Sta jedemo?
Sta jedemo?
Zanima li vas odakle dolazi vasa hrana i na koji nacin?
Da li se unapredjujete, mijenjate, izbacujete nesto iz ishrane, i ubacujete nesto novo?
Scenirate stvari u trgovinama ?
Odbijate jesti nesto sto ste inace volili jer se pokazalo veoma nezdravo?
Mozete ovdje podijeliti info o onome sto jedemo a do kojih ste dosli preko prijatelja, preko sajtova, preko tv emisija, vlastitom spoznajom..
Djeluje li vama da hrana iz godine u godinu sve vise gubi na ukusu?
Da li se unapredjujete, mijenjate, izbacujete nesto iz ishrane, i ubacujete nesto novo?
Scenirate stvari u trgovinama ?
Odbijate jesti nesto sto ste inace volili jer se pokazalo veoma nezdravo?
Mozete ovdje podijeliti info o onome sto jedemo a do kojih ste dosli preko prijatelja, preko sajtova, preko tv emisija, vlastitom spoznajom..
Djeluje li vama da hrana iz godine u godinu sve vise gubi na ukusu?
Re: Sta jedemo?
Mene je od pre par godina pocelo zanimati koja hrana odakle dolazi. I da znas da ima toga da je ukus sve cudniji. Gledam da sve sto mogu kupiti domace od seljaka. Uglavnom jedem voce i povrce ali po prodavnicama je uzas. Odem da kupim recimo limun ili jagode a ono jagode naduvene kao da sam kupio dve ogromne jabuke, limun kao dinja. Sve nesto spricano ili sta ti ja znam sta vec rade. Pa sve nesto satro vegansko prodaju. Sta god da kupis pise vegan.
Sto se skeniranja tice, to ne radim. Ne volim nista vezano za to.
Jedete li kasno uvece?
Jedete li kasno uvece?
NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Mon Jul 01, 2024 9:50 amMene je od pre par godina pocelo zanimati koja hrana odakle dolazi. I da znas da ima toga da je ukus sve cudniji. Gledam da sve sto mogu kupiti domace od seljaka. Uglavnom jedem voce i povrce ali po prodavnicama je uzas. Odem da kupim recimo limun ili jagode a ono jagode naduvene kao da sam kupio dve ogromne jabuke, limun kao dinja. Sve nesto spricano ili sta ti ja znam sta vec rade. Pa sve nesto satro vegansko prodaju. Sta god da kupis pise vegan.
Trenutno najvise jedem krem supu od sargarepe (vi kazete mrkva ? ). Jeste da treba malo duze da se spremi ali ja mislim da zdravija ne postoji.
Ocistite sargarepu i kuva se sve dok skroz ne omeksa, kada omeksa sipate je sa sve tom vodom u kojoj ste kuvali u blender i dobro izmiksate. Kasnije samo zacinite po svom ukusu
Jedete li kasno uvece?
Obavezno pojedem nešto pred spavanje što je lagano. Npr. puding. Sjedim do kasno i ogladnim.
Limun i kurkumu koristim uz dosta jela. Za kurkumu sam dosta slusao da je bas zdrav zacin.
Takodje bih vam preporucio da povremeno uzmete kasiku domaceg meda pomesanog sa cimetom :-)
Takodje bih vam preporucio da povremeno uzmete kasiku domaceg meda pomesanog sa cimetom :-)
Kako prepoznajes domaci med?
Kad znamo koliko se otrova sipa svugdje, koliko bi zapravo trebalo da kosta zdrav med?
Kad znamo koliko se otrova sipa svugdje, koliko bi zapravo trebalo da kosta zdrav med?
Jucer poslije mitinga, porucili n rucak. Na tanjiru je sve lijepo.
Ali nema ukusa. Samo onako jedete, da napunite stomak necim.
Ne znam za Evropu, ja osobno nisam iskusila.
Ali Amerika je uzas sto se toga tice.
Ali nema ukusa. Samo onako jedete, da napunite stomak necim.
Ne znam za Evropu, ja osobno nisam iskusila.
Ali Amerika je uzas sto se toga tice.
Ja domaci med kupujem kod ljudi na selu koji imaju svoje kosnice. Neke od tih ljudi dobro poznajem. Inace obicno kada okrenes teglu naopako ako se med brzo slije dole znaci da je pun secera i da nije pravi. Pravi med ide skroz polako na dole.
