Kafa -kahva -kava-kahveh-caffe-café-qahioa
Re: Kafa -kahva -kava-kahveh-caffe-café-qahioa
Ovakva su mi jutra najljepsa 
probah danas prvi put ..kafu u Dunkin' Donuts-u..
i zadnji put..

.............................................................................................
To su sve vestacki izreklamirane kafe. Konzumiraj segafredo 
Sinoc gledam Emily in Paris. U jednoj epizodi rade na marketingu za par iz Italije, a fokus je na kafi…
Pa se doticu tema o kafi, sta vole francuzi, sta italijani… Emily s ponosom izjavljuje ona je uz Starbucks.
Luk pravi facu i pita je - ali zasto Emily?
Ne sjecam se sto je tacno rekla, on je uglavnom dodao - ne volis ti kafu, ti volis secer
Pa se doticu tema o kafi, sta vole francuzi, sta italijani… Emily s ponosom izjavljuje ona je uz Starbucks.
Luk pravi facu i pita je - ali zasto Emily?
Ne sjecam se sto je tacno rekla, on je uglavnom dodao - ne volis ti kafu, ti volis secer
.testirat chu..Najveća greška koju ljudi često rade jeste dodavanje kave čim voda proključa. Istina je da proključala voda može djelimično “spržiti” kavu, što utječe na njen okus. Kada voda proključa, idealno je pričekati 30 do 60 sekundi, a tek potom dodati kavu

.............................................................................................
pushete li /hladite li kafu. prije prvog sipa
Bella wrote: ↑Fri Dec 06, 2024 3:28 pm.testirat chu..Najveća greška koju ljudi često rade jeste dodavanje kave čim voda proključa. Istina je da proključala voda može djelimično “spržiti” kavu, što utječe na njen okus. Kada voda proključa, idealno je pričekati 30 do 60 sekundi, a tek potom dodati kavu![]()

Dedo rahmetli me ucio kako da pravim kafu. Kafu zapravo nikad ne stavljam u vodu.
U jednoj dzezvi zagrijavam vodu, znaci da ne prokljuca, kad vidim da je vec blizu kljucanja skidam je s plate. U medjuvremenu sam u drugu dzezvu stavila kafu, i onda ljevam preko nje vodu koju sam upravo smaknula s plate. Tada tu dzezvu s kafom stavljam na platu.
Treba cekati da se pjena u vrhu polahko pocne dizati. Oci se ne smiju skidati, jer lahko moze da prekipi.
Tada je skidam s plate, pjena se polahko vraca nazad, a ja uspem jos malo one vode iz druge dzezve, polagano, po citavoj pjeni.
U jednoj dzezvi zagrijavam vodu, znaci da ne prokljuca, kad vidim da je vec blizu kljucanja skidam je s plate. U medjuvremenu sam u drugu dzezvu stavila kafu, i onda ljevam preko nje vodu koju sam upravo smaknula s plate. Tada tu dzezvu s kafom stavljam na platu.
Treba cekati da se pjena u vrhu polahko pocne dizati. Oci se ne smiju skidati, jer lahko moze da prekipi.
Tada je skidam s plate, pjena se polahko vraca nazad, a ja uspem jos malo one vode iz druge dzezve, polagano, po citavoj pjeni.
Znate li zašto vam konobar uz kafu uvek donese i čašu vode?

Mnogi ljudi misle da čaša s vodom koju dobiju uz kafu služi za piće. Ali nije tako.
Iako se „ležerno ispijanje kafe“ pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka. Ono što je interesantno, to je da čaša vode koja se dobija uz kafu nije bila namenjena da se pije. U to vreme, mnogobrojne dame su se žalile da imaju poteškoća sa kašičicom koja služi za šećer i mešanje kafe.
Nije im se dopadalo to što kašičicu uprljaju penom, a potom takvu moraju da je stave na rub tacne. Mnogi su tada taj potez shvatali nekulturnim i nimalo elegantnim, pa su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobija uz kafu. Njena svrha je bila da gosti mogu da isperu prljavu kašičicu, a tek onda je spuste na tacnu, piše Novi.ba.
U prvi mah, čaša vode se koristila za odlaganje prljave kašičice, ali je ovaj ritual promenio značenje od 1873. godine, kada su se uvodili prvi vodovodni gradski sistemi, iz planinskih izvora. Tada su kafedžije htele da pokažu da svoja pića pripremaju sa kristalno čistom izvorskom vodom.
Danas, kada dobijete čašu vode uz kafu, to se smatra dobrim manirom. Mnogobrojne kafane i restorani u svetu su ga usvojili, ali činjenica je da postoje mesta gde je nećete dobiti bez naglašavanja.

