Što ce ljudi reci ?

Teme iz psihologije
Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Što ce ljudi reci ?

Unread post by Skitnica »

Što će ljudi reći? Koliko ste puta odustali od nečega što ste htjeli napraviti jer ste se bojali kako će drugi ljudi reagirati?

Koliko ste se puta iz straha od nečijeg mišljenja ili kritike spriječili da napravite ono u što vjerujete? Koliko puta vas je nečija percepcija ili perspektiva spriječila da živite svoj potencijal?

Želim vam ispričati priču o čovjeku i njegovom ocu koji su hodali sa svojim konjem kroz tržnicu…

Dok su prolazili, vidio ih je jedan od ljudi na tržnici i rekao. – Vi budale! Baš ste glupi! Ako imate konja, zašto ga ne biste jahali? Pomislili su: “Oh, pa da, možda je u pravu.”

Kad su otišli na slijedeću tržnicu, ovaj put je mladić jahao konja, a njegov je otac hodao pokraj njega. Vidjela ih je druga osoba i viknula: „Kako možeš biti tako bezosjećajan, mladiću? Puštaš svom starom ocu da hoda dok ti jašeš konja. To je posve bezobzirno!” Mladić je pomislio: “Pa da, možda je ta osoba u pravu.” Zbog te kritike, sišao je s konja i dopustio svom ocu da jaše konja.

Uputili su se na sljedeću tržnicu. Kada su stigli , jedna je osoba povikala: “O moj Bože! Starče, zašto si tako bezobziran? Tako si lijen. Puštaš svom sinu da hoda dok ti jašeš konja.” Ponovno su sin i starac pomisli: “Pa da, možda je ta osoba u pravu. ”

I tako su se uputili na slijedeću tržnicu i ovaj put su oboje jahali konja. Mislili su: “Sad nitko ne može imati nikakvih pritužbi, nitko ne može imati nikakvih kritika.” Na njihovo iznenađenje, jedan od ljudi na tržištu je viknuo: “Obojica ste najbezobzirnije lijenčine koje sam ikad vidio. Stavljate toliku težinu na ovog konja. Kako uopće možete spavati noću?”

Ova poučna priča nam samo pokazuje da, bez obzira na to što odaberete, uvijek će biti ljudi koji će s time imati neki problem. Uvijek će biti ljudi koji će vas kritizirati, žaliti se, koji će vas pokušavati srušiti i reći vam da ono što radite nije u redu.

Ludo je što odustajemo od onoga što najviše želimo u životu zbog mišljenja ljudi. I luda stvar je također, ako živimo za tuđa mišljenja, nikada nećemo biti u pravu. Uvijek će biti netko tko se s nečim neće slagati. I zato je važno da radimo s vlastitim uvjerenjem. Radimo na onome što nam je važno.

Aristotel nam je rekao: „Postoje samo tri načina da se izbjegne kritika: Učini ništa. Ne reci ništa. Budi ništa.” I siguran sam da nitko od vas ne želi takvu budućnost. Nemojte dopustiti da vas itko zaustavi. Nemojte dopustiti da vas zaustavi nečije kritiziranje. Slijedite svoje strasti. Uložite u ono u što vjerujete.

I zapamtite: nemojte dopustiti da vam komplimenti drugih uđu u glavu, a kritici nemojte dopustiti da vam dopre do srca.

Jay Shetty

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Re: Što ce ljudi reci ?

Je li vam bito sta ce drugi ( ne mislim na porodicu i uzu fam. ) reci ili uopste / misliti o vama ?

Koliko drugi uticu na vase licne odluke ?

Koliko nas drugi sputavaju ili blokiraju u donosenju licnih odluka ?

Ne osvrcem se na misljenja drugih, ako imam neki cilj idem glavom kroz zid... :D/ valjda je to osobina ovna..tvrdoglavost..valjda je to osobina uspjesnih osoba.. bude tu gresaka, ali takav je put do cilja.. Vise se volim kajati za nesto sto sam odlucila i uradila po svom nego da se kajem sto nisam.. :jbg

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

i da potpubo se slazem.. :tada

„ Dokle god vam je bitno što drugi o vama misle, ti drugi vas posjeduju! “

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Ko me ne zanima, ne zanima me ni ono što govori.. Tako da neka pričaju šta hoće 😁

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Meni tako izgleda kao da je svima, bas svima, to bitno. I ne samo sta ce drugi reci, nego i sta ce misliti.
Svi su u dubokom strahu od toga.

