Ispravan zivot
Ispravan zivot
Ili mjera u zivotu, bilo cega… Imate li je?
Kako znamo da li je imamo?
Da li zivimo ispravno, i sta je zapravo ispravno?
U sta najvise ulazete u zivotu vas novac, snagu, vrijeme?
U sta je naispravnije ulagati?
Jeste li zadovoljni kako trosite vas zivot?
I da li se pitate sve ovo?
Re: Ispravan zivot
Pa sada da li sam oduvek ziveo ispravan zivot necu da lazem,nisam... Hocu reci gresio sam kao i svaka osoba na svetu ali mi je najbitnije da sam na greskama naucio...Nisu to bile neke strasne greske ali da sam se naucio necemu, jesam...Svasta sam prosao u zivotu pa samim tim za sebe mogu reci da imam zavidno iskustvo...Po meni,ako neko ima zdravlje,srecu,mir...taj ima definitivno jako dobar i kvalitetan zivot. Svako od nas na neki svoj nacin zamislja sta je ispravno a sta ne, nismo svi isti, ne bi ni bilo zanimljivo da jesmo...Sto se novca tice,ja sam ga odvajao sa strane i ulozio u nekretnine,smatrao sam a i dalje smatram da mi je to najbolje ulaganje. Drzavsi ga u banci na godisnjem nivou nisam dobijao nista a izdavajuci nekretnine dobijacu svakoga meseca nesto.,Peace wrote: ↑Mon Aug 26, 2024 9:32 amIli mjera u zivotu, bilo cega… Imate li je?
Na zadnje pitanje moj odgovor je da uvek razmisljam o svom zivotu,ponekada dok lezim vracam film i pitam se sta je to sto sam mogao bolje uraditi...Od kada sam postao roditelj,sav svoj zivot posvecujem svom sinu tako da sam sada zadovoljan kako ga trosim...Provodeci vreme sa njim,pokusavajuci da ga naucim svemu sto smatram da je dobro,da ga zastitim od svega loseg,da ga naucim na svojim greskama kako ih ne bi on pravio...I tako dalje. I uopsteno, Bogu hvala zadovoljan sam na svemu, putujem i organizujem svoj zivot kako zelim i smatram da je najbolje. Ali znas kako se u narodu kaze,uvek moze bolje...
I ovaj vas forum sam po sebi utice na nas,nase razmislanje,toliko tema,od svakoga se ponesto moze nauciti...koristan je i ja sam ga za kratko vreme mnogo zavoleo bas kao sto sam i sve vas zagotivio...
Neka smo svi zivi i zdravi, sve ostalo je lako ispraviti...
I mi smo dosta ulozili u nekretnine, i jos ulazemo.
Novca i vremena, a to u konacnici opet znaci sebe.
Ponekad prigovorim muzu da mnogo radimo… Zbilja sam u pravu.
A onda kad ne radimo i probamo “zivjeti”… Ja ne mogu ni to. To mi nikako nije ispravno.
Radjaju se mnoge budalestine iz toga, dok nas rad drzi zdravim u psihickom smilsu. Prosto nemas vremena za budalestine.
Ja bi volila ulagati u sebe, u spoznaju svjetova, vidljivih i nevidljidvih, postojecih i nestalih, svemira, prirode… Ali ja i muz nismo na istim talasima po ovom pitanju.
Mozda u nekretnine dajemo samo da drzimo balans, niko bas nije nesretan kad nesto ima, a opet niko i ne ulaze u ono sto bi htio.
Novca i vremena, a to u konacnici opet znaci sebe.
Ponekad prigovorim muzu da mnogo radimo… Zbilja sam u pravu.
A onda kad ne radimo i probamo “zivjeti”… Ja ne mogu ni to. To mi nikako nije ispravno.
Radjaju se mnoge budalestine iz toga, dok nas rad drzi zdravim u psihickom smilsu. Prosto nemas vremena za budalestine.
Ja bi volila ulagati u sebe, u spoznaju svjetova, vidljivih i nevidljidvih, postojecih i nestalih, svemira, prirode… Ali ja i muz nismo na istim talasima po ovom pitanju.
Mozda u nekretnine dajemo samo da drzimo balans, niko bas nije nesretan kad nesto ima, a opet niko i ne ulaze u ono sto bi htio.
Ovog se sjetih dok sam sudje prala.
