F1

Prostor za ljubitelje automobila i motocikala. Omiljeni proizvođači, savjeti za kupovinu, kvarovi i servisi...
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

F1

Unread post by Skitnica »

Sve je spremno za spektakl, nova sezona kreće iz Australije u petak slobodnim treningom, kvalifikacije su zakazane za subotu, trka za nedjelju.

Albert park u Melbourneu je spreman, svi koji su toliko čekali mart konačno mogu da uživaju.

Nova sezona Formule 1 kreće ovog vikenda iz Australije, Max Verstappen brani titulu u poretku vozača, a prvi izazivači trebalo bi da mu budu Lando Norris i sedmostruki prvak Lewis Hamilton. Oba Britanca voziće za legendarne timove – mlađi još jednu sezonu u McLarenu, dok je legenda iz Stevenedgea konačno u crvenom i u bolidu Ferrarija će pokušati da preskoči još jednu legendu Michaela Schumachera.

Ukoliko 40-godišnji Hamilton uspije da pokori planetu postaće jedini vozač u historiji sa osam titula, dok će veliki Šumi ostati na sedam.

Kalendar Formule 1 za 2025.:

14– 16.mart Australija, Melburn,

21. – 23. mart Kina, Šangaj,

4. – 6. april Japan, Suzuka,

11.– 13. april Bahrein, Šahir,

18. – 20. april Saudijska Arabija, Džeda,

2. – 4. maj SAD, Majami,

16. – 18. maj Italija, Imola,

23. – 25. ​​​​maj Monako, Monte Karlo,

30. maj – 1. jun Španija, Barselona,

13. – 15. jun Kanada, Montreal,

27. – 29. jun Austrija, Spilberg,

4. – 6. jul Velika Britanija, Silverston,

25. – 27. jul Belgija, Spa,

1. – 3. avgust Mađarska, Budimpešta,

29. – 31. avgust Holandija, Zandvort,

5. – 7. septembar Italija, Monca,

19. – 21. septembar Azerbejdžan, Baku,

3. – 5. oktobar Singapur, Singapur,

17. – 19. oktobar SAD, Ostin,

24. – 26. oktobar Meksiko, Meksiko siti,

7. – 9. novembar Brazil, Sao Paulo,

20. – 22. novembar SAD, Las Vegas,

28. – 30. novembar Katar, Lusail,

5. – 7. decembar UAE, Abu Dabi.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Re: F1

Unread post by Vjetar »

Skitnica wrote:
Thu Mar 13, 2025 5:00 pm

Ukoliko 40-godišnji Hamilton uspije da pokori planetu postaće jedini vozač u historiji sa osam titula, dok će veliki Šumi ostati na sedam.
Ovo je meni strašno... Mislim, svaka čast Hamiltonu, ali jednostavno nije to to.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ostaje da se vidi.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Thu Mar 13, 2025 7:49 pm
Skitnica wrote:
Thu Mar 13, 2025 5:00 pm

Ovo je meni strašno... Mislim, svaka čast Hamiltonu, ali jednostavno nije to to.
Nikad nisam razumjela Hamilton hejt. Bukvalno je lik sposoban i pozitivan. Kad ga je Verstappen pobijedio poslije onih zaredanih titula to je bila tolika radost, meni lično neobjašnjivo jer je Hamilton fakat super. Jedino mi ima smisla da ljudima dosadi kad nema kompetitivnosti neke jer dok je on bio 1. godinama niko mu nije mogao ni prismrditi
Per aspera ad astra :fiju

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Ne hejtam, samo govorim o posebnosti jednog (Schumacher) u odnosu na drugog. Postignuća prvog su nesvakidašnja, ovaj je u rangu sa Verstapenom, doslovno su isti.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Thu Mar 13, 2025 7:56 pm
Ne hejtam, samo govorim o posebnosti jednog (Schumacher) u odnosu na drugog. Postignuća prvog su nesvakidašnja, ovaj je u rangu sa Verstapenom, doslovno su isti.
Pa nije istina da su isti, ni približno. Verstappen je uzeo zadnje 2-3 godine, pri tom je mercedesov bolid bio katastrofalan. Hamilton je godinama dominirao

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Sa druge strane, Hamilton vs. Šumaher, zaista jeste borba za najboljeg :tada

