Umjetnik i umjetnost
Umjetnik i umjetnost
Da li možete odvojiti umjetnika od umjetnosti?
Pisala sam na temi Poezija o Bukowskom. On je ekstreman primjer jer pored toga što je bio loša osoba i kroz njegova djela je to i više nego vidljivo.
Pored tih ekstrema postoje i oni umjetnici koji su privatno loši ljudi, ali na njihovim radovima se to ne vidi. Šta je s njima? Da li možemo kompletno uživati u nečijoj umjetnosti kada znamo šta je u pozadini?
Isto kada pogledamo filozofe, Nietzsche, Aristotel, Platon itd. su zastupali superiornost muškarca nad ženom.
Kakav je vaš stav o ovom? Imate li neke primjere?
Pisala sam na temi Poezija o Bukowskom. On je ekstreman primjer jer pored toga što je bio loša osoba i kroz njegova djela je to i više nego vidljivo.
Pored tih ekstrema postoje i oni umjetnici koji su privatno loši ljudi, ali na njihovim radovima se to ne vidi. Šta je s njima? Da li možemo kompletno uživati u nečijoj umjetnosti kada znamo šta je u pozadini?
Isto kada pogledamo filozofe, Nietzsche, Aristotel, Platon itd. su zastupali superiornost muškarca nad ženom.
Kakav je vaš stav o ovom? Imate li neke primjere?
Per aspera ad astra 
Re: Umjetnik i umjetnost
"Dobar" umjetnik, stvara na osnovu svojih unutrašnjih nagona, bile to lucidnosti, opsesije, strasti, vizije, osjećaji... Ne vjerujem da ih ima puno koji mogu razdvojiti svoju osobnost od svojih djela. I ne znam i trebaju li? Prije svega te unutrašnje stvari nisu očigledne tako izvana, kao recimo prgav karakter ili stavovi o nečemu. Ali, niko nije samo to u sebi, to što vidiš izvana. Čak je i Hitler slikao solidna slike. Ali knjigu mu možeš povezati sa njegovim bićem. Slike, teško.
Umjetnost nastaje emocijom, vještinom nastaje zanat. Naravno da je potrebno oboje, samo je poenta šta je osnova a šta pomoć njoj.
Umjetnost nastaje emocijom, vještinom nastaje zanat. Naravno da je potrebno oboje, samo je poenta šta je osnova a šta pomoć njoj.
A da li možeš imati poštovanja prema Hitlerovoj umjetnosti npr?Vjetar wrote: ↑Wed Feb 26, 2025 7:20 pm"Dobar" umjetnik, stvara na osnovu svojih unutrašnjih nagona, bile to lucidnosti, opsesije, strasti, vizije, osjećaji... Ne vjerujem da ih ima puno koji mogu razdvojiti svoju osobnost od svojih djela. I ne znam i trebaju li? Prije svega te unutrašnje stvari nisu očigledne tako izvana, kao recimo prgav karakter ili stavovi o nečemu. Ali, niko nije samo to u sebi, to što vidiš izvana. Čak je i Hitler slikao solidna slike. Ali knjigu mu možeš povezati sa njegovim bićem. Slike, teško.
Ja ne mogu. I kad se izložim njoj, tipa sad da proguglam, jednostavno je uvijek tu negdje na pameti o kakvoj osobi je riječ
Kad znaš pozadinu kako se osjećaš povodom njegovih slika?
Per aspera ad astra 
Jednostavno mogu. Gledao sam njegove slike i nisu remek djela, ali zaista su okej.
Iako ga smatram bolesnikom i zločincem, ne mislim da su mu slike loše samo zato što ih je on radio
Iako ga smatram bolesnikom i zločincem, ne mislim da su mu slike loše samo zato što ih je on radio
Ne bih ja rekla da su loše, ali ih ne bih nikad mogla ni smatrat dobrim
Per aspera ad astra 
I ako su hipotetički zaista dobre? To je po meni bezveze stav 
Pa nije stav koji imam, već osjećaj. Kad vidim nešto tako poput Hitlerove slike uvijek mi je na pameti pozadina i uvijek imam neke druge slike u glavi dok gledam tu i onda mi je loš i osjećaj i umjetnost. Ne znam jel ima smisla
Per aspera ad astra 
Iako je recimo ekstra, tebi neće biti?