Rodjak posjeduje nekoliko kuce koje izdaje.
Tezak je par miliona. Mnogo su se zrtvovali da to ostvare, bas, bas mnogo. Narusili su mnogo toga.
Jedino dijete krece na fakultet ove god.
Radit ce ostatak zivota ko i svako ciji roditelji nemaju milion-e.
I koja je poenta bila davat se da se toliko postigne? Kome je lakse sad kad oni to imaju?
Oni sve vise i vise rade.
Tezak je par miliona. Mnogo su se zrtvovali da to ostvare, bas, bas mnogo. Narusili su mnogo toga.
I koja je poenta bila davat se da se toliko postigne? Kome je lakse sad kad oni to imaju?
Nadovezao bih se samo da sam tip koji voli da putuje, ja volim da upoznajem tudje kulture,da mogu ceo svet bih obisao...U Evropi sam u gotovo svm zemljama bio dok mi je zelja da idem i izvan.OK bio sam u Iraku sto se Azije tice ali bih voleo upoznati Ameriku, Juznu Ameriku kao na porimer Kolumbiju,Venecuelu,Urugvaj,Brazil itd. Onda neke africke zemlje poput Kameruna,Senegala...Jednostavno i sva ta putovanja smatram zivotom...uvek vidis i naucis nesto novo...
To ni ja ne razumem...Ja radim i pokusavam da stvorim kako bih uzivao a zatim sve to preneo na svoje dete...Zasto bi moje dete radilo ako moze biti sam svoj gazda...Ja kada bih jos par nekretnina uspeo da uzmem i kada bih sve to izdao,ja bih gledao da se mojr ad postepeno smanjuje a uzivanje za koje sam se biro povecava...Peace wrote: ↑Mon Aug 26, 2024 11:36 amOvog se sjetih dok sam sudje prala.
Zaista ne razumem ljude da su toliko stvbroili a da ce sopstveno dete teati da radi...Sto kazes ti, pa zbog cega su se onda mucili
Ispravan zivot je kad si zadovoljan s onim sto imas i sto znas da cjenis.
Meni je doista cudno kada cujem da neko kaze da nije zadovoljan sa svojim zivotom.
Pitam se kako to,jer svi zivimo onako kako mi mislimo da trebamo i sami sebi gradimo kako je najbolje.
Meni je doista cudno kada cujem da neko kaze da nije zadovoljan sa svojim zivotom.
Pitam se kako to,jer svi zivimo onako kako mi mislimo da trebamo i sami sebi gradimo kako je najbolje.
Ispravno napisano...Samo ja mozda nekada razumem nekoga da nije zadovoljan u datom trenutku. Na primer znam decka,bio u vezi sa devojkom par godina,sve je bilo super...Bas je voleo kao i ona njega...I presli su na veci nivo,tacnije krunisali tu vezu brakom, devojka se u potpunosti izmenila...Dok je on radio i stvarao ona ga je varala...I upravo tim recima je govorio da nije zadovoljan svojim zivotom...Odnosi se na taj period, razocaran u nekoga u koga je imao poverenja, brak prekinut a da maltene nije ni poceo.,trajao par meseci...On je posle sumnjao da ga je varala i dok su u vezi bili ali sve u svemu bilo mu je tesko...Sada je vec druga prica, opet zivi punim plucima, ima drugu devojku itd.
Naveo sam primer.hteo sam reci da mozda svakome naidje period kada jednostavno nije zadovoljan,kada ga nesto ili neko razocara itd.ali u globalu na duze staze, svako treba biti zadovoljan svojim zivotom i da ga zivi onako kako sam misli da treba
Nije meni ispravno ono što je tebi, tebi ili tebi. Niti tebi, ono što je meni 
Razvod
Nije ispravno ostati u braku, jer je eto finansijski lakše tako 
Nije samo finansijski.
Mladoj osobi je lakse i s drugih strana, mozda se moze reci ispravnije i zdravije.
Bar kad se pogleda ispravno s religijske strane.
Mladoj osobi je lakse i s drugih strana, mozda se moze reci ispravnije i zdravije.
Bar kad se pogleda ispravno s religijske strane.
