Eutanazija
Re: Eutanazija
Ima nazalost i takvih slucajeva...Bella wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:56 pm.kao i da su izgubile zivot.. dakle.. nije vrijedna pricha
...![]()
Mene samo interesuje u koga ti imaš povjerenje ?NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:13 pmRekoh da opravdavam abortus ako je majka ne daj Boze zivotno ugrozena i tome slicno. Abortus u pocetnoj fazi mogu da razumem. Samo mislim da su onda trebali da uvedu da je kasni abortus dozvoljen samo ako ima jak razlog za to a ne iz hira.Skitnica wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 2:47 pmPostoje rijetke bolesti koje se moraju lijeciti van EX YU, i te troskove ne snosi drzava, ni u jednoj zemlji koliko je meni poznato drzava ne finansira to lijecenje/ operacije..Zbog toga su roditelji primorani traziti pomoci i sredstva za lijecenje djece vani..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 2:22 pm
Organizacije? Zasto im drzava ne pomogne? Zasto jadnim roditeljima traze milionske iznose kako bi operisali njihovo dete?
Sto se abortusa tice, da sam zensko bilo bi mi zao da uradim to,govorim o pocetku trudnoce. I tu verovatno ima ljudi koji moraju to da ucine pa i razumem. Ali abortus nakon tri meseca trudnoce,cetri,pet to nije abortus vec maltene ubijas zivo dete u sebi. Naravno da sam protiv toga.
Protiv eutanazije nisam iako u nasoj veri samoubistvo je vrsta greha. Razumem ljude koji su tesko bolesni, trpe ogromne bolove i ostalo. To razumem.
Neki zene / djevojke su primorane abortirati i u kasnoj trudnoci, nekada i njen zivot bude ovisan u slucaju nastavka trudnoce..Ne uradi ni jedna zena abortus eto tek tako, iz dosade..Prije samog akta abortusa postoje procedure i nis kontrola uz to i psiologa..Ljekarska duznost je da kazu majci rezultate i sa kakvim problemima bi se susrela nakon rodenja djetea..Abortus je jedna od solucija..
Egoizam je odluciti se ne abortirati znajuci kakve sve zdravstvene probleme moze dijete imati nakon rodenja..Dok su roditelji zivi i sposobni da brinu o njemu ok, ali i ad traze pomoc od drzave..Ali posle, treba razmisljati i na duze staze..
Ima slucajeva gdje su djevojke / zene silovane ostanu u drugom stanju, ili saznaju kasnije za trudnocu, mislis li da bi im bilo zadovoljstvo roditi nezeljeno djete koje je doslo na taj nacin..Ima bezbroj opravdanih razloga abortusa, i ne treba uvijek gledati sa religijske strane, dovoljno prosiriti malo ugao gledista..
Postoje djevojke/ muskarci koje nista ne znaju o kontracepciji ..a to je druga tema..
Ali recimo nesto drugo razmisljam. Greske doktora kao i lazi se desavaju. Sta ako greskom doktora majci saopste da mora da prekine trudnocu? Znas li koliko je majki isteralo trudnocu do kraja bez obzira sto im je receno da je rizik,da beba nece biti zdrava i na kraju bude sve u redu.
Mnogo ljudi je izgubilo poverenja u doktore zbog korone. To je bas zeznuta situacija.
Gresis. Verujem sebi bas kao i odabranima. A u mnoge sam izgubio poverenje videvsi svasta.Skitnica wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 6:01 pmMene samo interesuje u koga ti imaš povjerenje ?NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:13 pmRekoh da opravdavam abortus ako je majka ne daj Boze zivotno ugrozena i tome slicno. Abortus u pocetnoj fazi mogu da razumem. Samo mislim da su onda trebali da uvedu da je kasni abortus dozvoljen samo ako ima jak razlog za to a ne iz hira.Skitnica wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 2:47 pm
Postoje rijetke bolesti koje se moraju lijeciti van EX YU, i te troskove ne snosi drzava, ni u jednoj zemlji koliko je meni poznato drzava ne finansira to lijecenje/ operacije..Zbog toga su roditelji primorani traziti pomoci i sredstva za lijecenje djece vani..
Neki zene / djevojke su primorane abortirati i u kasnoj trudnoci, nekada i njen zivot bude ovisan u slucaju nastavka trudnoce..Ne uradi ni jedna zena abortus eto tek tako, iz dosade..Prije samog akta abortusa postoje procedure i nis kontrola uz to i psiologa..Ljekarska duznost je da kazu majci rezultate i sa kakvim problemima bi se susrela nakon rodenja djetea..Abortus je jedna od solucija..