Mnogi ljudi misle da čaša s vodom koju dobiju uz kafu služi za piće. Ali nije tako.
Iako se „ležerno ispijanje kafe“ pojavilo u 16. veku, koje su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Evropi ovaj ritual nastao je mnogo kasnije, krajem 19. veka. Ono što je interesantno, to je da čaša vode koja se dobija uz kafu nije bila namenjena da se pije. U to vreme, mnogobrojne dame su se žalile da imaju poteškoća sa kašičicom koja služi za šećer i mešanje kafe.
Nije im se dopadalo to što kašičicu uprljaju penom, a potom takvu moraju da je stave na rub tacne. Mnogi su tada taj potez shvatali nekulturnim i nimalo elegantnim, pa su ugostitelji uveli čašu vode koja se dobija uz kafu. Njena svrha je bila da gosti mogu da isperu prljavu kašičicu, a tek onda je spuste na tacnu, piše Novi.ba.
U prvi mah, čaša vode se koristila za odlaganje prljave kašičice, ali je ovaj ritual promenio značenje od 1873. godine, kada su se uvodili prvi vodovodni gradski sistemi, iz planinskih izvora. Tada su kafedžije htele da pokažu da svoja pića pripremaju sa kristalno čistom izvorskom vodom.
Danas, kada dobijete čašu vode uz kafu, to se smatra dobrim manirom. Mnogobrojne kafane i restorani u svetu su ga usvojili, ali činjenica je da postoje mesta gde je nećete dobiti bez naglašavanja.
jeli proba iko od vas irish coffee ali oriđiđi ne ove praškove šta ima uzet u nas?
I kod vas ove zabe po kafama,cajevima,hrani,slatkisima itd.?!
Lidl je evropska trgovina.
Inace u Americi toga nema?
Ovde u svim radnjama gotovo na svemu taj znak zabe ili pise fairtrade,tako nesto.
Ovde u svim radnjama gotovo na svemu taj znak zabe ili pise fairtrade,tako nesto.
Ovako nesto
-
bakterijasmarsa
- Stručnjak

- Reactions:
neam sliku. ja sam pio par puta onaj ness prašak irish cream tako nekako
ali me zanima jeli iko možda na nekom egzotičnom mistu naručio baš pravu irish coffee sa pravim
irskim viskijem ne praškastim
jednom su mi u avion dali, (španska kompanija) verovatno sam izgledao kao avet
ne pamtim ukus ali me povratilo u žive
ali me zanima jeli iko možda na nekom egzotičnom mistu naručio baš pravu irish coffee sa pravim
Legal Alien
ahaha dobar omjer viskija naprema kavebakterijasmarsa wrote: ↑Mon Jan 27, 2025 8:57 pmneam sliku. ja sam pio par puta onaj ness prašak irish cream tako nekako
Sinoc vidjeh jednu pripremu kafe, stave mjevenu kafu u posudu / dezvu i preliju hladnom vodom zatim stave da to kljuca, kad prokljuca sipaju u solje.. Nidam znala da i na taj nacin se kafa moze pripremati..Djeluje mi jaca..
Ovaj video mi se sam formiro na tell, od slika iz galerije
Pordis po kuci,pa sebi kafu skuhas i laganica

jel dozovoljeno ikome, da sjedne na taj kauch

Bujrum svakako da jeste
Opet se to sve popravi
Opet se to sve popravi
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 2 Replies
- 672 Views