Džennet/raj

Prostor za dijalog o religijama i religioznosti
biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Re: Džennet/raj

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Sun Feb 23, 2025 6:50 pm
Sve ima što poželiš :jbg
Pa eto, ako ništa piše da neće bit dosadno, ali nisam najoduševljenija:

https://www.rayfowler.org/sermons/real- ... in-heaven/
Per aspera ad astra :fiju

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

https://explore-islam.com/will-we-be-bored-in-heaven/

Ovo je bolje. Kao nećemo imati osjećaj za dosadu uopšte :hm

Grofica
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Grofica »

Nadam se da ću biti s roditeljima i djecom, nema šanse da nam bude dosadno
Bez obzira koliko se trudite, nikada se ne možete sjetiti kako je vaš san počeo.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Vjetar wrote:
Sun Feb 23, 2025 10:58 am
Na koji način ga zamišljate, ako uopće vjerujete u to?
Jesu li to livadice osunčane, sa potočićima, ptice cvrkuću, hurije i tako :_) ? Ili je i svejedno samo da ne bude džehenem/pakao?

Na koji način mislite o džehenemu/paklu? Prže vas, kuhaju vas, jedu vas zvijeri neke i slično?
Pogledaj s paznjom

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Volio bih i da lično mišljenje iskažete :_)

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pitanje je onda koliko su uopce licna.

Sva su misljenja na ovu temu uglavnom zasnovana na prepricavanju, religijskim knjigama…

Kakvo je tvoje misljenje na ovu temu?

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

Lično je ono što ti zamišljaš.

Pa, dosta je kod mene to kontradiktorno i skeptično. Prije svega, ja to logikom gledam. Ideja raja je ideja perfekcije u svakom smislu, ne postoji ništa loše tamo, ti ni u kom smislu nisi loš ako si tamo. Niti je iko. Nije dosadno jer, nije ti ova svijest, koja je daleko od perfektne pa tamo nema šta tražiti.
Onda ni tijelo nema šta tražiti vjerovatno :hm

Možda samo kao duše. Koje su i u ovom svijetu skoro pa svemoguće, ali limitirane tijelom. Ili možda u tom perfektnom stanju tijelo nije limit, pa onda i tijelo može u paketu ići gdje duh može svakako :hm

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Svidja mi se kako to vidis.

Na trenutke mi je djelovalo da sumnjas u bilo kakvo postojanje poslije.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Kakav li bi svijet bio kada ne bi bilo vjerovanja u dzennet / raj?

Oni koji vjeruju da postoji da li čine dobra djela da bi sebi “obezbijedili mjesto” tamo, da li bi činili to isto da ne znaju ništa o onom svijetu…

Da li sve sto rade, rade misleći na to tamo vječito mjesto?

Jesmo li zaista fini ljudi, čineći neka dobra djela, jer to želimo biti, ili je to samo iz nekog interesa za naše bolje tamo…
Samo razmišljam i postavljam sebi pitanja …

Možete i vi nešto reci ako hoćete .. :)

blackadder
Član
Član
Reactions:

Unread post by blackadder »

Možda kad već mislite, da mislite malo i onim vatrama. Nešto ste puno optimistični đe ćete :DE

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Mon Feb 24, 2025 6:50 pm

Oni koji vjeruju da postoji da li čine dobra djela da bi sebi “obezbijedili mjesto” tamo, da li bi činili to isto da ne znaju ništa o onom svijetu…

Jesmo li zaista fini ljudi, čineći neka dobra djela, jer to želimo biti, ili je to samo iz nekog interesa za naše bolje tamo…

To je meni sa religijom i problematično jer se uvijek pitam da li si dobra osoba ako je razlog dobrote samo strah od Boga. Vidim pogotovo ove tiktok vjernike kako su im puna usta strahopoštovanja u kontekstu "Ne smiješ ovo jer Bog to ne voli ili radi ovo jer Bog to voli", mislim to i jest cijeli koncept religije, ali zar ne bi trebao raditi dobro jednostavno jer je dobro, a ne da bi imao neku nagradu ili izbjegao kaznu :jbg

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Mon Feb 24, 2025 10:41 pm
Skitnica wrote:

To je meni sa religijom i problematično jer se uvijek pitam da li si dobra osoba ako je razlog dobrote samo strah od Boga. Vidim pogotovo ove tiktok vjernike kako su im puna usta strahopoštovanja u kontekstu "Ne smiješ ovo jer Bog to ne voli ili radi ovo jer Bog to voli", mislim to i jest cijeli koncept religije, ali zar ne bi trebao raditi dobro jednostavno jer je dobro, a ne da bi imao neku nagradu ili izbjegao kaznu :jbg
Radi drugom dobro misleći na sebe prvenstveno…kao sevap je.