Egoizam je odluciti se ne abortirati znajuci kakve sve zdravstvene probleme moze dijete imati nakon rodenja..Dok su roditelji zivi i sposobni da brinu o njemu ok, ali i ad traze pomoc od drzave..Ali posle, treba razmisljati i na duze staze..
Ima slucajeva gdje su djevojke / zene silovane ostanu u drugom stanju, ili saznaju kasnije za trudnocu, mislis li da bi im bilo zadovoljstvo roditi nezeljeno djete koje je doslo na taj nacin..Ima bezbroj opravdanih razloga abortusa, i ne treba uvijek gledati sa religijske strane, dovoljno prosiriti malo ugao gledista..
Postoje djevojke/ muskarci koje nista ne znaju o kontracepciji ..a to je druga tema..
Ali recimo nesto drugo razmisljam. Greske doktora kao i lazi se desavaju. Sta ako greskom doktora majci saopste da mora da prekine trudnocu? Znas li koliko je majki isteralo trudnocu do kraja bez obzira sto im je receno da je rizik,da beba nece biti zdrava i na kraju bude sve u redu.
Mnogo ljudi je izgubilo poverenja u doktore zbog korone. To je bas zeznuta situacija.Djeluje mi da ni sam sebi ne vjeruješ ….
I tih odabranih je uzak krug… De malo opusti se, nije život samo crn/ bijel…NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 6:02 pmGresis. Verujem sebi bas kao i odabranima. A u mnoge sam izgubio poverenje videvsi svasta.Skitnica wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 6:01 pmMene samo interesuje u koga ti imaš povjerenje ?NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:13 pm
Rekoh da opravdavam abortus ako je majka ne daj Boze zivotno ugrozena i tome slicno. Abortus u pocetnoj fazi mogu da razumem. Samo mislim da su onda trebali da uvedu da je kasni abortus dozvoljen samo ako ima jak razlog za to a ne iz hira.
![]()
Mnogo ljudi je izgubilo poverenja u doktore zbog korone. To je bas zeznuta situacija.Djeluje mi da ni sam sebi ne vjeruješ ….
E kada bi znala koliko je moj zivot kako kazes "bijel" ... Ja sam ti opusten lik skroz i o ovim stvarima niti razmisljam niti pricam. Ovde na forumu su takve teme pa samo iznosim svoje misljenje. Nisam ti ja uzivo smarac o ovome draga skitniceSkitnica wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 6:04 pmI tih odabranih je uzak krug… De malo opusti se, nije život samo crn/ bijel…NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 6:02 pmGresis. Verujem sebi bas kao i odabranima. A u mnoge sam izgubio poverenje videvsi svasta.![]()
Uostalom, kada mi dodjes videces
Moja prijateljica je radila eutanazije, u Holandiji.
Ne radi se ni to svakome kome se eto 'nako ne živi. A kakvih gadnih bolesti i patnji ima, smrt je spas nekome
Ne radi se ni to svakome kome se eto 'nako ne živi. A kakvih gadnih bolesti i patnji ima, smrt je spas nekome
dok se mole i kad ubijaju, pozivaju se na vjeru.
to je doduse samo problem za antivaksere.
jer ostali ce ionako prije umrijeti zbog vakcine.
to je doduse samo problem za antivaksere.
jer ostali ce ionako prije umrijeti zbog vakcine.
Sta je antivakser? Tacnije ko je to?
filantropi
doduse, senzibilni i odmah bi u boj.
Toskana prva u Italiji legalizovala eutanaziju
Toskana je postala prva regija u većinski katoličkoj Italiji koja je donijela zakon o potpomognutom samoubojstvu
Toskana je postala prva regija u većinski katoličkoj Italiji koja je donijela zakon o potpomognutom samoubistvu, uprkos tome što zemlja nema nacionalni zakon na tu kontroverznu temu. Italijanski ustavni sud de facto je legalizirao ovu proceduru 2019. godine, pozivajući parlament da usvoji zakon koji bi pružio jasan pravni okvir. Taj poziv nije naišao na odgovor jer političari na nacionalnoj razini izbjegavaju temu, izvještava Reuters.
Kriteriji
Toskanski regionalni zakon (usvojen s 27 glasova za i 13 protiv) propisuje način upravljanja zahtjevima za potpomognuto samoubistvo, uključujući obavezu da medicinski odbor razmotri prijavu unutar 30 dana. Ako su kriteriji zadovoljeni, regionalna zdravstvena služba mora obezbijediti potrebne lijekove i zdravstveno osoblje unutar deset dana, osim ako pacijent želi da proceduru obavi njegov lični ljekar. Zakon također dopušta ljekarima da odbiju učestvovanje iz moralnih ili etičkih razloga, slično prizivu savjesti koji postoji u Italiji na nacionalnom nivou u vezi s pobačajem.
