"Neodreden spol"
"Neodreden spol"
Njemacka i Australija su u sluzbene dokumente kao spol mogu navesti spol 'neodređen' ako se ne osjecaju ni kao muskarac ni kao zena.Zakonom je priznat treci spol..Njemacka je od sada prva europska zemlja koja je priznala meduseksualnost...
Roditelji ce moci upisati "neodreden" spol na dokumentima o rođenju svoga djeteta.
Roditelji ce moci upisati "neodreden" spol na dokumentima o rođenju svoga djeteta.
Zakon se odnosi na djecu koja predstavljaju konstitutivnu spolnu dvostrukost koja onemogućava diferenciranje genitalnih organa. Ali, zakon nije prilagođen da riješi ukupnost složenih problematika međuseksualnih osoba", preciziralo je ministarstvo unutarnjih poslova. Ova mjera je određena kako bi smanjila pritisak na roditelje primorane da hitno odluče o spolu svoje djece. Prema podacima, operacije su urađene gotovo odmah poslije rođenja, a to je praksa koju osuđuju udruženja formirana prije 20 godina i koja smatraju da svako treba da izabere svoj identitet.
Njemačka putovnica na kojem je utisnuto jedno "M" za muški pol ili "F" za ženski, uskoro će imati otisnuto "X" u rubrici za pol, izjavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. Ovi "međuseksualci" imat će slobodu da promijene osobne podatke ako to žele. U lipnju 2013. godine, Norrie May-Welby u Australiji postala je prva "neutralna "osoba na svijetu nakon što je odlučila da ostane "neodređena" cijelog života.
Ovo pravno priznanje u Njemačkoj vjeojatno će oživjeti polemiku o "teoriji roda", čiji kritičari smatraju da je biološka realnost nekog bića nepromjenjiv temelj društva. Novi zakon je uslijedio nakon izvještaja iz 2012. godine njemačkog etičkog odbora koji je okupio teologe, sveučilišne profesore i pravnike. U njemu se ističe da osobe koje znaju za "razlike na planu seksualnog razvoja" pate zbog "općeg društvenog neznanja" i "manjka poštivanja medicinskog tijela".
Re: "Neodreden spol"
Ima li u vasem okruzenja osoba " neodredenog spola" ja sam ih slusala i gledala na tv..i pricali su bas o tome kako ne osjecaju povezanost ni prema jednom spolu..Identificiraju se izvan tradicionalnih kategorija muskog i zenskog spola...
Bogu hvala u mom okruzenju nema takvih...
Takvima je potrebna pomoc a ne reklamiranje kao sto bolestan i poremecen svet danas to radi...
Moj otac radi u skoli, ubacili su treci toalet...to je za te neodredjene...Dakle u taj treci toalet idu i muski i zenski jer oni navodno ne znaju sta su... I kada jedna ustanova kao sto je drzavna skola napravi to onda znas dokle je danasnji svet stigao...
A to sve rade politicari,zapravo oni bolesnici koji vladaju politicarima...Politicari su samo piuni koji ispunjavaju zelje tih budala.
Prvo su uveli zakon da ne smes nista detetu,zato se gomila dece pretvara u debile a onda i u te navodne nesnadjene,neopredeljene ili kako ih vec nazivaju...
A ljudi kao izgubljeni slucajevi prihvataju sve sto im se nudi,reklamira,propagira...
Ja sam rekao, budu li poceli u skoli da mi uce dete da je normalno imati dva oca ili dve majke ili o svim tim poremecenim stvarima,automatski ga ispisujem iz skole...Ne cekam ni sekunde...
Ojjjj.....vrlo osjetljiva tema...NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Tue Dec 10, 2024 11:42 amBogu hvala u mom okruzenju nema takvih...
Takvima je potrebna pomoc a ne reklamiranje kao sto bolestan i poremecen svet danas to radi...
Moj otac radi u skoli, ubacili su treci toalet...to je za te neodredjene...Dakle u taj treci toalet idu i muski i zenski jer oni navodno ne znaju sta su... I kada jedna ustanova kao sto je drzavna skola napravi to onda znas dokle je danasnji svet stigao...
A to sve rade politicari,zapravo oni bolesnici koji vladaju politicarima...Politicari su samo piuni koji ispunjavaju zelje tih budala.