Ljudi, pogotovo Britanci, su oko njega stvorili neku stigmu zbog boje kože realno i svako omalovažavanje njegovog uspjeha je meni neopravdano

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Okej stoji. Samo kažem - jedan je Sebastian Loeb :aaww

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Thu Mar 13, 2025 8:07 pm
Okej stoji. Samo kažem - jedan je Sebastian Loeb :aaww
Ne znam ko je to, ali okej

Samo kad neko dira na Hamiltona volim da dokažem suprotno jer postoji neopravdana stigma oko lika, u šta se svako uvjeri kad izneseš činjenice i statistiku

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Gledao sam sad i statistiku, poređenje sa Schumacherom i tu ga je prevazišao. U pravu si.

Sebastian Loeb je najuspješniji i najdominantniji vozač. Vozio je rally i doslovno dok je bio aktivan, drugi jednostavno nisu postojali. Ako on vozi, drugi znaju da mogu biti samo drugi u najboljem slučaju. Sa debelim zaostatkom. Kao sad u skoku sa motkom Armand Duplantis, ili nekad Sergej Bupka.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Thu Mar 13, 2025 8:14 pm
Gledao sam sad i statistiku, poređenje sa Schumacherom i tu ga je prevazišao. U pravu si.

Sebastian Loeb je najuspješniji i najdominantniji vozač. Vozio je rally i doslovno dok je bio aktivan, drugi jednostavno nisu postojali. Ako on vozi, drugi znaju da mogu biti samo drugi u najboljem slučaju. Sa debelim zaostatkom. Kao sad u skoku sa motkom Armand Duplantis, ili nekad Sergej Bupka.
Za Sergeja sam jedino čula ali nisam nikad pratila. Ne pratim više ni F1. A pratila sam jer je bivši pratio, mrzio Hamiltona i ja pokušavala dokučit šta ne valja u Hamiltonu, vidjela da fakat je najbolji, promijenila mu mišljenje i tu mi više nije bilo zanimljivo :hahah

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Sebastian Loeb, 9 godina za redom svjetski šampion. U nizu, bez izuzetka. Bez konkurencije doslovno :aaww

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Thu Mar 13, 2025 8:22 pm
Sebastian Loeb, 9 godina za redom svjetski šampion. U nizu, bez izuzetka. Bez konkurencije doslovno :aaww
Da ga mrziš bilo bi mi zanimljivo. Ovako neću ni da guglam :DD

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Rame uz rame s Hamiltonom: Dino Beganović će voziti za Ferrari u Formuli 1
Kako je objavio Ferrari, Beganović će voziti u prvom treningu Formule 1, što će biti njegov debi u najjačem rangu najbržeg karavana na svijetu

Talentovani vozač porijeklom iz Bosne i Hercegovine Dino Beganović danas je saznao fantastične vijesti, da će ubrzo debitovati u bolidu Formule 1.

Beganović, koji je član član Scuderia Ferrari Driver Academy tima, pažnju na sebe skrenuo je odličnim nastupima u Formuli 3. Krajem prošle sezone je dobio priliku i u Formuli 2, gdje se izborio za ugovor u ovoj kategoriji.

Nova pravila

Sada će dobiti šansu da vozi kultni crveni bolid. Kako je objavio Ferrari, Beganović će voziti u prvom treningu Formule 1, što će biti njegov debi u najjačem rangu najbržeg karavana na svijetu.

Beganović će voziti bolid Šarla Leklera (Charles Leclerc), kojeg neće biti na prvom treningu. Regulacija FIA-e navodi kako svaki vozač Formule 1 mora odsustvovati iz dvije utrke te kormilo prepustiti mlađim kolegama iz akademije timova.

Od ove sezone mladi vozači moraju voziti dva treninga, jedan više nego je to bio slušaj prethodne sezone.

Peti član iz akademije Ferrarija

Dino će tako postati peti član Ferrarijeve akademije koji je dobio šansu u Formuli 1, nakon Šarla Leklera, Artura Leklera (Arthur), Roberta Švarcmana (Schwartzman) i Olivera Bearmana.

Zaista ogromna vijest za Beganovića koji će zauzeti mjesto uz legendarnog Luisa Hamiltona (Lewis) na prvom slobodnom treningu VN Bahreina 11. aprila.

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Aferim