Evropa je takodje takva. Meso maltene plasticno. Tek po neko ima neki ukus da kazes da je ok. Kao sto napisah, gomilu namirnica kao da je spricano. Neko voce ili povrce nemaju nikakav oblik. Ono na sta se naviklo da je malo to je sada veliko. Slikacu bas kada budem u prodavnici.
nije tako crno .. piletina/ ribe.. su ukusne.. meso.. odvikla sam se.. rijetko ga jedem.. ali moze se nachi dobro..
. salate. jaja . sirevi... patlidzan. jako ukusno.. jedem ga samo s roshtilja... itd.. dakle.. hrana je ukusna... chak. ja i ne koristim zacnine kao nekad.... samo skuvano. s malo soli.. ukus je tu..
.............................................................................................
Ovde ljudi uglavnom kupuju meso kod turaka ili rusa, ovo sto prodaju po prodavnicama tipa LIDL je katastrofa... Ima nesto sto i valja ali uglavnom nesto spricano ili sta li vec radjeno,preradjeno....
jel ti mislsih da turci i rusi imaju svoje farme. tj kravice.

.............................................................................................
Znam da nemaju ali ljudi tamo kupuju jer je meso ukusnije... Meni licno je cudno sto su oni znatno jeftiniji i onda se uvek zapitam kakav li je to kvalitet ako je toliko jeftino...
Ode riža na 30 KM.
Kineski naučnici genetski modifikovali rižu tako da ima okus mesa
, jeftinije je . zbog toga. shto je veliki lanac. ipak nabavlja u vechim kolichinama nego jedna mala prodavnica..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Mon Jul 01, 2024 11:33 pmZnam da nemaju ali ljudi tamo kupuju jer je meso ukusnije... Meni licno je cudno sto su oni znatno jeftiniji i onda se uvek zapitam kakav li je to kvalitet ako je toliko jeftino...
no . taj lanc je poznat po jeftinijoj robi. tako i to meso. je sigurno sa nekih farmi. gdje koriste sve i svashta da shto prije zivotinja dodje do odredjene tezine..
. ako je organsko ili ima druge . kontrolisanje .etikete. onda je ok. i to meso mora biti skuplje..
Slazem se. Lanac je veliki ali s'obzirom na cenu proizvoda bice da koriste svasta.Bella wrote: ↑Mon Jul 01, 2024 11:55 pm, jeftinije je . zbog toga. shto je veliki lanac. ipak nabavlja u vechim kolichinama nego jedna mala prodavnica..NecuZvakuHocuKusur wrote: ↑Mon Jul 01, 2024 11:33 pmZnam da nemaju ali ljudi tamo kupuju jer je meso ukusnije... Meni licno je cudno sto su oni znatno jeftiniji i onda se uvek zapitam kakav li je to kvalitet ako je toliko jeftino...
no . taj lanc je poznat po jeftinijoj robi. tako i to meso. je sigurno sa nekih farmi. gdje koriste sve i svashta da shto prije zivotinja dodje do odredjene tezine..
. ako je organsko ili ima druge . kontrolisanje .etikete. onda je ok. i to meso mora biti skuplje..
Gde vi kupujete tamo?
Ja odlazim na dosta mjesta da saberem zdravu i ukusnu hranu.
Idem u jednu trgovinu samo zbog mlijeka, pravo je s farme. Ne mogu ga prodavati u velim trgovinama jer u USA po zakonu mlijeko mora biti pasterizovano.
Na mlijeku koje ja kupujem pise - mlijeko za ljubimce.
Kod ovog dede kupujem i lubenice, najbolje su.
Moram ovdje da naponem da mi je bilo zanimljivo vidjeti u Bosni trajno mlijeko, na paletama.
I jos zanimljivije da ljudi sa sela, u 50im kupuju to mlijeko
Razumjet cu da mladi ne znaju, ali da i oni u 50im, ne..
Jaja kupujem kod susjeda, ima kokoske. Kod njega kupujem vec nekih 3 god, ali u zadnje vrijeme se pocelo desavati nesto cudno…Razbijem troje jaja, jedno je samo zuto, ostala su bijela…Ignorisala sam dok se nije desilo da je sve troje bijelo, ko najjeftinija jaja iz trgovine….Sto vjerovatno i jeste bilo.