Prvo su uveli zakon da ne smes nista detetu,zato se gomila dece pretvara u debile a onda i u te navodne nesnadjene,neopredeljene ili kako ih vec nazivaju...
A ljudi kao izgubljeni slucajevi prihvataju sve sto im se nudi,reklamira,propagira...
Ja sam rekao, budu li poceli u skoli da mi uce dete da je normalno imati dva oca ili dve majke ili o svim tim poremecenim stvarima,automatski ga ispisujem iz skole...Ne cekam ni sekunde...
Objasnjavanje seksualne neopredijeljenosti djeci zahtijeva vrlo pazljiv, osjetljiv i prilagođen pristup koji uvazava njihovu dob i nivo razumijevanja. Kljuc je pruziti im jednostavne, informacije koje ohrabruju prihvacanje i postovanje razlicitosti.....
Svi ljudi ne vole istu hranu, muziku, odjecu isto imaju pravo i da vole koga zele.. mi nemamo pravo odredivati njihovu sexualnu opredjeljenost kao ni njihovo odredivanje spola..a ni iskjucivati iz drustva koje je nije po "ukusima"
Razlicitost je vrijedna postovanja i prihvatanja u drustvu u kojem zivimo ..Kada djeci pruzimo jasne informacije time im pomazemo da razviju empatiju u drustvu sa kojim se susrecu......
Ako dijete osjeti da je drugačije, ovakvi razgovori mogu mu pomoci da se osjeca bolje i prihvaceno u drustvu....
Ako si u mogucnosti procitaj knjigu Heather Has Two Mommies Lesléa Newman et Diana Souza prva knjiga za djecu koja je na temu lezbejki,
Kako bi ti reagovao da ti sutra sin dode i kaze kako njegov prijatelj ima dvije mame ? hoces reci da to nije normalno i da bi zabranio sinu druzenje sa njim ???
Kljuc svega i svakog djeteta je prvenstveno ljubav i paznja pa makar ona bila od dvije mame/tate...
I da, nije bitno ko koga voli, bitnije je da je dobar covjek, ljubav prema svakome je jednako vrijedna
ipak je to narod.. koji se 'izopachio'. politichari.uhvatili/iskoristil, momenat za svoje ciljeve....mada u svojoj kuchi .vjerovatno razmishljaju kao Zvaka... kojem se to sve gadi...
ali.ne vjerujem da dijete mozes zashtiti/sakriti od ove pojave... mozes se nadati. da ono neche biti 'taj/to' kako god ih zvali...ali. poznavajuchi ih. te osobe ipak. 'nisu normalne' za nas koje mislimo da smo normalni.. a ima osnove.. vjekovima smo takvi
.shta se deshava/ koji je kusluz nastao u prirodi..
.............................................................................................
Pogledah nedavno jedan interviju, u emisiji je bio jedan evropski parlamentarac. Bolje da nisam, lakse je zivjeti u neznanju.NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Tue Dec 10, 2024 11:42 amBogu hvala u mom okruzenju nema takvih...
Poslije te emisiji sjetih se izreke - kad bismo znali koliko malo pameti upravlja svijetom, pomrli bi od straha.
Prico je on kako to zapravo prolazi...Njima, parlamentarcima se dadna da razmatraju i glasuju za ili protiv jedne stvari...Njih vecina moze glasati protiv, ali nakon toga 3-4 covjeka ce sjesti iza zatvorenih vrata i obezvrijediti njihovo glasanje.
Dotico se bas i ove teme.
Ko ovo promice, vrlo to planski odradjuje. Kad podjete djeci u skoli govoriti o necemu ili nekome, vrlo je vjerovatnu da ce neki medju njima zeliti to i biti.
Dok su se citale bajke o princezama, curice su zelile biti princeze.
Da li je spasenje skolovati djecu od kuce? Imamo prijatelje koji to rade.
Svi koji su u mogucnosti u USA salju svoju djecu u privatne skole, vjerske skole, u kojima im ne namecu ideju da mogu biti ono sto nije priroda od njih stvorila.
Postoji i dalje svijet interneta, dostupan svima.
Jedan od razloga zasto amerikanci izabrase Trumpa...Obeco im je da ce pricu o ovome izbaciti iz skola.