Najobicniji test - ako ne smijete podijeliti, u bilo kakvom kontaktu, vasu tugu/bol/brigu/zelju… Vi ste u strahu od toga sta ce drugi reci/misliti.

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Svako koga sretnemo, (u)poznamo... može imati viđenje o nama i našem načinu rezonovanja/postupanja u tom nekom datom momentu/argumentu.. ili i općenito..
A i obrnuto. Mi o njima.
Bilo to pozitivno ili negativno, pridavajući i raznovrsne težine cjelokupnom izhodu.
Ljudi inače dijele dosta toga, možda samo na različite načine, i zbog različitih karaktera.
I u reali a i na internetu.

Dosta je individua opsjednutih raznim trendovima... od neprestanog tračanja u čaršiji, tik toka, instagramanijanja, fb itd
Konstantne su industrijske količine potreba za odobrenjem/vizibilnosti/zarazom od strane svakoga iliti masovnih tendencija..
A ima i onih koje neke brojne manije interesuju sasvim malo ili čak i nikako, niti im je relevantno da se (svi) interesuju za njih.. Ili što se eventualno interesuju. Načine i žive po svom bitne im relacije/dešavanja/mišljenja.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Koliko god nekima ne bitno šta će drugi reci / misliti o njima ima i onih koji su bas osjetljivi na to, prisjetimo se samo koliko samoubojstava je počinjeno u poslednje vrijeme bas iz razloga sto su imali negativne komentare na društvenim mrežama .. nisu mogli da podnesu te “negativne”komentare..

Svijet je postao vrlo osjetljiv na mišljenja drugih, pokušavajući sebe iznijeti u najboljem izdanju, mada najbolje od sebe je teško dati jer biti najbolji u nečemu će uvijek izazvati zavist i ljubomoru u drugima i time lošim komentarom “dotaći “ slabost onog ko je objavio …

Društvene mreže su u velikoj većini odgovorne za slične stvari.. U velikom broju se objavljuju videa/ foto i time se i očekuje mišljenje drugih.. :hm

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

..samoubistva. . kod mladjih. neizgradjenih bicha. ..ne znam da ima sluchaj, da je to uradila osoba .. npr u 40 im..

.. neka kazu shta hoche i gdje hoche. ako ne krshe granicu .. kad je to .kriminalna radnja..
.............................................................................................Image

Ina
Aktivan član
Aktivan član
Reactions:

Unread post by Ina »

Akti samoubistva su inače skup širih (a suzbijenih i prelivenih) aspekta. Bez obzira na doba.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Pisah da je strina umrla 2-3 sedmice unazad.
Najvise ozalosceni moradose odmah zasukati rukave, povezati kecelje i marame, te kuhati - za 100-200 ljudi koji ce da svrate sa dzenaze.
Znaci ne mozes ni odbolovat svoju bol, vec se moras muciti, da odrzis zivom naviku.
Ako to ne uradis ljudi ce pricati.

Jedne jeseni u Bosni, ispred poste, malo mace mjauce, trci za svakim prolaznikom, ocigledno moli da ga neko uzme, nahrani i zastiti.
Ponijela bi ga, ali muz ne da. Kaze - znas kakav je ovdje svijet po pitanju macke u kuci, sta ce ti reci…
Ja mislim - nije mi vazno sta ce mi svijet reci, ponijet cu malu macu, ali muz ne pristaje i vidim to ce voditi k tome da se posvadjamo tu na ulici. Pa ne mogu to.…Sta ce mi svijet reci.

Koliko toga radimo a da nismo svjesni da to cinimo samo kako nam svijet nista ne bi reko.
Valjalo bi se dubinski analizirati, pa smoci snage i priznati.
To bi bio prvi korak k tome i da se to promijeni.

Zapravo moze nama svijet reci, ali ono sta godi egu. Taj je i pozeljno da rekne.

Na koncu se svodi na to da nije u pitanju sta ce nam svijet reci, vec kako cemo mi primiti to sto ce nam svijet reci.
S obzirom da ne mozemo kontrolirati sta ce neko reci i misliti, trebamo se vjezbati da kontroliramo kako cemo mi to primati.
Znaci skidat se s ovisnosti.