Ja isto mislim da je za partnerski odnos potrebna bar ta bazična vrsta kompatibilnosti o tome šta je ispravno, a šta ne. Jer ako tu nema poklapanja bojim se da je odnos osuđen na propast. A generalno ne znam je li "ispravnost" univerzalna. Okej postoje neke osnovne stvari, tipa nije ispravno ubiti, ali na većinu stvari u životu ljudi imaju različit pogled vezano za ispravnost rekla bih
Per aspera ad astra 
Kakva slucajnost.
Razmisljah o necemu danas i pada mi na pamet ova tema, pa kontah izvucu je i ostaviti upis.
Danas sam unosila neke podatke u sistem, obje persone su rodjene 1988. I sad ono skrolam, skrolam, skrolam, pa nikad doci do te godine.
I pomislih - Boze, koliko godina.
A tako brzo minu.
Da li su ljudi zadovoljni s onim sto neprave? Da li su napravili ono sto se zelili? Da li su srecni s onim sto su napravili?
Da li su samo pravili ono sto i svi drugi prave?
Znate li sta zelite postici u zivotu? I zbog cega to zelite?
Razmisljah o necemu danas i pada mi na pamet ova tema, pa kontah izvucu je i ostaviti upis.
Danas sam unosila neke podatke u sistem, obje persone su rodjene 1988. I sad ono skrolam, skrolam, skrolam, pa nikad doci do te godine.
I pomislih - Boze, koliko godina.
A tako brzo minu.
Da li su ljudi zadovoljni s onim sto neprave? Da li su napravili ono sto se zelili? Da li su srecni s onim sto su napravili?
Da li su samo pravili ono sto i svi drugi prave?
Znate li sta zelite postici u zivotu? I zbog cega to zelite?
Sinoc razmisljah/racunah, gdje mi odlaze sati.
U sedmici je 168 sati.
Na poslu ostajem uglavnom oko 40. U saobracaju, do i nazad, spremanju i raspremanju, izgubim najmanje 6-8 sati.
Spavam sedmicno bar 55 sati.
Spremanje po kuci, i oko kuce, kuhanje, shoping, briga o racunima, odnosi mi najmanje 30 sati sedmicno.
Znaci imam vec potrosenih 133 sata.
Nazovem roditelje i djecu svaki dan, tu mi ode oko 5 sati sedmicno.
Na dnevne molitve potrosim oko 7 sati sedmicno. Semicno mi ode oko 2 sata ne gledanje tv, po 20 min pred spavanje.
Forum i ostala pretrazivanje mi uzmu oko 7 sati sedmicno. Mada tog vremena “kradem” od radnog i od kucnog spremanja.
Znaci 152 potrosena sata.
Preostaje mi 16 sati.
Moram napomenuti da ponekad spavam vise od 8 sati, da umjesto 55 sati idem i na 60 prespavanih.
Da ponekad na poslu provedem vise od 40 sati.
Da me ponekad uhvati guzva i da gubim vise sati u saobracaju.
Kad sve to dodam, izadjem sigurno na 160 sati.
Negdje znaci sedmicno mi se provuce 8 sati.
Druzenja s prijateljima, nekad je to setnja, ljeti plivanje.
Eee, znam kad sam ovako racunala gdje mi ide novac.
Sada jedino racunam gdje mi ide vrijeme.
U sedmici je 168 sati.
Na poslu ostajem uglavnom oko 40. U saobracaju, do i nazad, spremanju i raspremanju, izgubim najmanje 6-8 sati.
Spremanje po kuci, i oko kuce, kuhanje, shoping, briga o racunima, odnosi mi najmanje 30 sati sedmicno.
Na dnevne molitve potrosim oko 7 sati sedmicno. Semicno mi ode oko 2 sata ne gledanje tv, po 20 min pred spavanje.
Forum i ostala pretrazivanje mi uzmu oko 7 sati sedmicno. Mada tog vremena “kradem” od radnog i od kucnog spremanja.
Preostaje mi 16 sati.
Moram napomenuti da ponekad spavam vise od 8 sati, da umjesto 55 sati idem i na 60 prespavanih.
Ispravano je ono što nas stvarno čini sretnim, i ispunjenim a da ne ide na štetu drugima.
Na štetu mislim u nekoj podlozi postupanja i ponašanja ili i evidentnoj pokvarenosti namjerna povređivanja drugih.
Dok nesuglasice i preferencije vec smatram normalnijim u svim relacijama.. a i različitih težina.