Djeci je najkorisnija i najpotrebnija ljubav i zaštita.
Za štit ne mislim da ih se strpa pod oklop, nego ih učiti i da ne mrze. Povodom i toga dobre su i mogućnosti da čvrsto razviju i sve ostale benefitne osjećaje i emocije.
Za štit ne mislim da ih se strpa pod oklop, nego ih učiti i da ne mrze. Povodom i toga dobre su i mogućnosti da čvrsto razviju i sve ostale benefitne osjećaje i emocije.
Peace wrote: ↑Tue Dec 10, 2024 3:20 pmPogledah nedavno jedan interviju, u emisiji je bio jedan evropski parlamentarac. Bolje da nisam, lakse je zivjeti u neznanju.NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Tue Dec 10, 2024 11:42 amBogu hvala u mom okruzenju nema takvih...
Poslije te emisiji sjetih se izreke - kad bismo znali koliko malo pameti upravlja svijetom, pomrli bi od straha.
Prico je on kako to zapravo prolazi...Njima, parlamentarcima se dadna da razmatraju i glasuju za ili protiv jedne stvari...Njih vecina moze glasati protiv, ali nakon toga 3-4 covjeka ce sjesti iza zatvorenih vrata i obezvrijediti njihovo glasanje.
Dotico se bas i ove teme.
Ko ovo promice, vrlo to planski odradjuje. Kad podjete djeci u skoli govoriti o necemu ili nekome, vrlo je vjerovatnu da ce neki medju njima zeliti to i biti.
Dok su se citale bajke o princezama, curice su zelile biti princeze.
Da li je spasenje skolovati djecu od kuce? Imamo prijatelje koji to rade.
Svi koji su u mogucnosti u USA salju svoju djecu u privatne skole, vjerske skole, u kojima im ne namecu ideju da mogu biti ono sto nije priroda od njih stvorila.
Postoji i dalje svijet interneta, dostupan svima.
Jedan od razloga zasto amerikanci izabrase Trumpa...Obeco im je da ce pricu o ovome izbaciti iz skola.
Ja se secam kako je taj isti Trump obecao pred prethodne izbore da ce korona cirkus prestati cim pobedi na izborima...Kada ih je izgubio onda je poceo da reklamira neku Warp Speed vakcinu ili kako vec...Ali videcemo sada da lic e ukinuti ovu budalastinu. U mnogim zemljama se u skolske knjige ubacilo to da je normalno imati dva oca,dve majke, da deca sama odredjuju da li ce biti musko il zensko...Udaraju na decu bolesnici...I posle veruj takvima na vlasti bilo sta...
..ne mogu da nadjem.. da se neko odraslo dijete .zali , zasto je iskorishteno.zashto ima 2 mama /2 tata
.neki legalno proces osude. ne postoji .
..ako pogledamo slike .familijarne.ta djeca izgledaju .sretno... ako pogledamo npr slike.Angeline .s djecom.
djeca i nisu bash sretna... jedna je vech 'dechko' itd...ok nije to odraz sreche..ali eto i iz tradicionalne familije.. 'djeca biraju.kako se osjechaju
...
...nije Amerika 'nastrana' koliko su drugi.. a mislim da ni Trump nije 'crkvenjash' da che nesto rigorozno odluchiti. nema toliku moc.

..ako pogledamo slike .familijarne.ta djeca izgledaju .sretno... ako pogledamo npr slike.Angeline .s djecom.
...

...nije Amerika 'nastrana' koliko su drugi.. a mislim da ni Trump nije 'crkvenjash' da che nesto rigorozno odluchiti. nema toliku moc.

.............................................................................................