Kamilica
Hiperaktivan član
Hiperaktivan član
Reactions:

Unread post by Kamilica »

Uopste me ne zanima sta ce ljudi reci, cak i ako su mi bliski. Mislim da je to prevazidjeno kod vecine ljudi, mozda jos dobro starije generacije razmisljaju u tom pravcu.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Kada te ljudi ogovaraju i vide da ti to smeta,da te nervira oni nastavljaju to da rade. Kada vide da te to ne dotice,da te jednostavno bas briga sta takvi dokonasi misle onda postanu sami sebi smesni. Mozda sam kao klinac obracao paznju sta ko misli ali sada iliti vec duze vreme me nista od toga ne zanima. To sam prerastao davnih dana.

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

NecuZvakuHocuKusur wrote:
Sun Dec 08, 2024 5:07 pm
Kada te ljudi ogovaraju i vide da ti to smeta,da te nervira oni nastavljaju to da rade. Kada vide da te to ne dotice,da te jednostavno bas briga sta takvi dokonasi misle onda postanu sami sebi smesni. Mozda sam kao klinac obracao paznju sta ko misli ali sada iliti vec duze vreme me nista od toga ne zanima. To sam prerastao davnih dana.

Da li to znaci da te nece naljutiti uvreda? Ni obradovati kompliment?

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Peace wrote:
Sun Dec 08, 2024 5:13 pm
Sun Dec 08, 2024 5:07 pm

Da li to znaci da te nece naljutiti uvreda? Ni obradovati kompliment?
Zavisi o kakvoj uvredi je rec. Ako neko recimo kaze da se ruzno oblacim ili da mi je odvratan auto ili sta ti ja znam, onda moze do mile volje m laprda.

A ako neko udari na porodicu i tome slicno e onda postupam drugacije. Na sve cu mozda da precutim ali za takve stvari ce me zapamtiti i to dobro.

A kompliment me uvek obraduje, koga ne ?!

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Onda to znaci da maris na to sto cu drugi reci.

Vjerujem da nije mario Muhammed, Isus, Budha, Socrat…

Treba tu velika kolicina razumijevanja i osvijestenosti.

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

U tom slucaju ne poznajem nikoga ko ne mari. Jer sve ima svoje granice.

A sto se gluposti tice, tu ne obracam paznju.

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Vrlo dobro trebamo znati da li zelimo zivjeti zivot radi sebe ili zbog drugih, samo mi znamo sta nas ispunjava i cini zadovoljnim i ako to nije u skladu sa onim sto svijet ocekuje to je u redu , bitno je da smo iskreni prema sebi.

Svi koji nas okruzuju nisu samo jedna grupa, njih nikada necemo moci zadovoljiti bilo koji izbor da donesemo..Kada covijek zivi u skladu sa sobom, osjeca se srecnije i slobodnije, neki ce to prepoznati i cijeniti cak i ako se ne slazu sa nasim izborom..i onako sve brzo zaboravljaju stvari o kojima su komentarisali vise ce fokus staviti na licne probleme nego na tude postupke..

Ko zivi prema tudim razmisljanjima i ocekivanjima zaboravlja licne zelje i ciljeve..

Peace
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Peace »

Sun Dec 08, 2024 5:46 pm
U tom slucaju ne poznajem nikoga ko ne mari.
Ni ja.
To je jedan id razloga zasto se ljudi distanciraju jedni od drugih.
Tako se “stedimo” onog sto oni mogu reci o nama.

Iz zivota poslanika Muhammeda… Njegov komsija, jevrej, je godinama baco svoje smece u Muhammedovo dvoriste.
Poslanik je svaki dan skupljo smece i odlago ga gdje je inace grad odnosio svoje smece.
Jednog dana nije nasao komsijino smece u svom dvoristu, pa se odmah zabrinuo i otisao provjeriti da mu se nije sta desilo..

E to je ponasanje covjeka kojeg ne dotice sta drugi njemu radi/govori i o njemu misli.

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Sun Dec 08, 2024 5:18 pm

Zavisi o kakvoj uvredi je rec. Ako neko recimo kaze da se ruzno oblacim ili da mi je odvratan auto ili sta ti ja znam, onda moze do mile volje m laprda.

A ako neko udari na porodicu i tome slicno e onda postupam drugacije. Na sve cu mozda da precutim ali za takve stvari ce me zapamtiti i to dobro.

:rlys koba laprda..

