Alarmantan porast femicida

Teme iz psihologije
Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Re: Alarmantan porast femicida

Unread post by Pekmeza »

Skitnica wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:07 pm
U svakom pogledu su vise osjetljivi .. tesko prihvataju prekide/ razvode/ smrt… :tctc
Da vise su osjetljivi. Samo cesto to ne pokazuju niti izrazavaju sklonost prema osobi sa kojom su. Obicno vise vremena posvecuju paznju svom muskom drustvu, opcinjenosti raznim hobijima itd. I onda kad dodje do prekida, puknu.
Opet mislim da je ovo samo zato sto im je sueta povrijedjena a ne zbog stvarne privrzenosti toj osobi.
Last edited by Pekmeza on Tue Feb 18, 2025 6:31 pm, edited 1 time in total.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Duh wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:08 pm
biljka wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:04 pm
Skitnica wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:03 pm
Negdje sam citala da muskarci izvrse vise samoubisgava od zena.. posebno oni koji imaju djecu / sud odredi djecu majkama.. ( jedan od glavnih razliga).
I generalno više samoubistava počine muškarci. Nije baš uobičajeno da pokazuju emocije i rade na njima
a ko je vise pod tabletama?
Zene. Kod njih je depresija cesce dijagnosticirana a i hormonalne promjene/ trudnoca/ menopauza, pms, i one imaju vecu sklonost traziti pomoc..

blackadder
Član
Član
Reactions:

Unread post by blackadder »

Peace wrote:
Tue Feb 18, 2025 3:54 am
blackadder wrote:
Mon Feb 17, 2025 9:36 pm

Ne znam šta si htjela reći dalje :?? Da će termin preljuba manje nekoga doticati i da će biti manje ljuti?

Vjerujem ja da se jede i onaj ko je varao (rijetko) ali će većina njih nastaviti da vara ako se ne otkrije :DE
Ne samo termin, vec uopce pristup tome.
Za pocetak se moze promijeniti termin.

Mislim ovako - kad muskarac kaze i vjeruje da je prevaren, on osjeca potrebu (ne svaki naravno) da nesto uradi po pitanju toga. A kako kod nas ima jos veliki broj muskaraca koji glume dase, desavaju se ta ubistva.
To je njegov nacin da poravna racune. Jer osjeca/vjeruje da je nesto uradjeno njemu, on je ostecen. On je jedini i najvise ostecen. Prevaren je. Izdan je. Ponizen je. Ne moze pred ljude. Misli svi pricaju o njemu. Ja mislim da covjek koji ubije, mora bas jako da osjeca ovo.

Zato mislim da bi trebalo buditi svijest o tome da zapravo nisi zrtva. Da nisi zapravo nista od toga.
Da su okolnosti dovele do toga. Nije ni nepostivanje. Jednostavno je iskusenje kojem druga strana nije odolila.
Samo tako mozes toj drugoj strani da oprostis. I uopce je ne bitno da li ces sa njom nastaviti dalje. Ali bitno je da joj (ili njemu) oprostis, sve i da svako krene sam s te tacke. Ne zelis kroz zivot dalje tegliti nesto za sto mozda nisi ni kriv.
Prvi dio i stoji, donekle. Ali ovo posle :-? Shvatam ja da ti furaš oprost po svaku cijenu, samo nije da niko tu nije kriv nego iskušenje je krivo. Samo što jeste kriva druga strana :DE

Oprostila bi svome mužu prevaru, preljubu, sexanje sa drugom ženom ili kako god želiš da to nazoveš? Ostala bi sa njim?

Duh
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Duh »

Skitnica wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:30 pm
Duh wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:08 pm
biljka wrote:
Tue Feb 18, 2025 6:04 pm

I generalno više samoubistava počine muškarci. Nije baš uobičajeno da pokazuju emocije i rade na njima
a ko je vise pod tabletama?
Zene. Kod njih je depresija cesce dijagnosticirana a i hormonalne promjene/ trudnoca/ menopauza, pms, i one imaju vecu sklonost traziti pomoc..
aha. pa onda sve lakse prihvataju i vladaju emocijama?
i kakve su to emocije pod tabletama?

ima jedan problem sto se desava, a to je zloupotreba prava i olako shvatanje davanja vecih prava i obecanja neke zastite.
kod mnogih zena dovodi do kuraze i namjernog i nepotrebnog provociranja.

ja stvarno nemam nosta protiv prava,a pogotovo sto se da i obezbjedjuje neka zastita.

mi se pitamo zasto broj ubistava nije u padu?
na zapadu su najgore zene sa balkana po tome pitanju.
ja bi ih mogao nabrojati bar 20 sto su se izlagale i na sudu i priznale poslije da su izmislile-od udaraca do silovanja. neke iz osvete, neke iz ciste zlobe. neke zbog manje para na raspolaganju.
vladaju emocijama...nema sta.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Skitnica »

