Ukidanje keša

Sve teme koje se odnose na privredu, lokalnu i svjetsku. Zapošljavanje, radni odnosi, ekonomija...

Jeste li za ili protivukudanja keša ??

Da
1
25%
Ne
3
75%

Total votes: 4

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ukidanje keša

Unread post by Skitnica »

Ukidanje keša odnosi se na trend smanjenja upotrebe fizičkog novca (novčanica i kovanica) u korist elektronskog i digitalnog plaćanja.

Ovaj proces postaje sve prisutniji širom svijeta, podstaknut razvojem tehnologije, rastom digitalnih platformi i politikama koje promovišu transparentnost u finansijskim transakcijama. odnosi se na trend smanjenja upotrebe fizičkog novca (novčanica i kovanica) u korist elektronskog i digitalnog plaćanja

Ovaj proces postaje sve prisutniji širom svijeta, podstaknut razvojem tehnologije, rastom digitalnih platformi i politikama koje promovišu transparentnost u finansijskim transakcijama....Elektronska plaćanja su brža i praktičnija od korišćenja gotovine.
Smanjuje se rizik od krađe i falsifikovanja novca...

Digitalni trag svake transakcije otežava izbjegavanje poreza i ilegalne aktivnosti... a Znamo sta se sve desava korupcijom posebno na Balkanu..A takoder ima i higijenskih razloga, tokom pandemije COVID-19 istaknuta je prednost beskontaktnog plaćanja.
Elektronske transakcije pomažu također u suzbijanju korupcije i pranja novca.... :W
Meni je vrlo praktično ne moram nositi gotovinu, već koristim telefone ili kartice...pa i neke app..Ne vidim sebe da hodam po gradu sa kešom u torbi a jos mane odlazak na odmo i sa sobom da nosam keš, :rlys

Ok, razumijem za starije osobe i one koji zive u ruralnim područjima koji nemaju pristup internetu, solucija ce se pronaci i za njih..Zloupotrebe ima uvijek i bit ce je, a ukidanjem keša mislim a j mogucnost ipak manja..

Neki se opiru promjeni zbog navika, brige o privatnosti ili osjećaja "sigurnosti" koji keš pruža... :_)

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Re: " Ukidanje keša "

Unread post by Coolio »

Videces sta ce ti doneti ukidanje kesa ako se ne daj Boze dogodi.

Treba da postoje obe opcije pa ko voli samo kartice i aplikacije neka ih koristi.

Pricali smo vec, oni to sto predstavljaju su samo dobre stvari,tipa korupcija,porez...Sve to zvuci wow, cool...

Ovo za kuronu da ne valja pipati kes je tolika glupost nevidjena.

Ne veruj preterano u dobre namere tih koji bi to da sprovode.

Ukidanjem kesa gubis bukvalno svaki vid privatnosti i slobode.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Digitalne transakcije su lakše za praćenje, što može otežati utaju poreza i nelegalne radnje....Lično smatram da su elektronska plaćanja brža i praktičnija od rukovanja gotovinom.Razumijem da se moze desiti ako se sistemi digitalnog plaćanja sruše, korisnici mogu biti potpuno onemogućeni da obavljaju osnovne kupovine.

U slučaju da izgubiš karticu, možeš je blokirati... Ako izgubiš keš, obično ga nikad ne vratiš. :))D Digitalne transakcije eliminišu mogućnost da slučajno prihvatiš falsifikovane novčanice.A takoder i prilikom putovanja nema potrebe mjenjati valutu, plaćas sve karticom, app ili QR codom.. :W

Digitalno plaćanje donosi brzinu, praktičnost i sigurnost, uz dodatne pogodnosti kao što su automatsko praćenje finansija i lakši pristup globalnim uslugama.

Ipak, iako ima mnoge prednosti, ključno je da svako zadrži pravo na izbor.(vjerovatno će postojati mogućnost plaćanja i kešom do odredene sume ).. Ukidanje gotovine u potpunosti ne bi bilo pravično prema svima, naročito onima koji iz različitih razloga ne mogu ili ne žele da koriste digitalne metode...

P.S. Nemoj mi molim te reci da su novcanice koje su presle milijarde korisnika (ruku ) nisu prenosioci bakterija/ virusa.. nakon upotrebe ne treba prati ruke .. de molim te..