Tako je. I generalno kad postoji kontroverza oko neke osobe, npr. eto banalno Woody Allen, jednostavno kad vidim ime ili lik ne postoji ništa da bih se ja mogla potpuno uključiti u njegovo stvaralaštvo
Per aspera ad astra 
Bezbroj muzičara, režisera koji su uradili super stvari a u privatnom životu bili ili su još uvijek umiješani u loše postupke..
Teško je čuti neku pjesmu od R. Kelly a ne pomisliti na sve sto je radio maloljetnicama..
Teško je čuti neku pjesmu od R. Kelly a ne pomisliti na sve sto je radio maloljetnicama..
Roman Polanski je pedofil, pa mu to nije smetalo da ostvari karijeru prebjegavši u Ameriku. I svi ste gledali njegove filmove i vjerovatno su vam se mnogo svidjeli (recimo The Pianist je od popularnijih)
Eto razloga da ne gledam pijanistu
Dok ne znam naravno da nemam taj osjećaj, ali od trenutka kad znam više nije isto
Per aspera ad astra 
A film je vrhunski 
Per aspera ad astra 
Onda ne bi trebala gledati pola holivudske produkcije u zadnjih 30-ak godina jer je sve nastalo zahvaljujući zlostavljaču žena jednom 
Pa i serije vrtim samo 4 godinama. Nisam ništa drugo pogledala. Jesam sa bivšim nešto van tih mojih, al smo prekinuli pa nisam gledala poslije više :cc.
Neću ni gledat ništa. Što je sigurno, sigurno je
Per aspera ad astra 
Koju vrtiš? Garantujem da je pod pokroviteljstvom ovog lika...
Breaking bad, Better Call Saul, How I Met Your Mother i Fleabag
To je sve što gledam u životu
Per aspera ad astra 
Uglavnom, umjetnik ima umjetničku slobodu. Ne bi trebalo da se analizira umjetnički rad na način kako se analizira nešto što nije umjetnost.
Umjetnik i umjetnost meni nisu neraskidiva kategorija i ne određuju jedni druge u smislu ako jedno ne valja ne valja ni drugo. I obratno.
Umjetnik i umjetnost meni nisu neraskidiva kategorija i ne određuju jedni druge u smislu ako jedno ne valja ne valja ni drugo. I obratno.
Ako možešVjetar wrote: ↑Wed Feb 26, 2025 10:45 pmUglavnom, umjetnik ima umjetničku slobodu. Ne bi trebalo da se analizira umjetnički rad na način kako se analizira nešto što nije umjetnost.
Per aspera ad astra 
Pa, mogu
Toliko je umjetnika koji ideološki, ili nekim životnim stilom, prakticiranjem nekih sa mojim nazorima kosećih stvari bi bili kod mene po tom pristupu na ignore listi. A opet nisu. Ja cijenim djelo. Ne zanima me kakav je taj što ga je napravio ako je djelo vrhunsko - ja ću ga takvim i doživjeti.
Toliko je umjetnika koji ideološki, ili nekim životnim stilom, prakticiranjem nekih sa mojim nazorima kosećih stvari bi bili kod mene po tom pristupu na ignore listi. A opet nisu. Ja cijenim djelo. Ne zanima me kakav je taj što ga je napravio ako je djelo vrhunsko - ja ću ga takvim i doživjeti.
Pa znam i lijepo je ako to možeš, lakše i bolje. Ne mislim da je išta lošeVjetar wrote: ↑Sat Mar 08, 2025 8:36 pmPa, mogu![]()
Per aspera ad astra 
Večeras sam čula nešto zanimljivo na ovu temu. Parafraziram:"Dobar slikar je samo to, slikar, ali da bi bio umjetnik mora nositi neke osnovne ljudske vrijednosti" i slažem se s tim
Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 2 Replies
- 707 Views
-
Last post by Skitnica
-