Uslikala i textala mu, iznijela svoje sumnje. Skupio je nova jaja, besplatno, ova se zute. Dat cu mu novu sansu. Navuko je mnogo kupaca, ne mogu koke toliko da nanesu, pa je mijeso sa jeftinim jajima iz trgovine.
Buter mi je mama iz Bosne slala u zadnje dvije god. Skoro da mi je moglo biti. Dokupim irish i amish butter.
Rizu kupujem kod indijaca.
Sireve uglavnom po evropskim trgovinama…grcke, bugarske, francuske…Nalatim i na australijske, irske…
Brasna u evropskim trgovinama.
Tjestenine italijanske.
Grah i kajamk kupujem kod latinaca.
U martu, aprilu i maju imam mladu salatu i luk u svojoj bastu.
Tri mjeseca poslije toga berem krastavice, paradajz i paprike.
Imam smokvu i dva stabla nara. Nije tretirano hemijom.
Konzerve, kutije i smrznutu hranu izbjegavam.
U zadnje vrijeme iz zamrzivaca nosim samo sladoled i grasak.
Kobasice i salame ne jedem bar zadnjih 8 god.
Meso crveno rijetko, ako i kupimo, kupimo najbolju kvalitetu.
Piletinu kupujem organsku, bar na njoj tako pise, ukusnija jeste.
Banane jedem svaki dan, njih kupujem uvijek organske. Limetu cijedim svaki dan, i to mi je uvijk organsko.
Jabuke najvesce organske. I dalje to nisu iste jabuke kakve smo nekad imali u domovini, one na koje je sva soba mogla da mirise.
Ni paprike koje uzgojim nisu kao nase, koje kad neko nosi ulicom, miris se siro 20 metara ukrug.. Ne znam je li do vode, zemlje, sjemena…Ali ipak su bolje, mnogo bolje od onih koje kupim u trgovini.
Uzgajam persun, mrkvu, cilantro, basil..I 5 razlicitog bilja za caj.
Uzgajam i koprivu.
Od ulja koristim najvise maslinovo.
Ovo sam tek prije neki dan saznala - ukoliko na flasi maslinovog ulja ne pise zemlja iz koje je uvezeno, vrlo je vjerovatno da koristimo imitaciju.
I ovo doznadoh, za permesan- u Italiji, samo odredjeni dio, ima neku biljku, i tu su jedinu u stanju da proizvedu taj sir, znaci smao krave koje pasu tu travu, daju to mlijeko od kojeg se dolazi da tog sira.
Toga se ne moze proizvesti puno, jedan komadic toga bi kostao mozda i oko $100.
Dakle ovo sto kupujemo je imitacija.
Idem u jednu trgovinu samo zbog mlijeka, pravo je s farme. Ne mogu ga prodavati u velim trgovinama jer u USA po zakonu mlijeko mora biti pasterizovano.
Na mlijeku koje ja kupujem pise - mlijeko za ljubimce.
Kod ovog dede kupujem i lubenice, najbolje su.
Moram ovdje da naponem da mi je bilo zanimljivo vidjeti u Bosni trajno mlijeko, na paletama.
I jos zanimljivije da ljudi sa sela, u 50im kupuju to mlijeko
Razumjet cu da mladi ne znaju, ali da i oni u 50im, ne..
Jaja kupujem kod susjeda, ima kokoske. Kod njega kupujem vec nekih 3 god, ali u zadnje vrijeme se pocelo desavati nesto cudno…Razbijem troje jaja, jedno je samo zuto, ostala su bijela…Ignorisala sam dok se nije desilo da je sve troje bijelo, ko najjeftinija jaja iz trgovine….Sto vjerovatno i jeste bilo.
Uslikala i textala mu, iznijela svoje sumnje. Skupio je nova jaja, besplatno, ova se zute. Dat cu mu novu sansu. Navuko je mnogo kupaca, ne mogu koke toliko da nanesu, pa je mijeso sa jeftinim jajima iz trgovine.
Buter mi je mama iz Bosne slala u zadnje dvije god. Skoro da mi je moglo biti. Dokupim irish i amish butter.
Rizu kupujem kod indijaca.
Sireve uglavnom po evropskim trgovinama…grcke, bugarske, francuske…Nalatim i na australijske, irske…
Brasna u evropskim trgovinama.