Priča roditelja
Porodica Saržinski o prihvatanju transrodnog sina: Na početku smo svi bolovali, ali smo se uvijek ponosili
"Moj sin sada ima 40 godina, autovao nam se sa svojih 18. U tom trenutku, sebi tražim opravdanje, kako to da ja kao majka nisam primijetila nikakve promjene na svom djetetu. Njegovo autovanje za mene je bilo šok, nevjerica, bol, ljutnja, ne želim da slušam šta govori, plačem... Muž onako iznenađen, šuti, ali na kraju smireno kaže 'pa dobro, ok, to je to'. Kako to je to? Neću, ne mogu! Ruše se u sekundi svi moji snovi i očekivanja od života mog djeteta! Ja sam tada imala drugačije planove i nade", kazala nam je Majda.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/porodic ... /241210142
.. mogu zamisliti..kroz shta su proshli... i kroz shta prolaze. jer mislim tu nije kraj problema..ako je problem.Roditelj nije spreman i tada je veoma slab, ranjen, ne zna šta se desilo, ne razumije, traži krivca u sebi, djetetu, društvu, ali svejedno treba i mora biti uz svoje dijete, potražiti odgovore, tražiti pomoć i za sebe i biti uz i uvijek tu za svoje dijete", kazala je.
iz ikustva, kontakta s takvim osobama.. taj stalni oprez ..i od nas .okoline ochekuju. da se ponashamo ' normlano' shto i radimo.. ali oni su izashli iz 'linije'.. i sada 'zahtjevaju' da se prema njima ponashamp ..kako ? zashto ja moram znati,zashto mi se daje na znjanje i oprez..da je 'on' 'ona' ono' dugachije..
..mogu rechi.. ne smetaju mi. ali ih ne bih zaposlila..niti uzivala, da dijelomo isti posao/radno mjesto .
..druzenje mi je ok..
Ja o tome i govorim. To sto neko zeli da bude gej,lezbejka ili da glumi musko/zensko, neka radi u svoja cetri zida. Nikome to ne smeta ako oni tako zele. Ali to nametanje deci, ucenje dece da je to normalno itd. E to je vec bolesno i poremeceno istovremeno. Moje dete nece o tome uciti.Bella wrote: ↑Wed Dec 11, 2024 2:48 pmPriča roditelja
Porodica Saržinski o prihvatanju transrodnog sina: Na početku smo svi bolovali, ali smo se uvijek ponosili"Moj sin sada ima 40 godina, autovao nam se sa svojih 18. U tom trenutku, sebi tražim opravdanje, kako to da ja kao majka nisam primijetila nikakve promjene na svom djetetu. Njegovo autovanje za mene je bilo šok, nevjerica, bol, ljutnja, ne želim da slušam šta govori, plačem... Muž onako iznenađen, šuti, ali na kraju smireno kaže 'pa dobro, ok, to je to'. Kako to je to? Neću, ne mogu! Ruše se u sekundi svi moji snovi i očekivanja od života mog djeteta! Ja sam tada imala drugačije planove i nade", kazala nam je Majda.
.. mogu zamisliti..kroz shta su proshli... i kroz shta prolaze. jer mislim tu nije kraj problema..ako je problem.Roditelj nije spreman i tada je veoma slab, ranjen, ne zna šta se desilo, ne razumije, traži krivca u sebi, djetetu, društvu, ali svejedno treba i mora biti uz svoje dijete, potražiti odgovore, tražiti pomoć i za sebe i biti uz i uvijek tu za svoje dijete", kazala je.
iz ikustva, kontakta s takvim osobama.. taj stalni oprez ..i od nas .okoline ochekuju. da se ponashamo ' normlano' shto i radimo.. ali oni su izashli iz 'linije'.. i sada 'zahtjevaju' da se prema njima ponashamp ..kako ? zashto ja moram znati,zashto mi se daje na znjanje i oprez..da je 'on' 'ona' ono' dugachije..proglasio se i, sad okolina treba da mu josh da podrshku ..za koju nije pitana..da li odobrava.. ...
![]()
..mogu rechi.. ne smetaju mi. ali ih ne bih zaposlila..niti uzivala, da dijelomo isti posao/radno mjesto .
..druzenje mi je ok..![]()
Ok, nedas da to uci u skoli, ali naucit ce u drustvu, druzeci se, na internetu, ne mozes mu spreciti druzenje komunikaciju sa ostalm djecom...
dopalo se to tebi ili ne..Djaca puno toga nauce i van skole.. 
