Pušači i bivši pušači...
Re: Pušači i bivši pušači...
Meni su cigare alat za socijalizaciju i napraviti pauzu. Kad ne izlazim iz kuće kutija potraje dosta 
Per aspera ad astra 
po novom zakonu. ako se poshtuje ..
.............................................................................................
Ispred se može 
jaooo i to kad kisha pada... ili na 37 stepeni.. ko avlijaneri..
.............................................................................................
Imaju zatvoreni odjeli sa klimom za pušače .. Na sve su mislili .. 
https://www.poslovni.hr/hrvatska/u-srij ... ti-4470253
i sad normalan pušač (ka ja šta san bio) koji puši dvije kutije
kako to danas isfinancira? 2x4ex30d=240e
i sad normalan pušač (ka ja šta san bio) koji puši dvije kutije
kako to danas isfinancira? 2x4ex30d=240e
Kod nas se ovaj zakon o zabrani pusenja slabo postuje. Nema ko da obilazi kafane i restorane 
.. narod/pushachi/ divlji. shta drugo zakljuchiti. ne poshtuju sebe .kako che druge..
Kako podnosite zabranu ?

Hajd bar to, u ovom dijelu BiH, nisu izglasali 
Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine su objavili da je došlo do promjene cijena četiri brenda cigareta koji se nalaze na bh. tržištu.
Kako su naveli, od danas su na snazi nove maloprodajne cijene cigareta brendova Camel, Winston, LD i Sobranie.
Tako će kutija cigareta poskupjeti u prosjeku za 0,20 KM. Ispod pročitajte detaljnije cijene.
Podsjećamo, Uprava za indirektno oporezivanje BiH je donijela Odluku o utvrđivanju iznosa specifičnih i minimalnih akciza na cigarete i iznosa akciza na duhan za pušenje, a koje se primjenjuju od 1. januara 2025. godine.
Od 1. januara 2025. godine, na cigarete se plaća akciza, i to:
proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta
specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.
Za pakovanja različita od pakovanja navedena u stavu (1) tačka b) ovog člana specifična akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju.
Kako su naveli, od danas su na snazi nove maloprodajne cijene cigareta brendova Camel, Winston, LD i Sobranie.
Tako će kutija cigareta poskupjeti u prosjeku za 0,20 KM. Ispod pročitajte detaljnije cijene.
Podsjećamo, Uprava za indirektno oporezivanje BiH je donijela Odluku o utvrđivanju iznosa specifičnih i minimalnih akciza na cigarete i iznosa akciza na duhan za pušenje, a koje se primjenjuju od 1. januara 2025. godine.
Od 1. januara 2025. godine, na cigarete se plaća akciza, i to:
proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta
specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.
Za pakovanja različita od pakovanja navedena u stavu (1) tačka b) ovog člana specifična akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju.
Sad umjesto 20 pušim 10 dnevno 
Do Bajrama ima 
Imali nocas neke ljude, njega znamo od ranije, zenu smo prvi put upoznali.
Kolko zena pusi
Rodjena je 1970e. Lice joj je tako posivilo i uvehlo, izgubilo sjaj, i kosa je ostala bez sjaja i bez kvalitete
Vjerovatno jer su najvise izlozeni dimu.
Dva zadnja sata ne mislim ni na sto drugo.
Zao mi je
Zbilja je tuzno
Kolko zena pusi
Rodjena je 1970e. Lice joj je tako posivilo i uvehlo, izgubilo sjaj, i kosa je ostala bez sjaja i bez kvalitete
Vjerovatno jer su najvise izlozeni dimu.
Dva zadnja sata ne mislim ni na sto drugo.
Zao mi je
Zbilja je tuzno
Za vikend sam bila u Hercegovini, negdje smo sjeli malo pojesti i popiti. Bila sam iznenađena kad sam primijetila da je pepeljara stajala na stolu, što znači da se moglo odmah zapaliti. Osjećala sam se sjajno
za moj gušt, mogla sam se opustiti, zapaliti cigaretu, popiti kavu i uživati u hrani, sve u jednom – prava bomba!
S druge strane, iznenadilo me da se u prostorijama gdje se jede može pušiti. U Hrvatskoj je strogo zabranjeno pušenje u restoranima, osim u posebnim prostorima ili na terasama, gdje se mora izaći van i to mi je sasvim u redu.
Što se tiče pušenja, planiram pušiti dok ne umrem. To mi je ispušni ventil koji mogu promijeniti, ali iskreno ne želim, i tu vidim veliki problem
S druge strane, iznenadilo me da se u prostorijama gdje se jede može pušiti. U Hrvatskoj je strogo zabranjeno pušenje u restoranima, osim u posebnim prostorima ili na terasama, gdje se mora izaći van i to mi je sasvim u redu.
Što se tiče pušenja, planiram pušiti dok ne umrem. To mi je ispušni ventil koji mogu promijeniti, ali iskreno ne želim, i tu vidim veliki problem
to svi 'ovisnici' kazu. mogu a nechu. ili hochu kad mi se chejfne..