Prije usvajanja zakona, konzervativna katolička organizacija Pro Vita Famiglia kritizirala je Toskanu, nazivajući je "talijanskom Švicarskom", gdje se, kako tvrdi, "državna smrt" koristi za rješavanje problema "bolesnih, krhkih, starih i usamljenih ljudi". Švicarska već od kraja četrdesetih godina dopušta potpomognuto samoubistvo.
Zdravstvo u Italiji većinom je pod nadležnošću regija, a Toskanom upravlja lijevi centar. S druge strane, na nacionalnoj razini, desna vlada premijerke Đorđe Meloni snažno se protivi eutanaziji.
Pokušaji uvođenja u cijeloj zemlji
Zakon o pravu na smrt prošle godine raspravljan je i u regionalnoj skupštini Veneta, koju predvodi desnica, a nedostajao je samo jedan glas za njegovo usvajanje. Ustavni sud je 2019. godine dekriminalizirao eutanaziju za pacijente s neizlječivim bolestima koji pate od "nepodnošljive" boli i koji su izrazili želju da umru.
Uprkos tome, regionalne vlasti i dalje odbijaju odobriti zahtjeve za potpomognuto samoubistvo, zbog čega je udruga Luka Cosćoni, koja se zalaže za eutanaziju, pokrenula kampanju za jasnije zakonodavstvo. Ta organizacija želi uvesti zakone o eutanaziji u svakoj od 20 talijanskih regija, a njezina kampanja inspirirala je zakon u Toskani, kao i neuspjeli pokušaj u Venetu.
Toskana je postala prva regija u većinski katoličkoj Italiji koja je donijela zakon o potpomognutom samoubojstvu
Toskana je postala prva regija u većinski katoličkoj Italiji koja je donijela zakon o potpomognutom samoubistvu, uprkos tome što zemlja nema nacionalni zakon na tu kontroverznu temu. Italijanski ustavni sud de facto je legalizirao ovu proceduru 2019. godine, pozivajući parlament da usvoji zakon koji bi pružio jasan pravni okvir. Taj poziv nije naišao na odgovor jer političari na nacionalnoj razini izbjegavaju temu, izvještava Reuters.
Kriteriji
Toskanski regionalni zakon (usvojen s 27 glasova za i 13 protiv) propisuje način upravljanja zahtjevima za potpomognuto samoubistvo, uključujući obavezu da medicinski odbor razmotri prijavu unutar 30 dana. Ako su kriteriji zadovoljeni, regionalna zdravstvena služba mora obezbijediti potrebne lijekove i zdravstveno osoblje unutar deset dana, osim ako pacijent želi da proceduru obavi njegov lični ljekar. Zakon također dopušta ljekarima da odbiju učestvovanje iz moralnih ili etičkih razloga, slično prizivu savjesti koji postoji u Italiji na nacionalnom nivou u vezi s pobačajem.
Prije usvajanja zakona, konzervativna katolička organizacija Pro Vita Famiglia kritizirala je Toskanu, nazivajući je "talijanskom Švicarskom", gdje se, kako tvrdi, "državna smrt" koristi za rješavanje problema "bolesnih, krhkih, starih i usamljenih ljudi". Švicarska već od kraja četrdesetih godina dopušta potpomognuto samoubistvo.
Zdravstvo u Italiji većinom je pod nadležnošću regija, a Toskanom upravlja lijevi centar. S druge strane, na nacionalnoj razini, desna vlada premijerke Đorđe Meloni snažno se protivi eutanaziji.
Pokušaji uvođenja u cijeloj zemlji
Zakon o pravu na smrt prošle godine raspravljan je i u regionalnoj skupštini Veneta, koju predvodi desnica, a nedostajao je samo jedan glas za njegovo usvajanje. Ustavni sud je 2019. godine dekriminalizirao eutanaziju za pacijente s neizlječivim bolestima koji pate od "nepodnošljive" boli i koji su izrazili želju da umru.
Uprkos tome, regionalne vlasti i dalje odbijaju odobriti zahtjeve za potpomognuto samoubistvo, zbog čega je udruga Luka Cosćoni, koja se zalaže za eutanaziju, pokrenula kampanju za jasnije zakonodavstvo. Ta organizacija želi uvesti zakone o eutanaziji u svakoj od 20 talijanskih regija, a njezina kampanja inspirirala je zakon u Toskani, kao i neuspjeli pokušaj u Venetu.
Ja ba, nije to doživljavala kao ubijanje nekoga. Već kao medicinsku intervenciju, kao nekome dati injekciju onako. Iako jeste poprilično krejzi i za njihove pojmove i ima problem sa teškom depresijom, ali tvrdi da je to bio samo posao koji nije uticao na nju mentalno ni tad ni sad i da je sve vrijeme osjećala kao da pomaže ljudima