.ok. roditelji .prenose i vjeru. ako su religiozni, na djecu. dok su mala i dok ne shvataju o chemu se radi.. nije to toliko loshe.. ali ipak.. namechu neshto za shta dijete ne moze da odluchi, niti ga pitaju... ne poredim to sa hranom. obkachenjem i brigu odjetetuNecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Wed Dec 11, 2024 7:00 pmJa o tome i govorim. To sto neko zeli da bude gej,lezbejka ili da glumi musko/zensko, neka radi u svoja cetri zida. Nikome to ne smeta ako oni tako zele. Ali to nametanje deci, ucenje dece da je to normalno itd. E to je vec bolesno i poremeceno istovremeno. Moje dete nece o tome uciti.Bella wrote: ↑Wed Dec 11, 2024 2:48 pmPriča roditelja
Porodica Saržinski o prihvatanju transrodnog sina: Na početku smo svi bolovali, ali smo se uvijek ponosili"Moj sin sada ima 40 godina, autovao nam se sa svojih 18. U tom trenutku, sebi tražim opravdanje, kako to da ja kao majka nisam primijetila nikakve promjene na svom djetetu. Njegovo autovanje za mene je bilo šok, nevjerica, bol, ljutnja, ne želim da slušam šta govori, plačem... Muž onako iznenađen, šuti, ali na kraju smireno kaže 'pa dobro, ok, to je to'. Kako to je to? Neću, ne mogu! Ruše se u sekundi svi moji snovi i očekivanja od života mog djeteta! Ja sam tada imala drugačije planove i nade", kazala nam je Majda.
iz ikustva, kontakta s takvim osobama.. taj stalni oprez ..i od nas .okoline ochekuju. da se ponashamo ' normlano' shto i radimo.. ali oni su izashli iz 'linije'.. i sada 'zahtjevaju' da se prema njima ponashamp ..kako ? zashto ja moram znati,zashto mi se daje na znjanje i oprez..da je 'on' 'ona' ono' dugachije..proglasio se i, sad okolina treba da mu josh da podrshku ..za koju nije pitana..da li odobrava.. ...
![]()
.. tako i u danashnje vrijeme. shkola ne namecehe, ona je odraz danasnje situacije ... shkola uchi djecu. shtoshta. sve dobro.. da chita /pishe. ponasha se 'normalno' pa svejedno .znachajan br to ne prihvati..
I skole su postale debilane. Gledam ovde po Nemackoj. Nekada su se ucitelji/ce ili profesori/ce kulturno oblacili/e a ovo danas, direktor skole sa tetovazama,ima dredove, uciteljice dodju u vans patikama a gore kosuljica, pirsinzi u pupku,nosu,na usni,obrvi...To izgleda tako dronjavo.I to profesor/ka? To da nauci nekoga nesto?Bella wrote: ↑Wed Dec 11, 2024 7:11 pm.ok. roditelji .prenose i vjeru. ako su religiozni, na djecu. dok su mala i dok ne shvataju o chemu se radi.. nije to toliko loshe.. ali ipak.. namechu neshto za shta dijete ne moze da odluchi, niti ga pitaju... ne poredim to sa hranom. obkachenjem i brigu odjetetuNecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Wed Dec 11, 2024 7:00 pmJa o tome i govorim. To sto neko zeli da bude gej,lezbejka ili da glumi musko/zensko, neka radi u svoja cetri zida. Nikome to ne smeta ako oni tako zele. Ali to nametanje deci, ucenje dece da je to normalno itd. E to je vec bolesno i poremeceno istovremeno. Moje dete nece o tome uciti.Bella wrote: ↑Wed Dec 11, 2024 2:48 pm
.. mogu zamisliti..kroz shta su proshli... i kroz shta prolaze. jer mislim tu nije kraj problema..ako je problem.
![]()
.. tako i u danashnje vrijeme. shkola ne namecehe, ona je odraz danasnje situacije ... shkola uchi djecu. shtoshta. sve dobro.. da chita /pishe. ponasha se 'normalno' pa svejedno .znachajan br to ne prihvati..
Nastavnici / profesor s dredovima ili tetovažama mogu biti izuzetno stručni i predani svom poslu. Stil se ne mora nužno odraziti na kvalitet nastave/ posla koji obavljaju..
U nekim društvima (EU) naglasak je na slobodi, dok su u drugim (npr. balkanskim zemljama) standardi formalnog oblačenja i dalje veoma važni.
Može se dogoditi da profesor u odjelu ima loš pristup nastavi, dok možda u Vans patikama inspiriše djecu da bolje uče i razvijaju se…
Stil oblačenja nije nužno pokazatelj kvaliteta rada..
