Idealan dom

Kuća i stan, vikendica, iskustva, preporuke, savjeti, uređenje
Peace
Senior
Senior
Reactions:

Re: Idealan dom

Unread post by Peace »

laganini wrote:
Thu Dec 03, 2020 1:36 pm
..kuhinja mala..to su dimenzije super i za dnevni boravak.. :haa.
Joj kolikih sam ja kuhinja vidila, sto veca, to bolja.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Peace wrote:
Wed Dec 02, 2020 11:18 pm
Ja samo sanjem o velikom dvoristu. Ma nije mi ni sad malo, samo mnogo mi je pokriveno sumom, i namam mnogo obradive povrsine i ne mogu posaditi sve sto bi volila.
A dvoriste, pa ne moze biti pregolemo. Da imam prostor za bazen, za kos, za soccer, za odbojku, za cuku, macu, koke, bastu, voce, cvijece. Da ima i sume opet. Da ima privatnost.
A kuca moze biti skromna, sto je manja, pa lakse mi je cistiti i odrzavati.
Volila bi samo da je prizemna, sad imam stepenice, otpadose mi noge.
I volila bi da je kuhinja velika, sad mi je 6x4.50, i to me je malo.
I da bracna spavaca sobe ima svoje kupatilo. To najvise volim kod americkih kuca. I da su mi ostave velike.
:doh Otpale bi ti noge od hodanja između šporeta i frižidera.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

.. trenutno i imam idealan home. mada mu treba renoviranje.. ali raspored prostorija, mi je ok..

.Kuhinja je otvorena ..s dnevnim i office. e tu je jedino problm.. kad se kuva..osim buke i mirisi se zadrzavaju- tako da sada kuvam u garazi. tj imam par rerni i kuhala.. :hahah
. iz garaze se ulazi u kuhinju -super.. kad je kisha ili pakleno vruce.... godi...
.spavaca- licno kupatilo .. :hahah
eh. mana je - standardna visina plafona- ja bih visoke...
.............................................................................................Image

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ma ne bi, jer kad imas veliku kuhinju sve u nju mozes smjestiti, ukljucujuci i tv i trpezarijski sto.
Znaci tu kuhas, tu cistis za kuhanjem, tu jedes, i tu gledas tv.
S peci ti blizu postaviti na sto, sa stola ti blizu vratiti u sudoper, i ima prostora za cijelu porodicu.

dezire
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by dezire »

Trenutno,jako zadovoljna :)
Kuhinja mala,dovoljna...kliznim vratima spojena sa blagovaonom,koja je dovoljno velika,a tu su i vrata za balkon :inl.
Dnevni boravak,skoro pa uopće ne koristim.

laganini
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by laganini »

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Peace wrote:
Fri Dec 04, 2020 2:47 am
Ma ne bi, jer kad imas veliku kuhinju sve u nju mozes smjestiti, ukljucujuci i tv i trpezarijski sto.
S peci ti blizu postaviti na sto, sa stola ti blizu vratiti u sudoper, i ima prostora za cijelu porodicu.
Tv u kuhinju... :(::

Lično i u dnecnoj sobi mi je nekad previše.. :plas

A neću komentarisati tv u spavaćim osobama i ostalim prostorijama, djecijim sobama i sl.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Skitnica wrote:
Fri Dec 04, 2020 5:45 pm
Peace wrote:
Fri Dec 04, 2020 2:47 am
Tv u kuhinju... :(::

Lično i u dnecnoj sobi mi je nekad previše.. :plas

A neću komentarisati tv u spavaćim osobama i ostalim prostorijama, djecijim sobama i sl.
Ma ja nemam vremena biti u dnevnoj sobi, zato bi mi stimo tv u kuhinji.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Screenshot_20210914-224036_Samsung Internet.jpg
:inl.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

................................................. :aaww
.............................................................................................Image

Banshee
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Banshee »

Onaj kome jedva čekaš da se vratiš, ma gde da si, gde ti je lepo i imaš svoj mir...

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Danas razgovaramo s nekim o ovome. Idealno je kad imas taman onoliko koliko ti treba. Mislim da ce to biti buducnost.
Trenutno se ovdje vise i ne prave male kuce. Velike su valjda podrska ekonomiji. Kod velike vise ces svega trebati, vise trositi, ali to trazi i vise rada, sto znaci manje vremena provedenog u kuci.

