Oprost i pokajanje
Re: Pokajanje/kajanje =Hej, oprosti
Ili do blamaže za u grob propasti
Ali bar tebi u duši rahatluk, jer si uvidio grešku i pokušao s izvinjenjem.
Ne plasim se mrakova, vukova ni jakih vjetrova
Dok imam srca da ga dam
Dok imam srca da ga dam
Pomirenje moze i bez izvinjenja-- ako smatram da je vrijedno, no izvinjene, po meni pokrene novu lavinu nepredvidivih emocija..
.............................................................................................
-
Vanilla
- Aktivan član

- Reactions:
Trenutno se kajem sto maloprije pojedoh pizzu, cijelu noc cu piti vodu 
Kad mi dođe da idem, mnogo moram da idem.
Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.

Nije važno kuda ću. Nije važno dokle ću.
Došlo mi je da idem i ja idem kao lud
- unutra u mene.
Ne volim da se ljudi zbog mene osjećaju loše (niti se volim osjećati loše zbog nekoga) ali opet mogu biti i oštra..
Ne vrijeđam inače sve dok druga strana ne pređe granice a kad se desi, znam i zadubiti kandže. Eto ti pa vidi kako je

Nije mi teško reći izvini ili to nekako pokazati..
Nemam velikih pokreta zbog kojih se kajati (bar ne do sad) ali neke stvari mogla sam (malkice)i drugačije
Ne vrijeđam inače sve dok druga strana ne pređe granice a kad se desi, znam i zadubiti kandže. Eto ti pa vidi kako je
Nije mi teško reći izvini ili to nekako pokazati..
Nemam velikih pokreta zbog kojih se kajati (bar ne do sad) ali neke stvari mogla sam (malkice)i drugačije
Ja se vrlo lako izvinEm ako pogriješim. Nije mi problem preuzeti krivicu kad zabrljam. Mislila sam da je to tako u svijetu odraslih, ali čovječe... Što ljudi ne znaju uzeti odgovornost za svoje greške
Kakvi ste vi po tom pitanju?
Kakvi ste vi po tom pitanju?
Per aspera ad astra 
Vecina ljudi, ja mislim, vjeruje da uopce ne grijesi.
Ili da je opravdano kada pogrijesi, jer je izazvan akcijom ili reakcijom nekoga drugog. Sto uglavnom i jest tacno.
Nesto mislim da bi se u svakom nesporazumu i sukobu skoro uvijek trebale izviniti obje strane.
Jer ti i kada mislis da si u pravu, druga strana vjerovatno vjeruje da nisi.
Cijoj procjeni vjerovati? Samo svojoj?
Ili da je opravdano kada pogrijesi, jer je izazvan akcijom ili reakcijom nekoga drugog. Sto uglavnom i jest tacno.
Nesto mislim da bi se u svakom nesporazumu i sukobu skoro uvijek trebale izviniti obje strane.
Pa mislim da bi konflikti bili puno produktivniji kada bi se obe strane pokušale staviti u cipele drugog i početi uvijek sa "Razumijem zašto se tako osjećaš, odakle to dolazi" jer u 99% slučajeva se druga strana može razumjeti. Kada bi se kretalo iz te pozicije moglo bi se nešto naučiti iz sukoba, a u suprotnom samo pršte emocije i ljutnja na sve stranePeace wrote: ↑Sun Feb 09, 2025 12:37 amVecina ljudi, ja mislim, vjeruje da uopce ne grijesi.
Per aspera ad astra 
da nije oprosta, bilo bi manje sexa.
jel znate koliko njih oprasta u spavacoj?
iza svega se krije obostrani interes.
ne vidim potrebu da oprastam nesto sto neko i nije namjerno uradio.
inace, primjetio sam da su ti oprosti cesto farse.
jer jos smo u antifasistickoj borbi.