Tjestenine italijanske.
Grah i kajamk kupujem kod latinaca.
U martu, aprilu i maju imam mladu salatu i luk u svojoj bastu.
Tri mjeseca poslije toga berem krastavice, paradajz i paprike.
Imam smokvu i dva stabla nara. Nije tretirano hemijom.
Konzerve, kutije i smrznutu hranu izbjegavam.
U zadnje vrijeme iz zamrzivaca nosim samo sladoled i grasak.
Kobasice i salame ne jedem bar zadnjih 8 god.
Meso crveno rijetko, ako i kupimo, kupimo najbolju kvalitetu.
Piletinu kupujem organsku, bar na njoj tako pise, ukusnija jeste.
Banane jedem svaki dan, njih kupujem uvijek organske. Limetu cijedim svaki dan, i to mi je uvijk organsko.
Jabuke najvesce organske. I dalje to nisu iste jabuke kakve smo nekad imali u domovini, one na koje je sva soba mogla da mirise.
Ni paprike koje uzgojim nisu kao nase, koje kad neko nosi ulicom, miris se siro 20 metara ukrug.. Ne znam je li do vode, zemlje, sjemena…Ali ipak su bolje, mnogo bolje od onih koje kupim u trgovini.
Uzgajam persun, mrkvu, cilantro, basil..I 5 razlicitog bilja za caj.
Uzgajam i koprivu.
Od ulja koristim najvise maslinovo.
Ovo sam tek prije neki dan saznala - ukoliko na flasi maslinovog ulja ne pise zemlja iz koje je uvezeno, vrlo je vjerovatno da koristimo imitaciju.
I ovo doznadoh, za permesan- u Italiji, samo odredjeni dio, ima neku biljku, i tu su jedinu u stanju da proizvedu taj sir, znaci smao krave koje pasu tu travu, daju to mlijeko od kojeg se dolazi da tog sira.
Toga se ne moze proizvesti puno, jedan komadic toga bi kostao mozda i oko $100.
Dakle ovo sto kupujemo je imitacija.
Vec neko vrijeme, zena koji sam upoznala kroz posao, zove da odemo zajedno na rucak.
I dogovorimo jucer, poslije mog posla.
Dogovorimo Pita Corner. Vidjela sam da ljudi tu idu dosta, kontah mora valjati.
Porucismo obje isto. Lijepo je to bilo za vidjeti - riza u dnu, sa strane grcka salata, sa druge naan hljeb, na vrhu kebab.
Ali…naan hljeb je jedini imao ukus. Sve ostalo nista. Da je trebalo da ocjenim od 0-10, ne znam da li bi mogla dodijeliti i nulu.
Pitah se sto ljudi idu tu
Sta im je s culom okusa 
I dogovorimo jucer, poslije mog posla.
Dogovorimo Pita Corner. Vidjela sam da ljudi tu idu dosta, kontah mora valjati.
Porucismo obje isto. Lijepo je to bilo za vidjeti - riza u dnu, sa strane grcka salata, sa druge naan hljeb, na vrhu kebab.
Ali…naan hljeb je jedini imao ukus. Sve ostalo nista. Da je trebalo da ocjenim od 0-10, ne znam da li bi mogla dodijeliti i nulu.
Pitah se sto ljudi idu tu
I sinoc nas prijatelji pozvase na veceru, a ona bas voli da istrazuje i gleda dokumentarce o hrani i istoriji hrane…
Kaze mi sinoc - ulje koje koristimo u ishrani nekad je bilo koristeno za podmazivanje masina, a onda su ga provukli kroz jos neke filtere i poceli prodavati ljudima za ishranu.
A tamo nekih 60ih, u USA su imali mnogo vise secera nego sto je zahtijevalo svjetsko trziste…Tako su ga, da ne propadne, poceli stavljati u sto do tada inace i nije isao..
Tako je nastala tradicija da se hrana u proizvodnji prvo dobro zaseceri, pa se onda posoli.
Pa sad imamo hranu koja posve bespotrebno sadrzi i velike kolicine secera.
Kaze mi sinoc - ulje koje koristimo u ishrani nekad je bilo koristeno za podmazivanje masina, a onda su ga provukli kroz jos neke filtere i poceli prodavati ljudima za ishranu.