Ma da, kako drugačije. Tri puta sam ostavljala cigarete i svaki put im se vraćala. Jednostavno mi je veći gušt zapaliti uz kavicu, poslije jela ili kad sam s prijateljicama. Što da radim, to je moja najveća mana u životu.
razumijem te 'mane'.. ali zar su tolike..da nemash obzira prema okolini..samim tim sto je u Hrvarskoj zabranjeno i svi se(izigleda) drze i respektuju zakon. tu si i ti.. da dodjesh u drugu drzavu. i samo zato shto je pepeljara na stolu. srushi sve ono(moranje) shto imash u svojoj zemlji..
.. zapalish na kraju jela..a sto do tvog stola. (0s0be) je tek pocheo da jede..
Ma, znam, znam, vjerojatno si u pravu što se tiče pušenja u zatvorenom. Ali, znaš, bila sam u tom restoranu i bilo je dopušteno pušenje. Nije bilo nikakve zabrane. Da je bilo zabranjeno, sigurno ne bih zapalila. Mislim da je glavna odgovornost na vlasniku restorana da postavi pravila. On je taj koji je dopustio pušenje, pa je on taj koji snosi najveću odgovornost.
Nije da se pravdam samo sam se prilagodila toj situaciji, i nisam jedina koja je zapalila cigaretu
Nije da se pravdam samo sam se prilagodila toj situaciji, i nisam jedina koja je zapalila cigaretu
Kao pušač, pazim na to gdje se ne puši i poštujem. Znam da nepušačima to jako smeta i prihvaćam. Recimo, kad sam pozvana kod nekoga u goste i kod njih se ne puši...ja i ne pomislim zapaliti cigaretu. Čak niti upitati da idem na balkon.
Kad sam bila u Švedskoj, u posjeti bratiću....svugdje je zabranjeno pušenje, čak i na ulici u blizini vrtića, škole... Prilagodim se iz poštovanja prema nepušačima.
E sad, nepušači uvijek očekuju da mi poštujemo njih. Ako je u restoranu dozvoljeno pušenje i pepeljare na stolu....svjestan si da će ljudi tu pušiti, onda ne ulaziš u taj restoran kao nepušač ako ti toliko smeta. A ne da očekuješ da svi u restoranu prilagode se tebi.
Mada, iskreno, intezivno razmišljam o prestanku i zavidim nepušačima na tome. S godinama mi taj moj porok počinje jakoo smetati.
Kad sam bila u Švedskoj, u posjeti bratiću....svugdje je zabranjeno pušenje, čak i na ulici u blizini vrtića, škole... Prilagodim se iz poštovanja prema nepušačima.
E sad, nepušači uvijek očekuju da mi poštujemo njih. Ako je u restoranu dozvoljeno pušenje i pepeljare na stolu....svjestan si da će ljudi tu pušiti, onda ne ulaziš u taj restoran kao nepušač ako ti toliko smeta. A ne da očekuješ da svi u restoranu prilagode se tebi.
Mada, iskreno, intezivno razmišljam o prestanku i zavidim nepušačima na tome. S godinama mi taj moj porok počinje jakoo smetati.
Kada se u pocetku postovao zakon i u BiH isto sam se osjecao u kaficu kada su pusaci izlazili napolje da zapale cigaretu. Rekoh, ja miline, prava bombaMihica wrote: ↑Mon May 05, 2025 2:16 pmZa vikend sam bila u Hercegovini, negdje smo sjeli malo pojesti i popiti. Bila sam iznenađena kad sam primijetila da je pepeljara stajala na stolu, što znači da se moglo odmah zapaliti. Osjećala sam se sjajnoza moj gušt, mogla sam se opustiti, zapaliti cigaretu, popiti kavu i uživati u hrani, sve u jednom – prava bomba!
![]()
Pa vjerujem da je bilo tako. Šteta što nisu ustrajali u tom zakonu i dopustili opet najveću glupost. Meni osobno nikada nije bilo teško izaći, dapače, bilo mi je lijepo na čistom zrakuDmr wrote: ↑Tue May 06, 2025 12:04 pmKada se u pocetku postovao zakon i u BiH isto sam se osjecao u kaficu kada su pusaci izlazili napolje da zapale cigaretu. Rekoh, ja miline, prava bombaMihica wrote: ↑Mon May 05, 2025 2:16 pmZa vikend sam bila u Hercegovini, negdje smo sjeli malo pojesti i popiti. Bila sam iznenađena kad sam primijetila da je pepeljara stajala na stolu, što znači da se moglo odmah zapaliti. Osjećala sam se sjajnoza moj gušt, mogla sam se opustiti, zapaliti cigaretu, popiti kavu i uživati u hrani, sve u jednom – prava bomba!
![]()
![]()
nije mi jasno.zashto je u Bosni, toliko problem isposhtovati.. zakon .koji je doneshen ,vjerujem prije par godina.. pa se isti. nekako mlitavo sprovodi.
kao .narodu treba da se .prilagodi..
..naravno.da nepushachi,nisu posjechivali restorane gdje se pushilo... mada,ima ih dosta.. gdje jednostavno..mogu pretrpjeti neko vrijeme u takvoj atmosferi. jer i u kuchi vjerujem imaju pushacha. zenu /muza/ koji ne prestaju
. interesantno. chudim se svakim danom. toliko beskuchnika. /naroda sa kojekakvim dijagnozama....nikad nisam vidjela da je neko od njih ushao sa zapaljenom cigaretom u zatvoreni prostor..
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 10 Replies
- 2007 Views
-
Last post by Lana
-
- 22 Replies