U nekim društvima (EU) naglasak je na slobodi, dok su u drugim (npr. balkanskim zemljama) standardi formalnog oblačenja i dalje veoma važni.
Može se dogoditi da profesor u odjelu ima loš pristup nastavi, dok možda u Vans patikama inspiriše djecu da bolje uče i razvijaju se…
Stil oblačenja nije nužno pokazatelj kvaliteta rada..
Ovako
žvaka malko si zaosta, podsjećaš me na strica ali njemu je 80 i koja godina njemu nema spasa ali ti si mlad i nadam se da ćeš nadoći
live and let live
saslušaj ispovjesti tih ljudi, mogu bit sritni da zatucanost nestaje i da ih ima danas ko saslušat i da ne moraju bit začahureni cili život
live and let live
saslušaj ispovjesti tih ljudi, mogu bit sritni da zatucanost nestaje i da ih ima danas ko saslušat i da ne moraju bit začahureni cili život
crkva je do jučer (utihnuli su malo mora se priznat) kenjala da je bit gej bolest
a pogledaj koliko je pedofilije isplivalo u crkvi
sad šta je bolest, kad se dvi odrasle istospolne osobe druže žive zajedno seksaju se i ta sve donosi zajednički život
ili kad odrasla osoba seksualno uznemirava dicu?
a pogledaj koliko je pedofilije isplivalo u crkvi
sad šta je bolest, kad se dvi odrasle istospolne osobe druže žive zajedno seksaju se i ta sve donosi zajednički život
ili kad odrasla osoba seksualno uznemirava dicu?
Care, nisam ja zaostao nego svasta u zivotu prosao i video. I mnogo dublje sagledavam situaciju po pitanju svega jer to danasnji svet od tebe zahteva. Ja ti nisam tip koji brani pederima da budu pederi (kada vec moram tako da se izrazavam ). Tacnije, ja ne znam ni ko njima brani da zive zajedno,budu zajedno,rade sta hoce zajedno. Problem normalnim ljudima stvara to nametanje i ucenje dece da je to normalno a nije. Crkve su mnoge unistene nazalost ali je i cilj da narod izgubi poverenje u iste. Agenda care ti se sastoji iz toga da se svacija vera unisti koliko god tebi do zvucalo smesno. Nisi jedini koji smatra to naivnoscu ali vreme ce da ti pokaze sta i kako i kakvi se sve zakoni planiraju uvesti ukoliko narod to dozvoli. Razumem i tebe,hoces da budes IN pa ide tebra ovo ono. I ja ne pricam po celi dan o ovome,ja uzivam u zivotu. Ja to ovde pisem kada se pokrene tema.
Pojam “normalnog” se mjenja kroz vrijeme i kulturu.
Ono što je nekada bilo nezamislivo danas je dio svakodnevice, i obrnuto. Na primer, obrazovanje za djevojčice ili ukidanje ropstva nekada su smatrani radikalnim promenama.
Šta mislis da je ostalo nepromijenjeno ?
Tvoj stav o tome da niko ne treba da sputava druge da žive svoj život kako žele jeste pozitivan, ali isto tako ljudi koji se razlikuju po svojim identitetima i vrijednostima žele da budu prihvaćeni i shvaćeni, naročito ako osjećaju da su nepravedno diskriminisani.
A uvođenja različitosti u obrazovanje nije nametanje, već prije svega učenje toleranciji, razumjevanju i poštovanju drugih, kako bi djeca odrasla u društvu koje je manje sklono mržnji i predrasudama.
Ono što je nekada bilo nezamislivo danas je dio svakodnevice, i obrnuto. Na primer, obrazovanje za djevojčice ili ukidanje ropstva nekada su smatrani radikalnim promenama.
Šta mislis da je ostalo nepromijenjeno ?
Tvoj stav o tome da niko ne treba da sputava druge da žive svoj život kako žele jeste pozitivan, ali isto tako ljudi koji se razlikuju po svojim identitetima i vrijednostima žele da budu prihvaćeni i shvaćeni, naročito ako osjećaju da su nepravedno diskriminisani.
A uvođenja različitosti u obrazovanje nije nametanje, već prije svega učenje toleranciji, razumjevanju i poštovanju drugih, kako bi djeca odrasla u društvu koje je manje sklono mržnji i predrasudama.