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Ovde imas par pametnih recenica o ukidanju kesa

https://vm.tiktok.com/ZNeKxvkBN/

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Nije postavio pitanja :

Hoce li biti manje pranja novca, korupcije i kriminala ?

Hoce li biti nelegalne transakcije ?

Hoce li biti manja prodaja droge i svih narkotika ?

Hoce li ako se izgubi novac biti pronađen ?

Da li države mogu lakše pratiti prihode i obezbediti efikasnije oporezivanje, da li time smanjuje sivu ekonomiju i povećava javne prihode?

Sva ovo nije pitao ?

Sto li? :DE

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Sve to stoji, to su dobre stvari,ne kazem da nisu ali isto tako i ovo ima smisla. Sta ako nestane internet? Sta ako te neko bude ucenjivao? Sta ako hakeri upadnu na neciji konto? Sta ako ti neko ogranici koliko smes na dnevnom ili nedeljnom nivou potrositi? I jos gomilu toga...

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Mon Jan 13, 2025 11:48 am
Sve to stoji, to su dobre stvari,ne kazem da nisu ali isto tako i ovo ima smisla. Sta ako nestane internet? Sta ako te neko bude ucenjivao? Sta ako hakeri upadnu na neciji konto? Sta ako ti neko ogranici koliko smes na dnevnom ili nedeljnom nivou potrositi? I jos gomilu toga...
Svi digitalni sistemi koristite vrhunsku zaštitu podataka.Tako da hakeri pokusavaju hakovati ih ali sa vrlo malim mogucnostima da hakuju..

Transport i osiguranje gotovine predstavljaju značajne troškove za banke, trgovine i vlade. Ukidanjem keša eliminišu se rizici i troškovi povezani s prevozom novca. :hm
Bez gotovine nema potrebe za sigurnosnim službama, sefovima ili čuvanjem novca, što dodatno smanjuje operativne troškove, i time isto smanjuje korupciju i ilegalne aktivnosti...

Turisti ne moraju razmjenjivati valute ako sve transakcije mogu obaviti digitalno...brzo i praktično. :W

Bez keša u novčaniku ili kasi, pojedinci i preduzeća postaju manje mete za pljačkaše... :jbg

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Mon Jan 13, 2025 1:42 pm
Svi digitalni sistemi koristite vrhunsku zaštitu podataka.Tako da hakeri pokusavaju hakovati ih ali sa vrlo malim mogucnostima da hakuju..

Transport i osiguranje gotovine predstavljaju značajne troškove za banke, trgovine i vlade. Ukidanjem keša eliminišu se rizici i troškovi povezani s prevozom novca. :hm
Bez gotovine nema potrebe za sigurnosnim službama, sefovima ili čuvanjem novca, što dodatno smanjuje operativne troškove, i time isto smanjuje korupciju i ilegalne aktivnosti...

Turisti ne moraju razmjenjivati valute ako sve transakcije mogu obaviti digitalno...brzo i praktično. :W

Bez keša u novčaniku ili kasi, pojedinci i preduzeća postaju manje mete za pljačkaše... :jbg
To sam razumeo ali mi nisi odgovorila na pitanja u vezi losih stvari. Nestane internet recimo? Kako ces kupovati? I sta ako budes imala odredjen budzet koji smes koristiji na dnevnom,nedeljnom ili mesecnom nivou? Sta ce biti sa ljudima koji ostanu bez posla? U nepostojecim parama onda svako moze da ima po milijardu i da uziva

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ako internet nestane, kupovina bi se vratila na tradicionalne metode.. :jbg

U situacijama gde novac postaje manje vredan ili nefunkcionalan, trgovina se može vršiti kroz direktnu razjmenu – recimo, da neko donese hranu, a zauzvrat da dobije nešto drugo što mu je potrebno.
Ljudi bi se oslonili na lokalne resurse i trgovine u svom okruženju.
I sta ako budes imala odredjen budzet koji smes koristiji na dnevnom,nedeljnom ili mesecnom nivou?
Ako se ima strogo postavljen budzet, onda bi se uzimale osnovne stvari poput hrane, higijenskih potrepština, goriva, i najmanjih neophodnih izdataka...

Ljudi koji ostanu bez posla suočiće se sa značajnim izazovima.

Mnogi bi tražili privremene poslove, uzimali bi privremene poslove, sezonske ili radili na manjoj nadnici dok ne nađu trajno zaposlenje.