Na štetu mislim u nekoj podlozi postupanja i ponašanja ili i evidentnoj pokvarenosti namjerna povređivanja drugih.
Dok nesuglasice i preferencije vec smatram normalnijim u svim relacijama.. a i različitih težina.
Znači živjeti stignemo samo na godišnjemPeace wrote: ↑Sun Apr 06, 2025 5:05 pmSinoc razmisljah/racunah, gdje mi odlaze sati.
U sedmici je 168 sati.
Preostaje mi 16 sati.
Per aspera ad astra 
A ne mislim da je samo baš ono što ne povrijeđuje druge ispravno. U isto vrijeme postoji npr. prostitucija i slično, gdje se ne ide na tuđu štetu, ali ne možemo reći da je ispravno. Jedino ako definišemo kao "ide na štetu društva"Ina wrote: ↑Sun Apr 06, 2025 7:13 pmIspravano je ono što nas stvarno čini sretnim, i ispunjenim a da ne ide na štetu drugima.
Per aspera ad astra 
Kako znamo da “zivimo”?
Neka jos neko upise gdje mu ide vrijeme.
Sigurno u domovini nije ovako.
I kada covjek moze reci da je bas “zivio”?
Da li to znaci slobodno vrijeme? Ili dobro iskoristeno vrijeme? Ili da se pronadje radost u svemu sto se radi?
Definitivno radost u svemu sto radis, u svakom trenutku zivota 
Mislim da zavisi od faze života. Kad si mali sve te čini sretnim, i one najobičnije stvari, tipa otići sa roditeljima kupiti namirnice... Samo kad se sjetim koliko su Bajrami nosili uzbuđenja i sreće kad sam imala 10-11 godina... A onda se vremenom te stvari mijenjaju i sve je manje sitnica koje te čine sretnim. Onda nekako moraš da je napraviš sam, da li u samoći, u partnerskom odnosu, u stvaranju porodice, u poslu ili gdje god
Per aspera ad astra 
Pa i logicno jebiljka wrote: ↑Sun Apr 06, 2025 10:48 pmMislim da zavisi od faze života. Kad si mali sve te čini sretnim, i one najobičnije stvari, tipa otići sa roditeljima kupiti namirnice... Samo kad se sjetim koliko su Bajrami nosili uzbuđenja i sreće kad sam imala 10-11 godina... A onda se vremenom te stvari mijenjaju i sve je manje sitnica koje te čine sretnim. Onda nekako moraš da je napraviš sam, da li u samoći, u partnerskom odnosu, u stvaranju porodice, u poslu ili gdje god
Dmr wrote: ↑Sun Apr 06, 2025 10:57 pmPa i logicno jebiljka wrote: ↑Sun Apr 06, 2025 10:48 pmMislim da zavisi od faze života. Kad si mali sve te čini sretnim, i one najobičnije stvari, tipa otići sa roditeljima kupiti namirnice... Samo kad se sjetim koliko su Bajrami nosili uzbuđenja i sreće kad sam imala 10-11 godina... A onda se vremenom te stvari mijenjaju i sve je manje sitnica koje te čine sretnim. Onda nekako moraš da je napraviš sam, da li u samoći, u partnerskom odnosu, u stvaranju porodice, u poslu ili gdje godKada si dijete sve ti je novo i zanimljivo i sve ti je wow. I sada mene najvise cine sretnim neke nove stvari, neke nove destinacije na kojima nisam nikada bio, neki novi ljudi, neki novi poslovi... Vecina ljudi se vremenom zatvore u krug poznatog i ne zele da izadju iz zone komfora i onda kazu nista ih vise ne odusevljava. Natjeraj se da povremeno izadjes iz zone komfora i sreci nece biti kraja
![]()
Ooooopsbiljka wrote: ↑Sun Apr 06, 2025 8:16 pmBIK
Nemojte ih tjerati da se mijenjaju, oni imaju svoj plan i program, i prije će si nogu u koljenu odgristi i tući se njome nego prihvatiti tako nešto užasno kao što je promjena marke kvasca, ili ne dao bog, druga boja wc papira. Pljunut će i sebe i vas u čelo i otići pojesti nešto da se smire.
Per aspera ad astra 
-
- Similar Topics
- Replies
- Views
- Last post
-
- 146 Replies
- 23203 Views
-
Last post by Mina
-