Mene zanima gde su oni to diskrimisani? Da li ih ima gotovo na svim poslovima? Da li ih ima na svim televizijama? Da li ih ima medju sportistima? U politici? U svetu muzike,novinarstva. Svuda ih ima. Ko im i gde sta brani i diskriminise? Diskriminaciju dozivljavaju kada prave parade i namecu to sto 95% ljudi ne zeli. Ropstvo i sve te budalastine i treba menjati, uvek ici na bolje a ne terati porodicu na gore. O tome ja govorim.Skitnica wrote: ↑Sun Dec 29, 2024 8:43 pmPojam “normalnog” se mjenja kroz vrijeme i kulturu.
Šta mislis da je ostalo nepromijenjeno ?![]()
Tačno je da danas ima LGBT osoba u mnogim profesijama i javnim sferama (televizija, politika, sport, umjetnost itd.). Međutim, to što su prisutni ne znači automatski da su u potpunosti i prihvaćeni ili da nemaju prepreke u životu i radu.
Diskriminacija ne mora biti očigledna i javna, već može biti suptilna: ogovaranje, odbijanje unapređenja, isključivanje iz društvenih krugova, ili čak agresija na radnom mestu. A svjedoci smo nasilja nad LGBT populacijom ..Prisutna je.
Postoji napredak, ali diskriminacija i dalje postoji u različitim oblicima.
Nije tačno da 95% ljudi to “ne želi” parade–mnogi podržavaju prava LGBT osoba, naročito mlađe generacije..
Mnoge zemlje imaju visoke stope zločina iz mržnje prema LGBT populaciji u nekim zemljama nailaze na predrasude u medicinskim ustanovama time i njega nije adekvatna, samo zato sto su LGBT poulacija..
Nikome se ne brani da živi po sopstvenim vrijednostima , ali društvo se mjenja kako bi uključilo i zaštitilo različite ljude i njihova prava na seksualno opredjeljenje koje nije svugdje jednako prihvaćeno .
Oni se ne bore da “nametnu” svoj način života, već da osiguraju da mogu slobodno živjeti bez straha, nasilja ili pravnih ograničenja.
Društvo postaje bolje i stabilnije kada svi ljudi imaju jednake šanse za dostojanstven život.
Diskriminacija ne mora biti očigledna i javna, već može biti suptilna: ogovaranje, odbijanje unapređenja, isključivanje iz društvenih krugova, ili čak agresija na radnom mestu. A svjedoci smo nasilja nad LGBT populacijom ..Prisutna je.
Postoji napredak, ali diskriminacija i dalje postoji u različitim oblicima.
Nije tačno da 95% ljudi to “ne želi” parade–mnogi podržavaju prava LGBT osoba, naročito mlađe generacije..
Mnoge zemlje imaju visoke stope zločina iz mržnje prema LGBT populaciji u nekim zemljama nailaze na predrasude u medicinskim ustanovama time i njega nije adekvatna, samo zato sto su LGBT poulacija..
Nikome se ne brani da živi po sopstvenim vrijednostima , ali društvo se mjenja kako bi uključilo i zaštitilo različite ljude i njihova prava na seksualno opredjeljenje koje nije svugdje jednako prihvaćeno .
Oni se ne bore da “nametnu” svoj način života, već da osiguraju da mogu slobodno živjeti bez straha, nasilja ili pravnih ograničenja.
Društvo postaje bolje i stabilnije kada svi ljudi imaju jednake šanse za dostojanstven život.
Lepo ti to sve pises i sve to jos lepse zvuci...
Samo,da li ti znas koliko je jak gej lobi u danasnje vreme? Da li si svesna cinjenice da su u samom vrhu politike gotovo svih zemalja?
Reci mi, kada spominjes ravnopravnost da li je ravnopravno da promenu pola placa drzava a ako zena zeli dete i prinudjena je na vestacku oplodnju,to mora sama da plati? Da li je po tebi to normalno? Da li je normalno recimo da drzava oduzme dete porodici i da ga tako nekim gejevima da usvoje to dete i drzava im da novac da bi ga izdrzavali? Zasto porodici ne da novac nego onima koji ga usvoje? Jel to ta ravnopravnost?