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

moji ne mogu prezalit sto su napravili veliku kucu, ima previse posla oko nje. da im je vratit napravili bi puno manju. a mozda i vrate, pojavio se neki investitor ovih dana koji bi je kupio.
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:D/
. kao i vechina kucha.. u Bosni. bez 4 sprata..nije kucha.. :hahah

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

jess
sad su se ljudi malo opismenili. poceli su da prave manje kuce
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. ako se planira s tim i ako je polozaj kuche takav..da se moze dio izdavati.. napraviti zaseban ulaz.. dovoljno privatnosti..i to je neki dodatak prihoda u penziji... ko dozivi .. :D/ .

.bude i glavobolje s podstanarima..ali, i to se da srediti.. :)

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

Bella wrote:
Wed May 01, 2024 3:51 pm
. ako se planira s tim i ako je polozaj kuche takav..da se moze dio izdavati.. napraviti zaseban ulaz.. dovoljno privatnosti..i to je neki dodatak prihoda u penziji... ko dozivi .. :D/ .

.bude i glavobolje s podstanarima..ali, i to se da srediti.. :)
babo nameracio da je makne bgm. ovaj investitor htio da je kupi i da pravi zgradu, stari nije dao nego hoce i on da bude investitor u toj zgradi i ovaj prista na prvu, al evo sad nesta bi da mijenja uslove pa su ostavili da prenoci do ponedjeljka 😂
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

kako god. obavezno, ukljuchiti i struchnog advokata... za ugovor / detalje .. . :-?

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Mali, i da imas sam sto ti treba, zbilja, zbilja treba…tv nam npr ne treba.

Revizor
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Revizor »

ja se ne sjecam kad sam zadnji put gledo tv. kako nema vise utakmica na kablovskoj ja ga ne dozivljavam bgm
za mene senf je istina
po virslama je ispisan

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

.primjetila sam..
prozori bez zavjesa..

. Image

.
Već 2000. godine The New York Times pisao je o tome kako su prozirne zavjese ili potpuno gole prozorske površine postale popularne na Manhattanu

U bogatim kvartovima sve je više prozora bez zavjesa, koji otkrivaju luksuzne interijere domova. Iako su zastori nekad bile znak privatnosti, danas se nepokriveni prozori sve više povezuju s bogatstvom i statusom.

Otkriveni prozori tiho su postali obilježje luksuznih domova širom Amerike. The New York Times nedavno je pisao o “obaveznim prozorima bez zastora” u Brooklyn Heightsu, elitnom dijelu New Yorka, dok je The Root primijetio da je to posebno uobičajeno među bogatim mladim bijelcima u urbanim područjima. Na TikToku su mnogi zbunjeni ovim trendom, a ponekad su čak u iskušenju da zavire unutra. Iako je ova pojava najvidljivija u gradovima, veza između bogatstva i nepokrivenih prozora prisutna je u cijeloj Americi.

Većina ljudi i dalje navlači zastore, no prema velikom istraživanju iz 2013. godine za američko ministarstvo energetike, oni koji zarađuju više od 150.000 dolara godišnje gotovo su dvostruko skloniji ostaviti prozore nepokrivenima od onih s prihodima između 20.000 i 29.000 dolara. Trend je jasan: odluka o tome hoće li se zavjese navući ili ne djelimično je određena klasom.
Nekada su prozori bez zastora bili “simbol siromaštva”

No nekada prozori bez zastora nisu imali ovakvu privlačnost. Kada su u kasnom 18. stoljeću u Evropi postali uobičajeni prozirni stakleni prozori, izazvali su strah od znatiželjnih susjeda i prekomjerne svjetlosti. Oscar Wilde se 1884. žalio da su “moderni prozori preveliki i presvijetli”. Zastori su se tada prirodno nametnuli kao rješenje, objašnjava Daniel Jütte, profesor na NYU-u i autor knjige Transparency: The Material History of an Idea, u kojoj istražuje povijest prozora.

