Eutanazija
Eutanazija
Kapsule Sarco koje je dizajnirao doktor Filip Ničke prošle su pravni pregled i spremne su za upotrebu.
Ničke, koji je direktor i osnivač proeutanazijske organizacije "Exit International", istakao je da je pogodnost što osobi koja koristi kapsulu za eutanaziju nije potreban lekar da pokuša da uvuče iglu i ne moraju da se uzimaju teški lekovi.
Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mesto na kom osoba želi da umre.
Kada se aktivira, kapsula se puni azotom, a količina kiseonika se smanjuje. Nakon toga osoba gubi svest i konačno umire.
Proces umiranja, kako navode, traje manje od minut.
Holandija, Švajcarska, Belgija, Luksemburg, Kanada i Kolumbija dopuštaju potpomognuto samoubistvo, iako svaka ima drugačija pravila o tome.
Gotovo sve zemlje koje dopuštaju ovu praksu zahtevaju od ljudi da imaju neizlečivo ili terminalno stanje koje im uzrokuje patnju.
U Holandiji eutanaziju mogu da zatraže osobe starije od 12 godina, ali je pristanak roditelja potreban ako je dete mlađe od 16 godina.
U 2020. godini eutanazija je u Holandiji dosegla vrhunac sa 6.938 izvršenih postupaka, što je povećanje od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Predsednik Regionalnog odbora za reviziju eutanazije Jerun Rekort rekao je da se ogromna većina slučajeva eutanazije u Holandiji odnosi na starije osobe koje boluju od ozbiljne bolesti.

Re: Eutanazija
Za.
Ako osoba odlucila da stavi kraj na svoj zivot a za to ima ozbiljne i opavdane razloge.
Opravdan razlog znaci, neizljeciva bolest, nepodlosljivi bolovi /patnja..Ovisnost od drugih ..takoder i aparata. To i onako ne bih nazvala "zivotom".Smrt je smiraj, i na taj nacin se pomaze bolsniku.
Ako osoba odlucila da stavi kraj na svoj zivot a za to ima ozbiljne i opavdane razloge.
Opravdan razlog znaci, neizljeciva bolest, nepodlosljivi bolovi /patnja..Ovisnost od drugih ..takoder i aparata. To i onako ne bih nazvala "zivotom".Smrt je smiraj, i na taj nacin se pomaze bolsniku.
Morala sam da se odlucim za macu, tesko je.
Nedaj Boze nikom tolike patnje.
Nedaj Boze nikom tolike patnje.
Ja sam ZA.
Nadam da neću nikada morati doći u tu situaciju. Ispoštovala bih želju oboljele osobe iako ne mogu ni pojmiti koliko je to teška odluka.
Nadam da neću nikada morati doći u tu situaciju. Ispoštovala bih želju oboljele osobe iako ne mogu ni pojmiti koliko je to teška odluka.
-
bakterijasmarsa
- Stručnjak

- Reactions:
Verska učenja koja poznajem su izričito protiv toga. Mislim da i medicinska etika isto govori. Saglasnost porodice? Voleo bih da nikada ne budem u situaciji, i nikome ne želim to, da moraju da razmišljaju o toj stvari ili već postupku. Ali kolike su patnje osobe obolele od nekog kancera?
Legal Alien
-
bakterijasmarsa
- Stručnjak

- Reactions:
Žan Lik Godar, nedavno sam pročitao da je ovaj Francusko-Švajcarski režiser izvršio asistirano samoubistvo. U Švajcarsko po zakonu dozvoljeno.
Legal Alien
Za
Nagledala sam se, patnje, jako bolesnih ljudi... A ne možeš im pomoći.
Nagledala sam se, patnje, jako bolesnih ljudi... A ne možeš im pomoći.
Da. Nakon toga bilo je rasprava..da li treba legalizirati I u Fr ..ili ne.. mnogi se odluce otici tamo, kada vise nisu u mogućnosti/ želji docekati kraj života prirodnim putem..bakterijasmarsa wrote: ↑Fri Sep 16, 2022 2:33 pmŽan Lik Godar, nedavno sam pročitao da je ovaj Francusko-Švajcarski režiser izvršio asistirano samoubistvo. U Švajcarsko po zakonu dozvoljeno.