Ja iskreno ne znam da gejevi negde ne napreduju jer se homo, bas naprotiv oni napreduju brze nego sto mislis...
Samo,da li ti znas koliko je jak gej lobi u danasnje vreme? Da li si svesna cinjenice da su u samom vrhu politike gotovo svih zemalja?
Reci mi, kada spominjes ravnopravnost da li je ravnopravno da promenu pola placa drzava a ako zena zeli dete i prinudjena je na vestacku oplodnju,to mora sama da plati? Da li je po tebi to normalno? Da li je normalno recimo da drzava oduzme dete porodici i da ga tako nekim gejevima da usvoje to dete i drzava im da novac da bi ga izdrzavali? Zasto porodici ne da novac nego onima koji ga usvoje? Jel to ta ravnopravnost?
Ja iskreno ne znam da gejevi negde ne napreduju jer se homo, bas naprotiv oni napreduju brze nego sto mislis...
Tačno je da su LGBT osobe danas vidljivije u javnim i političkim sferama nego prije nekoliko decenija.
Međutim, to nije nužno rezultat nekog “lobija”, već djelom prirodni proces borbe za prava i integraciju u društvo.
Pojedine LGBT osobe su na visokim političkim pozicijama, ali njihov broj nije značajan u poređenju sa heteroseksualnim političarima. Vidljivost ne znači dominaciju.
Njihov “napredak” često je rezultat dugogodišnje borbe za ravnopravnost, a ne privilegija koje dobijaju samo zato što su LGBT osobe.
U mnogim državama (ne svuda) promjena pola se pokriva iz zdravstvenog osiguranja, ali razlog tome je što se to tretira kao medicinska potreba za osobe sa rodnom disforijom, koja može ozbiljno ugroziti njihovo mentalno zdravlje.
Vještačka oplodnja se često posmatra kao opcija, a ne nužna zdravstvena potreba, iako bi mnogi tvrdili da to jeste nepravedan pristup…
Djeca se oduzimaju porodicama samo u ekstremnim slučajevima zanemarivanja, zlostavljanja ili nesposobnosti roditelja da ih izdržavaju. Ovo nije odluka koja se lako donosi.
Kada djete bude oduzeto, cilj je obezbjediti mu stabilno i sigurno okruženje… Gej parovi prolaze isti proces provjere kao i heteroseksualni…
Prava jedne grupe ne moraju ugrožavati prava druge – ravnoteža se postiže dijalogom i zajedničkim rješavanjem problema u društvu/ okruženju ..
Međutim, to nije nužno rezultat nekog “lobija”, već djelom prirodni proces borbe za prava i integraciju u društvo.
Pojedine LGBT osobe su na visokim političkim pozicijama, ali njihov broj nije značajan u poređenju sa heteroseksualnim političarima. Vidljivost ne znači dominaciju.
Njihov “napredak” često je rezultat dugogodišnje borbe za ravnopravnost, a ne privilegija koje dobijaju samo zato što su LGBT osobe.
U mnogim državama (ne svuda) promjena pola se pokriva iz zdravstvenog osiguranja, ali razlog tome je što se to tretira kao medicinska potreba za osobe sa rodnom disforijom, koja može ozbiljno ugroziti njihovo mentalno zdravlje.
Vještačka oplodnja se često posmatra kao opcija, a ne nužna zdravstvena potreba, iako bi mnogi tvrdili da to jeste nepravedan pristup…
Djeca se oduzimaju porodicama samo u ekstremnim slučajevima zanemarivanja, zlostavljanja ili nesposobnosti roditelja da ih izdržavaju. Ovo nije odluka koja se lako donosi.
Kada djete bude oduzeto, cilj je obezbjediti mu stabilno i sigurno okruženje… Gej parovi prolaze isti proces provjere kao i heteroseksualni…
Prava jedne grupe ne moraju ugrožavati prava druge – ravnoteža se postiže dijalogom i zajedničkim rješavanjem problema u društvu/ okruženju ..
U Srbiji oduzimaju decu ljudima i koji nemaju finansije a onda drzava da tu decu drugima i plus im da novac za izdrzavanje te dece. Dakle porodici nece da daju novac ali ga zato daju ljudima kojima dodele njihovu decu. Stravicno