Prema riječima njemačkog arhitekte Richarda Lucaea iz 19. stoljeća, zavjese su stvarale osjećaj “izoliranosti od vanjskog svijeta.” Kuće bez zastora bile su smatrane “simbolom siromaštva”, kako stoji u njemačkom priručniku iz 1880-ih.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Idealna bi meni bila kuća. Ne stan.

Stotinjak kvadrata, 150 max, bi bilo dovoljno. Ne volim kuće sa ogromnim brojem prostorija, sa tri dnevna boravka, 5 spavaćih i slično.

Image

Dnevni boravak mora, mora, ali mora biti! sa visokim plafonom, odnosno dva (ili jedan i po) sprata visok. Dvije spavaće sobe ništa ogromno i jednom (dovoljno velikom) prostorijom koja može poslužiti kao spavaća po potrebi. Do tada je to radna/muzička/hobi prostorija. Kuhinja funkcionalna i ne prevelika kao i trpezarija, dva kupatila (jedno sa pristupom samo iz spavaće sobe, drugo negdje u prizemlju).

Obavezno na sprat jer moraju biti stepenice i ta separacija spavaćeg i dnevnog dijela kuće i obavezno na nivoe podovi - odnosno da se recimo u dnevni boravak "silazi preko jednog ili dva stepenika u odnosu na ostale prostorije.

Balon obavezan, natkriven.

Garaža obavezna, sa dovoljno prostora u njoj za radni sto i alat, i to je to.

Ostalo je do lokacije. Što veće dvorište, po mogućnosti barem par duluma i kuća postavljena tako na tom dvorištu da je sa svake strane što dalje od susjeda :hahah

Na nekoj uzvisini idealno, sa ničim ometanim pogledom na neku dolinu.

Et :_)

joker
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by joker »

Vjetar wrote:
Sun Mar 16, 2025 8:15 pm
Idealna bi meni bila kuća. Ne stan.

Stotinjak kvadrata, 150 max, bi bilo dovoljno. Ne volim kuće sa ogromnim brojem prostorija, sa tri dnevna boravka, 5 spavaćih i slično.

Image

Dnevni boravak mora, mora, ali mora biti! sa visokim plafonom, odnosno dva (ili jedan i po) sprata visok. Dvije spavaće sobe ništa ogromno i jednom (dovoljno velikom) prostorijom koja može poslužiti kao spavaća po potrebi. Do tada je to radna/muzička/hobi prostorija. Kuhinja funkcionalna i ne prevelika kao i trpezarija, dva kupatila (jedno sa pristupom samo iz spavaće sobe, drugo negdje u prizemlju).

Obavezno na sprat jer moraju biti stepenice i ta separacija spavaćeg i dnevnog dijela kuće i obavezno na nivoe podovi - odnosno da se recimo u dnevni boravak "silazi preko jednog ili dva stepenika u odnosu na ostale prostorije.

Balon obavezan, natkriven.

Garaža obavezna, sa dovoljno prostora u njoj za radni sto i alat, i to je to.

Ostalo je do lokacije. Što veće dvorište, po mogućnosti barem par duluma i kuća postavljena tako na tom dvorištu da je sa svake strane što dalje od susjeda :hahah

Na nekoj uzvisini idealno, sa ničim ometanim pogledom na neku dolinu.

Et :_)
Ja odmah pomislim kako se ovo grije zimi :(s

I ko usisava

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Pa znam, kuća je u našem podneblju ništa ako nema riješeno grijanje. A ovo na slici je onako samo ilustracije radi, visokog plafona. A ako nije preveliki dnevni, ne mora biti cijelom površinom iznad otvoren, vidio sam puno opcija gdje je pola iznad otvoreno prema gore. Možda je malo izazovnije za zagrijati, ali nije ni toliko strašno, u konačnici griješ prostor od nekih 40-ak kvadrata. Istina toplota ide gore, ali jbg, siguran sam da bi u idealnim okolnostima to bilo podnošljivo :D

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)
problem su ..stepenice.. gore/dole. jeste dobro za 'vjezbe/kondiciju/ ali. puno vecha shansa za padom /povredama..
spavacha soba. je bolja s nizom temp. za spavanje. nikako kao na primjeru

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Idealan sistem ?
    by Skitnica » » in Svijet
    4 Replies
    63 Views
    Last post by Ina