Zanimanja koja su nestala
Zanimanja koja su nestala
Svjedoci smo da su mnoga zanimanja nestala koja su prije bila uobičajena ..
Prije su bili video clubovi, iznajmljivale se video kasete.. toga vise nema, prije potpunog nestanka su bili video ormari i također se moglo iznajmiti v. kasete, DVD… ni toga vise nema…
U kancelarijama su bile pisaće mašine, daltilografkinje.. ne čujem da je ikome to vise zanimanje ..
Bilo je i uličnih fotografa u gradu, slikali i izrađivali odmah foto.. ni njih vise nema…Ustvari sad se sjetih na Vrelu Bosne bio je jedan ciko, koji je slikavao i odmah foto izrađivao turistima… A zaista, osim njega drugog dugo nisam vidjela..
Svi smo to odavno postali …
Fotografske radnje, išlo se bas sa namjerom da se slika, pa i za l.dokumente, danas se to radi sve na mjestu gdje se i izdaju…
Krojača sve manje i manje, danas je lakše / jeftinije kupiti odjeću nego ici krojaču da kroji po mjeri… Meni licno bi se dopalo da to i danas postoji ali na žalost i oni koji su ostali cijene su vrtoglave…
Obućara također sve manje i manje, a u onih sto ima vise su se orijentirali usputnim radnjama, izradama ključeva..izradama auto tablica..
Poste /poštari također i njih sve manje, poštanski boxova na svakom koraku, idemo sami po svoje narudžbe u odredišta koji izaberemo ili dostava na kućnu adresu dostavnim firmama.
Odzačara skoro više da i nema, i to zanimanje je odavno počelo da nestaje…
Sjećate li se nekih poslova/ zanimanja koja su nestala, ili su postala prava rijetkost?
Nedostaju li vam ?
Prije su bili video clubovi, iznajmljivale se video kasete.. toga vise nema, prije potpunog nestanka su bili video ormari i također se moglo iznajmiti v. kasete, DVD… ni toga vise nema…
U kancelarijama su bile pisaće mašine, daltilografkinje.. ne čujem da je ikome to vise zanimanje ..
Bilo je i uličnih fotografa u gradu, slikali i izrađivali odmah foto.. ni njih vise nema…Ustvari sad se sjetih na Vrelu Bosne bio je jedan ciko, koji je slikavao i odmah foto izrađivao turistima… A zaista, osim njega drugog dugo nisam vidjela..
Svi smo to odavno postali …
Fotografske radnje, išlo se bas sa namjerom da se slika, pa i za l.dokumente, danas se to radi sve na mjestu gdje se i izdaju…
Krojača sve manje i manje, danas je lakše / jeftinije kupiti odjeću nego ici krojaču da kroji po mjeri… Meni licno bi se dopalo da to i danas postoji ali na žalost i oni koji su ostali cijene su vrtoglave…
Obućara također sve manje i manje, a u onih sto ima vise su se orijentirali usputnim radnjama, izradama ključeva..izradama auto tablica..
Poste /poštari također i njih sve manje, poštanski boxova na svakom koraku, idemo sami po svoje narudžbe u odredišta koji izaberemo ili dostava na kućnu adresu dostavnim firmama.
Odzačara skoro više da i nema, i to zanimanje je odavno počelo da nestaje…
Sjećate li se nekih poslova/ zanimanja koja su nestala, ili su postala prava rijetkost?
Nedostaju li vam ?
Re: Zanimanja koja su nestala
Fino si ti to nabrojala, tako da nemam šta od zanimanja da dodam
Meni je žao što nikad ništa ne krojim odjeću kod krojača, baš bih voljela da im boostam bar malo biznis. Imala sam jednu ženu u gradu iz kojeg dolazim koja mi je pravila torbe. Nažalost su mi se torbe u 6-7 godina prestale sviđat (promijenila ukus) pa sam ih proslijedila mami, ali sam dva kaiša u zadnje dvije godine uradila kod nje i super su mi. Trebali bismo svi češće obraćati pažnju na te stvari, da "poguramo" male biznise, da nam krojačica iz komšiluka ne ostane bez posla
Meni je žao što nikad ništa ne krojim odjeću kod krojača, baš bih voljela da im boostam bar malo biznis. Imala sam jednu ženu u gradu iz kojeg dolazim koja mi je pravila torbe. Nažalost su mi se torbe u 6-7 godina prestale sviđat (promijenila ukus) pa sam ih proslijedila mami, ali sam dva kaiša u zadnje dvije godine uradila kod nje i super su mi. Trebali bismo svi češće obraćati pažnju na te stvari, da "poguramo" male biznise, da nam krojačica iz komšiluka ne ostane bez posla
Per aspera ad astra 
Pa recimo niko više ne popravlja kišobrane
Mislim da nam svima bas nedostaju krojačice …
Sada obično neke sitnice kraćenje hlača ako kupis, u prodavnicama urade, ali nije to ni blizu profesionalnom…Zato bolje ne ostavljati im…
Prije su djevojčice imale unikatne suknjice i haljinice, bas ih lijepo bilo viđati u školskim dvorištima …
Pa i gospođe u kostimima, muškarci također odjelima, bilo bas lijepo ih bilo vidjeti u odjeci koja je bila krojena za njih…
Sad sve… “isto”…
Sada obično neke sitnice kraćenje hlača ako kupis, u prodavnicama urade, ali nije to ni blizu profesionalnom…Zato bolje ne ostavljati im…
Prije su djevojčice imale unikatne suknjice i haljinice, bas ih lijepo bilo viđati u školskim dvorištima …
Pa i gospođe u kostimima, muškarci također odjelima, bilo bas lijepo ih bilo vidjeti u odjeci koja je bila krojena za njih…
Sad sve… “isto”…
Nema vise onih oštrača noževa / makaza…
Onih uličnih čistača cipela…
Onih uličnih čistača cipela…
Ima i to kod nas
Super. Bas mi je drago da ima tih ljudi koj još rade sl stvari…
Stoji da imamo sve to, ali kako masovno kupujemo u tržnim centrima mislim da u tim manjim radnjamanije najbolja situacija. Sreća imamo mature, pa krojačice bar u maju imaju puno posla 
Per aspera ad astra 
Poštara ima i dalje, najregularnije. Obućari (iznenadili biste se) rade dosta dobro...
Recimo čega stvarno više nema je onih klasičnih pevaljki po kafanama
Recimo čega stvarno više nema je onih klasičnih pevaljki po kafanama
Eno ti je u ćumuriji 
A ja zbog toga odustao od izlazaka
Preporuke daj
Per aspera ad astra 
Na vasarima ih uvijek ima … 
Al ne znam kad si bio zadnji put. Ja sam bila pred Novu Godinu sa prijateljicama, samo Nada sjedila sa nekim čikom, a to je bio 2. put da sam tu. Pretužno, tako da je možda Vjetar u pravu, pa i Nada i Nade i njihove pevaljke gube klijentelu
Per aspera ad astra 
Sad će još malo roboti usavršeni. Ja ću svoju japanku kupiti i programirati da mi oko stola pjeva Noćas mi srce patiii
Bila je kod Nade neka Tajlanđanka, a to ti realno dođe na isto. Plus ova je maserka
Per aspera ad astra 
Ma znaš da tamo ima svakakve klijentele, od gospode do pjevaljki....nisam odavno bio, a znalo je biti živopisno dok je Edo svirao
Ne dođe. Nebo i zemlja. Prije svega ta je vjerovatno bila taj
Ne znam @Vjetar kako si fulio to mjesto
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 46 Replies
- 451 Views