Nije ni mala cijena te smrti..9000€ ..ali eto..tuzno doci do takve odluke..
Preksinoc sam gledala jednu reportazu bas na ovu temu...
Kanadanka koja je bila bolesna od neizljecive bolesti odlucila se za ovaj korak...Zakazala vrijeme izabrala datum,ispunila dosije vise od 15 stranica.. Nekoliko razlicitih ljekara posjetila, psihologa... bas je duga procedura..Nekoliko dana prije smrti pozvala je djecu, rodbinu prijatelje na " ispracaj"..
Bas je na sve mislila, djeci za rodjendane pripremila video snimke, poklone djeci i unucadima..Jednostavno nije mogla podnijeti da bolest odluci kada ce biti kraj..Nego ona..I do posljednjeg momenta bila je sa osmjehom, sretna sto ce njenim mukama biti kaj..
Kanadanka koja je bila bolesna od neizljecive bolesti odlucila se za ovaj korak...Zakazala vrijeme izabrala datum,ispunila dosije vise od 15 stranica.. Nekoliko razlicitih ljekara posjetila, psihologa... bas je duga procedura..Nekoliko dana prije smrti pozvala je djecu, rodbinu prijatelje na " ispracaj"..
Bas je na sve mislila, djeci za rodjendane pripremila video snimke, poklone djeci i unucadima..Jednostavno nije mogla podnijeti da bolest odluci kada ce biti kraj..Nego ona..I do posljednjeg momenta bila je sa osmjehom, sretna sto ce njenim mukama biti kaj..
Cudo ti dobrotvori ne uvedu besplatno lecenje, narocito neduzne dece nego im traze milionske iznose za lecenje...
Zato uvedu asistirano samoubistvo, uvedu da mozes da abortiras kada hoces...
Postoje organizacije koje pomažu oboljeloj djeci.. i svim sredstvima koja su im neophodna ..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 11:58 amCudo ti dobrotvori ne uvedu besplatno lecenje, narocito neduzne dece nego im traze milionske iznose za lecenje...
Protivnik si eutanizma i abortusa ?
Jesi li to i protiv abortusa? E stvarno si jutros zakucaoNecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 11:58 amCudo ti dobrotvori ne uvedu besplatno lecenje, narocito neduzne dece nego im traze milionske iznose za lecenje...
Per aspera ad astra 
Jesam, protiv abortusa u trecem,cetvrtom,petom mesecu trudnoce. To nije abortus,to se drugacije zovebiljka wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 1:05 pmJesi li to i protiv abortusa? E stvarno si jutros zakucaoNecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 11:58 amCudo ti dobrotvori ne uvedu besplatno lecenje, narocito neduzne dece nego im traze milionske iznose za lecenje...
Zato uvedu asistirano samoubistvo, uvedu da mozes da abortiras kada hoces...![]()
Organizacije? Zasto im drzava ne pomogne? Zasto jadnim roditeljima traze milionske iznose kako bi operisali njihovo dete?Skitnica wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 12:30 pmPostoje organizacije koje pomažu oboljeloj djeci.. i svim sredstvima koja su im neophodna ..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 11:58 amCudo ti dobrotvori ne uvedu besplatno lecenje, narocito neduzne dece nego im traze milionske iznose za lecenje...
Sto se abortusa tice, da sam zensko bilo bi mi zao da uradim to,govorim o pocetku trudnoce. I tu verovatno ima ljudi koji moraju to da ucine pa i razumem. Ali abortus nakon tri meseca trudnoce,cetri,pet to nije abortus vec maltene ubijas zivo dete u sebi. Naravno da sam protiv toga.
Protiv eutanazije nisam iako u nasoj veri samoubistvo je vrsta greha. Razumem ljude koji su tesko bolesni, trpe ogromne bolove i ostalo. To razumem.
Postoje rijetke bolesti koje se moraju lijeciti van EX YU, i te troskove ne snosi drzava, ni u jednoj zemlji koliko je meni poznato drzava ne finansira to lijecenje/ operacije..Zbog toga su roditelji primorani traziti pomoci i sredstva za lijecenje djece vani..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 2:22 pmOrganizacije? Zasto im drzava ne pomogne? Zasto jadnim roditeljima traze milionske iznose kako bi operisali njihovo dete?Skitnica wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 12:30 pmPostoje organizacije koje pomažu oboljeloj djeci.. i svim sredstvima koja su im neophodna ..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 11:58 amCudo ti dobrotvori ne uvedu besplatno lecenje, narocito neduzne dece nego im traze milionske iznose za lecenje...
Sto se abortusa tice, da sam zensko bilo bi mi zao da uradim to,govorim o pocetku trudnoce. I tu verovatno ima ljudi koji moraju to da ucine pa i razumem. Ali abortus nakon tri meseca trudnoce,cetri,pet to nije abortus vec maltene ubijas zivo dete u sebi. Naravno da sam protiv toga.
Protiv eutanazije nisam iako u nasoj veri samoubistvo je vrsta greha. Razumem ljude koji su tesko bolesni, trpe ogromne bolove i ostalo. To razumem.
Neki zene / djevojke su primorane abortirati i u kasnoj trudnoci, nekada i njen zivot bude ovisan u slucaju nastavka trudnoce..Ne uradi ni jedna zena abortus eto tek tako, iz dosade..Prije samog akta abortusa postoje procedure i nis kontrola uz to i psiologa..Ljekarska duznost je da kazu majci rezultate i sa kakvim problemima bi se susrela nakon rodenja djetea..Abortus je jedna od solucija..
Egoizam je odluciti se ne abortirati znajuci kakve sve zdravstvene probleme moze dijete imati nakon rodenja..Dok su roditelji zivi i sposobni da brinu o njemu ok, ali i ad traze pomoc od drzave..Ali posle, treba razmisljati i na duze staze..
Ima slucajeva gdje su djevojke / zene silovane ostanu u drugom stanju, ili saznaju kasnije za trudnocu, mislis li da bi im bilo zadovoljstvo roditi nezeljeno djete koje je doslo na taj nacin..Ima bezbroj opravdanih razloga abortusa, i ne treba uvijek gledati sa religijske strane, dovoljno prosiriti malo ugao gledista..
Postoje djevojke/ muskarci koje nista ne znaju o kontracepciji ..a to je druga tema..
religije bi nas najradije vratile u srednji vijek da se striktno držimo njihovih učenja a ko ne misli tako na lomaču sa njim.bakterijasmarsa wrote: ↑Mon Sep 12, 2022 11:03 pmVerska učenja koja poznajem su izričito protiv toga. Mislim da i medicinska etika isto govori. Saglasnost porodice? Voleo bih da nikada ne budem u situaciji, i nikome ne želim to, da moraju da razmišljaju o toj stvari ili već postupku. Ali kolike su patnje osobe obolele od nekog kancera?
pozdravljam eutanaziju
Rekoh da opravdavam abortus ako je majka ne daj Boze zivotno ugrozena i tome slicno. Abortus u pocetnoj fazi mogu da razumem. Samo mislim da su onda trebali da uvedu da je kasni abortus dozvoljen samo ako ima jak razlog za to a ne iz hira.Skitnica wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 2:47 pmPostoje rijetke bolesti koje se moraju lijeciti van EX YU, i te troskove ne snosi drzava, ni u jednoj zemlji koliko je meni poznato drzava ne finansira to lijecenje/ operacije..Zbog toga su roditelji primorani traziti pomoci i sredstva za lijecenje djece vani..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 2:22 pmOrganizacije? Zasto im drzava ne pomogne? Zasto jadnim roditeljima traze milionske iznose kako bi operisali njihovo dete?