Najbolje bi bilo kad bi postojala “tableta razuma” ali tada bi farmaceutske kompanije banktptirale, jer niko ih nebi kupovao…

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

blackadder wrote:
Tue Feb 18, 2025 9:26 pm
Prvi dio i stoji, donekle. Ali ovo posle :-? Shvatam ja da ti furaš oprost po svaku cijenu, samo nije da niko tu nije kriv nego iskušenje je krivo. Samo što jeste kriva druga strana :DE

Oprostila bi svome mužu prevaru, preljubu, sexanje sa drugom ženom ili kako god želiš da to nazoveš? Ostala bi sa njim?
Me ne furam ja oprost po svaku cijenu, nego po cijenu svog vlastitog mira. Nema mi nista bitnije od toga.
Ljutnja, mrznja, zavist, prijezir, to su osjecanja koja ubijaju nas. Drugu stranu nece boliti to sto mi osjecamo, nas ce boliti. I ne samo boliti. Od ovih osjecanja razvijaju se teske bolesti. Sto se ja tako trebam kaznjavati? On nesto uradio, a ja sebe kaznjavam :rolleyes
Postoji izreka - pijemo otrov i cekamo da neko drugi umre.
Ja jednostavno ne mogu biti ni na koga ljuta duze od tri dana. Sve kad bi htjela, ne bi mogla. Mnogo volim svoj zivot, drzim da je to poklon, i ja ga ne mogu trositi noseci neke ljutnje. Svakome sam sve oprostila. Najteze ipak sebi oprastam. Mislim da je manje bolno biti zrtva nego pocinitelj.

Da li bi muzu oprostila? Da! Samo bi vise volila da ode u tom slucaju. Bilo bi to bolje za njega. Bilo bi mi zao, ali ne bi se osjecala ko zrtva, ne bi ni njega krivila.
Postovala bi ga, i vise od drugih ljudi, bio je tu za mene godinama. Nikad o njemu ruzno ne bih govorila a djeci bi uvijek savjetovala da treba da odrzavaju dobar kontakt sa njim i da ga vole. I pomogla bih mu, ako mogu i treba.
Naucila sam kroz zivot, da, kada ti taj zivot uzme neke ljude, posalje ti druge. Kad god se zavrsi jedan put, ukazu se i neke nove staze. Mozda ces ih i sam prokrciti, ali sve je lekcija. Ko bi se sad odreko znanja koje je stekao kroz zivot? Dolazila su cesto uz neka odricanja, neke uzdahe, i suze. I bas ta znanja koja pokupismo na putevima kojim mozda i nismo zelili ici, sad su nesto najvrijednije sto imamo.

Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Pekmeza »

Lako je oprostiti ako on ode i fino se razidjete ko ljudi. A zamisli da insistira da ostane i da te jos ubijedjuje da je to nista. A tek onda treba rascistiti i sta teci djeci da shvate a da ne saznaju sta je uradijo?
Ih to je zacarani krug. Ili ga treba pustiti niz vodu pa im oblatiti oca u ocima. Prije ili kasnije oni ce mu se opet vratit.

blackadder
Član
Član
Reactions:

Unread post by blackadder »

Peace wrote:
Wed Feb 19, 2025 3:55 am
blackadder wrote:

Me ne furam ja oprost po svaku cijenu, nego po cijenu svog vlastitog mira. Nema mi nista bitnije od toga.
Ljutnja, mrznja, zavist, prijezir, to su osjecanja koja ubijaju nas. Drugu stranu nece boliti to sto mi osjecamo, nas ce boliti. I ne samo boliti. Od ovih osjecanja razvijaju se teske bolesti. Sto se ja tako trebam kaznjavati? On nesto uradio, a ja sebe kaznjavam :rolleyes
Ja jednostavno ne mogu biti ni na koga ljuta duze od tri dana. Sve kad bi htjela, ne bi mogla. Mnogo volim svoj zivot, drzim da je to poklon, i ja ga ne mogu trositi noseci neke ljutnje. Svakome sam sve oprostila. Najteze ipak sebi oprastam. Mislim da je manje bolno biti zrtva nego pocinitelj.