Možda bi pokrenuli vlastite male biznise koji mogu doneti zaradu čak i bez velike investicije. :jbg

U kriznim situacijama, ljudi bi se morali prilagoditi realnosti. U takvim momentima, ključni resursi postali bi,
hrana, voda, i osnovne potrebe za život..U nekim drzavama bi imali i pomo bilo koje vrste..

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Plaćam gotov pa sve karticom. A većinom imam sa sobom i nešto gotovine. Nisam za totalno ukidanje "dodirljive" novčanice.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Sta ako nestane internet? Sta ako te neko bude ucenjivao? Sta ako hakeri upadnu na neciji konto? Sta ako ti neko ogranici koliko smes na dnevnom ili nedeljnom nivou potrositi? I jos gomilu toga...
naravno da ima pregrsh problema. jedan je npr. nedeljom ne mogu se log u rachun banke. a hochu da placham obaveze... dalje. naplachivanje usluga/ jednostavno nemoguche dochi do 'zive osobe' ali ako komp otkrije sumnjive radnje. ta sluzba zove . odmah. to jeste :up

...inache. naravno ,studije govore da narod lakshe provlachi kartice nego li broji kesh. odmah shednja.. i manje zateznih kamata. a najvechi duznici u zemlji su ti.. koji plchaju samo kamate. ne otplachuju dug... to je jako dobra usluga za banke.
.. sada, i biznisi mogu naplachivati provizuju od par procenata .ko placha karticom.. za male sume je mzoda ok . za veche i ne bash.. :hm
. itd ima toga dosta..

.. no. za neke stvari je neophodno/ rezervacije. bilo koje . ne mogu bez kreditne kartice. tako da je potrebno imati je .

. ali sam i ja za plachanje keshom. i to uglavnom radim... :up
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Mon Jan 13, 2025 5:28 pm

U situacijama gde novac postaje manje vredan ili nefunkcionalan, trgovina se može vršiti kroz direktnu razjmenu – recimo, da neko donese hranu, a zauzvrat da dobije nešto drugo što mu je potrebno.
I sta ako budes imala odredjen budzet koji smes koristiji na dnevnom,nedeljnom ili mesecnom nivou?
Ako se ima strogo postavljen budzet, onda bi se uzimale osnovne stvari poput hrane, higijenskih potrepština, goriva, i najmanjih neophodnih izdataka...

Mnogi bi tražili privremene poslove, uzimali bi privremene poslove, sezonske ili radili na manjoj nadnici dok ne nađu trajno zaposlenje.

Možda bi pokrenuli vlastite male biznise koji mogu doneti zaradu čak i bez velike investicije. :jbg

U kriznim situacijama, ljudi bi se morali prilagoditi realnosti. U takvim momentima, ključni resursi postali bi,
hrana, voda, i osnovne potrebe za život..U nekim drzavama bi imali i pomo bilo koje vrste..

Ne govorim samo o kriznim situacijama vec uopsteno. Agenda koju forsira svetski ekonomski forum zove se "Neces imati nista a bices srecan" . To se odnosi na to da neces moci imati nista u svom vlasnistvu pa me zanima kako mislis da ce neko pokrenuti svoj biznis? I vec sam ti pisao, recimo nema kesa i funkcionise tako kako si ti opisala. I sada zamisli pojavi se neka nova korona u sta ne sumnjam da ce se pojaviti i ja kao i mnogi drugi necemo se vakcinisati. I onda ja hocu da koristim taj digitalni novcanik ili kako ga oni vec nazivaju i udare mi blokadu. Na moje pitanje zasto,oni mi kazu onu njihovu budalastinu da nisam bio odgovoran,nisam se vakcinisao. I dok to ne uradim moj novcanik,nalog ili sta god ce biti blokiran. To automatski znaci da ja nemam slobodu,nemam izbor,nemam nista vec da zivim kao u nekom zatvoru. To ce ti doneti ukidanje kesa. Isto tako ako oni bilo sta smatraju prekrsajem oni ce ljude kaznjavati a neces im moci nista. Po meni, narod koji olako prihvata ukidanje kesa je naivan.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Mon Jan 13, 2025 8:10 pm
Skitnica wrote:
Mon Jan 13, 2025 5:28 pm

