Lazne vijesti,kako ih prepoznati i boriti se protiv njih?

Teme koje se tiču medija bilo koje vrste (TV, štampa, internet...)
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Lazne vijesti,kako ih prepoznati i boriti se protiv njih?

Unread post by Skitnica »

Lazne vijesti kao sto znamo vrlo brzo se sire drustvenim mrezama i cesto izazivaju jednu vrstu panike..

Jesu li potrebni stroziji zakoni i regulative za suzbijanje sirenja dezinformacija?

Da li drzava treba da cenzurise sadrzaj na internetu ili bi to stvaralo problem u slobodi govora?? :hm Da li djeca u skolama uce o laznim informacijama i kako da ih prepoznaju ??

Sjecate li se nekih vijesti / objava koje su bile lazne ( doduse malo koje nisu ).. :D/

Koji je to nacin na koji se mozemo (iz)boriti protiv njih ? Postoji li zapravo nacin ?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: Lazne vijesti,kako ih prepoznati i boriti se protiv njih?

Unread post by Coolio »

Da ne ispadne da se vracam na koronu ali recimo u tom periodu sa neki koji su sebe nazivali factchekeri ili kako se vec pise blokirali svaki video ili poruku koja se protivila onome sto drzave forsiraju. E sada, ja sam da se strogo kaznjava svaka laz. Dakle ako neko nesto tvrdi i ubedjuje druge da je tako a nije tako,pogotovu ako to siri paniku onda sam cak i da taj neko ide na robiju. Ali isto sam tako da i ti sto sklanjaju vesti pod izgovorom da su netacne imaju odgovornost istu, da idu na robiju ako ubedjuju ljude da je nesto netacno a zapravo je tacno.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:_)
gdje chesh .tolike 'robijashe' smjestiti..

:D/ :fpalm
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Jan 22, 2025 1:00 am
:_)
gdje chesh .tolike 'robijashe' smjestiti..

:D/ :fpalm
Nasao bih im ja mesta, ne sekiraj se.

Poenta je da prema svima budu isti arsini...

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:rlys
. vidi bre kakv si. ti bi narod na robiju. jer imaju svoje mishlenje. ni blizu tvom.....a kao tvoje je ok...
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Jan 22, 2025 2:24 am
. vidi bre kakv si. ti bi narod na robiju. jer imaju svoje mishlenje. ni blizu tvom.....a kao tvoje je ok...
Jesi li procitala sta sam napisao :D ?

Ja kada napisem svoje misljenje uvek se ogradim sa time da ne mora znaciti da sam u pravu.

A inace napisah da ako neko tvrdi nesto kao u doba korone recimo,siri paniku a da to nije tacno, takav treba odgovarati. Ko god da je u pitanju,nebitno da li onaj ko ne veruje u to ili ko veruje. Pa ne zivimo mi na golom otoku. Ne mozes ti samo da kaznjavas one koji tvrde nesto a suprotno je od onoga sto propagira drzava. Naveo sam ti vec primer, imas neke fact checkere ili kako vec po drustvenim mrezama koji uklanjaju sve sto narod postavi. Slazem se da ukloni sve sto je laz ali ako uklanjas nesto sto je istina i predstavis je kao laz onda moras biti odgovoran. Zar nije tako? Ili bi ti da vlada jednoumlje, da se laze kao sto se istorija menja itd.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Wed Jan 22, 2025 7:58 am
Bella wrote:

Ja kada napisem svoje misljenje uvek se ogradim sa time da ne mora znaciti da sam u pravu.

A inace napisah da ako neko tvrdi nesto kao u doba korone recimo,siri paniku a da to nije tacno, takav treba odgovarati. Ko god da je u pitanju,nebitno da li onaj ko ne veruje u to ili ko veruje. Pa ne zivimo mi na golom otoku. Ne mozes ti samo da kaznjavas one koji tvrde nesto a suprotno je od onoga sto propagira drzava. Naveo sam ti vec primer, imas neke fact checkere ili kako vec po drustvenim mrezama koji uklanjaju sve sto narod postavi. Slazem se da ukloni sve sto je laz ali ako uklanjas nesto sto je istina i predstavis je kao laz onda moras biti odgovoran. Zar nije tako? Ili bi ti da vlada jednoumlje, da se laze kao sto se istorija menja itd.
i ne morash, naglasavati.... nije neki kviz... niti neki forum, gdje se za svoje mishljenje . banuju chlanovi..
... i ovdje ti administracija. moze ukloniti post. ako im se ne svidja sadrzaj . .po njihovom klriterijumu. jer je njihov proizvod.... i zele da ga predstvave kako oni hoche i osjechaju ..
Tako je i na drugim DM..

..a shta je istina.. :hm jel i to bitno... evo ti si mi primjer. da ni pod kojim okolnostima nechesh ptihvatiti istinu/ npr. . vakcine/ za djecu kao i za odrasle. .. :jbg

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Naslovi su najcesce udice, vrlo pocinju sa " NEVJEROVATNO", "SOKANTNO", su vecinom lazne info, ili inko koje nista konkretno nemaju za info :qq

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Wed Jan 22, 2025 4:43 pm
Wed Jan 22, 2025 7:58 am
Bella wrote:

i ne morash, naglasavati.... nije neki kviz... niti neki forum, gdje se za svoje mishljenje . banuju chlanovi..
... i ovdje ti administracija. moze ukloniti post. ako im se ne svidja sadrzaj . .po njihovom klriterijumu. jer je njihov proizvod.... i zele da ga predstvave kako oni hoche i osjechaju ..
Tako je i na drugim DM..