:hahah
..mislim da nije tako. crno/bijelo... ako si dobio kompliment.. da su ti crvene tene . 'bash zatebe'. to ima puno znachenja i intrepretacija. :D/ . ti ih kupio.. nosish ih. jednostavno je rechi. super su. ..
..ima osoba. koje che pohvaliti.. a ta osoba nikad tako shto ne bi obula... ima ih ..koji preshute... pogledaju ali shute.. ako si uhvatio taj pogled,, jasno ti je.. sta bi rekao.. .. dolazimo i do onih koji kazu... tak... nisam odushevljen.. itakounedogled.. :DE
.............................................................................................Image

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Sun Dec 08, 2024 9:58 pm

..mislim da nije tako. crno/bijelo... ako si dobio kompliment.. da su ti crvene tene . 'bash zatebe'. to ima puno znachenja i intrepretacija. :D/ . ti ih kupio.. nosish ih. jednostavno je rechi. super su. ..
..ima osoba. koje che pohvaliti.. a ta osoba nikad tako shto ne bi obula... ima ih ..koji preshute... pogledaju ali shute.. ako si uhvatio taj pogled,, jasno ti je.. sta bi rekao.. .. dolazimo i do onih koji kazu... tak... nisam odushevljen.. itakounedogled.. :DE
Evo mi je Bella :D

Ma tebi je sve dozvoljeno da kazes :D

Nije se odnosilo na tebe i komentarisanje mog oblacenja, naveo sam primer uopsteno :DE

Bella
Senior
Senior
Reactions:

Unread post by Bella »

Mon Dec 09, 2024 2:06 am
Bella wrote:

Nije se odnosilo na tebe i komentarisanje mog oblacenja, naveo sam primer uopsteno :DE
.da , naveo si primjer . /podebljano/ :-? navedeno ponashanje je za druge teme. :hm

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Bella wrote:
Mon Dec 09, 2024 1:09 pm
Bella wrote:

.da , naveo si primjer . /podebljano/ :-? navedeno ponashanje je za druge teme. :hm
Ma kakvi podebljano, to mi palo napamet samo. Rekoh da su to stvari koje ne uticu na mene,ne obracam paznju... :D

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Tue Dec 10, 2024 7:21 am
Bella wrote:

Ma kakvi podebljano, to mi palo napamet samo. Rekoh da su to stvari koje ne uticu na mene,ne obracam paznju... :D
Meni se cini da obracas, jer ih spominjes... :DE

(oprostite sto se ubacujem u vasu komunikaciju.. ) :kaafa

Coolio
Stručnjak
Stručnjak
Reactions:

Unread post by Coolio »

Skitnica wrote:
Tue Dec 10, 2024 10:00 am
Bella wrote:

Pitanje je glasilo da li obracate paznju ...Naveo sam primere na sta ne obracam i na sta bih obratio paznju.

Dokle god pricaju budalastine ne bih se osvrtao ali ako pocnu da vredjaju porodicu ili tako nesto onda bih itekako obratio paznju.

Samo sam pojasnio odgovor :)

Inace nema problema sto se ubacujes u komunikaciju, ovde i jesmo da bi komunicirali o svim mogucim temama :D

Skitnica
Senior
Senior
Reactions:

Tue Dec 10, 2024 11:36 am
Skitnica wrote:
Tue Dec 10, 2024 10:00 am

Pitanje je glasilo da li obracate paznju ...Naveo sam primere na sta ne obracam i na sta bih obratio paznju.

Dokle god pricaju budalastine ne bih se osvrtao ali ako pocnu da vredjaju porodicu ili tako nesto onda bih itekako obratio paznju.

Samo sam pojasnio odgovor :)

Inace nema problema sto se ubacujes u komunikaciju, ovde i jesmo da bi komunicirali o svim mogucim temama :D
Osobe koje nisu sigurne u sebe , vise ce zavisiti o misljenju drugih....Nesigurnost ih cini osjetljivijima na spoljne kritike ... svi bi se trebali fokusirati na sopstvene vrijednosti i uvjerenja, a ne na misljenje drugih..kritike ignjorisati ako nisu zasnovane na cinjenicana , one nekad mogu biti i zlonajerne..

Prekomjerna briga o drugima moze nas sprijeciti u mongo cemu,ogranicavati nam slobodu..Trebamo se voditi time sta mi volimo/ zelimo a ne kako ce to drugi vidjeti...

Osobe koje pokusavaju biti savrsene trude se ( mada nisu svjesne da savrsenstvo ne postoji )su vise zabrinute o tome sta ce drugi reci nego o sopstvenoj zelji i mogucnostima...

Et´ ja se opet ubaci... :chrs

• Similar Topics
    Replies
    Views
    Last post
  • Radi što voliš, voli što radiš
    by Kamilica » » in Sve ostalo
    12 Replies
    606 Views
    Last post by Dmr
  • Nikad ne reci nikad
    by Vanilla » » in Brbljaonica