ljevica ne oprasta desnici, a ni desnica ljevici.
oko ne oprasta uhu itd itd.
da su iskreni rekli bi-a ajmo to ostaviti bogu, ocu, sinu, unuku i duhu svetome.
ili allahu milostivom.
jel znate koliko njih oprasta u spavacoj?
iza svega se krije obostrani interes.
ne vidim potrebu da oprastam nesto sto neko i nije namjerno uradio.
inace, primjetio sam da su ti oprosti cesto farse.
jer jos smo u antifasistickoj borbi.
ljevica ne oprasta desnici, a ni desnica ljevici.
oko ne oprasta uhu itd itd.
da su iskreni rekli bi-a ajmo to ostaviti bogu, ocu, sinu, unuku i duhu svetome.
ili allahu milostivom.
Kako od jednostavnog pitanja o oprostu dođemo do antifašističke borbe?
Per aspera ad astra 
ne znas ti kako jednostavna pitanja mogu imati komplicirane odgovore.
ima i ona-oprostiti, ali ne zaboraviti.
ima i onih koji non stop trube kako su oprostili.
ako oprastamo nesto sto nam je namjerno uradjeno, sasvim je vjerovatno da je to do druge prilike...
ali kazu da olaksa dusu taj oprost.
pa ok.
Ja sam baš okej sa opraštanjem, i previše okej. Mada mislim da i tu ima sebičluka u smislu "daj radije ću ti oprostit nego da me jede"
Per aspera ad astra 
zene cesto imaju za svasta vremena.biljka wrote: ↑Sun Feb 09, 2025 8:27 pmJa sam baš okej sa opraštanjem, i previše okej. Mada mislim da i tu ima sebičluka u smislu "daj radije ću ti oprostit nego da me jede"![]()
ako ne oprostis jede te. ako puno oprostis...jede te.
pojest ce te u svakom slucaju.
Da jednostavno odmah odustanem od života? Svakako će me pojestDuh wrote: ↑Sun Feb 09, 2025 8:30 pmzene cesto imaju za svasta vremena.
ako ne oprostis jede te. ako puno oprostis...jede te.
pojest ce te u svakom slucaju.
Per aspera ad astra 
kako god okrenes od zivota se umire.
ako ti je nesto naskodilo previse, pa oprastas...to ne valja. poslije oprosta si jednostavno meta.
ono sto ti nije nesti i naskodilo...ne obracas previse paznju.
foliraj, duri se, nabijaj na nos...itd.
Budi onaj kome opraštaju i miran
“Opraštanje ruši zidove kojima razdvaja ego i ponovno nas ujedinjuje kao jedno. Ljutnja i strah od iluzije ega nestaju. Nema više “on je rekao, ona je rekla.” Sve to samo odlazi. Osjećaj je kao da su lanci uklonjeni i da ste oslobođeni životnog terora. Zašto nastaviti vježbati ulogu žrtve kada možete biti slobodni i sretni?”
Malo prije naletim na ovo.
Mislim da nije poenta izgovoriti rijeci, nego osjecati oprost.
Nemam ni trun zamjerke u svom srcu ni prema kome, ni zavisti, ni prezira, ni mrznje. To je zbilja osjecaj kako ga je zena u ovoj gore recenici opisala - Osjećaj je kao da su lanci uklonjeni i da ste oslobođeni životnog terora
I vi ste sretni i slobodni.
Dokle god nosite zamjerke u svom srcu, vi sami sebe izjedate.
Malo prije naletim na ovo.
Mislim da nije poenta izgovoriti rijeci, nego osjecati oprost.
Nemam ni trun zamjerke u svom srcu ni prema kome, ni zavisti, ni prezira, ni mrznje. To je zbilja osjecaj kako ga je zena u ovoj gore recenici opisala - Osjećaj je kao da su lanci uklonjeni i da ste oslobođeni životnog terora
I vi ste sretni i slobodni.
Dokle god nosite zamjerke u svom srcu, vi sami sebe izjedate.