..a shta je istina.. :hm jel i to bitno... evo ti si mi primjer. da ni pod kojim okolnostima nechesh ptihvatiti istinu/ npr. . vakcine/ za djecu kao i za odrasle. .. :jbg
Draga Bella, nisi me razumela.

Ne radi se ovde u sta ja ili bilo ko veruje nego kako spreciti lazne vesti.

Koronu sam naveo kao primer jer je tada bilo najvise lazi. I govorim da bi se u buducnosti trebao kaznjavati svako ko izbaci nesto i ubedjuje ljude da je tako a nije tako.

E isto tako trebaju odgovorni biti i novinari i svi ti navodni checkeri koji pored laznih sakrivaju i istinite dogadjaje.

A to ko u sta veruje svako od nas ima prava. To nam niko ne moze oduzeti.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Wed Jan 22, 2025 5:59 pm

Draga Bella, nisi me razumela.

Ne radi se ovde u sta ja ili bilo ko veruje nego kako spreciti lazne vesti.

Koronu sam naveo kao primer jer je tada bilo najvise lazi. I govorim da bi se u buducnosti trebao kaznjavati svako ko izbaci nesto i ubedjuje ljude da je tako a nije tako.

E isto tako trebaju odgovorni biti i novinari i svi ti navodni checkeri koji pored laznih sakrivaju i istinite dogadjaje.

A to ko u sta veruje svako od nas ima prava. To nam niko ne moze oduzeti.
... mislim da ne postoji zivo biche na PLaneti, a da te ne razumije. pa pishesh 'srpski'.. :jbg :hahah
.. kandidati na izborima. mogu 'malo lagati' obechavati.. i to nije kaznjivo.. to i svi rade.. neko smishljeno. neko. nakon svega,i bude lazov, u ochima naroda, jer nije uspio progurati neshto. obechano. i to je razumljivo...

.. ok ako neshto nije objavljeno. , eto desi se. ne saznamo. i ne osjechamo da nam je ta info. i nedostajala.... a opisi pojedinih dogadjaja kod nas na Balkanu . ima dosta.. odmanjujuchih..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

U danasnje vreme maltene je vise laznih nego istinitih informacija. To je postala neka normala. Zivimo u vremenu lazi i izmisljotina

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Jedini siguran nacin je da ih ne citas uopste.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Sat Jan 31, 2026 4:43 pm
Jedini siguran nacin je da ih ne citas uopste.
Upravo tako..Ni I od istine se tu ne moze pronaci...Zato ih zovu DNOvinari

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Ali opet se svako od nas uhvati za nesto i drzi da je to istina.
Pitanje je da li je i to da je sve laz potpuna istina.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ne znam da li je bukvalno sve laz ali sam izgubio poverenja u medije jer sam video svojim ocima gomilu lazi bas kao i mnogi drugi ljudi...Montiranje klipova, lazna izvestavanja,koriscenje starih snimaka i predstavljati ih kao da su iz rusko ukrajinskog rata...Novinari su obicne krpe vlasti i tu su samo da pisu i govore ono sto im se naredi.

Dmr
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Dmr »

Sta ti vijesti uopste znace, zivi zivot i uzivaj :D

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Vala da znas da si u pravu.

Ej ti, nemacka televizija pustila u udarnom terminu neke dve zgrade kako gore i napisali ispod tekst a i govore naravno "Rusija bombardovala Kijev itd. A snimak je inace bio pet godina star, izgorele dve zgrade u Kini...

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Novinarstvo vise ne postoji. Mozda nekih 1% novinara pisu posteno svoje tekstove

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-?
kako vjerujete u 'svete knjige'...ko je njih pisao. dopisivao.. i ko zna shta josh.. :fpalm bozesachuvaj :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ponovicu se, ja novinama i televizijama ne verujem nista. Obicni citaci tekstova i nista drugo

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Coolio wrote:
Thu Feb 26, 2026 11:53 pm
Ponovicu se, ja novinama i televizijama ne verujem nista. Obicni citaci tekstova i nista drugo
Kako de informises, za desavanja u svijetu?

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

za dezinformacije bih novcano kaznjavala medije. treba se informisati ali ne i bezuvjetno vjerovati svemu napisanom.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Fri Feb 27, 2026 7:06 am
Coolio wrote:
Sada je pusten ljudima taj AI i sada naravno i kada se nesto sazna puste gomilu laznih vesti kako ni u istinu koju sam pronadjes ne bi verovao.

Inace svakodnevno mozes videti da televizije i novine lazu,narocito ta desavanja u svetu.

Evo ovi ovde nas izvestavase iz sveta

Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Coolio wrote:
Fri Feb 27, 2026 4:26 pm
Skitnica wrote:
Fri Feb 27, 2026 7:06 am
Coolio wrote:
Sada je pusten ljudima taj AI i sada naravno i kada se nesto sazna puste gomilu laznih vesti kako ni u istinu koju sam pronadjes ne bi verovao.

Inace svakodnevno mozes videti da televizije i novine lazu,narocito ta desavanja u svetu.

Evo ovi ovde nas izvestavase iz sveta

Image
Vjeruješ li ti u ovo ?

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Kako danas prepoznati sirotinju koju treba pomoci?
    by Peace » » in Psihologija
    1 Replies
    56 Views
    Last post by Ina
  • Kako zapocinjete i kako zavrsavate dan?
    by Peace » » in Psihologija
    17 Replies
    362 Views
    Last post by deksametazon
  • Zločin protiv čovječnosti (COVID-19)
    by Skitnica » » in Zdravlje
    22 Replies
    2949 Views
    Last post by Coolio