Da li bi muzu oprostila? Da! Samo bi vise volila da ode u tom slucaju. Bilo bi to bolje za njega. Bilo bi mi zao, ali ne bi se osjecala ko zrtva, ne bi ni njega krivila.
Postovala bi ga, i vise od drugih ljudi, bio je tu za mene godinama. Nikad o njemu ruzno ne bih govorila a djeci bi uvijek savjetovala da treba da odrzavaju dobar kontakt sa njim i da ga vole. I pomogla bih mu, ako mogu i treba.
Naucila sam kroz zivot, da, kada ti taj zivot uzme neke ljude, posalje ti druge. Kad god se zavrsi jedan put, ukazu se i neke nove staze. Mozda ces ih i sam prokrciti, ali sve je lekcija. Ko bi se sad odreko znanja koje je stekao kroz zivot? Dolazila su cesto uz neka odricanja, neke uzdahe, i suze. I bas ta znanja koja pokupismo na putevima kojim mozda i nismo zelili ici, sad su nesto najvrijednije sto imamo.
A ako nastavi da to radi?

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Wed Feb 19, 2025 3:55 am
blackadder wrote:

Jasno je meni to unutrašnji mir i ostalo. Ali ja ti kažem hajde i nekako da se to jednom desi pa ti partner prizna, ali ljudi kad varaju, varaju dok sam ne skontaš. Ne znam kako bi u toj situaciji mogla reći "E super, šta god ti treba tu sam za tebe iako si me napravio budalom u svakom mogućem smislu"
Super, djeca ne trebaju biti tu između dvije vatre, ALI da ga ne kriviš individualno mi je prečudno koliko god puta da je prevario. Mislim porodica ti se raspadne, ostaneš povrijeđena, ali ne vidiš krivca u osobi koja je odgovorna za to...
Per aspera ad astra :fiju

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

blackadder wrote:
Wed Feb 19, 2025 8:52 am
Kad postavis ovako stvari
Volim te, volim tvoju prisutnost u mom zivotu, zahvalna sam za sve sto cinis, nalazim mir uz tebe, ali necu te mrziti ni ako odlucis da odes, iz bilo kojeg razloga, necu se ljutiti na tebe, ako izaberes da je za tebe sreca negdje drugo, s nekim drugim, postovat cu tvoju zelju, ili tvoje trenutno uvjerenje da ces biti ispunjeniji negdje drugo…U onih 4-5 budnih sati koliko provedemo zajedno, naci cu mir i ispunjene radeci nesto drugo, mozda s nekim drugim, mozda sama, ali sigurno cu naci.
U tom slucaju, do prevare vjerovatno nikada nece ni doci. Niko ne zeli rizikovati da izgubi takvog partnera u zivotu.
Dajmo ljudima do znanja da nasa sreci ne ovisi o onome sto oni rade. Zapravo stvorimo od sebe te persone.
U protivnom, uvijek cemo imati razloga za ocajavanje.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Wed Feb 19, 2025 2:19 pm
blackadder wrote:
U tom slucaju, do prevare vjerovatno nikada nece ni doci. Niko ne zeli rizikovati da izgubi takvog partnera u zivotu.
Mislim da precjenjuješ ljude. I najbolji/najljepši partneri bivaju prevareni. Možeš čitav život da posvetiš porodici, domaćinstvu i neko će opet odlučiti da nisi dovoljna :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

biljka wrote:
Wed Feb 19, 2025 4:29 pm
Peace wrote:
blackadder wrote:
Mislim da precjenjuješ ljude. I najbolji/najljepši partneri bivaju prevareni. Možeš čitav život da posvetiš porodici, domaćinstvu i neko će opet odlučiti da nisi dovoljna :jbg
Slazem se, opet se moze desiti.

I sto se ja imam jesti zbog toga? Ako sam najbolja/najljepsa/citav zivot posvetila porodici, pa me takvu mijenja za drugu, pa to je plus razlog da ne budem ni tuzna ni ogorcena.

biljka
Forumaš godine
Forumaš godine
Reactions:

Unread post by biljka »

Peace wrote:
Wed Feb 19, 2025 5:15 pm
biljka wrote:
Wed Feb 19, 2025 4:29 pm
Peace wrote:

Slazem se, opet se moze desiti.

I sto se ja imam jesti zbog toga? Ako sam najbolja/najljepsa/citav zivot posvetila porodici, pa me takvu mijenja za drugu, pa to je plus razlog da ne budem ni tuzna ni ogorcena.
Ali možeš ga kriviti :jbg

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Kako bi ti promijenila drustvo?

Pekmeza
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by Pekmeza »

Moramo poceti od obdanista prvo pa do skola svih uzrasta. Uvesti predmete koji se bave time
Takodjer i zaposliti psihologe i vise njih koji rade sa djecom.

Napisati pravilnike za nacin rada i komunikaciju na poslu.

Ali prvo i najvaznije je raditi ovo sa djecom.

Ovo se nece desiti preko noci, ali u periodu od 5-15 godina treba vidjeti statistiku kako smo uspjeli.

Za pocetak promijeniti krivicni zakom.
Mi moramo jake mjere poduzeti i to odmah, sve jucer, danas je vec prekasno.