Očevi u rađaonici?
Re: Očevi u rađaonici?
Zašto ?Bella wrote: ↑Wed Mar 19, 2025 12:44 pmUdruženje Baby steps
Žene u Bosni i Hercegovini i dalje nemaju pravo na pratnju tokom poroda..U Bosni i Hercegovini, žene i dalje nemaju pravo na pratnju osobe po svom izboru tokom cijelog trajanja poroda – naveli su iz Udruženja Baby steps.
Napominju da je u većini evropskih zemalja i zemalja regiona pratnja na porodu standardna praksa.
– Svjetska zdravstvena organizacija i kompletna medicinska struka jasno preporučuju prisustvo pratnje zbog dokazanih benefita – smanjenja stresa kod porodilja, manjeg broja medicinskih intervencija i boljeg toka poroda – ističu u saopćenju za javnost iz tog udruženja.
Navode kako pratnja ne zahtijeva nikakva dodatna ulaganja – ne trebaju posebni apartmani, skupi infrastrukturni zahvati niti složeni uslovi.![]()
. ne traba im dozvoliti.. u drzavnim bolnicama
. privatno..![]()
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/zene-u ... a/3435968/
. moguche ometanje..procesa..
.............................................................................................
Nisam upoznata da se ijednom desilo ometanje procesa prilikom prisustva muškarca u rađaoni…
.
.............................................................................................
Pa ne znam iz kojeg razloga bi trebalo zabraniti u državnim bolnicama a u privatnim im dozvoliti … ne vidim logiku .
a to te zbunjuje..
. pa drzavna.. jer bolnica svih gradjana. i svaki incident ili tuzba ide iz drzavne kese.
. privatni biznici. njihova pravila osim, drzavnih. koji svaki biznis ima. da ne nabrajamo koji su... ali svaku odgovornost snosi ta privatna klinika... pa neka odluchi.. shto znachi. da moze dodatno da naplati za takav izbor..
a posebno. shto mislim. kao u svakom poslu. bila to frizerka. pediker , kuvar. niko ne zeli bilo kakvo ometanje sa strane.. dok obavlja svoj posao.
. ovako uradi. ona je osjetljiva. nemoj je chupati..
. pa drzavna.. jer bolnica svih gradjana. i svaki incident ili tuzba ide iz drzavne kese.
. privatni biznici. njihova pravila osim, drzavnih. koji svaki biznis ima. da ne nabrajamo koji su... ali svaku odgovornost snosi ta privatna klinika... pa neka odluchi.. shto znachi. da moze dodatno da naplati za takav izbor..
a posebno. shto mislim. kao u svakom poslu. bila to frizerka. pediker , kuvar. niko ne zeli bilo kakvo ometanje sa strane.. dok obavlja svoj posao.
. ovako uradi. ona je osjetljiva. nemoj je chupati..
A ne znam ima li privatnih klinika / porodilista u BiH..pa da imaju izbora da biraju… 
Mislim da sam vec negde napisao. Ja sam prisustvovao porodjaju, cak mi je i babica u tom trenutku dala makaze da presecem pupcanu vrpcu. Lepo i nezaboravno iskustvo gledati i u neku ruku ucestvovati radjanju novog ljudskog bica.
. hoche babica da dobije mushtuluk$
..po svemu. ti si ishao zbog svoje zabave. ne da zeni pruzish podrshku
... ne znam kakva tu podrshka pomaze.. u takvim okolnostima..
..po svemu. ti si ishao zbog svoje zabave. ne da zeni pruzish podrshku
... ne znam kakva tu podrshka pomaze.. u takvim okolnostima..
Mislim da je licna satisfakcija prisustvovati rođenju djeteta. Lijepo je da prisustvuju .I držanje za ruku puno znaci … u takvim momentima .
Ma i na čelo..
gdje god..pusta muziku… briše znoj.. ima se šta raditi.. 
Znaci od ovoliko forumaša, samo jedan ( koliko sam primjetila) bio u rađaonici … 
jedan muški u engleskoj je tako gleda porod žene i posli toga nije više ništa moga jist, hrani se na infuziju sad.
nije to lako podnit, ne znan kojem idiotu je palo na pamet tako puštat muške a može izazvat trajne posljedice.
nije to lako podnit, ne znan kojem idiotu je palo na pamet tako puštat muške a može izazvat trajne posljedice.
zamislite apsurda, tek rođeno dite može ostat bez oca u rađaoni, na istom mistu jedno došlo na svit drugo ošlo.
Jadnik . 
. . zene to ne vide...pojma nemaju .kako to izgleda .posmatrachu...
Ni muškarci ne mogu znati kako je zeni ako nisu prisutni …
Porođaj nije “ženska stvar”…
Porođaj nije “ženska stvar”…
A ne mislim da trebamo imati osuđivački stav prema tome. Ipak je stvar izbora para. Ako je za oboje okej da nije prisutan okej je. Ja možda ne bih ni voljela da bude prisutan dok sam u tim bolovima. Ko zna
Per aspera ad astra 
Ne osuđujem , samo kazem cijelu proces od trudnoće pa do porođaja nine to samo stvar žene / trudnice..Naravno da to treba biti izbor oboga, i to treba poštovati ..
Tokom trudnoće stvari se odvijaju drugačije, želja za prisustvom nekog bliskog se probudi.. moja rodica je imala želju da budem uz nju, kao i njen muž također je bio ..I bila sam nije mi zao, nasuprot .. i to je bilo prije rodenja moje curice.. I opet bih da trebam.
Rađanje djeteta je najintimniji momenat, i za to sam da budu oboje prisutni ..zajedno svjedoče novom rođenju …
Svakako, ali ako je muškarac tu generalno za ženu u toku trudnoće mislim da samo prisustvovanje porođaju nije toliko bitno. Okej je ako žele tako, ali ne vidim porođaj kao nešto romantično, pa ono "svjedočenje novom rođenju". Realno je većini žena raspadanje od bolovaSkitnica wrote: ↑Fri Apr 04, 2025 12:01 pmNe osuđujem , samo kazem cijelu proces od trudnoće pa do porođaja nine to samo stvar žene / trudnice..Naravno da to treba biti izbor oboga, i to treba poštovati ..
Tokom trudnoće stvari se odvijaju drugačije, želja za prisustvom nekog bliskog se probudi.. moja rodica je imala želju da budem uz nju, kao i njen muž također je bio ..I bila sam nije mi zao, nasuprot .. i to je bilo prije rodenja moje curice.. I opet bih da trebam.
Rađanje djeteta je najintimniji momenat, i za to sam da budu oboje prisutni ..zajedno svjedoče novom rođenju …![]()
Per aspera ad astra