Meni ako se radi nešto dobro uraditi ću jer želim to učiniti, jer mi je zadovoljstvo za nekoga …Ne misleći da li je to djelo upisano tamo negdje, čisto iz srca i duše.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Mon Feb 24, 2025 10:48 pm
biljka wrote:
Skitnica wrote:

Meni ako se radi nešto dobro uraditi ću jer želim to učiniti, jer mi je zadovoljstvo za nekoga …Ne misleći da li je to djelo upisano tamo negdje, čisto iz srca i duše.
Pa da, i ja tako razmišljam. Sa druge strane stoji to da u svakom našem postupku ima bar zrno sebičnosti, odnosno kad radim dobro to čini i meni zadovoljstvo. Tako da se i to samo činjenje dobra može posmatrati iz više uglova, ali mislim da svako dobro treba biti urađeno što je moguće manje iz bilo kog drugog razloga osim da jednostavno i čisto želiš da radiš dobro

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

biljka wrote:
Mon Feb 24, 2025 11:03 pm
Skitnica wrote:
biljka wrote:

Pa da, i ja tako razmišljam. Sa druge strane stoji to da u svakom našem postupku ima bar zrno sebičnosti, odnosno kad radim dobro to čini i meni zadovoljstvo. Tako da se i to samo činjenje dobra može posmatrati iz više uglova, ali mislim da svako dobro treba biti urađeno što je moguće manje iz bilo kog drugog razloga osim da jednostavno i čisto želiš da radiš dobro
I ona losa djela, ako ih učinimo u tim momentima ne mislimo na ono tamo kakva nas kazna ceka…
Radimo sto osjećamo da trebamo koliko dobro za nas / loše za druge, nemoguce je da našim djelima svi budu zadovoljni, pa i ono loše za nekoga je dobro …

Ali sve sto radimo trebalo bi biti onako kako osjećamo da treba da bude, bez dubljih razmišljanja o onom svijetu ..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. aha. 'ja im pomagala a oni meni ovako vratitli :hm

.. :auuuu
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Iskreno ja ne očekujem ništa za uzvrat .. Niti brojim/ bilježim , niti pamtim… :D/
Nisam od onih koja se hvali tim djelima… meni treba moja unutrašnja satisfakcija, i dovoljno mi .

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Bella wrote:
Mon Feb 24, 2025 11:15 pm
. aha. 'ja im pomagala a oni meni ovako vratitli :hm

.. :auuuu
To mi je isto najgori izraz kad se neko posvađa pa krene nabrajat šta je sve uradio dobro za tu osobu i "ovako mi vratio". Pa nisi valjda radio dobro samo da bi se vratilo i to što ste sad posvađani ne znači da ta osoba to u datom trenutku nije cijenila i ne cijeni

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

. najblizima. tj samo familiji, u najuzem krugu, pomazemo bez ikakvih uslova. :hm i to ima limit.. generalno... samo zbog sebe... svog trenutnog ugodjaja....
.............................................................................................Image

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Skitnica wrote:
Mon Feb 24, 2025 11:09 pm
biljka wrote:
Mon Feb 24, 2025 11:03 pm
Skitnica wrote:

I ona losa djela, ako ih učinimo u tim momentima ne mislimo na ono tamo kakva nas kazna ceka…
Radimo sto osjećamo da trebamo koliko dobro za nas / loše za druge, nemoguce je da našim djelima svi budu zadovoljni, pa i ono loše za nekoga je dobro …

Ali sve sto radimo trebalo bi biti onako kako osjećamo da treba da bude, bez dubljih razmišljanja o onom svijetu ..
Ma ja mislim da je poenta života svaki dan misliti da si nedovoljno dobar (ne mislim ono nemat samopoštovanja i slično), ali mislim da jedino tako možeš biti dobar.

Ne znam je li ovo ima smisla, treba ići na "Moja glasna razmišljanja".

U suštini, šta hoću da kažem je da samo ako svaki dan težiš da budeš bolji nego jučer mislim da si suštinski dobra osoba.

Ako ustanem sutra i vratim se unazad par dana i vidim da sam mogla nešto bolje, neku tetu u prodavnici prijatnije pozdraviti, prijateljici odgovoriti na glasovnu staru 5 dana, komšinici pomoći ponijeti kese, ustati neni u tramvaju iako sam i ja bila premorena i iako su i mene noge haos bolile, nebitno, mogu biti veće ili manje stvari. Uglavnom vidim to sve, sve greškice/greške koje sam uradila, a svi ih realno imamo i odlučim da ću ubuduće paziti na te stvari, mislim da me samo to čini suštinskom osobom.