Ne govorim samo o kriznim situacijama vec uopsteno. Agenda koju forsira svetski ekonomski forum zove se "Neces imati nista a bices srecan" . To se odnosi na to da neces moci imati nista u svom vlasnistvu pa me zanima kako mislis da ce neko pokrenuti svoj biznis? I vec sam ti pisao, recimo nema kesa i funkcionise tako kako si ti opisala. I sada zamisli pojavi se neka nova korona u sta ne sumnjam da ce se pojaviti i ja kao i mnogi drugi necemo se vakcinisati. I onda ja hocu da koristim taj digitalni novcanik ili kako ga oni vec nazivaju i udare mi blokadu. Na moje pitanje zasto,oni mi kazu onu njihovu budalastinu da nisam bio odgovoran,nisam se vakcinisao. I dok to ne uradim moj novcanik,nalog ili sta god ce biti blokiran. To automatski znaci da ja nemam slobodu,nemam izbor,nemam nista vec da zivim kao u nekom zatvoru. To ce ti doneti ukidanje kesa. Isto tako ako oni bilo sta smatraju prekrsajem oni ce ljude kaznjavati a neces im moci nista. Po meni, narod koji olako prihvata ukidanje kesa je naivan.
Agenda poput one o kojoj govoriš, "Nećeš imati ništa, a bićeš srećan," koja se pripisuje Svetskom ekonomskom forumu, često se pogrešno interpretira. :st. Originalni kontekst je bio zamišljanje budućnosti u kojoj se fokus stavlja na zajedničko korišćenje resursa i ekonomiju djeljenja...

Ako niko nema pravo na vlasništvo, ko ima pravo da raspolaže resursima?
Kako mali preduzetnici mogu razvijati inovativne ideje ako nemaju osnovnu slobodu da ulažu, rizikuju i posjeduju? :hm

Ako to ima dobre namjere, mnogi se opravdano brinu da bi takav model mogao ugroziti individualna prava na vlasništvo, samostalnost i pokretanje poslova.

Mnogi eksperti zagovaraju hibridni sistem gde gotovina i digitalni novac koegzistiraju. Gotovina pruža anonimnost i slobodu, dok digitalni novac donosi praktičnost.

Kupovina u gotovini ne ostavlja trag i ne može se pratiti, ti kad si u gradu bezbijedno šetaš, mirno spavaš na odmoru sa nekoliko hiljada eura u dzepu .. ;) ??

Digitalizacija ne mora nužno da ugrozi slobodu, već može da ide ruku pod ruku sa očuvanjem tradicionalnih načina plaćanja....

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

pekare nikako prić na pos aparate. ne sve ali velika većina kaska.
baš živcira pripremat siću za hebeni burek ili krafnu pa nemaš pa čekaš da vrati pa nema ona...bože sačuaj :killm

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Najgore je kad nemaju sitna.... :fpalm

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

Skitnica wrote:
Tue Jan 14, 2025 5:53 pm
e, pa trču negdi okolo razminit :DD

drle
Junior
Junior
Reactions:

Unread post by drle »

ajde da penzići još keširaju još mogu svatit

ali kad neko mlađi se tako pati i pati usput blagajnicu... :fp

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

drle wrote:
Wed Jan 15, 2025 5:32 pm
Skitnica wrote:
Tue Jan 14, 2025 5:53 pm
e, pa trču negdi okolo razminit :DD
I kad odu nikad docekati da se vrate, :hahah izgubis tacno vrijeme sto se moglo otici do druge prodavnice / pekare.. :D/

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:hahah
ja to nikad nisam dozivjela.. :jbg zivitie u provincijama ili tako neshto.
dobijem kusur u peni. ako mi zafali . na kasi imaju. posudu sa istim.. nekad im i ja ostavim vishe. da imaju za nekoga.. :jbg
.............................................................................................Image

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Ja jedino u BiH placam sitnisem jer CB mi je bez veze placati sitnice.. i tamo se cesto desi da nemaju sitna..

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

:-? nemaju, jer kradu. jednostavno recheno.. . kako moze biti kasa u prodavnici .bez dovoljno kesha.
na pijaci je to za ochekivati... mada, mislim da se to njima ne deshava
. iz tog razloga mi imamo. forumasha.. sa problemom. :hahah

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Zato su meni uvek davali zvaku umesto kusura :DD

Neka meni mog kesa, draze mi je nego sve te plasticne kartice :D

Skitnica
Senior
Senior
Reactions: