Majke "nosilje"
Re: Majke "nosilje"
Tražila. Imamo samo ljubavnicu ili prostitutku šta god to biloVjetar wrote: ↑Sat Mar 01, 2025 11:53 pmSad nešto kontam, imamo li temu prostitucijabiljka wrote: ↑Sat Mar 01, 2025 7:24 pmUčestvovala sam u jednoj vrsti debate na temu surogat majčinstva, i to igrom slučaja morala zastupati i stranu koja se zalaže za to i onu koja ne odobrava. Ima validnih argumenata za obe strane.
Ona koja odobrava će uvijek na to gledati kao na vrstu malo kompleksnijeg ugovora između surogat majke i para, sve je to samo "neka vrsta transakcije-obostrana korist", iako zvuči brutalno.
Lično se ne bih upuštala u to i lično mi je siva zona i sa aspekta odobravanja/osuđivanja jer se radi o eksploataciji ženskog tijela. I sve je to "okej kada žena da pristanak i kada ima izbor", ali koliko ima zapravo izbor ako se isključivo radi zarade odluči na toliku žrtvu? Ne govorim da je definitivno da nema izbor, već da se treba sagledati iz svih uglova.
I mrzim što se u te rasprave obično miješaju feminističke ideje, kao i sa prostitucijom. Te stvari nisu feminističke i nije feministički ohrabrivati ženu da "ima izbor" kada je taj izbor eksploatacija njenog tijela, imala ona tu ikakvu korist ili ne![]()
![]()
Per aspera ad astra 
Nije to to. Mislim, okej je ta tema, ali generalno o prostituciji u širem kontekstu
no , tema je mozda na pogrershnom pravcu
jer 'majke nosilje' nisu isto kao:
surogat majka nije bioloshka majka . jer, ne daje jaje koje je oplodjeno za stvaranje embrija..
. zene , djevojke koje se odluche za ovaj nachin .pomochi su prije svega .vrlo humane/ osobe..
surogat majka nije bioloshka majka . jer, ne daje jaje koje je oplodjeno za stvaranje embrija..
. zene , djevojke koje se odluche za ovaj nachin .pomochi su prije svega .vrlo humane/ osobe..
.............................................................................................
Kao što sam spomenula, postoje dvije vrste surogat majčinstva: tradicionalno i gestacijsko. U tradicionalnom je surogat majka i biološka majka jer je njena jajna ćelija oplođena, a u gestacijskom je jajna ćelija druge žene. Stoga je to ta temaBella wrote: ↑Sun Mar 02, 2025 12:41 amno , tema je mozda na pogrershnom pravcu
Per aspera ad astra 
Mislim da postoji razlog dobar zašto je to zabranjeno u većini zemalja. Iako ne daje jaje kako kažeš, svejhedno nosi 9 mjeseci dijete u svojoj utrobi, pupčanom vrpcom je vezano za nju, dijeli sa njim sebe za tih devet mjeseci. Isto tako, treba biti stvarno specijalno emotivno mrtva osoba da ne osjeti nikakvu povezanost sa tim djetetom kojeg je doslovno ona od par ćelija izrodila za to vrijeme u ljudsko biće.
Iako mu biološki možda nije majka u pravom smislu te riječi, ipak se može osjećati kao to. A tada može doći do problema.
Vjerovatno ima takvih koje su to u stanju uraditi bez problema, ali vjerujem da je jako puno onih koje samo misle da bi mogle, dok ne dođu u situaciju da shvate da ne mogu.
.da je to veliki problem. bila bi to udarna vijest na svim mrezama pogotovo sa 'poznatim' Musk ih ima 13 .oro i ide dalje.
.mislim kako su se pojavili svi novi..kako se osjechaju i shta zele.. .vjerujem da je surogat potraznja.u porastu ..
zemlje koje ne dozvoljavaju.. ok. ko zeli, taj che nachi nachina..
..
dakle... nemam problema s tom odlukom, s bilo koje strane..
.mislim kako su se pojavili svi novi..kako se osjechaju i shta zele.. .vjerujem da je surogat potraznja.u porastu ..
..
dakle... nemam problema s tom odlukom, s bilo koje strane..
.............................................................................................
Pa u Europi je prilično zatvoreniji po tom pitanju. SAD je druga priča...Bella wrote: ↑Sun Mar 02, 2025 12:58 am.da je to veliki problem. bila bi to udarna vijest na svim mrezama pogotovo sa 'poznatim' Musk ih ima 13 .oro i ide dalje.
..
dakle... nemam problema s tom odlukom, s bilo koje strane..![]()
Kao i u svemu
Per aspera ad astra 
ah. da kraj priche
..
..