A tamo nekih 60ih, u USA su imali mnogo vise secera nego sto je zahtijevalo svjetsko trziste…Tako su ga, da ne propadne, poceli stavljati u sto do tada inace i nije isao..
Tako je nastala tradicija da se hrana u proizvodnji prvo dobro zaseceri, pa se onda posoli.
Pa sad imamo hranu koja posve bespotrebno sadrzi i velike kolicine secera.
Obratim paznju sta jedu dvije zene koje sa mnom rade. Junk food, svaki dan.
Posavjetujem djevojku jucer, voli me i slusa.
Danas donijela zdrav obrok. Prvi put od kada radi.
Anne ne mogu savjetovati, starija je zena, uvrijedila bi se.
Zanimljivo je koliko ljudi uopce ne mare sto ce pojesti.
Samo da stomak nije prazan, a sto hrana nama nikakvu vrijednost, sta vise - steti, to nije bitno.
Valjda je tako najnaprednija nacija postala i najbolesnija.
Posavjetujem djevojku jucer, voli me i slusa.
Danas donijela zdrav obrok. Prvi put od kada radi.
Anne ne mogu savjetovati, starija je zena, uvrijedila bi se.
Zanimljivo je koliko ljudi uopce ne mare sto ce pojesti.
Samo da stomak nije prazan, a sto hrana nama nikakvu vrijednost, sta vise - steti, to nije bitno.
Valjda je tako najnaprednija nacija postala i najbolesnija.
Pozvat cu prijatelje na veceru. Jucer sam skuhala pile s povrcem za supu. Zamijesila sam hljeb. Na rostilj cu ispeci jagnjece odreske i povrce.
Presli smo s junetine na jagnjetinu. Zdravija je, a cijena bolja. Jagnjadi se uglavnom ne uzgajaju u USA jer ih ne mozes tjerati na brzi/vjestacki/fabricki rast.
Ovca uglavnom hoce pasnjake, i jako je osjetljiva, lahko ugine u dodiru s hemijskom hranom.
Ovdje nam dolaze s Novog Zelanda, Australije i iz Chilea.
Ako neko zna nesto vise od mene o jagnjecem mesu, neka doda molit cu.
Presli smo s junetine na jagnjetinu. Zdravija je, a cijena bolja. Jagnjadi se uglavnom ne uzgajaju u USA jer ih ne mozes tjerati na brzi/vjestacki/fabricki rast.
Ovca uglavnom hoce pasnjake, i jako je osjetljiva, lahko ugine u dodiru s hemijskom hranom.
Ovdje nam dolaze s Novog Zelanda, Australije i iz Chilea.
Ako neko zna nesto vise od mene o jagnjecem mesu, neka doda molit cu.
Ja znam da jedem samo pašku janjetinu.
Pag je otok kamena, smješten ispod Velebita i zato ima česte orkanske udare bure. Ona nanosi sol s mora i tako soli rijetko raslinje koje uspijeva po tom kamenu. Uglavnom, kadulja, smilje i još poneka travka. Ovce to pasu i janjetina je Posebna
Pag je otok kamena, smješten ispod Velebita i zato ima česte orkanske udare bure. Ona nanosi sol s mora i tako soli rijetko raslinje koje uspijeva po tom kamenu. Uglavnom, kadulja, smilje i još poneka travka. Ovce to pasu i janjetina je Posebna
Navukla se malo na suhe brusnice. I kontam eto super, zdrave grickalice.
Idem na google da vidim koje sve benifite imaju, i sokiram se koji secer sadrze.
Pakiranje koje sam ja kupila , 1,36 kg sadrzi nevjerovatnih 928 g secera.
Googlah na koji ga nacin dodaju.
Pravi se sirup i brusnice se natapaju u njemu.
Pazi cijena za brusnice bez secera
https://www.amazon.com/s?k=no+sugar+add ... qk36zhe1_e
Idem na google da vidim koje sve benifite imaju, i sokiram se koji secer sadrze.
Pakiranje koje sam ja kupila , 1,36 kg sadrzi nevjerovatnih 928 g secera.
Googlah na koji ga nacin dodaju.
Pravi se sirup i brusnice se natapaju u njemu.
Pazi cijena za brusnice bez secera
https://www.amazon.com/s?k=no+sugar+add ... qk36zhe1_e
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 44 Replies
- 5100 Views
-
Last post by Peace