Long story short: Samo težnja da budeš bolja osoba te čini dobrom osobom :qq

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

biljka wrote:
Mon Feb 24, 2025 11:38 pm
Možeš i ovdje raspaliti...

viewtopic.php?f=31&t=230

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Vjetar wrote:
Mon Feb 24, 2025 11:46 pm
biljka wrote:
Mon Feb 24, 2025 11:38 pm
Možeš i ovdje raspaliti...

viewtopic.php?f=31&t=230
Pored svega što čovjek napiše, ovakvog eseja, ti samo cjepidlačiš...

Vjetar
* * * * * *
Reactions:

Unread post by Vjetar »

:doh Ama ne, samo predlažem da pogledaš i to.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

:hahah vas dvoje mislim da ćete se i “tamo naći “… :hahah

deksametazon
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by deksametazon »

Esad Duraković, bosanskohercegovački je filolog, orijentalista, arabist, prevodilac, književni kritičar, član ANU BiH i član Arapske akademije nauka u Damasku. Imao sam čast upoznati ga i položiti jedan ispit kod njega i znam o čemu govori.
Sasvim jednostavno rečeno Džennet je bašća. Budući da je Kur'an tijesno povezan sa uvjetima svoga jezika - koga je, baš kao takav, nominirao i ovjekovječio - nužno je na početku tumečenja ove metafore ukazati na etimologoju rijeći džennet da bi se vidjelo kako je ,po mom mišljenju , Džennet jezička i estetska metafora.
Značenje korijena rijeći "GNN"(iz kojeg je izvedena imenica džennet ) je "sakriti" ,"zakriti",pa se kao riječ koja je u najbližem susjetsvu ovom korijenu navodi korijen "STR" ,što znaći "pokriti".Međutim, korijen GNN uvjek znaći pokrivanje,skrivanje,zakrivanje itdu smislu da je nešto zaklonjeno od pogleda ,ali i da je ,naroćito zaštičeno .Otuda je čitav niz derivacija iz ovoga korijena :al-ganan=srce(skriveno zaštićeno u grudima) ; al-gunna = oklop(skriva ,štiti srce);al-ganin = embrion(skriven i zaštičen u utrobi majke) itd.Al-Ganna(t) označava vrt (u kome mora biti, osim drveća, vinove loze i palmi - inače to je al-Hadiga - čije je bilje tako gusto da čovjeka koji boravi u njemu naprosto skriva gustišem i štiti ga debelim hladom). Ima mnogo vjernika koji uopće ne znaju ovakvo iznijansirano značenje rijeći džennet i njenu etimologiju,ali valja reći da spomen te riječi ni u znalaca jezika ne izaziva uvjek ovako složene asocijacije: njenu jezičku metaforičnost prekrila je estetska.

Grandiozna metafora Džennet obogaćena je nizom podmetafora koje smisaono sarađuju s tom sveobuhvatnom metaforom. Pogledajmo kako to izgleda, primjera radi, u nekoliko već citiranih ajeta.

Pošto će vjernici biti smješteni u "Vrtu", oni će biti zavaljeni na "divanima", bit će im blizu "hladovina", "plodovi" nadohvat ruke, tu su "srebrene" i "prozirne" "čaše" iz kojih će "piti", u "klimi" koja ne zna za "žegu" ni "mraz". Dakle, metafora Vrt (kroz koji teku rijeke, prema drugim opisima) istrajno se obogaćuje: ta složena metafora razvija se nizom "rekvizita" da bi se zamamnost Vrta potcrtala; svaki od tih "rekvizita" predstavlja podmetaforu čija svrha je dalje tumačenje osnovne i složene metafore Vrt. Doslovno shvaćanje toga jezika, prema mome razumijevanju kur"anskoga teksta, predstavlja ozbiljnu degradaciju prebogatoga metaforičkog jezika koji opisuje nešto što na drugi način nije opisivo. Vjerniku-čitaocu neupućenom u slojevitost kur"anskoga stila i stilskih figura općenito može biti dovoljno privlačno i razumijevanje teksta na njegovoj površini (doslovno), ali rafiniranom čitaocu je ovdje neupitna metaforičnost - ne samo zbog toga što je njegovo razumijevanje teksta neuporedivo više kultivirano, već i zbog toga što njegova tanahna duša očekuje veću nagradu na onome svijetu nego što je izležavanje u debeloj hladovini, s čašom u ruci itd.

Iz studije Metafora Džennet od Esada Durakovića (može se nagooglati)

A ono što je neko dostigao da u sedmoj umjetnosti da nam približi složenost tog nepojavnog svijeta koji ni po čemu nije sličan ovom je po meni...

Mada ne vjerujem da je i blizu ovoga.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Valjalo bi to pogledati :up