Neki zene / djevojke su primorane abortirati i u kasnoj trudnoci, nekada i njen zivot bude ovisan u slucaju nastavka trudnoce..Ne uradi ni jedna zena abortus eto tek tako, iz dosade..Prije samog akta abortusa postoje procedure i nis kontrola uz to i psiologa..Ljekarska duznost je da kazu majci rezultate i sa kakvim problemima bi se susrela nakon rodenja djetea..Abortus je jedna od solucija..
Egoizam je odluciti se ne abortirati znajuci kakve sve zdravstvene probleme moze dijete imati nakon rodenja..Dok su roditelji zivi i sposobni da brinu o njemu ok, ali i ad traze pomoc od drzave..Ali posle, treba razmisljati i na duze staze..
Ima slucajeva gdje su djevojke / zene silovane ostanu u drugom stanju, ili saznaju kasnije za trudnocu, mislis li da bi im bilo zadovoljstvo roditi nezeljeno djete koje je doslo na taj nacin..Ima bezbroj opravdanih razloga abortusa, i ne treba uvijek gledati sa religijske strane, dovoljno prosiriti malo ugao gledista..
Postoje djevojke/ muskarci koje nista ne znaju o kontracepciji ..a to je druga tema..
Ali recimo nesto drugo razmisljam. Greske doktora kao i lazi se desavaju. Sta ako greskom doktora majci saopste da mora da prekine trudnocu? Znas li koliko je majki isteralo trudnocu do kraja bez obzira sto im je receno da je rizik,da beba nece biti zdrava i na kraju bude sve u redu.
Mnogo ljudi je izgubilo poverenja u doktore zbog korone. To je bas zeznuta situacija.
koliki je procenat .'bude sve u redu' ?Znas li koliko je majki isteralo trudnocu do kraja bez obzira sto im je receno da je rizik,da beba nece biti zdrava i na kraju bude sve u redu.
.............................................................................................
E to ne znam, slagao bih kada bih napisao bilo sta. Znam samo da ima i takvih ishoda na kraju.
NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:41 pmE to ne znam, slagao bih kada bih napisao bilo sta. Znam samo da ima i takvih ishoda na kraju.
.............................................................................................
Pa i napisah da ne znam. Videh par slucajeva kojima su rekli da abortiraju, isterali do kraja i hvala Bogu bilo sve ok.Bella wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:45 pmNecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:41 pmE to ne znam, slagao bih kada bih napisao bilo sta. Znam samo da ima i takvih ishoda na kraju.ajde bezi. ne znash.. znaju samo te zene....ako che iskreno rechi.. a, gledajuchi statostiku.. svashta je zabiljezila..
![]()
ok do kad.. operacija uspela. pacijent nakon 4 dana umro..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:46 pmPa i napisah da ne znam. Videh par slucajeva kojima su rekli da abortiraju, isterali do kraja i hvala Bogu bilo sve ok.Bella wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:45 pmNecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:41 pm
E to ne znam, slagao bih kada bih napisao bilo sta. Znam samo da ima i takvih ishoda na kraju.ajde bezi. ne znash.. znaju samo te zene....ako che iskreno rechi.. a, gledajuchi statostiku.. svashta je zabiljezila..
![]()
Nemoj tako. Zaista ima zena koje su uspeleBella wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:48 pmok do kad.. operacija uspela. pacijent nakon 4 dana umro..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:46 pmPa i napisah da ne znam. Videh par slucajeva kojima su rekli da abortiraju, isterali do kraja i hvala Bogu bilo sve ok.![]()
kaze hirurg, nisam ja kriv sestra ga nije previjala..
.kao i da su izgubile zivot.. dakle.. nije vrijedna prichaNecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:51 pmNemoj tako. Zaista ima zena koje su uspeleBella wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:48 pmok do kad.. operacija uspela. pacijent nakon 4 dana umro..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Fri Feb 07, 2025 5:46 pm
Pa i napisah da ne znam. Videh par slucajeva kojima su rekli da abortiraju, isterali do kraja i hvala Bogu bilo sve ok.![]()
kaze hirurg, nisam ja kriv sestra ga nije previjala..
...