su oduvijek) radnika...
ako se ubrzo pojave roboti.. da to sve odrade...mozda..
.............................................................................................
Možda su staru kuću uzeli ne zato što je stara, već zato što je jeftina
Ne sa ciljem (očito) da je restauriraju, već samo kao jeftine "zidove"
Ne sa ciljem (očito) da je restauriraju, već samo kao jeftine "zidove"
Zato bi kuće starije od 50 godina trebalo etiketirati nekako kao spomenike, da ne možeš baš šta hoćeš raditi
Per aspera ad astra 
Ne može se sve samo zato što je staro tako klasifikovati. Mora imati neka obilježja, karakteristike koje čine nešto posebnim i vrijednim zaštite kao spomenik. Zamisli po Sa koliko je stanova takvih koji su niđe veze. Isto tako kuće.
Drugo je ako je nešto rijetko, pa se vrijedi očuvati kao takvo. Ali sama starost ne bi trebala biti kriterij, pogotovo ako je puno takvih.
Drugo je ako je nešto rijetko, pa se vrijedi očuvati kao takvo. Ali sama starost ne bi trebala biti kriterij, pogotovo ako je puno takvih.
Pogotovo kad se radi od loših materijala pa onda puno vlage, insekata, loše instalacije itdVjetar wrote: ↑Wed Mar 19, 2025 7:56 pmNe može se sve samo zato što je staro tako klasifikovati. Mora imati neka obilježja, karakteristike koje čine nešto posebnim i vrijednim zaštite kao spomenik. Zamisli po Sa koliko je stanova takvih koji su niđe veze. Isto tako kuće.
Isto kao što ne možeš golfa dvojku smatrati oldtimerom u BiH, jer ih ima na svakom ćošku iako su starošću komotno u toj kategoriji 
Slažem se, ali bi trebala biti neka kvalifikacija, da neko procijeni kad se prodaje kakav je kvalitet. Ne znam, samo mi je žaoVjetar wrote: ↑Wed Mar 19, 2025 7:56 pmNe može se sve samo zato što je staro tako klasifikovati. Mora imati neka obilježja, karakteristike koje čine nešto posebnim i vrijednim zaštite kao spomenik. Zamisli po Sa koliko je stanova takvih koji su niđe veze. Isto tako kuće.
Per aspera ad astra 
Pa vjerujem da i jeste tako. Ako ima neku vrijednost tako je i klasifikovano i ne možeš raditi šta hoćeš sa tim. Vjerovatno ovo nije spadalo u to 
Pa i ima kvalifikacija znaš da su zgradu na Skenderiji jedva srušili.... Željeznička stanica je pod zaštitom države, ne možeš ni prozor promijenitibiljka wrote: ↑Wed Mar 19, 2025 8:05 pmSlažem se, ali bi trebala biti neka kvalifikacija, da neko procijeni kad se prodaje kakav je kvalitet. Ne znam, samo mi je žaoVjetar wrote: ↑Wed Mar 19, 2025 7:56 pmNe može se sve samo zato što je staro tako klasifikovati. Mora imati neka obilježja, karakteristike koje čine nešto posebnim i vrijednim zaštite kao spomenik. Zamisli po Sa koliko je stanova takvih koji su niđe veze. Isto tako kuće.
Drugo je ako je nešto rijetko, pa se vrijedi očuvati kao takvo. Ali sama starost ne bi trebala biti kriterij, pogotovo ako je puno takvih.![]()
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 23 Replies
- 253 Views
-
Last post by Bella
-
- 90 Replies